Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Information från förvaltningen

  3. Förskolenämnden informeras kring uppdraget att ta fram en modell för kompetensutbyten mellan olika områden och förskoleenheter inom kommunen, i enlighet med tidigare beslut nämnden tagit på området.

     

    Ärendet kommer att gå upp till nämnden för beslut på aprilsammanträdet.

  4. Förskolenämnden informeras kring insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.

  5. Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och förskolenämnden lämnar utifrån detta ett yttrande. Stadsrevisionens sammanvägda bedömning är att förskolenämnden inte bedriver ett ändamålsenligt arbete för att uppmärksamma barn som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Stadsrevisionen konstaterar även att samverkan mellan arbetsmarknads- och socialnämnden och förskolenämnden inte är helt ändamålsenlig.

     

    Förskolenämnden delar bedömningen att förskolan har en viktig roll i arbetet för att säkerställa barns rättigheter och att det i vissa delar kvarstår ett arbete att göra för att inom ramen för förskolans uppdrag ytterligare bidra till att förebygga hedersförtryck i samhället.

    Bilagor

  6. Moderaterna har inkommit med ett nämndinitiativ som avser hedersproblematik i Malmös förskolor. Moderaterna har i sitt initiativ åtta förslag på insatser som de föreslår att förskolenämnden beslutar om. Förskolenämnden beslutade vid sitt sammanträde 2024-02-21 § 52 att uppdra åt förskoleförvaltningen att bereda ärendet till ett kommande nämndsammanträde.

     

    Förskoleförvaltningen delar bedömningen att förskolan har en viktig roll i arbetet för att säkerställa barns rättigheter och att det i vissa delar kvarstår ett arbete att göra för att inom ramen för förskolans uppdrag ytterligare bidra till att förebygga hedersförtryck i samhället. Förvaltningen gör också bedömningen att arbetet kan genomföras både genom pågående utvecklingsarbete inom ramen för läroplans- och värdegrundsarbetet samt genom de åtgärder som pågår och är planerade utifrån stadsrevisionens rekommendationer (FSKF-2024-1445).

  7. Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ som avser hedersproblematik i förskolan. Sverigedemokraterna har i sitt initiativ sex förslag på insatser som de föreslår att förskolenämnden beslutar om. Förskolenämnden beslutade vid sitt sammanträde 2024-02-21 § 53 att uppdra åt förskoleförvaltningen att bereda ärendet till ett kommande nämndsammanträde.

     

    Förskoleförvaltningen delar bedömningen att förskolan har en viktig roll i arbetet för att säkerställa barns rättigheter och att det i vissa delar kvarstår ett arbete att göra för att inom ramen för förskolans uppdrag ytterligare bidra till att förebygga hedersförtryck i samhället. Förvaltningen gör också bedömningen att arbetet kan genomföras både genom pågående utvecklingsarbete inom ramen för läroplans- och värdegrundsarbetet samt genom de åtgärder som pågår och är planerade utifrån stadsrevisionens rekommendationer (FSKF-2024-1445).

  8. Anna Pettersson Gustafsson, controller, föredrar ärendet.

     

    Förskolenämnden beslutar varje år om en nämndsbudget som innehåller plan för verksamheten, plan för ekonomi och plan för kommunfullmäktigemål. Nämnden fastställde 2023-01-24, § 3 plan för verksamheten och plan för ekonomi. Enligt kommunfullmäktiges tidplan för budget- och uppföljningsprocessen ska nämnderna besluta om Plan för kommunfullmäktigemål senast den 31 mars 2024.

     

    Nya kommunfullmäktigemål för mandatperioden anger riktningen för kommunens nämnder och anger ett fåtal utvecklingsområden för hela staden där nämnder och styrelser gemensamt behöver kraftsamla för att åstadkomma en tydlig förflyttning. I Plan för kommunfullmäktigemål görs för varje mål som riktats till nämnden en planering av nämndens bidrag och för den vidare uppföljningen.

  9. Moa Morin, enhetschef, föredrar ärendet.

     

    Förskolenämnden har gett förskoleförvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med en redovisning av hur kompetensteamen kan utvecklas och utökas. Under hösten 2022 till och med december 2023 har en utvärdering av insatsen i form av kompetensteam genomförts. Utifrån slutsatserna i utvärderingen har insatsen utvecklats. Bland annat har en urvalsprocess samt ett analysverktyg tagits fram för att identifiera förskolor som har behov av kompetensteam eller andra former av likvärdighetsinsatser. Utifrån urvalsprocessen och analysen har det konstaterats att kompetensteamets nuvarande omfattning täcker behoven, därmed är bedömningen att kompetensteamets omfattning inte behöver utökas i nuläget.

