Hoppa över navigering
  1. Vid sammanträdet utses en justerare att, utöver ordförande, kontrollera att protokoll är rätt. Justeringsdag ska framgå av protokollet (första sidan) så att berörd allmänhet, handläggare med flera ska kunna bevaka klagotid, beslutsexpediering etcetera i enlighet med gällande kommunallagstiftning.

  2. Funktionsstödsförvaltningen har tagit fram förslag till Nämndsbudget 2024 för beslut i funktionsstödsnämnden. Vid nämndens sammanträde i januari fastställdes plan för verksamheten och plan för ekonomin. På nämndens sammanträde i mars behandlas plan för kommunfullmäktigemål, och efter det är Funktionsstödsnämndens Nämndsbudget 2024 komplett.

    Bilagor

  3. Kommunstyrelsen beslutade i december 2023 att anmoda funktionsstödsnämnden att under mars 2024 inkomma till kommunstyrelsen med en extra helårsprognos per februari 2024 inklusive ekonomiska effekter av utvecklingsarbetet.

  4. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2022 att ge stadskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag på en handlingsplan mot islamofobi och antimuslimsk rasism (STK-2022-950). Beslutet grundade sig på bland annat tidigare kartläggningar, samt det arbete som Malmö stad utfört i relation till regeringsuppdraget för att öka kunskapen om säkerhet för moskéer och muslimska församlingar (A2021/01713).

     

    Stadskontoret har tagit fram ett förslag till handlingsplan för åren 2024–2027. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att, utan eget ställningstagande, skicka förslaget på handlingsplan på remiss till berörda nämnder och kommunala bolag för inhämtande av synpunkter. Berörda nämnder och kommunala bolag har ombetts att särskilt kommentera förslaget utifrån stadskontorets fem remissfrågor, vilket förslaget på yttrande är uppbyggt utifrån.

  5. Slutbetänkandet från Narkotikautredningen innehåller 71 bedömningar och 64 förslag riktade till regering, kommuner, regioner, olika myndigheter och andra berörda aktörer för att öka kunskapen om och stödet till personer med skadligt bruk eller beroende av narkotiska. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till utredningens bedömningar och förslag.

  6. Funktionsstödsnämnden har mottagit en utredningsrapport avseende skor till medarbetare som står och går mycket i sitt arbete och ombetts lämna synpunkter på utredningens bedömningar utifrån verksamhetsmässiga aspekter. Funktionsstödsnämnden lämnar synpunkter utifrån den egna nämndens verksamhet.

  7. Funktionsstödsnämnden har mottagit en remiss gällande en motion från Vänsterpartiet om behovet av att starta förskoleklasser för barn med funktionsnedsättningar, både inom den anpassade skolan och inom grundskolan. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till motionärernas intentioner men överlåter till grundskolenämnden att avgöra vad som är möjligt inom ramen för relevant lagstiftning.

  8. I oktober 2023 godkände funktionsstödsnämnden lokalbeslutsunderlag för ett nytt LSS-boende på Käglinge 11:3. (FSN 2023-11-30 §111). Ärendet gäller ett LSS-boende för vuxna enligt LSS 9§9 samt en daglig verksamhet enligt LSS 9§10 lokaliserad i samma fastighet avsedd för de boende, en så kallad BoDa-lösning. Gruppbostaden ska bestå av sex lägenheter varav två är evakueringslägenheter som kan användas av de boende när deras ordinarie lägenhet renoveras. Funktionsstödsnämnden föreslog vidare att kommunfullmäktige skulle godkänna investeringen.


    I februari 2024 behandlade kommunfullmäktige ärendet (KF 2024-02-01, §8). Kommunfullmäktige återremitterade då ärendet, efter så kallad minoritetsåterremiss, till funktionsstödsnämnden med uppdraget att i sin tur sända ärendet på remiss till organisationer knutna till funktionsstödsförvaltningens brukarråd för att inhämta synpunkter och åsikter på BoDa-konceptet samt därefter återkomma till kommunfullmäktige med ärendet uppdaterat med organisationernas synpunkter.

     

    I mars 2024 behandlar funktionsstödsnämnden åter ärendet. Med hänvisning till det som framkommer i ärendet föreslås funktionsstödsnämnden att skicka ärendet till kommunfullmäktige för ställningstagande i ursprungsärendet utan att ha skickat detta på remiss till organisationer knutna till funktionsstödsförvaltningens brukarråd.

  9. Malmö stad genomför årligen en kommungemensam medarbetarenkät. I aktuellt ärende redovisas funktionsstödsförvaltningens övergripande resultat i medarbetarenkäten 2023 samt en analys av det arbete som behöver vidtas med anledning av resultatet.

  10. I samband med kommunfullmäktiges behandling av Malmö stads personalredovisning 2022 gavs hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden i uppdrag att inkomma med en redovisning av effekter av föreslagna och vidtagna åtgärder för att minska personalomsättningen särskilt avseende sjuksköterskor samt för att minska användningen av extern bemanning.

  11. Enheten Centrum för forskning och lärande (CFL) startade den 1 mars 2023, utifrån ett behov av en förvaltningsgemensam utbildningsorganisation för en ökad professionalisering och ett likvärdigt stöd till verksamheterna. Enheten samlar, samordnar och planerar utbildningsinsatser kopplat till det brukarnära arbetet och lärande arbetsplatser. Enhetschef Joel Valsten berättar om enhetens uppdrag samt fokusområden för 2024

  12. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

  13. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

  14. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

  1. Funktionsstödsförvaltningen har tagit fram förslag till Nämndsbudget 2024 för beslut i funktionsstödsnämnden. Vid nämndens sammanträde i januari fastställdes plan för verksamheten och plan för ekonomin. På nämndens sammanträde i mars behandlas plan för kommunfullmäktigemål, och efter det är Funktionsstödsnämndens Nämndsbudget 2024 komplett.

