Möte 2019-02-20
-
1
Val av justerare
-
2
Information från kurser och konferenser
-
Utvecklingen av förskoleverksamheten sker varje dag i mötet mellan barn och pedagoger. Förskolenämndens arbete för att skapa förutsättningar för förskolornas kvalitet med fokus på det pedagogiska uppdraget utifrån nationella styrdokument har varit grundläggande under de senaste fyra åren.
Utmaningar kring kvalitet, kompetens och kapacitet har krävt ett aktivt utvecklingsarbete där kompetensförsörjningen successivt kommit att bli den mest omfattande utmaningen. Flera aktiva insatser har genomförts för att långsiktigt stärka förutsättningarna för professionens uppdrag. 2018 års arbete har varit fortsättningen på en långsiktig och systematisk utvecklings- och förändringsprocess, där organisationsutveckling, införande av tid för verksamhetsutveckling och arbete med lönebildning varit viktiga beståndsdelar.
Nämndsmålen bedöms till större delen som helt eller delvis uppnådda. För målet inom målområde 9, En stad med bra arbetsvillkor görs bedömningen att det inte har kunnat uppnås. Det ekonomiska resultatet för året visar på ett överskott om 4,6 Mkr, vilket motsvarar 0,2 procent av nämndens nettokostnader.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
611kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndsbudget 2019 – Verksamhet och ekonomi innehåller en beskrivning av förskolenämndens ansvar, planering av verksamheten, volymer och ekonomi. Förskolenämnden kommer vid sammanträdet i mars 2019 att behandla förslag till nämndsmål och målindikatorer.
I förslaget till nämndsbudget ingår reviderade riktlinjer för ersättning till kommunala och fristående förskolor och pedagogisk omsorg, Regler för ersättning till kommunala och fristående förskolor och pedagogisk omsorg, som beskriver vad som styr vilken ersättning som en förskola eller pedagogisk verksamhet får per barn.
Förskolenämnden föreslås även besluta att fastställa kommunal ersättning för barn i förskola och pedagogisk omsorg, enligt Grundbelopp till förskolor och pedagogisk omsorg 2019.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
382kb Ladda ner dokument
-
830kb Ladda ner dokument
-
423kb Ladda ner dokument
-
785kb Ladda ner dokument
-
645kb Ladda ner dokument
-
-
5
Medborgarförslag gällande pensionerade förskollärare som extra resurs
-
Förslaget till intern kontrollplan är framtagen utifrån Kommunfullmäktiges reglemente för intern
kontroll och av nämnden antagna Riktlinjer för arbetet med intern kontroll. Förvaltningen har genomfört riskanalyser som sammanställts, diskuterats i ledningsgruppen och godkänts av förskoledirektören och nämndens arbetsutskott. Dessa ligger till grund för intern kontrollplan 2019.
Återrapportering av granskningar kommer att ske löpande till nämnden i form av särskilda ärenden. Återrapportering av direktåtgärder kommer att ske samlat i samband med årsuppföljningen i februari 2020.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Granskningar har redovisats löpande till nämnden under hela året. Här redovisas även de direktåtgärder som fanns med i internkontrollplan 2018 och vad som har genomförts. Detta är förskolenämndens årliga redovisning till kommunstyrelsen.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
812kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss angående handlingar till granskning för Ändring av detaljplan för fastigheten Tuborg 1 i Innerstaden i Malmö (ÄDp 5619)
Ärendet avser ändring befintlig detaljplan Dp 4479 så att planen även medger gymnasieverksamhet. Förskolenämnden har inte invändningar mot att detaljplanen även ska medge gymnasieverksamhet, men ser det som olyckligt om denna förändring i praktiken påverkar tillgången på förskoleplatser negativt.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
378kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
9
Remiss angående samrådshandlingar för förslag till detaljplan för del av fastigheten Landshövdingen 1 i Rosengård i Malmö (Dp 5577)
Förskolenämnden noterar att förslaget är en första etapp i en mera omfattande utveckling av Rosengårds centrum. En övergripande stadsbyggnadsidé är att öka stadskvaliteten med en mera differentierad stadsmiljö och ökat stadsliv. Vidare är den övergripande strategin att tillföra ny bebyggelse för bostäder och service, samt att öppna upp och koppla centrumanläggningen mot omgivningen. Förskolenämnden ser denna utveckling som mycket positiv.
