Möte 2019-09-27
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
Information om sammanhållet utbildningskontor från förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.
Verksamhetsrapportering från vuxenutbildningschef Jonas Svensson och förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.
-
4
Val av ledamöter och ersättare till gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott under mandatperioden 2019-2022
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden utsåg 2019-01-18, § 4, ledamöter och ersättare till gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott under mandatperioden 2019-2022.
Då Jacob Branting (L) avsagt sitt uppdrag i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden behöver en ny ordinarie ledamot utses till arbetsutskottet.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen följer löpande upp och analyserar verksamhetens resultat och progression. Uppföljningen rapporteras till ansvarig nämnd i samband med delårsrapport och årsrapport. Föreliggande rapportering avser delårsrapport för januari – augusti 2019.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Internkontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att
säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. En god internkontroll tillser att verksamhetssystem och rutiner är ändamålsenliga, att redovisning är korrekt, att information rörande verksamheten är god och att verksamheten skyddas mot förluster eller förstörelse av kommunens tillgångar. Föreliggande rapport avser en uppföljning av internkontrollplan för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avseende
perioden januari-augusti 2019.-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
587kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att yttra sig över en motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om att motverka skolfrånvaro och främja skolnärvaro. I motionen föreslås bland annat att kommunfullmäktige ska besluta om att uppdra åt alla berörda nämnder att upprätta gemensamma mål om skolnärvaro. Motionären föreslår även att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upprättar en årlig rapport om studieavbrott och skolnärvaro.
Bedömningen är att befintliga strukturer och rutiner för arbetet med att främja elevers närvaro och motverka skolfrånvaro är ändamålsenliga samt säkerställer att arbetet bedrivs i enlighet med skollagen.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avge yttrande till kommunstyrelsen i enlighet med gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens förslag.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Vid kontakter med myndigheter och företag efterfrågas ofta vem som har rätt att företräda nämnden/förvaltningen. I kommunallagen finns inte begreppet ”firmatecknare” utan vem som har rätt att teckna avtal och skriva under handlingar med mera styrs ofta av reglemente och de-legationsordning. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade den 18 januari 2019, att nämndens ordföranden, förste vice ordföranden, förvaltningsdirektören, ekonomichefen, redovisningsansvarig samt vid tillfället tillförordnad förvaltningsdirektör att två i förening erhåller rätt att företräda nämnden/förvaltningen att underteckna handlingar där namngiven ansvarsförbindelse krävs.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut behöver revideras då nämnden fått en ny vice ordförande samt att nuvarande ekonomichef slutar den 30 september 2019.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
På gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 17 december 2018 fick förvaltningen i uppdrag att utforma och erbjuda minst tre utbildningar enligt nationella yrkespaket till höstterminen 2019, samt under 2020 utöka med ytterligare två nationella yrkespaket. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden gav även förvaltningen i uppdrag att utforma förberedande utbildningar för prioriterade målgrupper för planerade yrkespaket. Under hösten 2019 har förvaltningen startat yrkesutbildningar för barnskötare och vårdbiträde och kommer i november starta fastighetsskötare. Under hösten 2020 är planen att starta utbildningar inom restaurang och fordon.
-
195kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2018 granskade revisorskollegiet och PwC de kommunala arbetsmarknadsinsatserna i Malmö och gjorde bedömningen att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden delvis säkerställer att det finns en ändamålsenlig styrning och ledning, samverkan och uppföljning av dessa insatser. Ärendet skickades på remiss till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden som behandlade ärendet vid sammanträdet i februari 2019. I nämndens yttrande beskrivs vilka åtgärder nämnden avsåg att vidta med anledning av de synpunkter och rekommendationer som framkommit i PwC:s rapport.
I detta ärende har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fått i uppdrag att redovisa en uppföljning av de ovan nämnda åtgärderna. Föreliggande yttrande avser redovisa vilka åtgärder som vidtagits samt, i det fall det är möjligt, beskriva vilken effekt dessa haft i verksamheten.
-
433kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
11
Yttrande över remiss av KLIVA:s delbetänkande På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk
Regeringen beslutade den 26 juli 2018 att ge en särskild utredare i uppdrag att utreda behovet av förändringar när det gäller kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) och sfi i kombination med annan utbildning. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har fått i remiss att yttra sig över en promemoria som skickats ut inför att uppdraget slutredovisas senare i höst.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden delar i huvudsak utredningens förslag och bedömningar gällande hur utbildning kan erbjudas för nyanlända som omfattas av så kallad utbildningsplikt. Nämnden ser i stort positivt på förslagen om en sammanhållen utbildning för dessa elever men anser att utredningens kostnadsberäkning för föreslagna insatser är problematisk och behöver revideras.
-
379kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
12
Yttrande över remiss angående Handlingsplan för Malmö stads strategiska kemikaliearbete 2020-2030 MN-2017-3843
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) har fått i remiss att yttra sig över Handlingsplan för Malmö stads strategiska kemikaliearbete 2020-2030. I handlingsplanen har 25 åtgärder som omfattar både projektorganisation och konkreta åtgärder tagits fram. Gymnasie- och vuxenutbildningens representant har deltagit vid åtgärd 5 och 13.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig bakom handlingsplan för Malmö stads kemikaliearbete 2020-2030.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
351kb Ladda ner dokument
-
331kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-