Möte 2020-09-02
-
4
Val av ersättare till gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott under mandatperioden 2019-2022
Anette Ellis (S) har inkommit med avsägelse från uppdraget som ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott. Socialdemokraterna har nominerat Gaby Wallström (S) till ny ersättare i arbetsutskottet.
Bilagor
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
5
Beslut från KSAU 2020-08-10 gällande Utseende av Dataskyddsombud för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2028-04-27 att utse stadsjuristen Niina Stiber till dataskyddsombud för nämndens verksamhetsområde med ikraftträdande från och med den 25 maj 2018.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2020-08-10 att utse konsult David Axelsson som dataskyddsombud för kommunstyrelsens verksamhetsområde med ikraftträdande från och med den 24 augusti 2020 tills dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021, att anmoda kommunens övriga nämnder och helägda bolag att utse David Axelsson som dataskyddsombud inom sina respektive verksamhetsområden under samma period samt att uppdra åt honom att därefter meddela Datainspektionen om beslutet och dataskyddsombudets kontaktuppgifter.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta i enlighet med kommunstyrelsens arbetsutskotts anmodan.Bilagor
-
Kommunfullmäktige fördelade kommunbidrag år 2020 i en tilläggsbudget enligt förslag i ärendet STK-2020-250, med finansiering ur ökade intäkter inom finansiering vilket gav en ökning av kommunbidraget med 10 000 000 kronor till gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden. Nämnden beslutade 2020-04-24 om att fördela 5,8 Mkr tillfälligt under 2020 till gymnasiesärskolan för att balansera upp för bland annat ökade skolskjutskostnader. Inom denna ram kompenserades även fristående verksamhet.
Resterande 4,2 Mkr föreslås fördelas till gymnasieskolor för att sätta in kompletterande insatser och stöd till elever vars behov uppkommit från vårterminens fjärr- och distansundervisning med anledning av coronaviruspandemin. Inom denna ram beräknas också ersättning till fristående verksamhet. Behoven som identifierats av gymnasieskolorna är ökad vuxennärvaro vid sjukfrånvaro hos lärare, kompetensutvecklingsinsatser och IT-satsningar inom fjärr- och distansstudier och ökade resurser för att ta igen de praktiska moment som under vårterminen har uteblivit.
Kommunfullmäktige beslutade 2020-07-03 i ärendet Ekonomisk prognos 2020 STK-2020-92 att ge gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden möjlighet att använda prognostiserat överskott för att påbörja arbetet med att utöka antalet platser inom den reguljära vuxenutbildningen under kommande år, samt stärka arbetet inom elevhälsan i gymnasieskolan.
Med denna bakgrund har vuxenutbildningen vidtagit åtgärder. Verksamheten ökar gymnasial och grundläggande vuxenutbildning med 150 elever vilket motsvarar en utökning under 2020 med 25 helårsplatser. Satsningar på IT i form av Chromebooks, läroplattform och lösningar för trådlöst internet har gjorts för att kunna ha en likvärdighet för varje elev. Till hösten planerat kompetensutvecklingsinsatser för lärare inom fjärr och distansstudier.
För att stärka arbetet inom elevhälsan i gymnasieskolan föreslås nämnden satsa på att tillfälligt öka bemanning höstterminen 2020 för att utföra de hälsosamtal, hälsoundersökningar och vaccinationer som uteblivet under vårterminen på grund av att eleverna inte befunnit sig på skolan. På detta vis finns det även en beredskap på att möta upp eventuell ökning av psykisk ohälsa på grund av coronaviruspandemin.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program, programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion.
-
441kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningen i gymnasiesärskolan ska vara öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Inom skolformen finns nationella och individuella program. Målsättningen är att erbjuda ett så stort utbud av program som möjligt med hållbar ekonomi.
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2020-03-02 att utan eget ställningstagande översända utredning om visselblåsarfunktion i Malmö stad till samtliga nämnder och bolag samt de fackliga organisationerna med svar senast den 5 juni 2020.
