Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Moa Morin enhetschef, föredrar ärendet muntligt på sammanträdet.
     

    Fri från våld – en gemensam angelägenhet fastställdes av kommunfullmäktige i mars 2022. För att nå planens mål och underlätta uppföljningen ska förvaltningar och bolag upprätta handlingsplaner för den egna verksamheten. Eftersom handlingsplanens syfte ligger i förskolans grunduppdrag – det vill säga att trygga barns och ungas uppväxtvillkor, förebygga och förhindra våld samt säkra att de som utsätts för kränkningar och våld får stöd och skydd utifrån behov – pågår kontinuerligt en rad olika insatser och samverkansprocesser som berör inriktningsmålen för handlingsplan Fri från våld. De aktiviteter som formulerats i förskoleförvaltningens handlingsplan syftar därför, i hög utsträckning, till att ge struktur och riktning åt arbete som redan är igång.

    Bilagor

  3. Anna Pettersson Gustafsson controller, Kim Soléus teamledare samt Johannes Palmén teamledare föredrar ärendet muntligt på sammanträdet.
     

    Varje år tas en delårsrapport fram för perioden januari-augusti. Årets rapport innehåller beskrivning av verksamhetens utveckling, uppföljning av nämndens arbete med prioriteringar, uppföljning av nämndens bidrag till kommunfullmäktigemålen samt bokslut för perioden och ekonomisk prognos för året.

     

    Utvecklingen av en förskola med hög och likvärdig kvalitet är utgångspunkten för nämndens prioriteringar och ligger också till grund för nämndens arbete för att bidra till kommunfullmäktigemålen. En första bedömning är att arbetet i huvudsak följt planeringen. Den nationella brist på formell kompetens som råder och den ekonomiska utvecklingen är osäkerhetsfaktorer som kan ha stor påverkan på nämndens fortsatta arbete.

     

    Antalet barn i åldern 1-5 år väntas överstiga den befolkningsprognos som ligger till grund för nämndens budgettilldelning för året, vilket leder till högre kostnader än budgeterat. Samtidigt väntas överskott för intäkter för barnomsorgsavgifter och för arbetet med avgiftskontroller. Pågående arbete kopplat till stödfunktioner för att skapa beredskap inför kommande år väntas ge ekonomiska effekter redan 2023. För hela året prognostiseras ett överskott på 14 mnkr jämfört med budget.

    Bilagor

  4. Malmö stadsrevision granskade under 2022 språkutveckling i förskolan. Den sammanfattande bedömningen var att förskolenämndens arbete med språkutveckling i förskolan i huvudsak bedrivs enligt kommunfullmäktiges intentioner, läroplanen för förskolan och övriga gällande regelverk. Stadsrevisionen ansåg att arbetet med att stärka språkkunskaperna i svenska hos förskolepersonal behövde utvecklas.

     

    Förskolenämnden beslutade i november 2022 om ett första yttrande till stadsrevisionen med sammanfattande svar utifrån granskningens slutsats som redovisas i rapporten. Revisorskollegiet vill även att nämnden senast i oktober 2023 ska skicka in ett uppföljande yttrande med ett sammanfattande svar utifrån granskningens slutsats som redovisas i rapporten. Förskolenämnden föreslås godkänna förvaltningens förslag till yttrande.

    Bilagor

  5. Brist på efterlevnad av rutiner och kunskap innebär risk för att information publiceras på för-skolornas kanaler i sociala medier som strider mot dataskydds- och offentlighets- och sekretesslagstiftning. Syftet med granskningen är att undersöka att förskolorna efterlever rutinerna. Granskningen finner att kanalerna sköts.

    Bilagor

  6. Syftet med granskningen är att säkerställa att alla inkomna eller upprättade handlingar registreras löpande i förskoleförvaltningens diarium. En kontroll av samtliga postlistor har genomförts vid ett tillfälle, fredagen den 1 september klockan 09.30.

     

    Granskningen visar att det vid tillfället fanns 5 handlingar som inväntat registrering i över två arbetsdagar. Under hösten 2023 görs en ytterligare översyn av processerna av arbetet med registrering av allmänna handlingar, i syfte att skapa en mer likvärdig registrering i hela förvaltningen.

    Bilagor

  7. Förskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över rubricerad utredning (Ds 2023:15). Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag på yttrande där det framhålls att det är angeläget att socialnämnder runt om i landet får användbara och tillräckliga verktyg för att kunna identifiera de barn som behöver skydd och stöd. I yttrandet föreslås förskolenämnden lämna ett antal synpunkter utifrån förskolans och de yngsta barnens perspektiv.

     

    Bland annat betonar förskoleförvaltningen att förslaget som utredningen lyfter fram i kapitel 4.6 Förtroendet för socialtjänsten ska vidmakthållas och stärkas ytterligare, är av stor vikt för att barn från familjer i utsatthet ska delta i förskolan.

    Bilagor

  8. Förskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över Skolverkets förslag till ändring i förordningen (2020:833) om skolenhetsregister. Det föreslås att registret ska kunna innehålla fler uppgifter, bland annat om förskoleenheter. Detta berör förskolan dels då det kan kräva fler resurser från huvudmannen vid uppgiftslämnandet, dels då förordningens rubrik inte föreslås ändras, fastän förskoleenheter skulle ingå i registret. I yttrande föreslås nämnden inte lämna invändningar mot förslaget i sig, men lämna två synpunkter gällande beröringspunkterna med förskolan.

    Bilagor

  9. Förskolenämnden ska årligen besluta om en tidplan för sammanträden i nämnden och dess utskott. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdesplan för 2024.

  10. Ett Malmöinitiativ har inkommit till Malmö stad där initiativtagaren ger uttryck för att familjecentral behövs i Oxie med motiveringen att familjecentraler skapar trygghet tidigt i livet. Familjecentraler bidrar enligt initiativtagaren till att stärka integration, språkutveckling och det jämställda föräldraskapet.

     

    Malmöinitiativets önskan om en familjecentral i Oxie tar förskolenämnden fortsatt med sig i planeringsarbetet vid inrättandet av fler familjecentraler i Malmö, ett arbete som görs i nära samarbete med arbetsmarknads- och socialnämnden och Region Skåne.

    Bilagor

  11.   13

    Rapporter från kurser och konfenser

  12.   14

    Information från förvaltningen

  13.   15

    Förteckning över anmälningar till huvudmannen enligt skollagen 6 kap. 10 § september 2023

  14.   16

    Redovisning av delegerade beslut september 2023

  15.   17

    Inkomna, utgående och upprättade skrivelser september 2023

  16. Protokollet publiceras när det är justerat.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.