Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Förskoledirektör Serene Rosberg ger aktuellt information. 

  3. Förskolenämnden informeras om förvaltningens arbete för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Malmös förskolor.

  4. Ekonomichef Susanne Nilsson föredrar ärendet på sammanträdet.

     

    Förskolenämndens upprättar varje år en årsanalys som ligger till grund för den kommunövergripande årsredovisningen. Årsanalysen innehåller uppföljning av verksamhetens utveckling, av nämndens prioriteringar och av arbetet med kommunfullmäktiges mål. Vidare ingår bokslut och analys av det ekonomiska utfallet.

     

    Nämndens fortsatta arbete bedöms ha bidragit till utveckling av förutsättningarna för en likvärdig förskola och för samverkan kring likvärdiga uppväxtvillkor för barnen i Malmö. Samtidigt visar uppföljningen på fortsatta utmaningar när det gäller likvärdigheten och kvaliteten i utbildningen. Arbetet påverkats av förutsättningar som kräver nationellt fokus och gemensamt arbete i staden, däribland boendesegregationen med stora skillnader i barns levnadsvillkor. För samtliga av de kommunfullmäktigemål som riktats till nämnden görs bedömningen att de delvis uppnåtts.

     

    Bokslutet visar på ett ekonomiskt underskott med 4,2 mnkr, vilket motsvarar 0,1 procent av nämndens nettokostnad.

    Bilagor

  5. Stadskontorets uppdrag är att understödja kommunstyrelsen i ledning, samordning och uppföljning av kommunens omvärldsarbete. Varje år sammanställer stadskontoret Malmö stads internationella arbete med hjälp av underlag som tillhandahålls från respektive förvaltning i syfte att tydliggöra nyttan med den internationella verksamheten i kommunen.

     

    Förskolenämndens och förvaltningens internationella arbete tar sin utgångspunkt i såväl kommunala som nationella mål enligt förskolans läroplan, liksom i krav enligt skollag. Möjligheterna till internationella kontakter och samarbeten kring förvaltningsövergripande utvecklingsområden uppmärksammas särskilt. På enhetsnivå bedrivs arbetet utifrån förskolornas lokala behov och förutsättningar.

     

    Under 2024 samverkade förvaltningen med flera olika aktörer inom ramen för det internationella arbetet, både genom nya och mer fortlöpande samarbeten. Exempelvis deltog främst förste förskollärare – genom förvaltningens ackrediterade Erasmusprojekt – under jobbskuggningar för professionsutbyte i Oslo och Barcelona. Sedan tidigare etablerat utbyte med OsloMet, Universitetet i Oslo, har fortlöpt under 2024. Verksamheten som bedrivs i Bokträdgården har presenterats på OMEP European Conference and Assembly – Sustainability from the Start på Högskolan i Kristianstad. Förskoleförvaltningen har försett slovenska barnskötarstudenter med praktikplats och tagit emot jobbskuggningar och studiebesök från exempelvis Tyskland, Danmark, Norge, Italien, Slovenien, Kroatien och Japan.

    Bilagor

  6. Förskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet av utredningen om att Utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna (SOU 2024:81). Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag om hur antagningskraven till lärar- och förskollärarutbildningarna kan höjas, hur ämneslärarutbildningen kan stärkas – exempelvis genom ökade samarbeten – och hur vissa ämnen kan koncentreras till färre lärosäten i syfte att höja kvaliteten och hur utbildningsinnehållet kan reformeras med ökat fokus på ämneskunskap, kognitionsvetenskap och praktisk metodik. Utredningens förslag innebär en ambition att stärka kvaliteten i förskollärarutbildningen samt öka statusen och attraktiviteten för förskolläraryrket. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2027.

     

    Förskoleförvaltningen föreslår förskolenämnden att huvudsakligen ställa sig positiv till de förslag som rör förskollärarutbildningen.

     

    Förskoleförvaltningen föreslår att förskolenämnden lämnar synpunkter på förslaget att kraven för behörighet till förskollärarutbildningen bör höjas men finner det önskvärt med betyg C i paritet med lärarutbildningarna. Vidare tillstyrker förskoleförvaltningen utredningens förslag att regeringen inte drar ner på lärarutbildningens finansiering trots minskat antal studenter och att det är viktigt att lärosätena använder denna finansiering till att öka antalet undervisningstimmar. Förskoleförvaltningen tillstyrker utredningens förslag att undervisning i det förskolepedagogiska området förstärks med 15 högskolepoäng. Det är särskilt angeläget att undervisning i matematikutveckling, språkutvecklande arbetssätt och ledarskap stärks. Dock ser förvaltningen med oro på att undervisningen i den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) endast ska omfatta 45 högskolepoäng i stället för 60 högskolepoäng.

