Möte 2021-06-17
-
1
Val av justerare
-
2
Rapport från kurser och konferenser
-
Det tidiga livet – I samverkan för barn och familj är ett projekt som förskoleförvaltningen har bedrivit från september 2019 till och med december 2020 med stöd av Länsstyrelsens § 37a medel. Projektet utökades genom medel från Svenska Kyrkan i samarbete med Yalla Trappan från mars 2020 till december 2020. Projektet har slutrapporterats till Länsstyrelsen och en utvärderingsrapport om projektet har sammanställts.
-
214kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
4
Uppföljning av beslut om godkännande och rätt till bidrag samt tillsyn av fristående verksamheter 2020
Mikaela Sundberg, utredningssekreterare på kvalitet och myndighetsavdelningen, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
Förskoleförvaltningen har genomfört en uppföljning av dels besluten om godkännande och rätt till bidrag, dels tillsynen av fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg. Uppföljningen omfattar så väl arbetet med utveckling av tillsynsprocessen som resultatet av tillsynerna och besluten om godkännande och rätten till bidrag.
Uppföljningen ger en bild av utvecklingen inom Malmös fristående verksamheter, vanliga bris-ter vid tillsynen samt genomförd och planerad utveckling av tillsynsprocessen.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
584kb Ladda ner dokument
-
-
Ana Maria Deliv, avdelningschef för kvalitet och myndighet, och Moa Morin, enhetschef för utredningsenheten, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
Rapporten Lägesbedömning – förutsättningar och fördjupning 2021 är skolchefens rapportering till nämnden om förskolornas förutsättningar att uppfylla de nationella målen. Rapporten kompletterar den årliga lägesbedömningen. I rapportens första del ges en samlad bild av olika förutsättningar som påverkat måluppfyllelsen på de kommunala förskolorna under år 2020. I den andra delen presenteras ett förslag på nytt sätt att följa upp förskolornas förutsättningar med ambitionen att arbeta fram underlag som ska kunna användas för dialog om prioriteringar i det fortsatta arbetet för att öka likvärdigheten i verksamheten.-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
887kb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2020 skickades ett förslag till inriktningsdokument för hållbarhets- och rättighetsfrågor ut på remiss till stadens nämnder och bolag. Förslaget till inriktningsdokument hade tagits fram av konsultföretaget Sweco. Efter den första remissrundan har förslaget väsentligt omarbetats. Nu skickas det nya förslaget till styrdokument Policy för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet ut på remiss till alla stadens nämnder och helägda kommunala bolag. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där förskolenämnden föreslås ställa sig positiv till förslaget till policy.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) har inkommit med en motion om att jämställdhetssäkra alla beslut genom att jämställdhetsanalyser i beredning, beslut och uppföljning av ärenden i den kommunala organisationen. Förskoleförvaltningen föreslår förskolenämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Detta då utvecklingsarbetet gällande jämställdhet i Malmö stad och därmed jämställdhetssäkra beslut bör ske inom ramen för den nya policyn för mänskliga rättigheter, antidiskriminering och jämställdhet (STK-2020-963) som går upp till nämnden för yttrande vid samma sammanträde som denna motion. Riktlinjerna i Malmö stads ärendehandbok inkluderar även dessa perspektiv när det gäller krav på konsekvensbeskrivningar i ärendeberedningen. För förskolans del finns även ett tydligt jämställdhetsuppdrag genom förskolans läroplan vilket även inkluderar huvudmannens och därmed nämndens arbete. Förskoleförvaltningen bedömer därför att det inte krävs ytterligare formella krav inom Malmö stad, men att det är viktigt att stadens utvecklingsarbete gällande dessa frågor fortskrider.
-
259kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss angående Motion av Magnus Olsson (SD) om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser
Magnus Olsson (SD) har inkommit med en motion gällande våld och hot på arbetsplatser. Motionären menar att många av Malmö stads medarbetare ingår i yrkesgrupper som utsätts för hot och våld. I motionen lyfts att interna kontrollrapporter har visat att hot mot anställda är ett utbrett problem i Malmö stad. Magnus Olsson anser att det är oacceptabelt att gå till jobbet och utsättas för hot och våld och efterfrågar en strategi för nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser.
Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande och föreslår att förskolenämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
9
Förslag på hur förskolenämnden kan bidra i arbetet att uppnå 1,5-gradersmålet, med särskild hänsyn till privat bil, flyg, taxi, livsmedel, drivmedel och lokaler
I januari 2021 (FSKF-2021-165, § 2) uppdrog förskolenämnden åt förskoleförvaltningen att redovisa hur förskolenämnden kan bidra i arbetet med att uppnå 1,5-gradersmålet med särskild hänsyn till privat bil, flyg, taxi, livsmedel, drivmedel och lokaler.
För att nå målet med att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader krävs ett aktivt arbete med att minska växthusgasutsläppen till de nivåer som krävs. Ett sätt för förskolenämnden att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser är att minska koldioxidutsläppen. Olika typer av resande bidrar i olika utsträckning till utsläpp av växthusgaser. I februari 2021 blev Malmö stads nya mötes- och resepolicy antagen av kommunfullmäktige (STK-2020-1485). I den konstateras det är viktigt att som medarbetare inom Malmö stad genomföra resor och möten på ett så säkert, kostnadseffektivt och klimatvänligt sätt som möjligt.-
282kb Ladda ner dokument
-
-
Ett redaktionellt fel har uppmärksammats i den Intern kontrollplan för 2021 som fastställts av förskolenämnden. Det kräver en rättelse när det gäller granskningen Sekretessuppgifter röjs genom felaktig rubriksättning och sprids automatiskt till obehöriga via funktionen ”ärendesök” i Platina.
-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2021 kommer det att hållas en halvdag introduktion kring hantering av handlingar och sekretess, en utbildningsdag under en heldag samt en budgetkonferens för förskolenämndens ledamöter och ersättare. Introduktionen kring sekretess föreslås vara under eftermiddagen den 29 september (efter ordinarie nämndssammanträde) mellan klockan 14 och 16. Utbildningsdagen föreslås genomföras under en heldag torsdagen den 7 oktober. Budgetkonferensen föreslås genomföras under eftermiddagen onsdagen den 24 november, efter förskolenämndens sammanträde som äger rum under förmiddagen samma dag. Mer information om innehållet för dagarna kommer att skickas ut via mejl när det närmar sig.
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
12
Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § juni 2021
-
13
Redovisning av delegerade beslut juni 2021
-
14
Inkomna, utgående och upprättade skrivelser juni 2021
-
15
Information om förskoleförvaltningens arbete med Covid-19
-
16
Information från förvaltningen
-
17
För kännedom: Förvaltningsrådets protokoll juni 2021