Hoppa över navigering
  1. Vid sammanträdet utses en justerare att, utöver ordförande, kontrollera att protokoll är rätt. Justeringsdag ska framgå av protokollet (första sidan) så att berörd allmänhet, handläggare med flera ska kunna bevaka klagotid, beslutsexpediering etcetera i enlighet med gällande kommunallagstiftning.

  2. Det aktuella delbetänkandet har haft i uppdrag att analysera och bedöma om det bör införas ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål som handlar om att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck och lämna förslag på hur ett sådant jämställdhetspolitiskt delmål kan formuleras. Delbetänkandet ska även lämna förslag på en ny och mer inkluderande målformulering för det nuvarande delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra samt identifiera behov av följdändringar i författningar som en följd av nya delmål.

    Funktionsstödsnämnden ges möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen inför Malmö stads svar på remissen och föreslås ställa sig positiv till utredningens förslag.

    Bilagor

  3. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsyn över bland annat socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Inom ramen för sitt uppdrag beviljar IVO även tillstånd till enskilda verksamheter inom området såsom olika typer av boende och personlig assistans. Den aktuella utredningen har haft i uppdrag att analysera och ta ställning till om IVO behöver bättre förutsättningar för sin tillsyn över socialtjänsten och verksamhet enligt LSS. Det inkluderar myndighetens förutsättningar att hindra olämpliga privata utförare från att bedriva omsorgsverksamhet.

    Funktionsstödsnämnden har givits möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen i utredningen inför Malmö stads svar på remissen.

    Bilagor

  4. Tekniska nämnden har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller år 2024–2033. Åtgärdsprogrammet har tre inriktningar: boendemiljö, förskolors och grundskolors utemiljöer samt parker, rekreationsområden och offentliga vistelseytor.

     

    Funktionsstödsnämnden ges möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen i åtgärdsprogrammet.

    Bilagor

  5. Kommunfullmäktige har gett kommunstyrelsen i uppdrag att utreda principer och modeller för tilldelning av budgetram från kommunfullmäktige till funktionsstödsnämnden. Stadskontoret har tagit fram ett förslag som sammantaget innebär en tilldelning av budgetram till funktionsstödsnämnden i tre delar. Ett äskande för utbyggnad av LSS-boenden även fortsättningsvis, men med avdrag för avveckling av LSS-boenden/boendeplatser. En volymjusterad demografieffekt för LSS-insatserna daglig verksamhet, korttidsvistelse och korttidstillsyn samt SoL-insatserna särskilt boende, korttidsplats och boendestöd. En demografieffekt på samma sätt som idag för övriga insatser samt nämnds- och förvaltningsövergripande verksamhet.

    Kommunstyrelsens arbetsutskott skickade utan eget ställningstagande det framtagna förslaget till funktionsstödsnämnden för yttrande senast 2024-08-31. Funktionsstödsnämnden föreslås vara överlag positivt inställd till föreslagna principer och modeller för tilldelning av budgetram men även lyfta ett antal frågor och osäkerheter med den nya modellen.

    Bilagor

  6. Kommunfullmäktige beslutade i maj 2023 att uppdra åt kommunstyrelsen att utifrån genomförd inventering och utvärdering av modeller för internt köp och sälj som tillämpas i Malmö stad återkomma med förslag på riktlinjer för intern prissättning. Stadskontoret har tagit fram förslag på riktlinjer för intern prissättning enligt uppdrag från kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott skickade utan eget ställningstagande det framtagna förslaget till berörda nämnder för yttrande senast 2024-08-30.

    Bilagor

  7. Funktionsstödsnämnden har givits möjlighet att yttra sig kring en motion från Anders Olin (SD) gällande personalrekrytering i kommunala verksamheter inför kommunfullmäktiges behandling av densamma. I motionen föreslås att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa en modell för unga att kunna arbeta i kommunala verksamheter i syfte att skapa ett intresse för yrkeskategorier där staden har svårt att rekrytera samt att identifiera vilka kategorier som skulle vara lämpliga för denna modell.

    Funktionsstödsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besvara motionen i enlighet med vad som framkommer i nämndens yttrande.

    Bilagor

  8. Funktionsstödsnämnden har getts möjlighet att yttra sig över motion av Carin Gustafsson och Anfal Mahdi (V) om att kommunfullmäktige ska besluta att Malmö stad på prov ska införa fri ledsagning och ledsagarservice för Malmöbor berättigade till dessa insatser för att sedan utvärdera försöket och dra lärdomar inför ett permanent införande.

    Nämnden föreslås se positivt på intentionerna i motionen om att öka tillgängligheten och flexibiliteten i insatsen ledsagning. Funktionsstödsnämnden föreslås dock föreslå kommunfullmäktige att avslå motionärernas förslag med anledning av de synpunkter som nämnden lyfter i yttrandet.

    Bilagor

  9. Den föreslagna investeringen gäller ett LSS-boende för vuxna enligt LSS 9§9. Den föreslagna gruppbostaden innehåller sex lägenheter samt gemensamma- och personalutrymmen. Det övergripande syftet med fastighetens utformning är att skapa en miljö och en vardag som bidrar till ökat välmående och möjligheter till delaktighet och självbestämmande för brukarna.

