Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Ann-Mari Ek, revisionsdirektör, presenterar revisionens uppdrag tillsammans med Göran Hellberg (V) och Claes Carlsson (S) från revisorskollegiet.

  3. Förskolenämnden informeras kring förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor. 

  4. En genomlysning av förskolornas orosanmälningar under 2023 har genomförts. Under 2023 inkom till arbetsmarknads- och socialförvaltningen 337 orosanmälningar från förskoleförvaltningen. Orosanmälningarna 2023 berörde i störst utsträckning uppgifter, ofta från barnet själv, om att hen utsatts för våld i hemmet eller bevittnat våld mellan anhöriga.

  5. Förskolenämndens budgetskrivelse inleds med en beskrivning av de tre utbildningsnämndernas gemensamma arbete för en likvärdig utbildning. Därefter beskrivs händelser och förändringar i omvärlden som väntas påverka nämndens förutsättningar, samt behovet av gemensamt arbete i staden för att stärka arbetet för Malmös barn. I en andra del av budgetskrivelsen presenteras nämndens arbete med att utveckla en förskola med god och likvärdig kvalitet och samverkan med andra nämnder, myndigheter och civilsamhälle för likvärdiga uppväxtvillkor.

     

    Förskolenämnden står inför strukturella utmaningar år 2025 där konsekvenserna av ett minskande barnantal i kombination med ökade lokalkostnader och lägre statsbidrag väntas innebära ansträngda förutsättningar för nämndens verksamhet. Detta samtidigt som arbetet med att stärka kvaliteten och likvärdigheten för barnen i Malmö behöver ges förutsättningar för kontinuitet och fortsatt utveckling.

    Bilagor

  6. Lägesbedömning – förutsättningar och tema 2024 är en del i det systematiska kvalitetsarbetet och ett underlag som bidrar till huvudmannens övergripande uppföljningar, analyser och planering. I rapportens första del redovisas nyckeltal som kan kopplas till förskolornas förutsättningar att genomföra kärnuppdraget. I den andra delen undersöks hur nyckeltal som beskriver barns närvaro och barngruppernas storlek kan användas för att öka huvudmannens kunskap om förskolornas strukturella förutsättningar.

    Bilagor

  7. På uppdrag av förskolenämnden har en rapport tagits fram när det gäller utvärdering av förskollärares arbetstid, planeringstid och arbetsförhållanden. Rapporten innehåller en beskrivning av utvärderingar och utredningar om förskollärares förutsättningar och arbetsvillkor som är relevanta i nämndens utvecklingsarbete. Vidare beskrivs arbetet inom ramen för kollektivavtalet HÖK 24 vilket är basen för utveckling och uppföljning. Rapporten avslutas med utvecklingsområden i det vidare arbetet och det konstateras att det sker ett systematiskt arbete med utvärdering som kan ligga till grund för stärkta förutsättningar för förskollärarna i Malmö stads förskolor.

    Bilagor

  8. Förskolenämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utreda behovet av samtliga tjänster på en förvaltningsövergripande nivå, i syfte att utreda möjligheterna för färre tjänstepersoner till förmån för fler förskollärare och mer pengar ut till verksamheterna.

     

    Förskoleförvaltningens uppdrag är att genomföra de beslut som förskolenämnden fattar utifrån reglementet, och förse nämnden med uppföljningar, utredningar och beslutsunderlag som nämnden efterfrågar och beslutar om. Ansvarig för förvaltningens organisation är förskoledirektören och tillika skolchef.

     

    Förvaltningens bedömning är att en lägre andel tjänstepersoner i stödfunktions-avdelningarna riskerar att få negativa konsekvenser för förskolorna i form av minskat administrativt stöd. Vidare är det av vikt att fortsatt arbeta för att säkerställa processer som möjliggör att förvaltningens samlade resurser riktas utifrån prioriterade behov i syfte att nå en likvärdig kvalitet i stadens förskolor.

