Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop och val av justerare

  2.   2

    Fastställande av dagordning

    • Lägesrapport, Martin Roth

    • Information från skolchef/förvaltningsdirektör Anneli Schwartz

      • Lägesrapport MLC

      • Överföring av medel för krisstödjande och konflikthanterande arbete från kommunstyrelsen till grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och fritidsnämnden. 

      • Jobbpaktsmedel

    • Verksamhetsrapportering gymnasieutbildningen, utbildningschef Johan Aspelin

    • Verksamhetsrapportering vuxenutbildningen, utbildningschef Jonas Svensson 

    • Välkommen Filippa Mellbourn, ny ekonomichef

  3. Utifrån patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659, under vilken elevhälsans medicinska insats lyder, är vårdgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sådant sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls. Vårdgivaren ska årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och vilka resultat som har uppnåtts.

  4. Utifrån patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659, under vilken elevhälsans psykologiska insats lyder, är vårdgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sådant sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls. Vårdgivaren ska årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och vilka resultat som har uppnåtts.

  5. Utifrån patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659, under vilken logopedisk verksamhet lyder, är vårdgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sådant sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls. Vårdgivaren ska årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och vilka resultat som har uppnåtts.

  6. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fastställer varje år en nämndsbudget som innehåller ”Plan för verksamheten”, ”Plan för ekonomin” samt ”Plan för kommunfullmäktigemålen” med indikatorer. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fastställde 2024-01-26 nämndsbudgeten i de delar som avser ”Plan för verksamheten” respektive ”Plan för ekonomin”. Enligt kommunfullmäktiges tidplan för budget- och uppföljningsprocessen ska nämnderna besluta om ”Plan för kommunfullmäktigemålen” senast den 28 mars 2024.

     

  7. Kommuner i sydvästra Skåne har tidigare beslutat om att samverka gällande statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning genom att gemensamt söka statsbidrag. För bidragsåret 2025 har regionalt yrkesvux en ny hantering. Den nya hanteringen innebär att de fem statsbidragen inom yrkesvux nu hanteras som ett enda statsbidrag – ”regionalt yrkesvux”. Detta kräver utökad samverkan regionalt. Skollagen kräver också från och med 1 januari 2025 att kommuner ingår i primärsamverkan.

    För att utnyttja kommunernas samlade resurser och ge eleverna största möjliga valmöjlighet, så upprättas ett avtal om primärsamverkan mellan de tretton kommunerna inom samverkan SSSV (samverkan mellan kommuner i Skåne sydväst). Genom detta avtal utökas samverkan så att utbildningsutbudet för yrkesämnen och sammanhållna yrkesutbildningar i vuxenutbildning på gymnasial nivå planeras och fastställs gemensamt.

    Vidare utökas samverkan med att ett ”fritt sök” införs, som innebär att de som har rätt till utbildning inom kommunal vuxenutbildning i samverkande kommuner (kommuninvånare) har tillgång till hela utbildningsutbud som regleras av avtalet inom samverkansområdet. Samverkansavtalets syfte är att bidra till uthållig tillväxt, stärkt kompetensförsörjning och ökade utbildningsmöjligheter för parternas kommuninvånare. Avtalet bidrar till kommunfullmäktiges mål – En attraktiv stad för arbete och hållbar tillväxt.

  8. Rapporten om elevers upplevelse av sin utbildning 2023 inom Komvux utgår från skollagen 4, 5 och 6 kapitel och utvärderar nämndens arbete med kommunfullmäktigemålen inom målområdet Trygghet och delaktighet.

    Föreliggande rapport följer upp verksamheternas arbete med elevernas inflytande över utbildningen, läroplanernas demokratiuppdrag samt elevernas upplevelse av trygghet. Rapporten innehåller avsnitt om kränkningar och diskriminering och avslutningsvis följs huvudmannens klagomålshantering upp.

    I rapporten analyseras elevernas upplevelse av sin utbildning utifrån svar på elevenkäten över tre års tid, 2021 till 2023. Svaren används som indikatorer på verksamheternas arbete kring elevers delaktighet och inflytande, trygghet och studiero samt antidiskriminering.

    Det sammantagna resultatet är att elever inom vuxenutbildningen känner sig trygga, delaktiga i sina studier och respekterade av personal. Resultaten har också utvecklats i en positiv riktning över tid.

  9. John Roslund (M) har den 23 februari 2024 inkommit med ett nämndinitiativ till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. I nämndinitiativet föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden besluta att förvaltningen med omedelbar verkan i samband med nämndsammanträden börjar redovisa antalet hedersrelaterade händelser i våra verksamheter och att man redovisar antalet orosanmälningar till socialtjänsten som är relaterade till hedersrelaterat våld och förtryck.

    Vad gäller så kallade orosanmälningar ligger ansvaret för att ta emot dessa hos den kommunala socialnämnden. Det är vidare socialnämnden som är skyldiga att utreda och besluta om eventuella åtgärder med anledning av en orosanmälan.

    En skolhuvudman är enligt författningarna skyldig att säkerställa att samtlig personal känner till anmälningsskyldigheten till socialnämnden och ansvarar även för att följa upp att denna skyldighet efterlevs. En skolhuvudman saknar dock möjlighet att följa upp socialnämndens arbete med orosanmälningar, detsamma gäller innehållet i sådana anmälningar. Enligt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens bedömning är det inte möjligt för förvaltningen att på ett rättssäkert sätt redovisa de uppgifter som föreslås i nämndinitiativet. Det är enbart den ytterst ansvariga myndigheten, det vill säga socialnämnden, som kan redogöra för sådana uppgifter på ett tillförlitligt sätt. Dock planerar förvaltningen att systematisera samverkan med kommunens andra skolförvaltningar och med arbetsmarknads- och socialförvaltningen, med fokus på våld i nära relationer med särskilt inriktning mot heder.

  10. Det har inkommit ett initiativ från föräldrar, elever, lärare och andra Malmöbor som engagerar sig i nätverket Malmöskolor mot nedskärningar. Deras motiv är att de inte accepterar de fortsatta nedskärningar som det politiska styret i staden vill genomföra. I initiativet finns tre påståenden som besvaras nedan.

     

     

  11. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2023-01-17 § 3 att utse Gaby Wallström (S) till ersättare för perioden 2023-01-12 till 2026-12-31. Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 1 februari 2024 har avsägelse kommit in för politiska uppdrag för Gaby Wallström (S) (STK-2024-295). 

    Nämnden ska enligt nämndens arbetsordning utse ny ersättare i arbetsutskottet bland nämndens ledamöter eller ersättare. Arbetsutskottet behandlar förslag till ny ersättare för socialdemokraterna från och med 2024-04-01 - 2026-12-31. 

    Paragrafen föreslås att justeras omedelbart.

  12.   13

    Anmälningar för kännedom

  13. Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  14.   15

    Avstängning av elev på Valdemarsro gymnasium

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.