Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Jan-Ola Olsson, utbildningschef och rektor Anna-Märta Jarleklint informerar om finskt förvaltningsområde.

     

    Helene Roslund, strateg inom avdelningen för kvalitet och utveckling informerar om rutin för att stödja användande av sekretessbrytande bestämmelse.

  3. Förskolenämnden informeras om förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.

  4. Ärendet inleds med en kort föredragning.

     

    Delårsrapporten innehåller uppföljning av nämndens verksamhet och ekonomi för perioden januari-augusti. Den bedömning som görs av arbetet med nämndens prioriteringar och bidraget till kommunfullmäktiges mål påverkas till stor del av förskolornas varierande förutsättningar när det gäller tillgång till formell och hög kompetens. Befolkningsutvecklingen ställer krav på anpassningar av förskoleverksamheten utifrån det minskande barnantalet. För helåret prognostiseras ett ekonomiskt resultat i balans med budget.

    Bilagor

  5. I samband med att kommunfullmäktige beslutade om Ekonomisk prognos 2024 för Malmö stad (STK-2024-138) beslutades att förskolenämndens kommunbidrag tillfälligt utökas med 31 mnkr för 2024.

     

    Enligt 14 kap. 2 § skolförordningen (2011:185) gäller att om ytterligare resurser ges till den kommunala verksamheten under budgetåret, ska motsvarande tillskott ges till de enskilda huvudmännen. I sådana fall ska nya bidragsbeslut fattas.

     

    Förskoleförvaltningen föreslår att de kommunala och fristående verksamheterna får del av utökningen av kommunbidraget genom en engångsutbetalning. Engångsbelopp kommer utgå under 2024 för barn som är bosatta i Malmö och som är inskrivna i förskola eller pedagogisk omsorg i kommunal eller fristående/enskild verksamhet.

  6. Förskolenämnden har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med ett förslag på en samverkansmodell med Malmö Universitet, i syfte att utöka möjligheterna av kompetensutveckling och vidareutbildning av den personal som redan idag är förskollärare. I dagsläget samverkar förskoleförvaltningen och Malmö universitet gällande exempelvis reguljära utbildningar, praktiknära forskning och fortbildning för både blivande och legitimerade förskollärare. Samverkan kommer dessutom att utvecklas i samband med införandet av ett nationellt professionsprogram.
     

    Förskoleförvaltningen bedömer att nuvarande samverkan och pågående utveckling är tillräcklig för att kunna erbjuda utbildade förskollärare kompetensutveckling och vidareutbildning.

  7. Malmö stadsrevision granskade under 2023 särskilt stöd i förskolan. Den sammanfattande bedömningen var att förskolenämndens arbete inte var helt ändamålsenligt. Stadsrevisionen lämnade tre rekommendationer för att utveckla arbetet vidare.

     

    Förskolenämnden beslutade i december 2023 om ett första yttrande till stadsrevisionen med sammanfattande svar utifrån granskningen samt förvaltningens egen uppföljning av Alla barns rätt till stöd som genomförts parallellt våren 2023. Revisorskollegiet begär även att nämnden senast den 30 september 2024 ska skicka in ett uppföljande yttrande med ett sammanfattande svar utifrån revisionens granskning samt tidigare yttrande.

    Bilagor

  8. Stadsbyggnadskontoret har skickat ut förslag till detaljplan för del av fastigheten Bennet 2 i Törnrosen (detaljplan 5885) på samråd. Planförslaget gör det möjligt att uppföra ett 16 våningar högt flerbostadshus med centrumverksamheter i de två nedersta våningarna inom planområdet. Förskolenämnden ska besluta om sitt yttrande om förslaget.

    Bilagor

  9. Förskolenämnden ska årligen besluta om en tidplan för sammanträden för nämnden och dess arbetsutskott. Även datum för utbildningsdagar, analysdag och budgetkonferens behöver nämnden besluta om. Förvaltningen har således tagit fram ett förslag om tidplan för nämndens och arbetsutskottets sammanträden samt förslag om datum för utbildningsdagar, analysdag och budgetkonferens för 2025.

  10. Malmöinitiativ har inkommit om att fortsatt bedriva förskoleverksamhet på den tomt där Fridhems förskola idag är lokaliserad. Bakgrunden är att Fridhems förskola som finns i paviljonger måste stängas sommaren 2025. Detta eftersom lokalerna funnits i 15 år och det tillfälliga bygglovet inte längre kan förlängas. Det innebär att utemiljön inte längre blir en förskolegård.

