Möte 2020-02-19
-
1
Val av justerare
-
2
Rapporter från kurser och konferenser
-
Arbetet för att skapa de förutsättningar som krävs för att Malmö stads förskolor ska kunna bedriva verksamhet i enlighet med skollag och läroplan präglas av stora utmaningar, däribland bristande tillgång till förskollärare och barnskötare med formell utbildning. Parallellt har förändringar i skollagen och den nya läroplanen medfört skärpta krav på professionen och ansvarsnivåerna inom förskolans organisation.
För att möta dessa utmaningar har utvecklingsarbetet fortsatt inom nämndens verksamhet. En utvärdering av organisationsutvecklingen visar att den har haft betydelse för barnens situation på förskolan och rektorns förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Det fortsatta arbetet med tid för verksamhetsutveckling, lönebildning, ledarförsörjning och ledarutveckling är andra processer av vikt. Under året inleddes ett arbete för att undersöka hur förskollärares arbetsvillkor kan förbättras och hur deras kompetens kan stärkas och användas på det sätt som bäst gagnar en hög och likvärdig kvalitet för barnen i förskolan. Förbättring av arbetsmiljön på förskolorna och minskning av sjukfrånvaron för att kunna tillvarata befintlig kompetens har varit prioriterade arbetsområden. Sjukfrånvaron har minskat jämfört med föregående år.
Även om nämndsmålen till större delen bedöms vara helt eller delvis uppnådda påverkar utmaningarna kring kompetensförsörjning i hög grad förutsättningarna för måluppfyllelse. Nämndens mål som avser likvärdig förskola oavsett var i staden den bedrivs respektive arbetsvillkor och hög kompetens bedöms inte vara uppnådda. Årets ekonomiska resultat visar på ett överskott om 3,8 Mkr, vilket motsvarar cirka 0,1 procent av nämndens nettokostnader.-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
561kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen fattade 2016- 03-02 beslut om fortsatt inriktning i arbetet med att skapa hållbara arbetsplatser (STK-2015- 934). Som ett led i detta fick stadskontoret i uppdrag att ta fram en modell för uppföljning av arbetsmiljön. Uppföljningen utgör ett underlag för det fortsatta arbetsmiljöarbetet inom förvaltningen med möjligheter att göra fördjupande analyser av arbetsmiljön. I detta arbete har Förvaltningsrådet, i sin egenskap av skyddskommitté, en viktig roll. Förvaltningen har utifrån framtagna indikatorers värde som redovisas i beslutsunderlagen kommenterat utfallet samt beskrivit de insatser som genomförts under året för att förbättra eller bevara värdena. Svaren har utgått ifrån årsanalysen 2019 samt lägesbedömning 2019.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med att Malmö stads arbetsmiljöprocess beslutades, fattades det också beslut om en kommungemensam rutin för årlig uppföljning av Malmö stads system för systematiskt arbetsmiljöarbete. Syftet med uppföljningen är att ta reda på hur systemet fungerat under det senaste året, identifiera eventuella förbättringar och att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Förvaltningens samverkansgrupper har svarat på frågor utifrån Arbetsmiljöverkets självskattning av SAM enligt Malmö stads rutin. Förvaltningsrådet tillika skyddskommitté har utifrån en samlad bild av alla samverkansgruppers svar rapporterat till stadskontoret via systemet Stratsys. Resultatet utgör underlag i arbetet med att ta fram en förvaltningsövergripande handlingsplan för arbetsmiljöarbetet 2020. Handlingsplanen för arbetsmiljöarbetet 2020 arbetas fram partsgemensamt.
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Granskningar har redovisats löpande till nämnden under hela året. Här redovisas även de direktåtgärder som fanns med i internkontrollplan 2019 och vad som har genomförts. Detta är förskolenämndens årliga redovisning till kommunstyrelsen.
