Möte 2019-11-27
-
Vid sammanträdet utses en justerare att, utöver ordförande, kontrollera att protokoll är rätt. Justeringsdag ska framgå av protokollet (första sidan) så att berörd allmänhet, handläggare med flera ska kunna bevaka klagotid, beslutsexpediering etcetera i enlighet med gällande kommunallagstiftning.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
2
Remiss från Socialdepartementet - Personlig assistans för samtliga hjälpmoment som avser andning och måltider i form av sondmatning
Malmö stad har mottagit en remiss gällande en promemoria från Socialdepartementet som handlar om personlig assistans för samtliga hjälpmoment som avser andning och måltider i form av sondmatning. I promemorian föreslås att samtliga hjälpmoment ska vara assistansgrundande när det gäller hjälp med andning och sondmatning. Det föreslås även att hjälpbehov som ryms inom det normala föräldraansvaret ska kunna ge rätt till personlig assistans när det gäller andning och sondmatning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Stadskontoret har överlämnat ärendet till funktionsstödsnämnden för direktbesvarande.
-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsförvaltningen hade under våren 2019 ett uppdrag att genomföra en webbaserad enkät i syfte att kartlägga medarbetares kännedom om förvaltningens avvikelsehantering, inom ramen för rapporteringsskyldigheten inom lex Sarah. Under våren genomförde även Malmö stads stadsrevision en fördjupad granskning av funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen var att bedöma om avvikelsehanteringen i de båda nämnderna är ändamålsenlig. Resultaten från enkäten och revisionens granskning har sammanställts i en lägesrapport om avvikelsehanteringen i funktionsstödsförvaltningen.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Malmö stads stadsrevision genomförde under mars till juni 2019 en fördjupad granskning av funktionsstödsnämndens och hälsa-, vård- och omsorgsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen var att bedöma om avvikelsehanteringen i de båda nämnderna är ändamålsenlig. Revisionens sammanvägda bedömning är att avvikelsehanteringen i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödnämnden i huvudsak är ändamålsenlig. Revisionen har dock identifierat ett antal förbättringsområden och rekommendationer för nämnderna att säkerställa. Funktionsstödsförvaltningen har lämnat förslag på yttrande inklusive åtgärder.
-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
840kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsnämnden yttrar sig kring en motion från Stefans Hoti (MP) om att stoppa användandet av barn som tolkar. I yttrandet föreslår motionären att stadskontoret i samråd med berörda nämnder ska kartlägga omfattningen av barntolkning samt ta fram information och handlingsplaner för att förbjuda barntolkning inom Malmö stads verksamheter.
-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss angående Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022
Kommunstyrelsen har skickat en remiss angående Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019 - 2022 för yttrande från funktionsstödsnämnden.
-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss från miljönämnden om kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga
Miljönämnden har tagit fram förslag på kemikaliekriterier som ska gälla vid nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga.
-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade i april 2017 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra nödvändiga åtgärder för att möjliggöra införandet av gröna obligationer. Kommunstyrelsen fick samtidigt i uppdrag att utreda möjligheten att emittera, det vill säga ge ut, sociala obligationer. Nu skickar kommunstyrelsen ut Uppdrag från kommunstyrelsen att utreda sociala obligationer på remiss.
Genom obligationer kan låntagare finansiera investeringar. En social obligation betyder att investeringen ska resultera i en social nytta det vill säga att investeringen ska ge en positiv social effekt. Genom att ge ut sociala obligationer kan Malmö stad låna pengar i investeringssyfte med lägre ränta. Sociala obligationer kan även öka organisationens medvetenhet om kopplingen mellan fysiska investeringar och sociala effekter. Stadskontoret anser att det ligger i linje med den ambition som Malmö stad har i arbetet med hållbar utveckling. Det kommer dock att krävas ett ökat samarbete mellan förvaltningarna och ökad dialog gentemot stadskontoret för att kunna följa upp investeringarna.