     

    Förvaltningen utvärderar löpande under året verksamhetens utfall, tillkommande uppdrag, avvecklingar och andra mer ingripande förändringar för att säkerställa att organisationen är resurssatt på bästa sätt utifrån förvaltningens uppdrag och nämndens ansvar.

  9. Förskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över rubricerad promemoria U2024/01028. Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där förvaltningen föreslår att förskolenämnden ställer sig positiv till förslaget.

    Bilagor

  10. Intern kontroll - Artificiell intelligens (AI) är en kommungemensam intern kontroll-granskning, som syftar till att undersöka beredskapen i nämnder och bolag att hantera hot och utnyttja möjligheter med AI.

     

    Av resultatet framgår att förskolenämnden inte använder sig av AI-lösningar i nämndens system. Det finns därför exempelvis inga strategier eller arbetssätt specifikt för AI inom förskoleförvaltningen. Förskolenämnden ser gärna att stadskontoret tar fram stadsgemensamma riktlinjer och andra styrdokument för användandet av AI i staden. Det finns ett behov av att ta ett gemensamt grepp på området.

     

    Förskolenämnden följer utvecklingen av AI ur flera perspektiv. Det är för tidigt att i nuläget bedöma vilken roll AI kommer att spela för förvaltningens pedagogiska och administrativa arbete. Förskolenämnden ser ett behov av att ta tillvara på potentialen med AI, som ett led i att minska administration till förmån för att stärka stödet till förskolorna och servicen till Malmös invånare.

    Bilagor

  11. Inom fastigheten Kronofogden 1 i Rosengård bedrivs idag Klövervallens förskola.

    Till- och ombyggnation av förskolan är planerad för en ökning av 80 platser till totalt 150 platser. Byggstart är planerad till juni 2025 med slutbesiktning januari 2027. Hyresvärden är Stadsfastigheter, Serviceförvaltningen.

     

    Beräknad total utgift är 77,2 mkr, beräkningsår 2024. Beräknad internhyra för år 1 inklusive ombyggnad, tillbyggnad och befintlig internhyra är 6,1 mkr/år, vilket innebär ca 40 700 kr/plats.

     

    För genomförande av projektet behöver verksamheten i lokalerna evakueras, för att möta tidplanen behöver evakuering ske senast april 2025. Arbete med evakueringslokal är pågående och bygglov är inskickat.

    Bilagor

  12. Uteförskolan Stock och sten är belägen i Pildammsparken och bedriver förskola genom uteavdelningar i vindskydd belägna inom fastigheten Innerstaden 9:142.

    Byggnation av tre nya vindskydd är pågående, men på grund av ökade kostnader i projektet behövs utökad investering.

    Total beräknad utgift för byggnation av samtliga vindskydd är 6 mkr, där 3,45 mkr sedan tidigare är godkända via tilläggsavtal. Detta innebär en ökad investering om 2,55 mkr.

  13. I samband med att Nämndsbudget 2024 antogs, gav förskolenämnden förvaltningen i uppdrag att bjuda in Malmö universitet till en dialog med presidiet om förutsättningarna för en arbetsintegrerad förskollärarutbildning vid Malmö universitet.

     

    Den 20 maj 2024 träffades förskolenämndens presidium och prefekten på fakulteten för lärande och samhälle, institutionen för barndom, utbildning och samhälle på Malmö universitet.

     

    Dialogen har dokumenterats i sammanfattande minnesanteckningar i ett separat dokument. 

    Bilagor

  14.   14

    Rapporter från kurser och konferenser

  15.   15

    Redovisning av delegerade beslut juni 2024

  16.   16

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § juni 2024

  17.   17

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser juni 2024

  18.   18

    Ansökan om godkännande för fristående förskola - Snäckans Montessoriförskola Ekonomisk Förening

  19.   19

    Samlingsärende för förvaltningsrådets protokoll 2024

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.