-
115kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
870kb Ladda ner dokument
-
495kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget till intern kontrollplan är framtagen utifrån Kommunfullmäktiges reglemente för intern kontroll och av nämnden antagna Riktlinjer för arbetet med intern kontroll. Förvaltningen har genomfört riskanalyser som sammanställts, diskuterats i ledningsgruppen och godkänts av förskoledirektören och nämndens arbetsutskott. Dessa ligger till grund för intern kontrollplan 2020.
Återrapportering av granskningar kommer att ske löpande till nämnden i form av särskilda ärenden. Återrapportering av direktåtgärder kommer att ske samlat i samband med årsuppföljningen i februari 2021.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
8
Information gällande samverkansavtal mellan Yalla Trappan och förskoleförvaltningen avseende familjelots och samordningsfunktion för 2020
I oktober 2019 startades det externt finansierade projektet Det tidiga livet – i samverkan för barn och familj av förskoleförvaltningen i samverkan med Yalla Trappan. Insatsen pågår fram till årsskiftet 2020. Syftet med initiativet är att arbeta inkluderande och uppsökande på öppna förskolor och familjecentraler för att bättre nå ut till fler Malmöbor, främst nyanlända, asylsökande och familjer i utsatta områden. För att verkställa uppdraget tecknades ett avtal mellan förskoleförvaltningen och Yalla Trappan i oktober 2019 avseende familjelotsar samt tillika en samordningsfunktion. För att få möjlighet att nå fler familjer har Yalla Trappan erbjudit förskoleförvaltningen att tillsätta ytterligare två familjelotsar samt utöka befintlig samordnartjänst under 2020. Erbjudandet av en förstärkt insats bekostas helt av Yalla Trappan och innebär att Det tidiga livet kan nå fler familjer och områden i staden.
Social hållbarhet är en angelägen fråga för förskolenämnden och för staden, men även andra aktörer från exempelvis idéburen sektor är viktiga aktörer i arbetet och alla bidrar utifrån sin kunskap, kompetens och sitt uppdrag. En samverkan mellan förskoleförvaltningen och Yalla Trappan ger båda parter ett mervärde som bygger på ett gemensamt engagemang kring social hållbarhet och som båda aktörer aktivt bidrar till på olika sätt. Yalla Trappan är ett arbetsintegrerat socialt företag och kvinnokooperativ som är etablerat i Malmö sedan 2010 och har ett stort engagemang i Rosengård.
För att reglera båda parters insatser kommer förskoleförvaltningen upprätta ett samverkansavtal med Yalla Trappan med avsikt att utöka nuvarande uppdrag Det tidiga livet med ytterligare två familjelotsar och en utökad samordnarfunktion under 2020.-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige föreslås avslå motionen och dess yrkande om att ge förskolenämnden i uppdrag att ta fram ett arbetssätt att kontrollera angiven inkomst mot faktiskt inkomst mot Skatteverkets uppgifter. Detta då förberedelser för införandet av efterkontroll av vårdnadshavares angivna inkomstuppgifter redan pågår inom förskolenämndens verksamhet.
-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss angående Motion av John Roslund (M) och Tony Rahm (M) om äldre på ungdomsbesök, STK-2019-1482
Förskoleförvaltningen föreslår förskolenämnden att visa att den generellt är positiv till samarbeten för generationsöverskridande möten mellan barn och äldre, och att det finns framgångsrika samarbeten redan idag. Förvaltningen bedömer dock att målgruppen för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens uppdrag inte är aktuella för rekrytering till förskolan. Förslaget är därför att förskolenämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionens första yrkande.
Förvaltningen föreslår också att förskolenämnden väljer att inte yttra sig över det andra yrkandet då det inte ligger inom ramen för förskolenämndens ansvarsområde.-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolenämnden ställer sig positiv till Planen för god ljudmiljö i Malmö 2020-2028. Det är dock viktigt att de finansiella och kompetensmässiga förutsättningarna för nämndernas arbete utreds innan planen antas.