Stadskontoret föreslår i utredningen att en visselblåsarfunktion inrättas. Syftet med funktionen är att fånga upp sådana särskilt allvarliga oegentligheter som annars riskerar att inte nå fram till rätt person och som kan få allvarliga konsekvenser för organisationen.
I förvaltningens förslag till remissvar föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden framföra synpunkter gällande säkerställande av visselblåsarfunktionen i förhållande till andra rapporteringssystem, funktioner och lagstiftning, att teknisk lösning utreds för hantering av anonymitet, att funktionen hanteras av extern aktör samt att visselblåsarmöjlighetens motsatsförhållande till meddelarfriheten klargörs.-
183kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
483kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av
Sverigedemokraterna om att utreda svenskfientlighet i Malmö. I motionen uppges det att media under den senaste tiden rapporterat om våldsamma och kränkande rån mot ungdomar med svensk bakgrund. Motionären föreslår att stadskontoret tillsammans med berörda förvaltningar och nämnder gör en kartläggning samt tar fram underlag, fakta samt förslag som ska motverka svenskfientlighet i Malmö.
Det finns inget som tyder på att det råder problem med, vad som i motionen omnämns som, svenskfientlighet inom nämndens verksamheter. Vidare arbetar skolorna enligt styrdokumentens bestämmelser om att skolan, genom sitt demokratiska uppdrag, ska främja ett skolklimat där alla elever känner sig trygga och respekterade. Detta uppnås genom ett aktivt och systematiskt värdegrundsarbete som genomsyrar undervisningen.
Mot bakgrund av ovanstående anser gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden inte att det finns ett behov av att, i enlighet med motionens intentioner, ge berörda nämnder och förvaltningar i uppdrag att ta fram en kartläggning eller ta fram samt implementera åtgärder kring svenskfientligheten i Malmö. Därmed föreslås att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionens båda yrkanden.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
11
Samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Lybeck 10 med flera i Gamla staden i Malmö (Dp 5669)
Stadsbyggnadskontoret har översänt rubricerat detaljplaneförslag för yttrande. Ett av syftena med den föreslagna detaljplanen är att möjliggöra skolverksamhet i form av gymnasieskola.
I nu gällande detaljplan medges ej gymnasieskola. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har inget att erinra i den föreslagna detaljplanen då nämnden inte har eller planerar att etablera verksamhet i fastigheten. Nämnden förutsätter att rådande myndighetskrav för att bedriva gymnasieskola uppfylls.
Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningen betonar att analyser gällande tilldelning av mark för skolverksamhet, där bland annat markföroreningar, tomtmark och kommunikationer ingår bör vara genomarbetade och åtgärdade innan beslut om fattas.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
12
Samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Stadt Hamburg 14 i Gamla staden i Malmö (Dp 5670)
Stadsbyggnadskontoret har översänt rubricerat detaljplaneförslag för yttrande. Ett av syftena med den föreslagna detaljplanen är att möjliggöra skolverksamhet i form av gymnasieskola så att denna kan fortsätta bedrivas inom fastigheten. I dagsläget bedrives det inom fastigheten gymnasieskola i extern regi för drygt 450 elever.
I nu gällande detaljplan medges ej gymnasieskola. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har inget att erinra i den föreslagna detaljplanen då nämnden inte har eller planerar att etablera verksamhet i fastigheten. Nämnden förutsätter att rådande myndighetskrav för att bedriva gymnasieskola uppfylls.
Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningen betonar att analyser gällande tilldelning av mark för skolverksamhet, där bland annat markföroreningar, tomtmark och kommunikationer ingår bör vara genomarbetade och åtgärdade innan beslut om fattas.-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
378kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
-
13
Utbildningsdepartementets remiss av promemorian Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet
Utbildningsdepartementet har skickat ut promemorian Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet på remiss. Malmö stad är en av remissinstanserna och Stadskontoret har översänt remissen för direkt besvarande av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Remissvar ska ha inkommit till Utbildningsdepartementet senast den 1 september 2020. Förvaltningen har fått anstånd med att svara till 3 september.