    Bilagor

  2. Kommunstyrelsen beslutade i december 2023 att anmoda funktionsstödsnämnden att under mars 2024 inkomma till kommunstyrelsen med en extra helårsprognos per februari 2024 inklusive ekonomiska effekter av utvecklingsarbetet.

  3. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2022 att ge stadskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag på en handlingsplan mot islamofobi och antimuslimsk rasism (STK-2022-950). Beslutet grundade sig på bland annat tidigare kartläggningar, samt det arbete som Malmö stad utfört i relation till regeringsuppdraget för att öka kunskapen om säkerhet för moskéer och muslimska församlingar (A2021/01713).

    Stadskontoret har tagit fram ett förslag till handlingsplan för åren 2024–2027. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att, utan eget ställningstagande, skicka förslaget på handlingsplan på remiss till berörda nämnder och kommunala bolag för inhämtande av synpunkter. Berörda nämnder och kommunala bolag har ombetts att särskilt kommentera förslaget utifrån stadskontorets fem remissfrågor, vilket förslaget på yttrande är uppbyggt utifrån.

  4. Slutbetänkandet från Narkotikautredningen innehåller 71 bedömningar och 64 förslag riktade till regering, kommuner, regioner, olika myndigheter och andra berörda aktörer för att öka kunskapen om och stödet till personer med skadligt bruk eller beroende av narkotiska. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till utredningens bedömningar och förslag.

    Till punkten har Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inkommit med ett eget förslag till yttrande. Yttrandet överensstämmer med arbetsutskottets förslag med skillnaden att lydelsen "Funktionsstödsnämnden välkomnar utredningens inriktning" och stycke 21.2.2 
    "Målet för narkotikapolitiken kan behöva förändras" stryks.  

  5. Funktionsstödsnämnden har mottagit en utredningsrapport avseende skor till medarbetare som står och går mycket i sitt arbete och ombetts lämna synpunkter på utredningens bedömningar utifrån verksamhetsmässiga aspekter. Funktionsstödsnämnden lämnar synpunkter utifrån den egna nämndens verksamhet.

    Till punkten har Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inkommit med ett eget förslag till yttrande som bilagts nämndens handlingar. 

  6. Funktionsstödsnämnden har mottagit en remiss gällande en motion från Vänsterpartiet om behovet av att starta förskoleklasser för barn med funktionsnedsättningar, både inom den anpassade skolan och inom grundskolan. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till motionärernas intentioner men överlåter till grundskolenämnden att avgöra vad som är möjligt inom ramen för relevant lagstiftning.

  7. I oktober 2023 godkände funktionsstödsnämnden lokalbeslutsunderlag för ett nytt LSS-boende på Käglinge 11:3. (FSN 2023-11-30 §111). Ärendet gäller ett LSS-boende för vuxna enligt LSS 9§9 samt en daglig verksamhet enligt LSS 9§10 lokaliserad i samma fastighet avsedd för de boende, en så kallad BoDa-lösning. Gruppbostaden ska bestå av sex lägenheter varav två är evakueringslägenheter som kan användas av de boende när deras ordinarie lägenhet renoveras. Funktionsstödsnämnden föreslog vidare att kommunfullmäktige skulle godkänna investeringen.


    I februari 2024 behandlade kommunfullmäktige ärendet (KF 2024-02-01, §8). Kommunfullmäktige återremitterade då ärendet, efter så kallad minoritetsåterremiss, till funktionsstödsnämnden med uppdraget att i sin tur sända ärendet på remiss till organisationer knutna till funktionsstödsförvaltningens brukarråd för att inhämta synpunkter och åsikter på BoDa-konceptet samt därefter återkomma till kommunfullmäktige med ärendet uppdaterat med organisationernas synpunkter.

     

    I mars 2024 behandlar funktionsstödsnämnden åter ärendet. Med hänvisning till det som framkommer i ärendet föreslås funktionsstödsnämnden att skicka ärendet till kommunfullmäktige för ställningstagande i ursprungsärendet utan att ha skickat detta på remiss till organisationer knutna till funktionsstödsförvaltningens brukarråd.

  8. Malmö stad genomför årligen en kommungemensam medarbetarenkät. I aktuellt ärende redovisas funktionsstödsförvaltningens övergripande resultat i medarbetarenkäten 2023 samt en analys av det arbete som behöver vidtas med anledning av resultatet.

  9. I samband med kommunfullmäktiges behandling av Malmö stads personalredovisning 2022 gavs hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden i uppdrag att inkomma med en redovisning av effekter av föreslagna och vidtagna åtgärder för att minska personalomsättningen särskilt avseende sjuksköterskor samt för att minska användningen av extern bemanning.

  10. Enheten Centrum för forskning och lärande (CFL) startade den 1 mars 2023, utifrån ett behov av en förvaltningsgemensam utbildningsorganisation för en ökad professionalisering och ett likvärdigt stöd till verksamheterna. Enheten samlar, samordnar och planerar utbildningsinsatser kopplat till det brukarnära arbetet och lärande arbetsplatser. Enhetschef Joel Valsten berättar om enhetens uppdrag samt fokusområden för 2024

  11. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

  12. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

  13. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.