  10. I denna rapport redovisas sammanställd statistik gällande ärenden om klagomål. Syftet med rapporten är att huvudmannen ska få en övergripande bild av de klagomål som inkommer till huvudmannen och till förskolorna under 2023.

  11. Moa Morin, enhetschef, föredrar ärendet.

     

    Sedan 2014 följer förskoleförvaltningen upp och rapporterar ärenden om kränkande behandling till nämnden. Denna rapport redovisar en sammanställning av de diarieförda kränkningsärenden som inkommit till förskoleförvaltningen för perioden 2014–2023. Syftet med rapporten är att huvudmannen ska få en övergripande bild av de ärenden som rapporteras och hanteras av förskolorna i Malmö.

  12. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund, utifrån ett arbetsgivarperspektiv. I Malmö stad har ett ramverk tagits fram för att säkerställa att lagens krav uppfylls. Workshops har genomförts i förvaltningens ledningsgrupper utifrån det Malmö stadövergripande stödmaterialet och en sammanställning av de mest återkommande riskerna har rapporterats till stadskontoret. De risker och åtgärder som sammanställts är exempel direkt tagna från ledningsgruppernas dokumentation. Underlaget Identifierade risker 2023 ska ses som en sammanställning av förekommande risker samt risker som ledningsgrupperna ser kan finnas och inte som en direkt beskrivning av de faktiska arbetsförhållandena.

  13. Stadskontoret har tillsammans med berörda förvaltningar genomfört en utredning om skor till medarbetare inom Malmö stad som går och står mycket i sitt arbete. Uppdraget har genomförts tillsammans med hälsa, vård- och omsorgsförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen, förskoleförvaltningen, fritidsförvaltningen och grundskoleförvaltningen. Även serviceförvaltningen har inventerat förekomst och behov av skor i sina verksamheter.

     

    Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat utredningens rapport till berörda nämnder med en önskan om att nämnderna utifrån verksamhetsmässiga aspekter inkommer med synpunkter på utredningens bedömningar.

     

    I ärendet lämnar förskoleförvaltningen ett förslag till yttrande till kommunstyrelsen angående utredningsrapporten.

    Bilagor

  14. Sverigedemokraterna inkom till februarinämnden 2024-02-21 med ett nämndinitiativ gällande att bevara Limhamns förskola. I nämndsinitiativet föreslås att förskolenämnden ska ge förvaltningen i uppdrag att med berörda förvaltningar verka för att lösa lokalfrågan tillsammans med Limhamns förskola samt med berörda förvaltningar informera nämnden och redogöra för ärendet.

     

    Förvaltningen föreslår att nämndinitiativet avslås.

  15. Ett Malmöinitiativ har inkommit till Malmö stad där initiativtagaren menar att det bör införas krav på intyg av föräldrars sysselsättning för att bekräfta rätt tider för lämning och hämtning. Initiativet har uppnått 100 röster och ska därför behandlas i förskolenämnden.

     

    Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som svar till initiativet. Förskoleförvaltningen anser sammanfattningsvis att det inte är motiverat att införa krav på intyg avseende vårdnadshavares sysselsättning.

  16. En fristående förskola, Vårberga förskola, avvecklades under 2023 på grund av att hyreskontraktet sagt upp av fastighetsägaren till följd undermåliga lokaler. Den fristående förskolan hyrde lokalerna av kommunala stadsfastigheter. Ett Malmöinitiativ har inkommit till Malmö stad där initiativtagaren menar att denna tomt vore självklar att bygga en ny förskola på. Initiativet har uppnått 100 röster och ska därför behandlas i förskolenämnden. Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som svar till initiativtagaren, som bland annat hänvisar till behovsanalyser som inte visar brist på förskoleplatser i området.

    Bilagor

  17.   17

    Rapporter från kurser och konferenser

  18.   18

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § mars 2024

  19.   19

    Redovisning av delegerade beslut mars 2024

  20.   20

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser mars 2024

  21.   21

    Ansökan om godkännande för fristående förskola – Föräldrakooperativet Kråkan i Malmö

  22.   22

    Riktad tillsyn - Dagmammorna Öresund AB

  23. Protokollet publiceras när det är justerat.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.