Möte 2019-09-24
-
1
Val av justerare
-
2
Rappoter från kurser och konferenser
-
Förskolenämnden ansvarar för att årligen inkomma med en lokalförsörjningsplan till kommunstyrelsen. I föreliggande förslag till lokalförsörjningsplan framgår att det totala antalet förskoleplatser i Malmö är tillräckligt under planeringsperioden 2020–2029. Det bedöms dessutom finnas en överkapacitet under stora delar av perioden. Nuvarande lokalplanering har styrts för att bättre överensstämma med den årliga efterfrågan på förskoleplatser, bedömningen är dock att planeringen behöver justeras ytterligare.
I planen problematiseras det omfattande arbetet med att ersätta bristfälliga lokaler med kvalitativa och ändamålsenliga lokaler, etablering av förskolor inom Malmös nybyggnadsområden, samt kostnadsutvecklingen för förskolelokaler. Dessa faktorer ses som starkt drivande bakom den planerade utbyggnadsvolymen och prognostiserade lokalkostnadsutvecklingen. Särskilda strategier och ställningstaganden behövs för att hantera överkapaciteten samt den prognostiserade lokalkostnadsutvecklingen.
I lokalförsörjningsplanen lyfts följande förslag som centrala strategier och ställningstaganden för att hantera den enligt nuvarande planering väntade överkapaciteten samt lokalkostnadsutvecklingen:
I lokalplaneringen behöver balans avseende kapacitet och efterfrågan i Malmö som helhet prioriteras före arbetet för att motverka geografiska obalanser inom staden.
Förskolenämnden har enligt nuvarande prognos inte tillräckliga medel för att möta upp den efterfrågan som väntas i Malmös nybyggnadsområden. Nämnden anser att finansieringen av stadens gemensamma utveckling i nybyggnads- samt utvecklingsområden bör hanteras i särskild ordning.
Arbetet med att ersätta bristfälliga lokaler behöver ske i en minskad takt då tillskapandet av nya kvalitativa ersättningslokaler är en drivande faktor bakom den totala lokalkostnadsutvecklingen.
Att avveckla och bli av med kostnader för lokaler med tillfälliga bygglov är av prioritet.
Arbetet för att begränsa kostnadsutvecklingen vid nybyggnationer är angeläget vilket kräver ett kommungemensamt förhållningssätt kring framtidens förskolemiljöer och en översyn av de riktlinjer och krav som finns för lokalutformning.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Delårsrapporten upprättas för perioden januari-augusti och innehåller bokslut för perioden, årsprognos, samt redogörelse av viktiga förändringar under året. Här följs uppdrag och nämndens mål kopplade till kommunfullmäktiges mål i budget upp.
Utmaningarna kring kompetensförsörjning har fortsatt att prägla arbetet inom förskolenämndens verksamhet. Organisationsutveckling, tid för verksamhetsutveckling, lönebildning, ledarförsörjning och ledarutveckling samt arbete för att stärka professionen syftar till att både behålla och attrahera medarbetare. Under 2019 har ett utvecklingsarbete - Organisering för förskollärares kompetens och arbetsvillkor - påbörjats för att undersöka hur förskollärares arbetsvillkor kan förbättras och hur deras kompetens kan stärkas och användas på det sätt som bäst gagnar en hög och likvärdig kvalitet för barnen i förskolan. Arbetet med att minska sjukfrånvaron är en viktig del för att kunna tillvarata befintlig kompetens. Sjukfrånvaron har för perioden januari till juni 2019 minskat jämfört med samma period 2018.
Prognosen för nämndens mål kopplat till kommunfullmäktigemålen visar att arbetet inom förskolenämndens verksamhet till övervägande del bedöms bidra till måluppfyllelse. Den ekonomiska prognosen pekar mot ett resultat för året som är i balans med budget.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
639kb Ladda ner dokument
-
-
Den handlingsplan för Malmö stads strategiska kemikaliearbete 2020–2030 som tagits fram har nu skickats ut på remiss av Miljönämnden. Förskolenämnden ställer sig positiva till denna då en gemensam handlingsplan, med en tydlig form och som kan omsättas i aktivitet är en bra grund för det fortsatta arbetet.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger förslag till beslut avseende genomförd uppföljning av internkontrollplan: registerkontroll. Internkontrollmomentetet består av granskningar av att registerutdrag kontrollerats innan anställning erbjuds eller tilldelas inom förskoleverksamhet eller barnomsorg.
Under 2018 genomfördes uppföljning av internkontrollplan – registerkontroll. Resultatet av granskningen visade att det fanns brister i förskoleförvaltningens rutin avseende registerkontroll.
Det konstaterades också att det fanns ett behov av en uppdatering av den befintliga rutinen.
Förskoleförvaltningens rutin avseende registerkontroll uppdaterades och implementerades februari 2019. I samband med detta togs beslut om en utökad granskning avseende registerkontroll.
Granskningen genomfördes i maj 2019 och omfattade 32 avslutade rekryteringar, visstid- och
tillsvidareanställningar, under perioden 2019-01-01 – 2019-03-31. Urvalet innefattar de avslutade rekryteringar där registerutdrag ska kontrolleras innan anställning erbjuds.
Den utökade granskningen visade att förvaltningens uppdaterade rutin följts vid samtliga (32/32) av de rekryteringar som granskats.-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Granskningens syfte är att undersöka kunskaperna om och förekomsten av rutiner för inbrottslarm på förskolorna. En enkätundersökning har skickats ut till fyra slumpvis utvalda förskolor per utbildningsområde. Granskningen visar att de flesta förskolor känner sig trygga i användandet av sin larmanläggning men att det finns en avsaknad av gemensamma rutiner för förskolorna.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med granskningen var att se om förvaltningens rutiner om dokumentation vid upphandlingar följs.
Ekonomienheten har granskat 10 fakturor på större belopp som kostnadsförts under första halvåret 2019. Av de tio fakturorna fanns vid granskningstillfället sex helt eller delvis dokumenterade i Platina. Fyra kunde inte hittas.
Granskningen av efterlevnad av rutiner för dokumentation och diarieföring av direktupphandlingar inom förskoleförvaltningen har visat på att det finns brister. Orsaken är främst okunskap om förvaltningens rutiner.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
9
Ansökan om godkännande för fristående förskola - Småvisans förskola AB – Småvisans förskola
-
10
Ansökan om godkännande för fristående förskola - Förskolan Telningen Ekonomisk Förening– Förskolan Telningen
-
Under hösten 2019 kommer en budgetkonferens att arrangeras för förskolenämndens ledamöter och ersättare. Förslaget är förmiddagen den 11 december och att konferensen äger rum i anslutning till förskolenämndens sammanträde. Den beräknas pågå från klockan 8.30 till 12.00. Plats meddelas senare.
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolenämnden ska årligen besluta om en tidplan för sammanträden i nämnden och dess utskott. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdesplan för 2020.
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
13
Redovisning av delegerade beslut september 2019
-
14
Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § september 2019
-
15
Inkomna, utgående och upprättade skrivelser september 2019
-
16
Information från förvaltningen
-
17
För kännedom: Förvaltningsrådets protokoll 2019-09-19