Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Datum för justering är den 28 maj 2025.
Serene Rosberg, förskoledirektör, informerar bl.a. om förskoleförvaltningens förändringsarbete avseende rektors- och utbildningsområdena.
Förskolenämnden informeras om förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.
För helåret 2025 prognostiserar förskolenämnden ett helårsresultat som är i balans med budget.
Enligt Malmö stads senast beslutade befolkningsprognos från 2024 förväntas antalet invånare i åldersgruppen 1-5 år uppgå till 21 054 vid 2025 års slut. Prognosen pekar mot en fortsatt minskning av antalet barn i åldern 1-5 år vilket har varit en trend de senaste åren. Befolkningsansvaret redovisar ett positivt resultat för årets fyra första månader på 18,3 mnkr. Detta förklaras främst av att antalet platser som tagits i anspråk varit lägre än budgeterat vilket har inneburit lägre kostnader för befolkningsansvaret.
Förvaltningen föreslår att förskolenämnden godkänner Ekonomisk prognos 2025.
Bilagor
Förskoleenkäten är en totalundersökning riktad till alla vårdnadshavare med barn i Malmös förskolor, både kommunala och fristående. Förskoleenkäten ska ge en övergripande bild av vårdnadshavarnas upplevelser av kvaliteten inom Malmös förskolor. Resultaten fungerar som underlag i det systematiska kvalitetsarbetet på såväl förskole- som huvudmannanivå. I ärendet presenteras det övergripande resultatet för förskoleenkäten 2025 avseende de kommunala förskolorna som Malmö stad och förskolenämnden är huvudman för.
Bilagor
Rapporten Förskola för fler barn är huvudmannens uppföljning av det uppsökande arbetet samt utskicken av särskilda platserbjudanden till nyanlända barn som utförs i enlighet med skollagen. Målsättningen är att öka deltagandet i förskolan för att säkerställa att fler barn får likvärdiga förutsättningar till utveckling och lärande.
Bilagor
Uppföljning av beslut om godkännande och rätt till bidrag samt tillsyn av fristående verksamheter 2024
Förskoleförvaltningen har följt upp av beslut om godkännande och rätt till bidrag, samt tillsynen av fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg. Uppföljningen omfattar så väl arbetet med utveckling av tillsynsprocessen som resultatet av tillsynerna och besluten om godkännande och rätten till bidrag.
Uppföljningen ger en bild av utvecklingen inom Malmös fristående verksamheter samt genomförd och planerad utveckling av tillsynsprocessen.
Bilagor
Kvalitetsgranskning om arbetet för att fler barn ska delta i utbildningen i förskola, Almängens förskola
Skolinspektionen har hösten 2024 genomfört en kvalitetsgranskning av arbetet för att fler barn ska delta i utbildningen i förskolan i Almängens förskola i Malmö kommun. Skolinspektionen bedömde i beslut 2025-01-20, att utvecklingsarbete behöver inledas gällande områdena rektors arbete för att öka närvaro samt huvudmannens stöd till rektorn i arbetet med att främja närvaro.
Malmö stad ska senast den 13 juni redovisa till Skolinspektionen de förbättringsåtgärder som vidtagits utifrån de av Skolinspektionen identifierade utvecklingsområden samt resultatet av vidtagna åtgärder. Malmö stads redovisning av vidtagna åtgärder samt resultatet av dessa beskrivs i ärendet.
Bilagor
Remiss angående Remiss Utbildningsdepartementet - Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19)
Förskolenämnden har fått möjlighet av kommunstyrelsen att yttra sig över utbildningsdepartementets remiss ”Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19)”.
Förskoleförvaltningen välkomnar att utredningen riktar fokus mot förskolan som första steget i utbildningsväsendet. Förskoleförvaltningen vill dock betona vikten av att förskolans uppdrag och förutsättningar grundlig utreds vid förändringar i styrande författningar. Det är också av vikt att konsekvenserna för förskolan särskilt analyseras. Med bakgrund i detta förespråkar förskoleförvaltningen att förskolans läroplan utreds separat i stället för att utgå från den struktur och det innehåll som utredningen föreslår för de obligatoriska skolformerna och fritidshemmet.