    Bilagor

  11.   11

    Rapporter från kurser och konferenser

  12.   12

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § september 2024

  13.   13

    Redovisning av delegerade beslut september 2024

  14.   14

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser september 2024

  15.   15

    Riktad tillsyn av fristående förskola – Lilla Jag Limhamn AB

  16.   16

    Riktad tillsyn av fristående förskola - Lilla Jag Västra Hamnen AB

  17. Protokollet publiceras när det är justerat.

  1. § 139

    Val av justerare

  2. Jan-Ola Olsson, utbildningschef och rektor Anna-Märta Jarleklint informerar om finskt förvaltningsområde. Presentation finns bilagd.

     

    Helene Roslund, strateg inom avdelningen för kvalitet och utveckling informerar om riktlinje för att stödja användande av sekretessbrytande bestämmelse. Presentation finns bilagd.

     

    Förskoledirektör Serene Rosberg informerar om att förvaltningen till följd av ett minskat antal barn har sett över organisationen avseende Änggårdens allergiförskola. Det framgår att det inte finns behov av en särskild allergiförskola då alla förskolor ska kunna möta upp barnens behov utifrån eventuella allergier. Enligt omvärldsbevakning är en allergiförskola inte något som andra kommuner erbjuder. 

     

    Därefter informerar Serene Rosberg om att förvaltningen inte längre erbjuder kommunala dagbarnvårdare. I nuläget framgår det ingen efterfrågan av dagbarnvårdare, men det finns möjlighet att starta upp verksamhet igen vid behov.

  3. Förskoledirektör Serene Rosberg informerar förskolenämnden om förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.

     

    Statusuppdatering 

    1. Dialog och uppföljning av plan för kompetensutveckling, orosanmälningar och sekretessregler i varje utbildningschefs ledningsgrupp (rektorer).                    

    • Utbildningscheferna rapporterar om att rektorer i flera förskoleområden har tagit initiativ till samarbeten med Resursteam heder i en rad olika fortbildningsinsatser rörande hedersrelaterat våld och förtryck.
    • Utbildningscheferna informerar även om att rektorer har anlitat Pedagogisk inspiration, Pi, för att hålla utbildningar kring hedersrelaterat våld och förtryck under höstterminen.
    • Därutöver rapporterar utbildningscheferna om ett pågående arbete med att vidareutveckla stödmaterial kring introduktion och samarbete med blivande vårdnadshavare.
    • I ett förskoleområde har en ”Integritetsplan” utarbetats för verksamheten. Det innebär att ett arbete har påbörjats för att synliggöra vilka olika insatser och metoder som används i arbetet med barngruppen och det enskilda barnet avseende begränsande normer. Utgångspunkten är förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling, PDK, med ett fördjupat fokus mot begränsande normer och frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck.  

     

    2. Informationsmöte för rektorer och övriga chefer med särskild information om befintlig och formaliserad samverkan mellan förskolenämnden och arbetsmarknads- och socialnämnden. 

    • Informationsmöte har skett sedan tidigare. Inget ytterligare att rapportera för denna period.

     

    3. Kommunikationsinsats kopplats till befintligt stödmaterial och de stödresurser som finns tillgängliga från båda förvaltningar 

    • Som stöd till rektors arbete kring orosanmälningar riktat till medarbetare har olika case utarbetats. Dessa case kommer publiceras på Komin där övrig information om orosanmälningar finns. I samband med förvaltningens kontinuerliga möten med fristående huvudmän kommer framtaget stödmaterial att delges även dem.

     

    4. Kartläggning och fördjupad uppföljning av plan för kompetensutveckling. 

    • Ett arbete med kartläggning och fördjupad uppföljning av kompetensutvecklings-insatser pågår och ska redovisas för nämnden muntligen i november och skriftligen i samband med uppföljningen till revisionen i januari.

     

    5. Genomlysning av orosanmälningar som gjorts under 2023. Arbetet har skett i samverkan med arbetsmarknads- och socialförvaltningen. 

    • Vid junisammanträdet fick nämnden del av förvaltningens granskning av orosanmälningar inkomna under 2023. Inget nytt att rapportera för perioden.

     

    6. Aktualisera befintlig rutin kring överlämnande av individuell information mellan kommunala förskolor  

    • Detta arbete har genomförts. Inget nytt att rapportera för perioden.

     

    7. Utveckla rektors och övriga chefers årsplanering för kompetensutvecklingsinsatser, däribland kring orosanmälningar. 

    • Ett arbete pågår för att kartlägga rektors och övriga chefers samtliga kompetensutvecklingsinsatser som sker över året. Det sker också ett arbete med att ta fram ett lämpligt verktyg för att lättare åskådliggöra årsplaneringen.

     

    8. Vidareutveckla stödmaterial för att stödja introduktion för nya medarbetare i förskoleförvaltningen.   

    • Sidorna på Komin som handlar om introduktion för medarbetare samt introduktionsdelen där chefer ska följa upp är uppdaterade med en modul om hedersrelaterat våld och förtryck. När Learning Management Systems, LMS, är fullt ut implementerat i förvaltningen kommer det vara möjligt att följa upp hela introduktionsprocessen. Arbetet med implementering av LMS i förvaltningen är i gång.

