Möte 2022-06-17
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Information
-
Kvalitet- och utvecklingschef, Lisbeth Gyllander Torkildsen, informerar.
-
Ett systematiskt kvalitetsarbete ska, enligt skollagen, genomföras både på huvudmannanivå och på enhetsnivå. Huvudmannens ansvar innebär bland annat att fördela resurser och organisera verksamheten utifrån lokala förutsättningar samt systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten, så att de nationella målen kan uppfyllas.
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till ramverk för det systematiska kvalitetsarbetet. Syftet med ramverket är att skapa strukturer och systematik för huvudmannens arbete med att säkerställa verksamhetens kvalitet och likvärdighet med utgångspunkt i skollag, läroplan och andra skolförfattningar.Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
503kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Fredrik Sjögren (L) har avsagt sig sitt uppdrag i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Då Fredrik Sjögren även är ledamot i nämndens arbetsutskott behöver nämnden utse en ny ledamot i arbetsutskottet för tiden fram till 31 december 2022.
Liberalerna har nominerat Narcis Spahovic (L) till ny ledamot i arbetsutskottet. -
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade i september 2021 beslut om gymnasieorganisation 2022/23. I mars 2022 fattade nämnden beslut om att justera gymnasieorganisation 2022/23 avseende utökat utbud inom introduktionsprogrammet yrkesintroduktion (IMY), avseende att inte starta estetiska programmet, inriktning dans, samt en förflyttning av del av program.
Föreliggande ärende avser information om slutlig gymnasieorganisation 2022/23, i enlighet med tidigare beslutad justering av gymnasieorganisation 2022/23 i mars.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande ärende innehåller information om de bestämmelser som reglerar möjligheten för elever som ännu inte fyllt 20 år att påbörja kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Bland annat till följd av pandemin och perioderna av distans- och fjärrundervisning finns det elever i år 3 som lämnar gymnasieskolan utan gymnasieexamen. För att underlätta för dessa och andra ungdomar som lämnar gymnasieskolan utan en gymnasieexamen att få en examen och undvika längre studieuppehåll finns det utifrån gällande lagstiftning möjlighet för dessa elever att påbörja kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå redan innan 1 juli det år de fyller 20 år.
Bilagor
-
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har gymnasie- och vuxenutbildningens förvaltningsledning beslutat att tillsätta en kontaktgrupp med uppdrag att planera och skapa beredskap för att kunna ta emot elever från Ukraina. Enligt Skolstart Malmös scenarioplanering bör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen planera för inskrivning av 80 elever från Ukraina vid höstterminen 2022.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
10
Återrapportering av uppdrag att ta fram en plan för att utveckla attraktionskraften för att öka underlaget till dansutbildning
Som en del av beslut i ärende GYVF-2022-345 Justering av gymnasieorganisation 2022/2023 gav Gymnasie och vuxenutbildningsnämnden på nämndsammanträde 2022-03-25 förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med en plan för att utveckla attraktionskraften för att öka underlaget till dansutbildning.
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till plan.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
11
Återrapportering av uppdrag att ta fram förslag på omfördelning av budget för att verkställa prioriterade satsningar i högre grad
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden prognostiserade i helårsprognosen för 2022 ett överskott om 55 000 tkr. På nämndssammanträdet 2022-05-27 gav nämnden ett uppdrag att ta fram förslag på omfördelning av budget för att verkställa prioriterade satsningar i högre grad. Förvaltningen har tagit fram förslag på omfördelning inom ämnesområdena samverkan för sömlösa övergångar, professionsutveckling, kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Summan som föreslås för om-budgetering uppgår till totalt 13 000 tkr på helårsbasis.
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
12
Återrapportering av riktad satsning inom elevhälsa i syfte att stärka det pedagogiska stödet och stötta elever med psykisk ohälsa som riskerar hög frånvaro
Elevhälsan har en central betydelse för att kunna ge alla elever det stöd de behöver för att kunna nå sina utbildningsmål. Gymnasie – och vuxenutbildningsnämndens riktade satsningar på elevhälsan under de senaste åren fortsätter för att öka bemanning och tillgänglighet till elevhälsans olika professioner inom både gymnasieskola och gymnasiesärskola. Syftet med satsningarna är att stärka det pedagogiska stödet och stötta elever med psykisk ohälsa som riskerar hög frånvaro. I återrapporteringen beskrivs de satsningar nämnden gjort på den Centrala elevhälsan och vilka effekter de har fått i verksamheterna.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen granskade under 2021 gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbete med intern kontroll. Granskningsrapportens sammanvägda bedömning var att nämnden inte hade en helt tillräcklig styrning och uppföljning av arbetet med intern kontroll. Utifrån granskningsresultaten ålade revisorskollegiet nämnden att inkomma med ett yttrande som gav svar på vilka åtgärder nämnden avsåg att vidta med anledning av de iakttagelser, bedömningar och rekommendationer som redovisades i rapporten. Nämnden beslutade om yttrande till revisorskollegiet på sammanträde den 28 januari 2022.