-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
710kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Policy och norm för mobilitet och parkering i Malmö består av fyra delar; policydel, parkeringsnorm, fortsatta strategier och konsekvenser. I policydelen klargörs att parkering främst ska samlas i gemensamhetsanläggningar, i andra hand på egen fastighet och i särskilda fall kompletteras med gatuparkering eller att en andel av parkeringsplatserna löses genom så kallat mobilitetsköp. I normdelen fastställs hur många parkeringsplatser för bil och cykel som åligger fastighetsägaren att tillskapa vid ny- eller ombyggnation av förskola. Om mobilitetsåtgärder genomförs finns möjlighet att påverka parkeringstalet. Behovet av parkeringsplatser ses vara olika i olika delar av staden, för att möta detta har staden delats in i fem zoner. I avsnittet om fortsatta strategier presenteras hur arbetet med de olika verktygen och utvecklingsområden för att nå en mer hållbar mobilitet kommer att fortsätta. I den sista delen om konsekvenser analyseras hur olika ingångsvärden förändras av att föreliggande policy och norm tillämpas.
Förskolenämnden är positiv till en reviderad parkeringspolicy med parkeringsnorm och är angelägen om att den nu aktuella ersätts. Förskolenämnden ser inte att den problematik som återkommande lyfts hanterats; att kostnader förskjuts från fastighetsägare till förskoleverksamheten och att det inte är i enlighet med vårdnadshavares önskan att använda parkeringshus för hämtning och lämning. Ur stadens perspektiv är den nya parkeringspolicyn ett viktigt verktyg för att förbättra trafikmiljön, så även kring förskolorna. I det fortsatta strategi- och utredningsarbetet förväntar sig förskolenämnden att utformning av parkeringshus, finansieringsmodellens konsekvenser för skattefinansierade verksamheter och de minsta barnens intressen av en trygg, säker och mer självständig mobilitet beaktas.-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
Förskolenämnden är positiv till en utveckling av aktuellt område och att förutsättningar för en förskola med cirka 80 barn innefattas i planen. Det aktuella området kommer att knyta samman Västra hamnen med befintliga staden, vilket ses som positivt.
-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
707kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss angående granskning av förslag till Detaljplan för södra delen av Holmastan inom del av fastigheten Hyllie 165:61 m. fl. i Hyllie i Malmö (Detaljplan 5546)
Föreliggande förslag till detaljplan syftar att möjliggöra tät, blandad och stadsmässig bebyggelse med cirka 680 nya bostäder, publika bottenvåningar, parkeringshus, kontor samt en förskola om cirka 80 platser.
Förskolenämnden ställer sig positiv till utvecklingen av Holma och att en förskola har inkluderats i planen. Vidare uppskattar nämnden ambitionen att knyta samman Holma med näraliggande områden så som Kulladal och Hyllievång. Nämnden ser dock att det i och med den hårt reglerade planen finns en risk för fördyrningar och komplikationer i ett senare skede.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss angående granskning för detaljplan för mellersta delen av Holmastan, inom del av fastigheten Hyllie 165:61 m.fl. i Hyllie i Malmö (Detaljplan 5588)
Planförslaget syftar att möjliggöra för tät, blandad och stadsmässig bebyggelse med flerbostadshus, radhus, centrumverksamheter, kontor samt en förskola om cirka 80 platser. Planen möjliggör även för Pildammsvägen att byggas om till en mer stadsmässig gata.
Förskolenämnden ställer sig positiv till förslaget och uppskattar att nämndens synpunkter i samrådsskedet har tagits i beaktan. Vidare ser nämnden positivt på att detaljplanen möjliggör för en ny förskola samt ambitionen att inom planarbetet sätta barnet i fokus.-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
-
16
Ansökan om godkännande för fristående förskola - Småknattarna Barnomsorg AB – Profilens Förskola
-
17
Redovisning av delegerade beslut februari 2020
-
18
Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § februari 2020
-
En förteckning över inkomna, utgående och upprättade skrivelser till nämnden sedan föregående sammanträde har tagits fram.
-
20
Information från förvaltningen
-
Förvaltningsrådets protokoll publiceras här enbart för kännedom. Protokollet är inte underskrivet av samtliga än, men justeringen har godkänts via mejl.