Hoppa över navigering
  1. Justering av protokollet sker den 2 april 2025. 

  2. Förskoledirektör Serene Rosberg ger aktuell information. 

     

    Rektor Tina Lo Presti ger fördjupad information om hanteringen av ärenden gällande diskriminering och kränkande behandling.

  3. Förskolenämnden informeras om förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.

  4. Moa Morin, enhetschef på avdelning kvalitet och utveckling, föredrar ärendet för nämnden.

     

    I denna rapport redovisas sammanställd statistik gällande ärenden om klagomål. Syftet med rapporten är att huvudmannen ska få en övergripande bild av de klagomål som inkommer till förskolorna och på huvudmannanivå i förskoleförvaltningen. Uppföljningen visar att det skett en minskning av ärenden i jämförelse med 2023.

    Bilagor

  5. Moa Morin, enhetschef på avdelning kvalitet och utveckling, föredrar ärendet för nämnden.

     

    Denna rapport redovisar en sammanställning av inkomna anmälningar av misstänkt kränkning och diskriminering som upprättats under 2024. Dessa anmälningar, utredningar och vidtagna åtgärder utgör underlaget för denna rapport. Syftet med denna rapport är att huvudmannen ska få en övergripande bild av de till huvudmannen inkomna anmälningar som rapporteras och hanteras av de kommunala förskolorna i Malmö. Uppföljningen visar att det inte skett en förändring avseende antal inkomna anmälningar jämförelse med 2023.

    Bilagor

  6. Annika Niehoff, HR-chef, föredrar ärendet i korthet för nämnden. 

     

    Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund, utifrån ett arbetsgivarperspektiv. I Malmö stad har ett ramverk tagits fram för att säkerställa att lagens krav uppfylls. Under 2024 har den årliga uppföljningen genomförts genom att ledningsgrupperna gjort en uppföljning av 2023-års handlingsplaner. Detta utifrån att arbetssättet ses över i sin helhet inom ramen för ESF-projektet Spegla Malmö. Ett nytt arbetssätt förväntas implementeras i Malmö stad under 2026.

    Det Malmö stad övergripande stöddokumentet med diskussionsfrågor har använts av ledningsgrupperna och utgör rubriker för sammanställningen som baseras på ledningsgruppernas inskickade dokumentation. Sammanställningen är gjord direkt utifrån underlagen från de olika ledningsgrupperna utifrån deras specifika dialoger.

  7. Servicenämnden har till kommunstyrelsen inkommit med Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt. Utvecklingsplanen är en strategisk inriktning för medborgarservice i Malmö stad. Utvecklingsplanen grundar sig på förvaltningarnas utvecklingsbehov och de samhällstrender som bland annat identifierats i Malmö stads trend- och omvärldsanalys Utblick Malmö.

     

    Utvecklingsplanen lyfter fem utvecklingsområden; tillgänglighet och serviceinriktat bemötande, rättighetsbaserad service, digitalisering och servicekommunikation, lokal service och en samarbetsprocess. Den föreslagna samarbetsprocessen lyfts som en viktig förutsättning för det gemensamma arbetet framåt där samtliga förvaltningar förväntas bidra.

     

    Förskoleförvaltningen har väl etablerade samarbetsytor med kontaktcenter i det operativa arbetet med medborgarservice och ser positivt på en utveckling av samarbetet på en strategisk nivå. Förvaltningen ser dock ett behov av tydliggörande kring samarbetet kopplat till ansvarsfördelning och förväntningar på respektive förvaltning.

     

    Förskoleförvaltningen föreslår förskolenämnden att ställa sig positiv till utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt, med tillägg att förtydligande behöver ske kring samarbetsprocessen framåt.

    Bilagor

  8. Jacqueline Maly, Lisbeth Persson Ekström och Michael Hård af Segerstad (SD) har inkommit med en motion om att utreda förutsättningarna att utöka antalet förskolor som erbjuder nattomsorg. Ellstorps förskola, som erbjuder nattomsorg, fyller idag endast en dryg tredjedel av sina nattomsorgsplatser. Vare sig utifrån efterfrågan eller kostnadseffektivitet bedöms det motiverat att starta upp ytterligare nattomsorg. Därför föreslås att förskolenämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.

    Bilagor

  9. Magnus Olsson, Michael Hård af Segerstad och Lisbeth Persson Ekström (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige där motionärerna föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt Malmö stad att ta fram ett förslag till måltidspolicy med utgångspunkt i den svenska husmanskosten. Därtill föreslås revideringar i andra styrande dokument som motverkar den föreslagna måltidspolicyn.

     

    Nuvarande måltidspolicy överensstämmer med motionens förslag i stora drag. Därför föreslås förskolenämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

    Bilagor

  10. Jacqueline Maly, Lisbeth Persson Ekström och Michael Hård af Segerstad (SD) har inkommit med en motion som föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt förskolenämnden att i samråd med berörda nämnder utreda var fler uteförskolor i kommunal regi kan etableras.

     

    För att uppnå mer kvalitativ utevistelse för barnen är goda förutsättningar för verksamhetens utevistelse väsentliga. Satsningar på exempelvis höjd kompetens inom utomhuspedagogik är en faktor som bidrar till mer kvalitativ utevistelse. Uteavdelningar eller uteprofiler på befintliga förskolor och initiativ för mer utevistelse, framförallt för de äldre barnen, bedöms mer lämpligt än fler uteförskolor. Mot bakgrund av ovanstående föreslås förskolenämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

    Bilagor

  11.   11

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § mars 2025

  12.   12

    Redovisning av delegerade beslut mars 2025

  13.   13

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser mars 2025

  14.   14

    Ansökan om godkännande för fristående förskola, Kronprinsens förskola AB

  15. Protokollet publiceras när det är justerat.

  1. § 46

    Ansökan om godkännande för fristående förskola, Kronprinsens förskola AB

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.