    Bilagor

  10. För att säkerställa att funktionsstödsnämnden kontinuerligt ska kunna följa den ekonomiska utvecklingen får nämnden från och med januari 2024 månatliga rapporteringar av det ekonomiska läget på förvaltningen. Månadsrapporten ges vanligtvis i samband med ett ekonomiärende på dagordning eller i samband i punkten ”Information från förvaltningen”. Vid aktuellt sammanträde lyfts månadsrapporten som egen punkt på dagordningen för en fördjupad uppföljning av förvaltningens arbete med arbetsmiljö och kvalitet i förhållande till omställningen.

    Ärendet svarar även mot det uppdrag som funktionsstödsnämnden gav förvaltningen inom ramen för Nämndsbudget 2024 (2024-01-29 §6, förändringsförslag 12) i vilket nämnden adderade att funktionsstödsförvaltningen kommer att stärka arbetsmiljöarbetet för att förbättra hälsa och frisknärvaron bland medarbetarna, ett arbete som kommer att redovisas för funktionsstödsnämnden under kvartal 2 2024. På förvaltningen information i april 2024 informerades nämnden att återrapporteringen av uppdraget kommer att ske i augusti 2024 för att bättre kunna följa sjukfrånvaron och omställningsarbetet under perioden.

    Bilagor

  11. Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) har ett kommunövergripande uppdrag att öka romers delaktighet och inflytande i samhället och samordna Malmö stads arbete med frågor gällande den nationella minoriteten romer.

    Kommunfullmäktige har godkänt en handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö för perioden 2023–2025 i syfte att tillgodose den nationella minoriteten romers rättigheter utifrån lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. I handlingsplanen framgår bland annat att RIKC ska bjudas in till funktionsstödsnämnden för att presentera handlingsplanen, relevant lagstiftning och RIKC uppdrag.

    Bilagor

  12. Ung i sommar är en möjlighet för ungdomar mellan 16 och 19 år som är folkbokförda i Malmö att praktisera under sommaren, tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet. Praktikanterna får uppgifter som är anpassade efter arbetsplatsens behov och praktikantens ålder.

    Vid funktionsstödsnämndens möte medverkar några av de praktikanter som har varit på funktionsstödsförvaltningen under sommaren 2024. Praktikanterna har under sin praktik undersök tillgängligheten i Malmö stad kopplat till personer med funktionsnedsättningar för att berätta om sin praktik samt sina resultat och slutsatser.

    Bilagor

  13. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

    Bilagor

  14. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

    Bilagor

  15. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

  1. Det aktuella delbetänkandet har haft i uppdrag att analysera och bedöma om det bör införas ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål som handlar om att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck och lämna förslag på hur ett sådant jämställdhetspolitiskt delmål kan formuleras. Delbetänkandet ska även lämna förslag på en ny och mer inkluderande målformulering för det nuvarande delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra samt identifiera behov av följdändringar i författningar som en följd av nya delmål. Funktionsstödsnämnden ges möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen inför Malmö stads svar på remissen och föreslås ställa sig positiv till utredningens förslag.

    Bilagor

  2. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsyn över bland annat socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Inom ramen för sitt uppdrag beviljar IVO även tillstånd till enskilda verksamheter inom området såsom olika typer av boende och personlig assistans. Den aktuella utredningen har haft i uppdrag att analysera och ta ställning till om IVO behöver bättre förutsättningar för sin tillsyn över socialtjänsten och verksamhet enligt LSS. Det inkluderar myndighetens förutsättningar att hindra olämpliga privata utförare från att bedriva omsorgsverksamhet.

    Funktionsstödsnämnden har givits möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen i utredningen inför Malmö stads svar på remissen.

    Bilagor

  3. Ärendet utgör deluppföljning 1 av Internkontrollplan 2024 som omfattar granskning av inköp utanför avtal.

    Bilagor

  4. Tekniska nämnden har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller år 2024–2033. Åtgärdsprogrammet har tre inriktningar: boendemiljö, förskolors och grundskolors utemiljöer samt parker, rekreationsområden och offentliga vistelseytor.

    Funktionsstödsnämnden ges möjlighet att inkomma med synpunkter på förslagen i åtgärdsprogrammet.

    Bilagor

  5. Kommunfullmäktige har gett kommunstyrelsen i uppdrag att utreda principer och modeller för tilldelning av budgetram från kommunfullmäktige till funktionsstödsnämnden. Stadskontoret har tagit fram ett förslag som sammantaget innebär en tilldelning av budgetram till funktionsstödsnämnden i tre delar. Ett äskande för utbyggnad av LSS-boenden även fortsättningsvis, men med avdrag för avveckling av LSS-boenden/boendeplatser. En volymjusterad demografieffekt för LSS-insatserna daglig verksamhet, korttidsvistelse och korttidstillsyn samt SoL-insatserna särskilt boende, korttidsplats och boendestöd. En demografieffekt på samma sätt som idag för övriga insatser samt nämnds- och förvaltningsövergripande verksamhet.