-
Funktionsstödsförvaltningen har tagit fram en ekonomisk rapport för perioden januari-oktober 2019. Rapporten innehåller en kortare analys av förväntat resultat för året.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
I september 2019 fastställde funktionsstödsnämnden sammanträdesdatum och -tider för 2020. Kommunfullmäktige (KF) beslutar dock årligen om en tidplan för budget- och uppföljningsprocessen samt intern kontroll i Malmö stad. I Tidplan för budget och uppföljning under år 2020 som fastställdes av Kommunfullmäktige den 31 oktober 2019 finns krav och aspekter som gör att funktionsstödsnämnden och arbetsutskottet föreslås göra förändringar i sin mötesplanering för 2020.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag på två nya LSS-boenden med vardera sex lägenheter (12 lägenheter totalt) i två plan alternativt ett nytt LSS-boende i ett plan med sex lägenheter. Projektet har inte gått in i projekteringsfas ännu och funktionsstödsnämnden föreslås ta ställning till vilket alternativ förvaltningen ska gå vidare med i projektet och medföljande projekteringskostnader innan ett avtal tas upp.
Vid funktionsstödsnämndens oktobersammanträde återremitterades ärendet till förvaltningen med uppdrag att komplettera detta med en etisk checklista - något som nu gjorts.-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet innehåller en redovisning av handläggningstider på Funktionsstödsförvaltningen myndighetsenhet. Handläggningstiderna redovisas kvartalsvis så att nämnden ska kunna följa utvecklingen. Aktuellt ärende avser kvartal 3.
-
193kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
261kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Fontänhuset Malmö för vänskap och arbete ansöker om bidrag på 6 800 000 kronor för 2020. Fontänhuset bedriver en verksamhet och utgör ett komplement till kommunens insatser för personer med psykisk ohälsa. En förlängning av en avsiktsförklaring har undertecknats mellan stiftelsen och funktionsstödsnämnden 2017, vilket innebär att föreningen kommer att få bidrag 2018 till och med 2020, varpå en ny prövning görs.
-
397kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10kb Ladda ner dokument
-
33kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Föreningen Paraplyet i Malmö, en sammanslutning av organisationer inom funktionsnedsättningsområdet, ansöker om 1 114 000 kronor för verksamhetsåret 2020. Sökt belopp avser huvudsakligen lokal- och personalkostnader.
-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
521kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar ansökningar från 39 organisationer om organisationsstöd för verksamhetsåret 2020. Det sammanlagda beloppet som organisationerna ansöker om uppgår till 8 306 000 kronor. Summan som nämnden har avsatt till ändamålet uppgår till 4 746 000 kronor. För 37 organisationer föreslås medel beviljas och för två föreslås avslag. Funktionsstödsförvaltningen föreslår att 4 673 000 kronor fördelas till de 37 organisationerna.
Funktionsstödsnämndens fastställda riktlinjer och prioriterade områden 2018-02-21 anger vilken typ av föreningar och organisationer som ska prioriteras. Ansökningar från Stiftelsen Fontänhuset i Malmö och Föreningen Paraplyet i Malmö hanteras i separata ärenden.-
504kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
362kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagehantering för organisationsstöd för verksamhetsåret 2020: Grupp 1 - Fysisk funktionsnedsättning (Förening 1-21)
-
Bilagehantering för organisationsstöd för verksamhetsåret 2020: Grupp 2 - Intellektuell och psykisk funktionsnedsättning, Grupp - 3 Äldre och Grupp 4 - Nysökande organisationer (Förening 22-39)
-
I ärendet redovisas inkomna, upprättade och utgående skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.
-
Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering). De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheten och inom funktionsstödsområdet.
Ärendet innehåller denna gång även underlag inför eftermiddagens arbete med nämndsmål 2020 -
Funktionsstödsförvaltningen mottar på årsbasis statsbidrag från Socialstyrelsen för att bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS (så kallad habiliteringsersättning). Funktionsstödsnämnden har använt dessa medel för att höja habiliteringsersättning för brukare inom daglig verksamhet men kommer under 2019 inte att fördela hela statsbidraget inom ramen för ordinarie månatlig ersättning. Då medel som inte har förbrukats före den 31 december 2019 ska återbetalas behöver nämnden besluta om hanteringen av kvarvarande statsbidrag.
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsnämnden yttrar sig kring en motion från Stefans Hoti (MP) om att stoppa användandet av barn som tolkar. I yttrandet föreslår motionären att stadskontoret i samråd med berörda nämnder ska kartlägga omfattningen av barntolkning samt ta fram information och handlingsplaner för att förbjuda barntolkning inom Malmö stads verksamheter.