Förskolenämnden noterar att förslaget till detaljplan innefattar en förskola för ca 80 barn i planområdets norra del. Förskolenämnden är positiv till att en förskola ingår men hade helst sett att förskolan hade fler platser.
Sammantaget bedömer förskolenämnden aktuell lokalisering av förskola som komplicerad, med risk för att kostsamma lösningar bli nödvändiga rörande flertalet funktioner. Samtidigt har nämnden förståelse för att en lokalisering inom en centrumanläggning som Rosengård centrum blir komplex. Förskolenämnden ställer sig därför med viss tvekan bakom förslaget till detaljplan i de delar som rör förskola.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
899kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Mot bakgrund av de senaste årens utveckling av sjukfrånvaron fattade Kommunstyrelsen 2016- 03-02 beslut om fortsatt inriktning i arbetet med att skapa hållbara arbetsplatser (STK-2015- 934). Som ett led i detta fick stadskontoret i uppdrag att ta fram en modell för uppföljning av arbetsmiljön. Uppföljningen utgör ett underlag för det fortsatta arbetsmiljöarbetet inom förvaltningen med möjligheter att göra fördjupande analyser av arbetsmiljön. I detta arbete har Förvaltningsrådet, i sin egenskap av skyddskommitté, en viktig roll. Förvaltningen har utifrån framtagna indikatorers värde som redovisas i beslutsunderlagen kommenterat utfallet samt beskrivit de insatser som genomförts under året för att förbättra eller bevara värdena. Svaren har utgått ifrån årsanalysen 2018 samt lägesbedömning 2018.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med att Malmö stads arbetsmiljöprocess beslutades, fattades det också beslut om en kommungemensam rutin för årlig uppföljning av Malmö stads system för systematiskt arbetsmiljöarbete. Syftet med uppföljningen är att ta reda på hur systemet fungerat under det senaste året, identifiera eventuella förbättringar och att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Förvaltningens samverkansgrupper har svarat på Arbetsmiljöverkets självskattning av SAM enligt Malmö stads rutin. Förvaltningsrådet tillika skyddskommitté har utifrån en samlad bild av alla samverkansgruppers svar rapporterat till stadskontoret via systemet Stratsys. Resultatet har utgjort underlag i arbetet med att ta fram en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet 2019. Handlingsplanen för arbetsmiljöarbetet 2019 som ska beslutas efter förvaltningsrådet den 14/2 finns med i beslutsunderlagen med tillhörande förtydligande.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
12
Redovisning av medel beviljade till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella minoriteter
Utskottet för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter beslutade vid sammanträde i februari 2018 om att bevilja medel för insatser för jämställdhetsintegrering i utbildningsområde Söder. Arbetet har genomförts och resultat redovisas härmed.
Generellt sett är måluppfyllelsen god. Planerade aktiviteter och inköp har genomförts. Resultat kan märkas i alla verksamheter som har ingått i satsningen. Utvecklingsarbetet har resulterat i en förflyttning i önskad riktning.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över inkomna anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling
enligt 6 kap. 10 § skollagen har tagits fram sedan föregående nämndsammanträde. Enligt 6 kap.
10 § är lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev
anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att
anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom
om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med
verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen.
-
Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa
ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller
tjänsteperson. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. I detta
ärende redovisas samtliga beslut som fattats med stöd av delegation sedan föregående
sammanträde.
-
En förteckning över inkomna skrivelser till förskolenämnden sedan föregående sammanträde har tagits fram.
-
16
Information från förvaltningen
-
17
För kännedom: Förvaltningsrådets protokoll 190214