    Kommunstyrelsens arbetsutskott skickade utan eget ställningstagande det framtagna förslaget till funktionsstödsnämnden för yttrande senast 2024-08-31. Funktionsstödsnämnden föreslås vara överlag positivt inställd till föreslagna principer och modeller för tilldelning av budgetram men även lyfta ett antal frågor och osäkerheter med den nya modellen.

    Bilagor

  6. Kommunfullmäktige beslutade i maj 2023 att uppdra åt kommunstyrelsen att utifrån genomförd inventering och utvärdering av modeller för internt köp och sälj som tillämpas i Malmö stad återkomma med förslag på riktlinjer för intern prissättning. Stadskontoret har tagit fram förslag på riktlinjer för intern prissättning enligt uppdrag från kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott skickade utan eget ställningstagande det framtagna förslaget till berörda nämnder för yttrande senast 2024-08-30.

    Bilagor

  7. Funktionsstödsnämnden har givits möjlighet att yttra sig kring en motion från Anders Olin (SD) gällande personalrekrytering i kommunala verksamheter inför kommunfullmäktiges behandling av densamma. I motionen föreslås att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa en modell för unga att kunna arbeta i kommunala verksamheter i syfte att skapa ett intresse för yrkeskategorier där staden har svårt att rekrytera samt att identifiera vilka kategorier som skulle vara lämpliga för denna modell.

    Funktionsstödsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besvara motionen i enlighet med vad som framkommer i nämndens yttrande.

    Bilagor

  8. Funktionsstödsnämnden har getts möjlighet att yttra sig över motion av Carin Gustafsson (V) och Anfal Mahdi (V) om att kommunfullmäktige ska besluta att Malmö stad på prov ska införa fri ledsagning och ledsagarservice för Malmöbor berättigade till dessa insatser för att sedan utvärdera försöket och dra lärdomar inför ett permanent införande.

    Nämnden föreslås se positivt på intentionerna i motionen om att öka tillgängligheten och flexibiliteten i insatsen ledsagning. Funktionsstödsnämnden föreslås dock föreslå kommunfullmäktige att avslå motionärernas förslag med anledning av de synpunkter som nämnden lyfter i yttrandet.

    Bilagor

  9. Den föreslagna investeringen gäller ett LSS-boende för vuxna enligt LSS 9§9. Den föreslagna gruppbostaden innehåller sex lägenheter samt gemensamma- och personalutrymmen. Det övergripande syftet med fastighetens utformning är att skapa en miljö och en vardag som bidrar till ökat välmående och möjligheter till delaktighet och självbestämmande för brukarna.

    Bilagor

  10. För att säkerställa att funktionsstödsnämnden kontinuerligt ska kunna följa den ekonomiska utvecklingen får nämnden från och med januari 2024 månatliga rapporteringar av det ekonomiska läget på förvaltningen. Månadsrapporten ges vanligtvis i samband med ett ekonomiärende på dagordning eller i samband i punkten ”Information från förvaltningen”. Vid aktuellt sammanträde lyfts månadsrapporten som egen punkt på dagordningen för en fördjupad uppföljning av förvaltningens arbete med arbetsmiljö och kvalitet i förhållande till omställningen.

    Ärendet svarar även mot det uppdrag som funktionsstödsnämnden gav förvaltningen inom ramen för Nämndsbudget 2024 (2024-01-29 §6, förändringsförslag 12) i vilket nämnden adderade att funktionsstödsförvaltningen kommer att stärka arbetsmiljöarbetet för att förbättra hälsa och frisknärvaron bland medarbetarna.

    Notering: På grund av tidsbrist hann nämnden enbart få en fördjupad uppföljning av förvaltningens arbete med arbetsmiljö i förhållande till omställningen. Ärendet kommer därför att åter lyftas vid nämndens septembersammanträde för en fördjupad uppföljning om förvaltningens arbete med kvalitet i förhållande till omställningen. 

    Bilagor

  11. Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) har ett kommunövergripande uppdrag att öka romers delaktighet och inflytande i samhället och samordna Malmö stads arbete med frågor gällande den nationella minoriteten romer.
    Kommunstyrelsen har godkänt en handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö för perioden 2023–2025 i syfte att tillgodose den nationella minoriteten romers rättigheter utifrån lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. I handlingsplanen framgår bland annat att RIKC ska bjudas in till funktionsstödsnämnden för att presentera handlingsplanen, relevant lagstiftning och RIKC uppdrag.

    Bilagor

  12. Ung i sommar är en möjlighet för ungdomar mellan 16 och 19 år som är folkbokförda i Malmö att praktisera under sommaren, tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet. Praktikanterna får uppgifter som är anpassade efter arbetsplatsens behov och praktikantens ålder.

    Vid funktionsstödsnämndens möte medverkar några av de praktikanter som har varit på funktionsstödsförvaltningen under sommaren 2024. Praktikanterna har under sin praktik undersökt tillgängligheten i Malmö stad kopplat till personer med funktionsnedsättningar och berättar på nämnden om sin praktik och sina slutsatser.

    Bilagor

  13. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

    Bilagor

  14. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

    Bilagor

  15. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.