Möte 2022-03-25
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Information
-
Budgetskrivelsen är gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. I budgetskrivelsen beskriver nämnden sina största utmaningar på kort och lång sikt utifrån förändringar i omvärlden samt pågående och planerad förändring, effektivisering och kvalitetsutveckling av verksamheten.
-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
727kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program och introduktionsprogram - programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ samt språkintroduktion.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade i september 2021 beslut om gymnasieorganisation 2022/23. Nu föreslås nämnden justera gymnasieorganisation 2022/23 avseende utökat utbud inom introduktionsprogrammet yrkesintroduktion (IMY), avseende att inte starta estetiska programmet, inriktning dans, samt en förflyttning av del av program.-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasiesärutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal. Utbildningen i gymnasiesärskolan ska vara öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav på grund av att de har en funktionsvariation eller förvärvad hjärnskada. Inom skolformen finns nationella och individuella program.
Målsättningen är att erbjuda målgruppen ett sa° stort utbud av program som möjligt utifrån individens förutsättningar. Verksamheten ska erbjudas till målgruppen i Malmö stad samt därtill dimensionera för mottagande från skolhuvudmän som inte erbjuder det individuella programmet i egen regi.-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
7
Återrapportering av budgetuppdrag 2021 om att analysera och utveckla arbetet med att få fler unga att klara gymnasiet inom tre till fyra år
I Malmö stads budget 2021 fick gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tillsammans med grundskolenämnden i uppdrag att analysera och utveckla arbetet med att få fler unga att klara gymnasiet inom tre till fyra år. Nämnderna har inom ramen för budgetuppdraget genomfört ett gemensamt kartläggnings- och utredningarbete. Arbetet har involverat flera funktioner i de båda nämndernas verksamheter och har särskilt kartlagt och belyst det pågående arbetet för att förbättra övergångar mellan och inom skolformer, elevhälsans roll samt studie- och yrkesvägledning. I ärendet sammanfattas det arbete som genomförts och de slutsatser som arbetet lett till samt den verksamhetsutveckling detta föranlett.
-
255kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 3 kap. 2 § gymnasieförordningen (SFS 2010:2039) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst- och vårterminens början och slut, dock inom ramen för att läsåret ska börja i augusti och sluta senast i juni. Huvudmannen får därutöver för en viss utbildning besluta om andra tider om utbildningsinslag förutsätter andra läsårstider. Enligt 3 kap. 1 § gymnasieförordningen (2010:2039) ska läsåret omfatta 40 veckor och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Utöver skol- och lovdagarna får det inom läsåret läggas ut högst fem studiedagar för personalen.
Nämnden föreslås fastställa följande läsårstider för 2023/2024 samt 2024/2025:
Läsår 2023/2024: HT 14 aug 2023 – 12 jan 2024 - VT 15 jan 2024 – 12 juni 2024.
Läsår 2024/2025: HT 19 aug 2024 – 15 jan 2025 - VT 16 jan 2025 – 12 juni 2025.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har granskat gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens efterlevnad av dataskyddsförordningen GDPR. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnden säkerställer ett ändamålsenligt dataskyddsarbete. Granskningen har sammanställts i en granskningsrapport. Den samlade bedömningen är att nämnden inte i tillräcklig utsträckning har säkerställt att dataskyddsarbetet bedrivs ändamålsenligt.
Revisorskollegiet behandlade rapporten vid sitt sammanträde 2022-01-26 och beslutade att översända rapporten till nämnden för yttrande. Yttrandet ska ge svar på vilka åtgärder nämnden avser att vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisas i rapporten. Det ska även framgå när åtgärderna senast ska vara genomförda.
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande att översända till revisorskollegiet.-
212kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har under 2020 granskat gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens inköpsverksamhet. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnden har en tillräcklig intern kontroll avseende inköpsverksamheten. Den sammanfattande bedömningen av granskningen är att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har en inte helt tillräcklig intern kontroll avseende inköpsverksamheten.