     

    9. Implementera modellen Trygga barnet i samtliga förskolor.

    • Arbetet fortlöper enligt plan.
  4. Ärendet inleds med en kort föredragning.

     

    Delårsrapporten innehåller uppföljning av nämndens verksamhet och ekonomi för perioden januari-augusti. Den bedömning som görs av arbetet med nämndens prioriteringar och bidraget till kommunfullmäktiges mål påverkas till stor del av förskolornas varierande förutsättningar när det gäller tillgång till formell och hög kompetens. Befolkningsutvecklingen ställer krav på anpassningar av förskoleverksamheten utifrån det minskande barnantalet. För helåret prognostiseras ett ekonomiskt resultat i balans med budget.

  5. I samband med att kommunfullmäktige beslutade om Ekonomisk prognos 2024 för Malmö stad (STK-2024-138) beslutades att förskolenämndens kommunbidrag tillfälligt utökas med 31 mnkr för 2024.

     

    Enligt 14 kap. 2 § skolförordningen (2011:185) gäller att om ytterligare resurser ges till den kommunala verksamheten under budgetåret, ska motsvarande tillskott ges till de enskilda huvudmännen. I sådana fall ska nya bidragsbeslut fattas.

     

    Förskoleförvaltningen föreslår att de kommunala och fristående verksamheterna får del av utökningen av kommunbidraget genom en engångsutbetalning. Engångsbelopp kommer utgå under 2024 för barn som är bosatta i Malmö och som är inskrivna i förskola eller pedagogisk omsorg i kommunal eller fristående/enskild verksamhet.

  6. Förskolenämnden har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med ett förslag på en samverkansmodell med Malmö universitet, i syfte att utöka möjligheterna av kompetensutveckling och vidareutbildning av den personal som redan idag är förskollärare. I dagsläget samverkar förskoleförvaltningen och Malmö universitet gällande exempelvis reguljära utbildningar, praktiknära forskning och fortbildning för både blivande och legitimerade förskollärare. Samverkan kommer dessutom att utvecklas i samband med införandet av ett nationellt professionsprogram.
     

    Förskoleförvaltningen bedömer att nuvarande samverkan och pågående utveckling är tillräcklig för att kunna erbjuda utbildade förskollärare kompetensutveckling och vidareutbildning.

  7. Malmö stadsrevision granskade under 2023 särskilt stöd i förskolan. Den sammanfattande bedömningen var att förskolenämndens arbete inte var helt ändamålsenligt. Stadsrevisionen lämnade tre rekommendationer för att utveckla arbetet vidare.

     

    Förskolenämnden beslutade i december 2023 om ett första yttrande till stadsrevisionen med sammanfattande svar utifrån granskningen samt förvaltningens egen uppföljning av Alla barns rätt till stöd som genomförts parallellt våren 2023. Revisorskollegiet begär även att nämnden senast den 30 september 2024 ska skicka in ett uppföljande yttrande med ett sammanfattande svar utifrån revisionens granskning samt tidigare yttrande.

  8. Stadsbyggnadskontoret har skickat ut förslag till detaljplan för del av fastigheten Bennet 2 i Törnrosen (detaljplan 5885) på samråd. Planförslaget gör det möjligt att uppföra ett 16 våningar högt flerbostadshus med centrumverksamheter i de två nedersta våningarna inom planområdet. Förskolenämnden ska besluta om sitt yttrande om förslaget.

  9. Förskolenämnden ska årligen besluta om en tidplan för sammanträden för nämnden och dess arbetsutskott. Även datum för utbildningsdagar, analysdag och budgetkonferens behöver nämnden besluta om. Förvaltningen har således tagit fram ett förslag om tidplan för nämndens och arbetsutskottets sammanträden samt förslag om datum för utbildningsdagar, analysdag och budgetkonferens för 2025.

  10. Malmöinitiativ har inkommit om att fortsatt bedriva förskoleverksamhet på den tomt där Fridhems förskola idag är lokaliserad. Bakgrunden är att Fridhems förskola som finns i paviljonger måste stängas sommaren 2025. Detta eftersom lokalerna funnits i 15 år och det tillfälliga bygglovet inte längre kan förlängas. Det innebär att utemiljön inte längre blir en förskolegård.

  11. Förskolenämnden har inget att rapportera.

  12. § 150

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § september 2024

  13. § 151

    Redovisning av delegerade beslut september 2024

  14. § 152

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser september 2024

  15. § 153

    Riktad tillsyn av fristående förskola – Lilla Jag Limhamn AB

  16. § 154

    Riktad tillsyn av fristående förskola - Lilla Jag Västra Hamnen AB

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.