Förslaget om akademiska friheten berör inte nämndens verksamhetsområde varför förvaltningen föreslår att nämnden inte tar ställning till detta.
Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till förslaget om att främja det livslånga lärandet. Förändrade förutsättningar på arbetsmarknaden i allt högre grad samt ett successivt längre arbetsliv genom ökad pensionsålder ställer högre krav på individens flexibilitet och möjlighet att kunna ändra yrkesinriktning. Förändringen ligger i linje med det arbete kommunerna bedriver inom arbetsmarknadsområdet och vuxenutbildningen och ett större ansvar för högskolorna kompletterar på ett bra sätt det arbete som utförs i kommunerna.-
175kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
345kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
791kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
1009kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
375kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
459kb Ladda ner dokument
-
354kb Ladda ner dokument
-
599kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
600kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
679kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige fördelade kommunbidrag år 2020 i en tilläggsbudget enligt förslag i ärendet STK-2020-250, med finansiering ur ökade intäkter inom finansiering vilket gav en ökning av kommunbidraget med 10 000 000 kronor till gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden. Nämnden beslutade 2020-04-24 om att fördela 5,8 Mkr tillfälligt under 2020 till gymnasiesärskolan för att balansera upp för bland annat ökade skolskjutskostnader. Inom denna ram kompenserades även fristående verksamhet.
Resterande 4,2 Mkr föreslås fördelas till gymnasieskolor för att sätta in kompletterande insatser och stöd till elever vars behov uppkommit från vårterminens fjärr- och distansundervisning med anledning av coronaviruspandemin. Inom denna ram beräknas också ersättning till fristående verksamhet. Behoven som identifierats av gymnasieskolorna är ökad vuxennärvaro vid sjukfrånvaro hos lärare, kompetensutvecklingsinsatser och IT-satsningar inom fjärr- och distansstudier och ökade resurser för att ta igen de praktiska moment som under vårterminen har uteblivit.
Kommunfullmäktige beslutade 2020-07-03 i ärendet Ekonomisk prognos 2020 STK-2020-92 att ge gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden möjlighet att använda prognostiserat överskott för att påbörja arbetet med att utöka antalet platser inom den reguljära vuxenutbildningen under kommande år, samt stärka arbetet inom elevhälsan i gymnasieskolan.
Med denna bakgrund har vuxenutbildningen vidtagit åtgärder. Verksamheten ökar gymnasial och grundläggande vuxenutbildning med 150 elever vilket motsvarar en utökning under 2020 med 25 helårsplatser. Satsningar på IT i form av Chromebooks, läroplattform och lösningar för trådlöst internet har gjorts för att kunna ha en likvärdighet för varje elev. Till hösten planerat kompetensutvecklingsinsatser för lärare inom fjärr och distansstudier.
För att stärka arbetet inom elevhälsan i gymnasieskolan föreslås nämnden satsa på att tillfälligt öka bemanning höstterminen 2020 för att utföra de hälsosamtal, hälsoundersökningar och vaccinationer som uteblivet under vårterminen på grund av att eleverna inte befunnit sig på skolan. På detta vis finns det även en beredskap på att möta upp eventuell ökning av psykisk ohälsa på grund av coronaviruspandemin.
Bilagor
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2020-03-02 att utan eget ställningstagande översända utredning om visselblåsarfunktion i Malmö stad till samtliga nämnder och bolag samt de fackliga organisationerna med svar senast den 5 juni 2020.
Stadskontoret föreslår i utredningen att en visselblåsarfunktion inrättas. Syftet med funktionen är att fånga upp sådana särskilt allvarliga oegentligheter som annars riskerar att inte nå fram till rätt person och som kan få allvarliga konsekvenser för organisationen.
I förvaltningens förslag till remissvar föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden framföra synpunkter gällande säkerställande av visselblåsarfunktionen i förhållande till andra rapporteringssystem, funktioner och lagstiftning, att teknisk lösning utreds för hantering av anonymitet, att funktionen hanteras av extern aktör samt att visselblåsarmöjlighetens motsatsförhållande till meddelarfriheten klargörs.-
183kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
483kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-