Revisorskollegiet beslutade vid sitt sammanträde 2021-01-27 att översända granskningsrapporten till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för yttrande. I ett första yttrande ska nämnden ge svar på vilka åtgärder som nämnden avser att vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisas i rapporten. I ett andra, uppföljande, yttrande ska nämnden redovisa vilka åtgärder som vidtagits under 2021 och redogöra för vilken effekt dessa haft i verksamheten.
Nämnden beslutade om ett första yttrande till revisorskollegiet på sitt sammanträde 2021-03-26.
Föreligger gör förslag till uppföljande yttrande till revisorskollegiet.-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) har getts möjlighet att yttra sig över Kulturdepartementets remiss av slutbetänkandet Rätt mottagare – Granskning och integritet.
Utredningen föreslår att inrätta en central funktion under Center mot våldsbejakande extremism (CVE) med uppgift att bistå beslutsorgan i ärenden där det finns anledning att närmare granska hur en verksamhet som tar emot offentliga medel förhåller sig till våldsbejakande extremism eller andra antidemokratiska miljöer.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden välkomnar utredningens förslag då nämnden ser att föreslagen central funktion kan vara ett stöd till nämnden i arbetet med att säkerställa att offentliga medel inte går till verksamheter med kopplingar till våldsbejakande extremism eller andra antidemokratiska miljöer. Utifrån nämndens uppdrag och förslagets utformning bedöms detta i dagsläget främst komma att bli aktuellt när idéburna verksamheter får, eller ansöker om att få, del av nämndens resurser vid samverkan, bidragsgivning eller upplåtelse av lokaler.-
308kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ska inkomma med ett uppföljande yttrande till Kommunstyrelsen avseende hantering av riktlinjer för riktade statsbidrag samt förslaget på fördelningen av intäktsbudgeten som avser statsbidrag flyktningar. Utifrån Stadskontorets granskning och de föreliggande riktlinjerna för hantering av riktade statsbidrag lämnas nedanstående synpunkter från Gymnasie och vuxenutbildningsnämnden.
-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
439kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens arbetsutskott har sänt remiss av förslag till principer för lokalförsörjningen i Malmö stad till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för yttrande. Förslaget innehåller fyra delar:
Policy för lokalförsörjning
Ny internhyresmodell
Riktlinjer för lokalbank
Lokalbeslutsprocess
Syftet med förslaget är att bidra till tydlighet och transparens, förutsättningar för samarbete mellan stadens nämnder och förvaltningar, effektiva processer och ett effektivt lokalnyttjande samt säkra den övergripande kommunnyttan. Förslaget omfattar samtliga Malmö stads nämnder och bolag.-
269kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har getts möjlighet att yttra sig över en motion av Anna Andersson (V) och Carin Gustavsson (V) om att skapa en kommunhälsa. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Malmö stad slutar upphandla företagshälsovård och inrättar en egen kommunhälsa.
Mot bakgrund av det som anförs i yttrandet föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att nämnden föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.-
176kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss av motion av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om åtgärder för bättre matchning på arbetsmarknaden
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en remiss av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om åtgärder för bättre matchning på arbetsmarknaden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att uppdra åt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ta fram en ny förbättrad studie- och yrkesvägledning med fokus på bättre matchning på arbetsmarknaden i Malmö.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Detta med anledning av det uppdrag som åligger gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning enligt skollag, läroplaner och Skolverkets allmänna råd samt det arbete som redan bedrivs på huvudmannanivå och i nämndens verksamheter inom området.-
235kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
560kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen är gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. I budgetskrivelsen beskriver nämnden sina största utmaningar på kort och lång sikt utifrån förändringar i omvärlden samt pågående och planerad förändring, effektivisering och kvalitetsutveckling av verksamheten.
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program och introduktionsprogram - programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ samt språkintroduktion.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade i september 2021 beslut om gymnasieorganisation 2022/23. Nu föreslås nämnden justera gymnasieorganisation 2022/23 avseende utökat utbud inom introduktionsprogrammet yrkesintroduktion (IMY), avseende att inte starta estetiska programmet, inriktning dans, samt en förflyttning av del av program.