I ärendet redovisar förvaltningen det arbete med intern kontroll som bedrivits under våren 2022 utifrån revisionens granskning och nämndens åtaganden.Bilagor
-
249kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Det statliga stödet till skolväsendet förstärks tillfälligt med 1,4 miljarder kronor för år 2022. Av detta erhåller Malmö stad drygt 44 miljoner kronor. Syftet med tillskottet är att minska de negativa effekterna på elevers kunskapsutveckling och hälsa till följd av coronapandemin. Eftersom stödet är att betrakta som ett generellt statsbidrag, föreslås en kommunbidragsjustering så att de två berörda skolnämnderna kan ta del av stödet.
Ärendet bereds i kommunstyrelsens arbetsutskott 2022-05-30, kommunstyrelsen 2022-06-07 och kommunfullmäktige 2022-06-22. Då gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder innan kommunfullmäktige förutsätter nämndens beslut att erforderliga beslut därefter fattas av kommunfullmäktige
Bilagor
-
350kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet gymnasieelever i Malmö stad förväntas öka kraftigt den kommande tioårsperioden. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har mot bakgrund av denna utveckling beställt en ny gymnasieskola med kapacitet för upp till 1000 elever i studieförberedande program och yrkesprogram utan krav på särskilt anpassade lokaler.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden behandlade på sammanträde den 25 februari 2022 ärende om att ingå hyresavtal med DHS Fastighets AB (Skandia Fastigheter) för en ny gymnasieskola inom fastigheten Gäddan 8 i Malmö stad för perioden 2024-07-01 – 2039-06-30. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tillsammans med berörda parter arbetat vidare med och kvalitetssäkrat hyresavtal och bilagor och föreslår nämnden att fatta nytt beslut om hyresavtal för fastigheten Gäddan 8 med uppdaterade bilagor.Bilagor
-
315kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
34kb Ladda ner dokument
-
26kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
16
Nämndinitiativ från Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om att utreda möjligheten att erbjuda flyktingar från Ukraina undervisning i svenska
Mats Brogren (M), Anton Sauer (C) och Mohammed Yassin (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ om att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att erbjuda ukrainska flyktingar möjlighet att studera sfi eller andra kurser som ger ukrainska flyktingar goda kunskaper om svenska språket. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade på sitt sammanträde 2022-04-29 § 64 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda ärendet och ta fram ett beslutsunderlag till ett kommande nämndsammanträde.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen följer utvecklingen och inväntar eventuella nationella riktlinjer eller förnyat ställningstagande från Sveriges kommuner och regioner (SKR) och anser därmed nämndinitiativet besvarat.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ rörande lärares administrativa arbetsbelastning. I initiativet yrkar Sverigedemokraterna att:
- gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden uppdrar gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att i samarbete med skolledare och lärarfacken utreda hur lärares administrativa arbete kan minska.
- utredningsrapporten ska behandlas i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade den 29 april 2022 § 63 att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att bereda ärendet och ta fram ett beslutsunderlag till ett kommande nämndsammanträde.
Förvaltningen har tagit fram ett beslutsunderlag.Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
18
Remiss av motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om demokratisk styrning av upphandlingsprocessen
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en remiss av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om demokratisk styrning av upphandlingsprocessen. I motionen föreslås kommunstyrelsen att:
Uppdra till samtliga nämnder att ta fram förslag på ett tak för kontraktsvärde för upphandlingar därifrån tjänstemannastyrelsen upphör och nämnden måste ta direkta beslut om upphandling.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motion med hänvisning till att all beslutanderätt som är delegerad tjänstemannastyrningen finns i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning samt nämndens attestinstruktion och nämndspecifika tillämpningsanvisningar. I budget 2018 beslutade även kommunfullmäktige att samtliga nämnder årligen ska redovisa en upphandlingsplan för upphandlingar över tröskelvärdet. Upphandlingsplanen ligger till grund för stadens gemensamma planering av strategiskt viktiga inköpsprojekt och kommer antas av kommunstyrelsen årligen med start 2022. Upphandlingsplanen beslutas av gymnasie-och vuxen-utbildningsnämnden innan den skickas till kommunstyrelsen. 2021 beslutade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för första gången om en upphandlingsplan. Planen avser 2022–2023. Genom att kräva beslutade upphandlingsplaner från respektive nämnd har kommunstyrelsen stärkt det politiska ansvaret för upphandlingsprocessen.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss av motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om att upprätta policy för samverkan mellan hem och skola
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om att upprätta policy för samverkan mellan hem och skola. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att uppdra åt förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att, i samråd med varandra, ta fram och upprätta en policy för samverkan mellan skola och vårdnadshavare.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunstyrelsen att avslå motionen då samverkan mellan hem och skola redan är reglerat i gymnasieskolans och gymnasiesärskolans styrdokument och att det inte heller har identifierats något behov av att införa en policy för samverkan mellan hem och skola i förvaltningen.Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
681kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
830kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
494kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
Motion av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om åtgärder för bättre matchning på arbetsmarknaden.pdf102kb Ladda ner dokument
-
-
22
Presentationer gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2022-06-17