Bilagor
-
839kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
§ 149
Remiss angående Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022
Kommunstyrelsen har skickat en remiss angående Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019 - 2022 för yttrande från funktionsstödsnämnden.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
§ 150
Remiss från miljönämnden om kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga
Miljönämnden har tagit fram förslag på kemikaliekriterier som ska gälla vid nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade i april 2017 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra nödvändiga åtgärder för att möjliggöra införandet av gröna obligationer. Kommunstyrelsen fick samtidigt i uppdrag att utreda möjligheten att emittera, det vill säga ge ut, sociala obligationer. Nu skickar kommunstyrelsen ut Uppdrag från kommunstyrelsen att utreda sociala obligationer på remiss.
Genom obligationer kan låntagare finansiera investeringar. En social obligation betyder att investeringen ska resultera i en social nytta det vill säga att investeringen ska ge en positiv social effekt. Genom att ge ut sociala obligationer kan Malmö stad låna pengar i investeringssyfte med lägre ränta. Sociala obligationer kan även öka organisationens medvetenhet om kopplingen mellan fysiska investeringar och sociala effekter. Stadskontoret anser att det ligger i linje med den ambition som Malmö stad har i arbetet med hållbar utveckling. Det kommer dock att krävas ett ökat samarbete mellan förvaltningarna och ökad dialog gentemot stadskontoret för att kunna följa upp investeringarna.
Bilagor
-
524kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsförvaltningen har tagit fram en ekonomisk rapport för perioden januari-oktober 2019. Rapporten innehåller en kortare analys av förväntat resultat för året.
Bilagor
-
398kb Ladda ner dokument
-
-
I september 2019 fastställde funktionsstödsnämnden sammanträdesdatum och -tider för 2020. Kommunfullmäktige (KF) beslutar dock årligen om en tidplan för budget- och uppföljningsprocessen samt intern kontroll i Malmö stad. I Tidplan för budget och uppföljning under år 2020 som fastställdes av Kommunfullmäktige den 31 oktober 2019 finns krav och aspekter som gör att funktionsstödsnämnden och arbetsutskottet föreslås göra förändringar i sin mötesplanering för 2020.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag på två nya LSS-boenden med vardera sex lägenheter (12 lägenheter totalt) i två plan alternativt ett nytt LSS-boende i ett plan med sex lägenheter. Projektet har inte gått in i projekteringsfas ännu och funktionsstödsnämnden föreslås ta ställning till vilket alternativ förvaltningen ska gå vidare med i projektet och medföljande projekteringskostnader innan ett avtal tas upp.
Vid funktionsstödsnämndens oktobersammanträde återremitterades ärendet till förvaltningen med uppdrag att komplettera detta med en etisk checklista - något som nu gjorts.Bilagor
-
819kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet innehåller en redovisning av handläggningstider på Funktionsstödsförvaltningen myndighetsenhet. Handläggningstiderna redovisas kvartalsvis så att nämnden ska kunna följa utvecklingen. Aktuellt ärende avser kvartal 3.
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Fontänhuset Malmö för vänskap och arbete ansöker om bidrag på 6 800 000 kronor för 2020. Fontänhuset bedriver en verksamhet och utgör ett komplement till kommunens insatser för personer med psykisk ohälsa. En förlängning av en avsiktsförklaring har undertecknats mellan stiftelsen och funktionsstödsnämnden 2017, vilket innebär att föreningen kommer att få bidrag 2018 till och med 2020, varpå en ny prövning görs.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Föreningen Paraplyet i Malmö, en sammanslutning av organisationer inom funktionsnedsättningsområdet, ansöker om 1 114 000 kronor för verksamhetsåret 2020. Sökt belopp avser huvudsakligen lokal- och personalkostnader.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar ansökningar från 39 organisationer om organisationsstöd för verksamhetsåret 2020. Det sammanlagda beloppet som organisationerna ansöker om uppgår till 8 306 000 kronor. Summan som nämnden har avsatt till ändamålet uppgår till 4 746 000 kronor. För 37 organisationer föreslås medel beviljas och för två föreslås avslag. Funktionsstödsförvaltningen föreslår att 4 673 000 kronor fördelas till de 37 organisationerna.
Funktionsstödsnämndens fastställda riktlinjer och prioriterade områden 2018-02-21 anger vilken typ av föreningar och organisationer som ska prioriteras. Ansökningar från Stiftelsen Fontänhuset i Malmö och Föreningen Paraplyet i Malmö hanteras i separata ärenden.Bilagor
-
506kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsförvaltningen hade under våren 2019 ett uppdrag att genomföra en webbaserad enkät i syfte att kartlägga medarbetares kännedom om förvaltningens avvikelsehantering, inom ramen för rapporteringsskyldigheten inom lex Sarah. Under våren genomförde även Malmö stads stadsrevision en fördjupad granskning av funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen var att bedöma om avvikelsehanteringen i de båda nämnderna är ändamålsenlig. Resultaten från enkäten och revisionens granskning har sammanställts i en lägesrapport om avvikelsehanteringen i funktionsstödsförvaltningen.