Förskoleförvaltningen vill även framföra att det stora antalet betänkanden som under en tid remitterats från utbildningsdepartementet riskerar att medföra en otydlighet och att det saknas ett helhetsgrepp kring förskolan som skolform. I flertalet förslag har inte heller förskolans uppdrag och förutsättningar beaktats i tillräcklig omfattning. Det gäller exempelvis hur omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet, barnens ålder och därmed behovet av samverkan med vårdshavare samt sammansättning av olika yrkesgrupper och utbildningsnivåer i arbetslagen. Förskoleförvaltningen vill också uppmärksamma att utredningens förslag tangerar andra betänkanden och vill framhålla vikten av att förslagen samordnas.
Bilagor
Remiss angående remiss Utbildningsdepartementet - Skärpta villkor för friskolesektorn (SOU 2025:37)
Förskolenämnden har getts möjlighet att yttra sig över utredningen Skärpta villkor för friskolesektorn (SOU 2025: 37). Utredningen har haft i uppdrag att föreslå begränsningar av vinstutdelning inom skolväsendet, säkerställa enskilda huvudmäns ekonomiska stabilitet, möjliggöra återkrav av skolpeng samt skärpa sanktionsmöjligheterna vid tillsyn enligt skollagen. Den har också utrett hur negativa konsekvenser för kommuner ska bedömas vid prövning av ansökningar om godkännande som huvudman. Mot denna bakgrund föreslår utredningen bland annat ett vinstöverföringsförbud, skärpta sanktionsmöjligheter, ökad insyn och transparens, utvidgad ägar- och ledningsprövning samt skärpta krav på ekonomisk långsiktighet.
Förskolenämndens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag på yttrande. Yttrandet har fokuserat på de delar som rör förskolenämndens uppdrag som tillsynsmyndighet.
Bilagor
Samrådsförslag om detaljplan för fastigheten Forskaren 2 m.fl i Flensburg (DP5903) har översänts till förskolenämnden för yttrande. Inom ramen för planförslaget planeras bland annat för en ny förskola med plats för 160 barn där en del av verksamheten är anpassad för föräldrar som arbetar kvällar, nätter och helger.
Bilagor
Skolnämnderna har upphandlat nytt administrativt system för barn- och elevregistrering. Detta innebär att det nuvarande barn- och elevregistret (BER) ska avvecklas. Förvaltningen har gått igenom informationen som finns i det nuvarande systemet och gett förslag på gallringsfrister, som anger hur länge uppgifter ska sparas innan de tas bort.
De uppgifter som förvaltningen föreslår gallras är sådana som förvaltningen bedömer inte behöver bevaras för individens, forskningens eller verksamhetens framtida behov.
Stadsarkivarien har godkänt gallringsfristerna och nämnden ska nu fatta beslut i ärendet.
En genomgång av informationen, informationsvärdering och beskrivning av systemet går att ta del av i gallringsutredningen.
Bilagor
Miljöförvaltningen har hos Förvaltningsrätten i Malmö ansökt om utdömande av vite enligt livsmedelslagen. Förskoleförvaltningen föreslår att förskolenämnden i första hand bestrider ansökan, och i andra hand gör gällande att vitet ska jämkas.
Bilagor
Ärendet omfattar en kommungemensam granskning som syftar till att undersöka om Malmö stad har ett ändamålsenligt arbete för att motverka välfärdsbrottslighet. Förskoleförvaltningen har kartlagt förskolenämndens arbete sedan år 2020 och sammanställt resultatet i en rapport.
Granskningen omfattar bland annat en skattning av nämndens arbete med att förebygga, kunskapsutveckla, samverka och kontrollera. Arbete bedöms som tillfredsställande med undantag för området kunskapsutveckla som är ett förbättringsområde. Här ingår att säkerställa att chefer och medarbetare har den information och kunskap som de behöver samt att säkerställa implementering och följsamhet till nya styrdokument och arbetssätt.
Bilagor
De förtroendevalda som deltog på Skolriksdagen 2025 rapporterar.
Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § maj 2025
Redovisning av delegerade beslut maj 2025
Inkomna, utgående och upprättade skrivelser maj 2025
Protokollet publiceras när det är justerat.