Möte 2020-04-24
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Muntlig information
-
Regeringen och dess samarbetspartier har lämnat besked om ytterligare 5 miljarder kronor till kommuner och regioner. För Malmös del innebär detta ökade intäkter om 116,5 miljoner kronor 2020.
Kommunfullmäktige fördelar kommunbidrag år 2020 enligt förslag i ärendet STK-2020-250, med finansiering ur ökade intäkter inom finansiering.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade i samband med budget för 2020 att under året genomföra en utredning som genomlyser nuvarande resursfördelningsmodell för gymnasieskolorna och utifrån denna utveckla alternativa modeller för resursfördelning. Syftet är att bättre kunna fördela de ekonomiska resurserna utifrån elevgruppers olika förutsättningar och förkunskaper. Likvärdighetsperspektivet, det vill säga alla elevers rätt till utbildning av hög kvalitet, är en utgångspunkt. En omarbetad resursfördelningsmodell ska också vara tillgänglig och transparent i relation till både kommunala och fristående skolhuvudmän. Enligt skollagen ska alla skolor oavsett huvudman ha gemensam reglering med samma rättigheter och skyldigheter.
Med anledning av denna översyn som är planerad att vara klar i augusti 2020 föreslås nämnden att hålla finansiering om 4,2 Mkr centralt som efter översyn och beslutad ny resursfördelning kan användas till det som utredningen kommer fram till. Resterande 5,8 Mkr föreslås användas tillfälligt under 2020 till gymnasiesärskolan för att balansera upp för bland annat ökade skolskjutskostnader. Inom denna ram kommer även fristående verksamhet att ersättas.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningen i gymnasiesärskolan ska vara öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Inom skolformen finns nationella och individuella program. Målsättningen är att erbjuda ett så stort utbud av program som möjligt utifrån de sökandes val med hållbar ekonomi. Baserat på resultatet av första ansökningsperioden ska den gymnasieorganisation som beslutades av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i september justeras efter antalet sökande och fastställas inför slutlig antagning som meddelas de sökande i början av juli.
-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Skolan ska vara drogfri. Alla som arbetar i skolan ska samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Vid missbruk är målet att få eleven att sluta med sitt missbruk samt skapa förutsättningar för eleven att fullfölja sin utbildning. Drogpolicyn är framtagen för att öka likvärdigheten mellan skolorna i detta arbete samt förtydliga förhållningssätt och ansvarsfördelning vid misstänkt eller konstaterat missbruk.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån patientsäkerhetslagen, SFS 2010: 659, under vilken elevhälsans psykologiska insatser lyder, är vårdgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sådant sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls. Vårdgivaren ska senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och vilka resultat som har uppnåtts.
-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån patientsäkerhetslagen, SFS 2010: 659, under vilken elevhälsans medicinska insats lyder, är vårdgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sådant sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls. Vårdgivaren ska senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och vilka resultat som har uppnåtts.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stads handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö gällde fram till och med år 2019. Förslag till ny handlingsplan har skickats ut till flertalet nämnder i Malmö stad för synpunkter. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är positiv till handlingsplanen och ett fortsatt samarbete med Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ser en fördel med att arbetet med den romska minoriteten framöver sammankopplas med de fyra övriga nationella minoritetsgrupperna judar, samer, tornedalingar och sverigefinnar samt Malmö stads stadsövergripande arbete med antidiskriminering, för att på så sätt undvika parallella spår i arbetet inom området.-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått Remiss från Utbildningsdepartementet - Validering för kompetensförsörjning och livslångt lärande (SOU 2019:69), slutbetänkande av Valideringsdelegationen, för yttrande till kommunstyrelsen senast den 8 maj.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen delar bedömningarna och är positiv till alla förslag utom ett i Valideringsdelegationens slutbetänkande. Förvaltningen bedömer att förslaget om att Rektor ska kunna ge betyget E efter validering utan prövning kommer att försvåra valideringsarbetet, minska antalet valideringar samt innebära stora kvalitetsrisker och föreslår nämnden att avstyrka förslaget
I bifogat yttrande till kommunstyrelsen redovisas förvaltningens förslag till synpunkter på bedömningar och förslag från Valideringsdelegationen. Förslag till yttrande har tagits fram av tjänstemän inom vuxenutbildningen.-
187kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av Miljöpartiet om att utveckla matematikundervisningen.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bedömer att det inte finns behov av ytterligare ett uppdrag till förvaltningen om att utveckla matematikundervisningen eftersom förvaltningen redan har pågående utvecklingsåtgärder för att Malmös skolor ska utveckla en matematikundervisning som leder till att alla elever utvecklas och når målen för sin utbildning. Därav föreslås att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionens yrkanden besvarade med hänvisning till pågående utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse i matematik.-
293kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot ett Malmöinitiativ där förslagsställaren framför följande att man inom skola, vård och äldreboende ska sluta servera vegetarisk mat till icke-vegetarianer då dessa utgör en minoritet och inte ska vara normsättande.
Nämnden är beställare av maten som serveras i Malmö stads gymnasieskolor och servicenämnden levererar denna på uppdrag av nämnden. Näringsinnehållet i måltiderna som serveras på Malmö stads gymnasieskolor planeras av serviceförvaltningens dietister utifrån tydliga riktlinjer samt Malmö stads olika styrdokument om hållbar utveckling och mat.-
185kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot ett Malmöinitiativ om att byta ut margarin mot smör i offentliga verksamheter.
Nämnden är beställare av maten som serveras i Malmö stads gymnasieskolor och servicenämnden levererar denna på uppdrag av nämnden. Näringsinnehållet i måltiderna som serveras på Malmö stads gymnasieskolor planeras av serviceförvaltningens dietister utifrån tydliga riktlinjer för fettkvalitet, fettsammansättning, fettprocent och mängden fett i skolmåltiderna.-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot 13 ärenden från Skolinspektionen rörande ansökningar från fristående skolor.
Nämnden ges möjlighet att yttra sig över varje enskild ansökan.-
198kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
14kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
827kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
382kb Ladda ner dokument
-
962kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-