Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop och val av justerare

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Beviljande av närvaro- och yttranderätt

  4.   4

    Beviljande av närvaro- och yttranderätt

    • Romskt informations- och kunskapscenter - Julia Sällström och Mujo Halilovic

    • Utveckling av Stadionområdet, Johan Hermansson, fritidsdirektör fritidsförvaltningen

    • Information från skolchef/förvaltningsdirektör Anneli Schwartz

      • Rekryteringar

      • Fördjupad granskning mänskliga rättigheter 

    • Lägesrapport, Avdelningschef Elena Zukauskaite

    • Kränkande behandling. förvaltningsjurister Annika Mullaart Ed och Blerina Nerjovaj

    • Information om kvinnosjukdomar, verksamhetschef elevhälsans medicinska insats - Märta Palmer

  5. Nämnden upprättar årligen en delårsrapport för perioden januari till och med augusti som syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av utvecklingen av verksamhet och ekonomi i Malmö stad och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Delårsrapport 2024 omfattar en avstämning av kommunfullmäktiges mål samt ett delårsbokslut per utgången av augusti månad. I rapporten följs nämndens bidrag till kommunfullmäktiges mål upp ur ett mandatperiodsperspektiv.

  6. Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att säker-ställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. En god intern kontroll tillser att verksamhetssystem och rutiner är ändamålsenliga, att redovisning är korrekt, att information rörande verksamheten är god och att verksamheten skyddas mot förluster eller förstörelse av kommunens tillgångar.

    Föreliggande rapport avser uppföljning januari-augusti 2024. I uppföljningen redovisas nämndens granskning Risk för otillräcklig tillgång på apl-platser och den kommungemensamma granskningen Felaktig tillgång till information och lokaler. Förvaltningen har genomfört granskningarna och redovisar i ärendet resultatet. I de fall som granskningar visar på avvikelse har förbättringsåtgärder tagits fram.

    Bilagor

  7. Kvalitetsrapport: Elevers utveckling mot målen Anpassad gymnasieskola utgår från skollagen kapitel 3 och utvärderar nämndens arbete med kommunfullmäktiges mål: En stad med goda uppväxtvillkor för barn och unga och En attraktiv stad för arbete och hållbar tillväxt. Rapporten följer upp elevernas måluppfyllelse och skolornas arbete med ledning och stimulans samt elevers och vårdnadshavares löpande information om elevens utveckling. Vidare följer rapporten upp elevernas tillgång till extra anpassningar och särskilt stöd och skolornas arbete med pedagogiskt stöd och likvärdighet. Genomgången visar att skolorna arbetar med att utveckla pedagogik och lärmiljöer för att elevernas måluppfyllelse ska öka och att eleverna efter avslutad utbildning ska ha förutsättningar för övergång till vidarestudier, arbetet eller annan sysselsättning.

    Bilagor

  8. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9), 7 kap. 1 §, där elevhälsan ingår, framgår att arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet ska dokumenteras. Med dokumentationen som utgångspunkt bör det upprättas en sammanhållen kvalitetsberättelse där det framgår hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet har bedrivits under föregående läsår, vilka åtgärder som har vidtagits för att säkra verksamhetens kvalitet, och vilka resultat som har uppnåtts.

    Bilagor

  9. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:64), 7 kap. 1 §, där elevhälsan ingår, framgår att arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet ska dokumenteras. Med dokumentationen som utgångspunkt bör det upprättas en sammanhållen kvalitetsberättelse där det framgår hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet har bedrivits under föregående läsår, vilka åtgärder som har vidtagits för att säkra verksamhetens kvalitet, och vilka resultat som har uppnåtts.

    Bilagor

  10. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig kring ”Remiss av slutbetänkandet av utredningen om en målstyrd integrationspolitik, Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41)”.  Utredningens uppdrag är att analysera och lämna förslag på hur integrationspolitikens mål ska få större genomslag i den offentliga verksamheten. Detta inkluderar bland annat att lämna förslag om en styrmodell och resultatindikatorer som kan användas för att följa upp om det riksdagsbundna målet uppfylls. Utredningen har också i uppdrag att utreda hur regelverket för ersättningarna till nyanlända som deltar i etableringsprogrammet bör förändras.

    Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till utredningens förslag att regeringen bör ta fram en nationell strategi för integrationspolitiken, som konkretiserar politikens inriktning och främjar överblick och sammanhang. Nämnden föreslås att ställa sig bakom förslaget att fyra myndigheter får sektorsansvar för de fem huvudområdena inom integrationspolitiken. Vidare föreslås nämnden att ställa sig positiv till ett ökat samordningsansvar för Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen.

    Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till utredningens förslag att förvärvsarbete vid sidan av deltagande i etableringsprogrammet inte ska påverka etableringsersättningen. Dock är det viktigt att säkerställa att individen har möjlighet att hantera studier, etableringsinsatser och arbete.

    Bilagor

  11. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att svara på en motion från Lisbeth Persson-Ekström (SD) och Jacqueline Maly (SD) om kompisbänken. Motionärerna föreslår att måla en bänk på skolgården i en udda färg för att hjälpa de barn som har svårt att komma in i gemenskapen på skolan. Att sätta sig på den målade kompisbänken betyder ”jag vill vara med och leka/spela”.

    Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad med hänvisning till det som framkommer i ärendet.

    Bilagor

  12. Den psykologiska elevhälsan är en hälso- och sjukvårdsverksamhet och regleras i hälso- och sjukvårdslagen. För all hälso- och sjukvård ska det finnas en tydligt definierad vårdgivare. Malmö stad (Kommunfullmäktige) är vårdgivare för all hälso- och sjukvård som sker inom organisationen. Kommunfullmäktige har, genom beslut om nämndens reglemente, beslutat att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden representerar vårdgivaren avseende den medicinska delen av elevhälsan för stadens gymnasieskola samt anpassad gymnasieskola.

    Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vårdgivaren utse en verksamhetschef för hälso- och sjukvården som svarar för att verksamheten tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet i vården samt främjar kostnadseffektivitet. Ansvarsfördelning mellan vårdgivare, verksamhetschef samt hälso- och sjukvårdspersonal regleras i ledningssystem för elevhälsans psykologiska insats.

     

  13. Moderaterna har den 21 september 2024 inkommit med ett nämndinitiativ med titeln "Tydliga riktlinjer vid hot och våld". Moderaterna vill att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ska:

    • uppdra åt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att ta fram tydliga riktlinjer för att säkerställa att hot och våld mot anställda och elever polisanmäls av förvaltningen. 
  14.   15

    Anmälningar för kännedom

  15. Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.