Möte 2021-11-26
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Information
-
Enligt skollagen är målet för den kommunala vuxenutbildningen att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt främja sin personliga utveckling. En förutsättning för att öka andelen malmöbor som är självförsörjande är ett allsidigt utbud inom reguljär vuxenutbildning och möjlighet till riktade insatser där introduktionsutbildningar utgör ett insteg till reguljära studier.
-
284kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
I riktlinjer för ekonomi, som antas årligen som en del av kommunfullmäktiges budget, formuleras hur Malmö stads ekonomiska styrning ska fungera för att skapa en god ekonomisk hushållning. Här beskrivs att nämnder och bolag ska, som i ett steg i att bedriva en välfungerande och effektiv verksamhet, upprätta interna riktlinjer för ekonomisk styrning. Riktlinjerna ska beskriva ansvars- och befogenhetsfördelningen mellan nämnd och dess förvaltning. Dessa riktlinjer för ekonomisk styrning utgör därför ett nämnds- och förvaltningsanpassat komplement till Malmö stads riktlinjer för ekonomi, andra nämndspecifika ekonomiska regelverk samt övriga anvisningar för budget och uppföljning. Riktlinjerna ska innefatta detaljnivå samt principer för fördelning av de ekonomiska resurserna utifrån nämndens verksamhet, organisation och styrning. Ansvarsfördelningen regleras i nämndens delegationsordning och attestreglemente.
Nämnden har ett tidigare beslut ”Interna anvisningar för budgetuppföljning” (2013-284) som nu uppdateras genom detta ärende.
I Malmö stads förslag till budget 2022 med plan för 2023-2024 står det följande: Principer för fördelning ska beslutas av nämnden i de interna riktlinjerna för ekonomisk styrning. Principerna bör utformas så att det på en övergripande nivå tydligt framgår hur de ekonomiska resurserna fördelas i nämndsbudgeten. Nämnden bör samtidigt undvika detaljstyrning och därför utforma principer som baseras på tillit till den egna organisationens förmåga att prioritera resurser i det verksamhetsnära perspektivet.-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2020-12-16 § 157, om en ny resursfördelningsmodell till gymnasieskola och gymnasiesärskola (GYVF-2020-4279). Med utgångspunkt i en genomlysning av befintlig resursfördelningsmodell för gymnasieskolorna beslutades förändringar i flera delar av modellen. Ett syfte var att i högre grad fördela resurserna utifrån elevers behov så att de skolor och program som behöver ägna mycket kraft åt det kompensatoriska uppdraget också ges bättre ekonomiska möjligheter till det. Ett annat syfte var att öka transparensen i resursfördelningen.
Denna utvärdering analyserar resultatet av den nya resursfördelningsmodellen samt vilka åtgärder som behöver göras inför nämndsbudget 2022 för att ta ännu ett steg mot ökad likvärdighet i gymnasieskolan.Föredragning i ärendet av ekonomichef Emma Sandberg.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
I ärendet presenteras förslag på Upphandlingsplan 2022-2023 för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. I budget 2018 beslutade Kommunfullmäktige att samtliga nämnder ska redovisa aktuell inköpsstatistik, planerade upphandlingar (över tröskelvärdet) och hållbarhetskrav samt behov av innovativa inköpslösningar. Upphandlingsplanen ligger till grund för stadens gemensamma planering av strategiskt viktiga inköpsprojekt, vilken kommer att antas i kommunstyrelsen årligen med start 2022.
-
209kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
360kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Utredningen har initierats av förvaltningsledningen med syftet att föreslå en lösning för att organisera praktik för unga inom målgruppen för kommunala aktivitetsansvaret som i Malmö benämns KAA-UngMalmö.
Unga inom kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Malmö, 16-19 år som ej studerar på gymnasiet, kan få möjlighet att ha praktik via Introduktionsprogrammets individuella alternativ (IMA) på vissa av Malmös gymnasieskolor.
Då skollagen anger vilka behörighetskrav som gäller för att tas emot till olika gymnasieprogram står det klart att nuvarande sätt att organisera praktik inom ramen för introduktionsprogrammet individuellt alternativ för samtliga ungdomar inte är i enighet med gällande lagstiftning. Det senare gäller ungdomar som är behöriga till ett nationellt program.
Efter kontakt med Stockholms stad och Göteborgs stad konstateras att unga inom KAA i båda kommunerna får ersättning inom verksamheten för KAA vid bland annat praktik. I Göteborgs stad får unga som deltar i praktik via KAA en månadsersättning motsvarande CSN samt busskort av kommunen. I Stockholms stad betalas måltidsersättning ut per dag som ungdomen tar del av åtgärd inom KAA samt busskort.-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Planen bör utgå ifrån de lokala förutsättningarna och elevernas behov. En tydlig plan ger goda förutsättningar för uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. I Plan för utbildningar på introduktionsprogram 2022–2023 fastställs utbildningarnas syfte, huvudsakliga innehåll och längd.
-
158kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
736kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss av motion av Magnus Olsson (SD) om att upprätta en kommunövergripande handlingsplan för suicidprevention
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har getts möjlighet att yttra sig över en motion av Magnus Olsson (SD) om att upprätta en kommunövergripande handlingsplan för suicidprevention. I motionen föreslås att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att inleda ett arbete för att ta fram en kommunövergripande handlingsplan för suicidprevention för Malmö stad.
Inom gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden pågår ett aktivt arbete med att förebygga psykisk ohälsa i den reguljära verksamheten utifrån det skollagsreglerade uppdraget. Nämnden är också delaktig i det arbete som bedrivs inom ramen för Handlingsplan Uppdrag psykisk hälsa och i redan etablerad samverkansstruktur mellan Malmö stad och Region Skåne utifrån Hälso- och sjukvårdsavtalet. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är därför positiv till motionens intentioner men anser att förslaget i högre grad behöver förhålla sig till redan pågående arbete i staden, respektive nämnds grunduppdrag samt befintligt styr- och ledningssystem.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Detta mot bakgrund av vad som framförts i ärendet.-
269kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
494kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
576kb Ladda ner dokument
-
420kb Ladda ner dokument
-
448kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
977kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-