Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Upprop och val av justerare
Fastställande av dagordningen
Muntlig information
- Nyhetsbrev till nämnden, kommunikatör Jonas Andersson
- Remiss från utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71) (beslut fattades på nämndens sammanträde 26 oktober, powerpoint finns i Netpublicator), strateg Jonas Jonsson
- Justering av gymnasiesärskoleorganisation (beslut fattades på nämndens sammanträde 26 oktober, powerpoint finns i Netpublicator), avdelningschef Ann-Sofie Nordh
- Verksamhetsrapportering, vuxenutbildningschef Jonas Svensson och gymnasieutbildningschef Niklas Anderberg
- Nämndbudget 2019, ekonomichef Ann Andersson
Skriftlig information
Avgivna skrivelser:
- Remiss av förslag till föreskrifter gällande tidpunkt för ansökan om statsbidrag
Avstår att yttra sig:
- Remiss om plan för Malmös gröna och blå miljöer
- Granskning av förslag till detaljplan för del av fastigheten Katrinelund Dp 5586
- Samråd av förslag till detaljplan för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl.
Ett bidrag till enskilda huvudmän för gymnasie- och gymnasiesärskola ska fastställas per kalenderår.
Bidraget ska grunda sig på hemkommunens budget för det kommande budgetåret och beslutas före kalenderårets början. För elever som börjar sin utbildning under kalenderåret ska hemkommunen besluta bidraget omgående.
På grund av att det har hållits allmänna val i Sverige under 2018 ska beslut om gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget och bidrag i form av grundbelopp för år 2019 beslutas av den nya gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Ovanstående innebär att utbetalningen till skolorna enligt budget 2019 avseende grundbelopp blir en á conto betalning baserad på ersättningarna enligt 2018 års budgetnivå tills budget 2019 är beslutad av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Efter att beslut tagits i nämnden om budget 2019 kommer en justering mellan erhållen ersättning och ersättning enligt budget 2019 att regleras retroaktivt från januari 2019.
De elever som antas till språkintroduktion utgör ingen homogen grupp. Nyanlända elevers bakgrund i form av genomförd utbildning i grundskola, tidigare skolgång och andra erfarenheter som är relevanta för studiesituationen skiljer sig mellan individer.
Övergången från språkintroduktion till nationella program eller andra introduktionsprogram är relativt låg i Malmö. De satsningar som planeras för att inom ramen för nationella yrkespaket förbättra förutsättningarna för yrkesexamen innebär möjligheter för de elever som söker sig till en yrkesutgång.
Studie- och yrkesvägledning som möter elevernas behov av vägledning har ett viktigt uppdrag i att, med utgångspunkt i varje elevs intressen och förutsättningar, bemöta de förutsättningslöst och utifrån deras individuella intressen och ambitioner för sina studier.
Bilagor
Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet - Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)
Malmö kommun har av Utbildningsdepartementet utsetts till remissinstans gällande Slutbetänkandet av Samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar, Vårt gemensamma ansvar
– för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11).
Stadskontoret har begärt yttrande från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Betänkandet omfattar förslag gällandet det kommunala aktivitetsansvaret, förslag för utveckling av kvaliteten i insatser samt förslag för samverkan och ökad samordning kring unga som varken arbetar eller studerar.
Regeringen vill genom remissen ha synpunkter på vissa delar av betänkandet. Enligt remissmissivet är det emellertid öppet för att lämna synpunkter även på betänkandet i övrigt. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ser att det finns skäl för att kommentera flera delar av betänkandet då olika åtgärder för att stärka arbetet för unga som varken arbetar eller studerar påverkar varandra och det finns tydliga kopplingar mellan de olika förslagen i betänkandet. Huvuddelen av förslagen i betänkandet bedöms i hög grad beröra, och kunna ha inverkan på, verksamheter för vilka kommunen har ansvar samt kunna stödja en utvecklad samverkan med andra aktörer.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ser positivt på de förslag som regeringen vill ha synpunkter på, som gäller utredning om ekonomisk ersättning till unga inom det kommunala aktivitetsansvaret, avslutande vägledningssamtal för elever som avslutar gymnasiet i förtid eller utan examen samt nationellt samordnat stöd från tre myndigheter (Arbetsförmedlingen, Statens skolverk och Socialstyrelsen) och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås därmed ställa sig bakom dessa förslag.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås i övrigt ställa sig bakom huvuddelen av de i betänkandet framlagda förslagen.
Föredragning i ärendet av strateg Jonas Jonsson.
Bilagor
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor