Möte 2022-02-23
-
1
Val av justerare
-
2
Rapporter från kurser och konferenser
-
Azra Nielsen, enhetschef för ekonomienheten, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
Förskolenämnden upprättar varje år en årsanalys som ligger till grund för den kommunövergripande årsredovisningen. Årsanalysen innehåller bokslut och analys av det ekonomiska utfallet, samt uppföljning av verksamhetens utveckling under året med utgångspunkt i grunduppdrag, nämndens arbete med kommunfullmäktiges mål för mandatperioden och budgetuppdrag.
Coronapandemin har fortsatt att ställa stora krav på arbete och rutiner som bidrar till att förskolorna är en trygg och smittfri plats för barn och medarbetare. Förskolorna har över lag klarat att genomföra sin verksamhet, men påfrestningarna har tidvis varit omfattande. Tillgången till öppen förskola och uppsökande verksamhet påverkades i hög grad, särskilt under första halvåret.
Arbetet för att skapa de förutsättningar som krävs för att Malmö stads förskolor ska kunna bedriva verksamhet enligt skollag och läroplan har fortsatt präglats av utmaningar, däribland bristande tillgång till förskollärare och barnskötare med formell utbildning. Barns tillgång till en förskola med hög kvalitet oavsett var i staden verksamhetens bedrivs är fortsatt ett kritiskt utvecklingsområde. Likvärdighetsperspektivet fick under året en mer framskjuten plats i den övergripande planeringen och arbete påbörjades för att kunna rikta kvalitetshöjande åtgärder till de förskolor där barnens behov är som störst.
Bokslutet visar ett ekonomiskt överskott på 57,1 Mkr. Antalet folkbokförda barn i Malmö 1–5 år var drygt 300 färre än vad förskolenämnden fick budgettilldelning för år 2021. Även coronapandemin har bidragit till överskottet. Den statliga ersättning som utgått för sjuklöner har varit högre än nämndens kostnadsökning för sjuklön och vikariekostnader.-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Arbetet med intern kontroll inom förskolenämndens verksamhet år 2021 har följts upp enligt Malmö stads anvisningar. Uppföljningen utgår ifrån Intern kontrollplan 2021 och innehåller redovisning av direktåtgärder, sammanställning av de granskningar som löpande rapporterats till förskolenämnden under året samt en självskattning av arbetet.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
487kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
749kb Ladda ner dokument
-
-
Anna Pettersson Gustafsson, controller, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
Intern kontroll är en del i Malmö stads utvecklings- och kvalitetsarbete. Förskolenämnden har ansvaret för den interna kontrollen inom sitt ansvarsområde och ska fastställa hur planering och rapportering av arbetet med intern kontroll ska gå till. Varje år beslutar förskolenämnden om en plan för den interna kontrollen.
Förslaget till intern kontrollplan för 2022 är framtaget utifrån kommunfullmäktiges reglemente för intern kontroll och förskolenämndens Riktlinjer för arbetet med intern kontroll. Förslaget grundas i den riskanalys som genomförts inom förskoleförvaltningen och som behandlats av förskolenämndens arbetsutskott. Rapportering av granskningarna sker löpande till nämnden i form av särskilda ärenden, medan direktåtgärderna rapporteras samlat i den årsuppföljning som görs i början av 2023.-
177kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
920kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Deltinger, HR-strateg, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
Kommunstyrelsen fattade 2016- 03-02 beslut om fortsatt inriktning i arbetet med att skapa hållbara arbetsplatser (STK-2015- 934). Som ett led i detta fick stadskontoret i uppdrag att ta fram en modell för uppföljning av arbetsmiljön. Uppföljningen utgör ett underlag för det fortsatta arbetsmiljöarbetet inom förvaltningen med möjligheter att göra fördjupande analyser av arbetsmiljön. I detta arbete har Förvaltningsrådet, i sin egenskap av skyddskommitté, en viktig roll. Förvaltningen har utifrån framtagna indikatorers värde som redovisas i beslutsunderlagen kommenterat utfallet samt beskrivit de insatser som genomförts under året för att förbättra eller bevara värdena. Svaren har utgått ifrån årsanalysen 2021 samt lägesbedömning 2021.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Deltinger, HR-strateg, presenterar ärendet muntligt vid sammanträdet.
I samband med att Malmö stads arbetsmiljöprocess beslutades, fattades det också beslut om en kommungemensam rutin för årlig uppföljning av Malmö stads system för systematiskt arbetsmiljöarbete. Syftet med uppföljningen är att ta reda på hur systemet fungerat under det senaste året, identifiera eventuella förbättringar och att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Förvaltningens samverkansgrupper har svarat på frågor utifrån Arbetsmiljöverkets självskattning av SAM enligt Malmö stads rutin. Förvaltningsrådet tillika skyddskommitté har utifrån en samlad bild av alla samverkansgruppers svar rapporterat till stadskontoret via systemet Stratsys. Resultatet utgör underlag i arbetet med att ta fram en förvaltningsövergripande handlingsplan för arbetsmiljöarbetet 2022. Handlingsplanen för arbetsmiljöarbetet 2022 arbetas fram partsgemensamt.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss angående handlingar till samråd för; Detaljplan för del av fastigheten Hyllie 165:61 m.fl. söder om Ärtholmsvägen i Holma i Malmö (Dp 5708)
Planförslaget syftar att förtäta norra Holma och möjliggöra för blandad stadsbebyggelse med flerbostadshus, vård, centrumverksamhet, parkeringshus och fördröjningsmagasin. Vidare syftar planförslaget att bättre integrera Holma med omgivande områden genom att Pildammsvägen byggs om till en mer stadsmässig gata.
Förskolenämnden föreslås ställa sig positiv till planförslaget, men samtidigt understryka den ansträngda situationen avseende förskoleplatser som råder i området.-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
999kb Ladda ner dokument
-
-
Årets miljölägesdag är en digital konferens med fokus på klimatarbetet – lokalt till globalt. Det kommer berättas om vad som är på gång inom genomförandet av miljöprogrammet där bland annat Klimatkontrakt Malmö ingår. Johan Kuylenstierna, ordförande i klimatpolitiska rådet, berättar om resultaten från klimattopmötet COP26 och vad detta innebär globalt, nationellt och för oss i Malmö. Även miljönämndens ordförande Simon Chrisander (L) och miljödirektör Rebecka Persson medverkar.
Konferensen är kostnadsfri, digital och hålls den 16 februari 2022 från 13:00 till 16:00. Förskolenämndens ledamöter och ersättare är inbjudna att delta. I detta ärende beslutar förskolenämnden om arvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst med anledning av deltagande på Miljölägesdagen 2022.-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolenämnden föreslås avslå ansökan från Sagornas förskola AB i Malmö om godkännande att bedriva fristående förskola i Malmö med 35 platser.
-
11
Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § februari 2022
-
12
Redovisning av delegerade beslut februari 2022
-
13
Inkomna, utgående och upprättade skrivelser februari 2022
-
14
Information om förskoleförvaltningens arbete med Covid-19
-
15
Information från förvaltningen
-
16
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna gällande kompensation för barnomsorg där vårdnadshavare har betalat avgift och som inte har tillhandahållits på grund av pandemin
Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ gällande kompensation för barnomsorgsavgifter till vårdnadshavare.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Vänsterpartiet har inkommit med ett nämndinitiativ gällande att ge förvaltningen i uppdrag att utreda fria arbetsskor för förskolepersonalen.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
18
Förvaltningsrådets protokoll februari 2022