     

    Förskoleförvaltningen välkomnar utredningens förslag avseende ett ökat fokus på läs- och skrivinlärning på förskollärarutbildningarna. Slutligen tillstyrker förvaltningen utredningens förslag om examensmål och finner målen gällande förmåga att tillämpa förskoledidaktik och ämnesdidaktik, ledarskap och språkutveckling särskilt angelägna. Dock ser förvaltningen en risk med att mål som relaterar till värdegrund utgår och byts mot mer generella skrivningar, då det kan leda till förskollärare som är mindre rustade att möta en komplex och föränderlig verklighet med förmåga till kritiskt tänkande och professionellt omdöme. Därutöver önskar förvaltningen påtala behovet av blivande förskollärares kunskap om barns utveckling av god hälsa genom rörelse, aktivitet och återhämtning.

    Bilagor

  7. Förskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över rubricerad utredning (SOU 2024:87). Utredningen omfattar inte förskolan som skolform. Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande i vilket förskolenämnden föreslås att avgränsa yttrandet till att nämnden uttalar sig om förskolans roll som skolform kopplat till vissa av förslagen i utredningen.

    Bilagor

  8. Beredskapssamordnare Attila Rostovanyi föredrar ärendet på sammanträdet. 

     

    Den komplexa och snabbt föränderliga globala säkerhetspolitiska situationen har lett till förändrade prioriteringar på nationell och global nivå som påverkar Malmö. Stadskontoret ser ett behov av att främja ett sammanhållet, systematiskt och långsiktigt beredskapsarbete i Malmö stad. Därför har förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö tagits fram.

    Bilagor

  9. Arbetet med intern kontroll inom förskolenämndens verksamhet år 2024 har följts upp enligt Malmö stads anvisningar. Uppföljningen utgår ifrån Intern kontrollplan 2024 och innehåller redovisning av direktåtgärder, sammanställning av de granskningar som löpande rapporterats till förskolenämnden under året samt en självskattning av arbetet.

    Bilagor

  10. Intern kontroll är en del av Malmö stads utvecklings- och kvalitetsarbete. Förskolenämnden har ansvaret för den interna kontrollen inom sitt ansvarsområde och ska fastställa hur planering och rapportering av arbetet med intern kontroll ska gå till. Varje år beslutar förskolenämnden om en plan för den interna kontrollen.

     

    Förslaget till intern kontrollplan för 2025 är framtaget utifrån Kommunfullmäktiges reglemente för intern kontroll och förskolenämndens Riktlinjer för arbetet med intern kontroll. Förslaget grundas i den riskanalys som genomförts inom förskoleförvaltningen och som behandlats av förskolenämndens arbetsutskott. Rapportering av granskningarna sker löpande till nämnden i form av särskilda ärenden, medan direktåtgärderna rapporteras samlat i den årsuppföljning som görs i
    början av 2026.

    Bilagor

  11. Ärendet föredras på sammanträdet.

     

    Förvaltningens förskolor har idag fyra verksamhetsutvecklingsdagar (VU-dagar) per år. De fackliga organisationerna har under en längre tid lyft behovet av en femte VU-dag till arbetsgivaren. Den partsammansatta arbetsmiljögruppen har diskuterat frågan som sedan lyfts till förvaltningsrådet. Behovet lyfts även i kvalitetsrapporter och i kvalitetsdialogerna vilket sammanfattas i lägesbedömning 2024. I budget 2025 föreslås att antalet verksamhetsutvecklingsdagar utvidgas för att ytterligare stärka förutsättningarna för utvecklingsarbetet på förskolorna. Det finns en bred samsyn mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna om behovet av en ytterligare VU-dag.

     

    I förra årets kvalitetsdialoger betonas tid för verksamhetsutveckling som en grundläggande förutsättning för gemensam kunskapsutveckling och kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom arbetslagen och emellan förskollärare. En extra VU-dag kan således ur ett barnperspektiv bidra till att stärka den pedagogiska personalens kompetens, vilket i förlängningen kan leda till en mer likvärdig utbildning i Malmö stads förskolor, i linje med artikel 6, barns rätt till liv och utveckling. 

     

    Genom att införa en femte VU-dag utökas den totala tiden då rektorn har möjlighet att samla alla medarbetare. Detta bidrar till mer kollegialt lärande, kompetensutveckling, reflektion och möjlighet till fördjupad dialog i både arbetsmiljö- och verksamhetsfrågor.

  12.   12

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § februari 2025

  13.   13

    Redovisning av delegerade beslut februari 2025

  14.   14

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser februari 2025

  15.   15

    Ansökan om godkännande för fristående förskola, Snäckhusets PB AB, Snäckhusets förskola

  16. Protokollet publiceras när det är justerat.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.