Bilagor
-
430kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stads stadsrevision genomförde under mars till juni 2019 en fördjupad granskning av funktionsstödsnämndens och hälsa-, vård- och omsorgsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen var att bedöma om avvikelsehanteringen i de båda nämnderna är ändamålsenlig. Revisionens sammanvägda bedömning är att avvikelsehanteringen i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödnämnden i huvudsak är ändamålsenlig. Revisionen har dock identifierat ett antal förbättringsområden och rekommendationer för nämnderna att säkerställa. Funktionsstödsförvaltningen har lämnat förslag på yttrande inklusive åtgärder.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
§ 161
Remiss från Socialdepartementet - Personlig assistans för samtliga hjälpmoment som avser andning och måltider i form av sondmatning
Malmö stad har mottagit en remiss gällande en promemoria från Socialdepartementet som handlar om personlig assistans för samtliga hjälpmoment som avser andning och måltider i form av sondmatning. I promemorian föreslås att samtliga hjälpmoment ska vara assistansgrundande när det gäller hjälp med andning och sondmatning. Det föreslås även att hjälpbehov som ryms inom det normala föräldraansvaret ska kunna ge rätt till personlig assistans när det gäller andning och sondmatning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Stadskontoret har överlämnat ärendet till funktionsstödsnämnden för direktbesvarande.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Funktionsstödsförvaltningen mottar på årsbasis statsbidrag från Socialstyrelsen för att bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS (så kallad habiliteringsersättning). Funktionsstödsnämnden har använt dessa medel för att höja habiliteringsersättning för brukare inom daglig verksamhet men kommer under 2019 inte att fördela hela statsbidraget inom ramen för ordinarie månatlig ersättning. Då medel som inte har förbrukats före den 31 december 2019 ska återbetalas behöver nämnden besluta om hanteringen av kvarvarande statsbidrag.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
I ärendet redovisas inkomna, upprättade och utgående skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering). De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningsdirektör Annelie Larsson informerar om följande:
Funktionsstödsnämndens arbetsutskott har utsett den första vinnaren av funktionsstödsnämndens LSS-pris ”Eleonorapriset”. Totalt inkom 44 nomineringar för Eleonorapriset 2019 som samtliga uppfyllde kriterierna för priset och alltså på ett eller annat sätt ökat medvetenheten om funktionsnedsättningar och bidragit till ett inkluderande och mer tillgängligt samhälle för alla. Eleonorapriset 2019 tilldelas Martina ”ZMackis” Zandelin med följande motivering:
Martina ”ZMackis” Zandelin tilldelas Eleonorapriset 2019 för sitt engagemang i att sprida medvetenhet, bekämpa fördomar och visa hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut. Martina vloggar och visar i sociala medier sin vardag i Malmö för omvärlden. Hon främjar rätten till lika värde och livsmöjligheter för människor med funktionsnedsättning genom att generöst dela med sig av sina erfarenheter, och på ett inspirerande sätt sprider hon kunskap och tacklar fördomar. Martina är en inspiration för alla Malmöbor!
I september 2019 godkände nämnden att förvaltningen gick vidare med en upphandling av nya lokaler för daglig verksamhet (FSN-2019-1872). Förvaltningen gavs även i uppdrag att återkomma till nämnden med ett informationsärende när ett hyreskontrakt ska tecknas. Anbudstiden har nu löpt ut och inga anbud inkom. Förvaltningen kommer att utvärdera upphandlingen och undersöka hur man nu kan gå vidare i lokalfrågan. För nämnden betyder att detta att det inte blir något informationsärende då det inte finns något hyreskontrakt att informera om.
Nämnden fick information rörande förra veckans medierapportering om händelser vid ett LSS-boende som lett till att en anställd togs ur tjänst under utredningsperioden. En arbetsrättslig utredning pågår i ärendet och arbetsutskottet har anmält händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Larsson informerade avslutningsvis kort kring upplägget av eftermiddagens diskussioner kring nämndsmål 2020.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-