Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Vid sammanträdet utses en justerare att, utöver ordförande, kontrollera att protokoll är rätt. Justeringsdag ska framgå av protokollet (första sidan) så att berörd allmänhet, handläggare med flera ska kunna bevaka klagotid, beslutsexpediering etcetera i enlighet med gällande kommunallagstiftning.
Bilagor
Information om brand- och säkerhetsrutiner i funktionsstödsnämndens möteslokaler på Fänriksgatan 1
Enhetschef Linus Sahlström informerar om de brand- och säkerhetsrutiner som gäller på funktionsstödsförvaltningens lokaler på Fänriksgatan 1.
Regeringens utredare har haft i uppdrag att genomföra en översyn av socionomexamen för att motverka ungdomskriminalitet och överväga om examensordningen behöver anpassas efter dagens samhällsutmaningar och kompetensbehov i sin helhet.
Ärendet har skickats på remiss till funktionsstödsnämnden som ges möjlighet att inkomma med synpunkter inför Malmö stads yttrande i ärendet.
Bilagor
Finansdepartementet har haft i uppdrag att utreda förutsättningarna för att lagstifta om möjligheten att betala med kontanter i handeln, i synnerhet för livsviktiga varor. Arbetet har även omfattat utredning om andra åtgärder för att säkra kontanternas fortsatta funktion som betalmedel i Sverige. I kontantutredningen föreslås en kontantplikt för livsnödvändiga varor. Den innebär att dessa varor, såsom livsmedel och apoteksvaror, ska kunna betalas kontant. Även så kallade offentligrättsliga avgifter ska kunna betalas med kontanter, som exempelvis vård, fordonsbesiktning och avgifter för pass och körkort.
Ärendet har skickats på remiss till funktionsstödsnämnden som ges möjlighet att inkomma med synpunkter inför Malmö stads yttrande i ärendet.
Bilagor
Regeringens utredare har haft i uppdrag att lämna förslag som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen och säkerställer att fler elever får med sig de kunskaper de behöver för att kunna försörja sig själva. I uppdraget har det ingått att finna fler vägar från gymnasieskolan till arbetslivet som tar hänsyn till behoven på arbetsmarknaden, elevers olika förutsättningar för lärande.
Ärendet har skickats på remiss till funktionsstödsnämnden som ges möjlighet att inkomma med synpunkter inför Malmö stads yttrande i ärendet.
Bilagor
Aktuell hållbarhetsrapport syftar till att öka kunskapen om unga Malmöbors möjligheter till en meningsfull och utvecklande fritid med fokus på det samlade kultur- och fritidsutbud som staden tillhandahåller eller subventionerar. Rapporten är framtagen av en arbetsgrupp med representanter från stadskontoret, kultur- samt fritidsförvaltningen och syftar till att kartlägga skillnader i deltagande i och tillgång till kultur- och fritidsaktiviteter bland unga utifrån kön, svensk eller utländsk bakgrund, socioekonomi samt beroende på var man bor. Med utgångspunkt i analyserna diskuteras vad som kan utvecklas eller förbättras för att i högre grad uppfylla de målsättningar som styr stadens arbete kring kultur och fritid.
Hållbarhetsrapporten har tillsammans med genomförd sammanställning skickas på remiss till bland annat funktionsstödsnämnden ifrån två frågeställningar:
1. Har nämnden ytterligare kompletteringar och/eller kommentarer i de delar som berör nämndens verksamhet?
2. Ser nämnden behov av ytterligare samverkan och samarbete internt i kommunen och/eller externt med andra aktörer för att främja en jämlik fritid för barn och unga?
Bilagor
Efter en ändring i kommunallagen 1 juli 2024 ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet – oavsett om dessa utförs i egen regi eller av en privat utförare. Ändringen innebär en utvidgning av den tidigare bestämmelsen att kommuner ska ha ett program med mål och riktlinjer endast för privata utförare.
Stadskontoret har nu tagit fram ett förslag till program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet. I linje med regeringens hållning har befintliga mål och riktlinjer tagits in i programmet. Förslaget innehåller därför inga nya mål och riktlinjer för den kommunala organisationen att förhålla sig till – det är istället ett befästande av sådant som redan idag utgör ramar för styrningen av och i kommunerna.
Inför beslut har förslaget skickat på remiss till stadens nämnder och bolag.
Bilagor
Funktionsstödsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att tillsammans med hälsa-, vård- och omsorgsnämnden inkomma med ett förslag på hantering av införandet av arbetsskor till nämndernas medarbetare. Förslaget ska vara ett underlag för beslut om fördelning av de centralt avsatta medlen till arbetsskor.
Funktionsstödsförvaltningen har tillsammans med hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tagit fram ett förslag som utgår från en upphandling av arbetsskor till medarbetare. Förslaget innehåller en beskrivning av vilka som är berättigade arbetsskor i form av yrkeskategori och anställning. Vidare finns en kostnadsberäkning utifrån förslaget som ska ligga till grund för beslut om fördelning av de avsatta medlen till arbetsskor. Förslaget utgår från att medel kommer att tilldelas nämnden årligen inom budgetramen.
Bilagor
Delregion Malmö och Malmö stad har beviljats statliga stimulansmedel inom området psykisk hälsa och suicidprevention för år 2024. Stimulansmedlen består dels av riktade medel till kommunerna, dels av medel till länen som fördelas till delregioner - så kallade delregionala medel. Malmö utgör en delregion där Malmö stad och Region Skåne tilldelas medel för gemensamma samverkansaktiviteter. I aktuellt ärende utredovisas hur medlen har använts under 2024.
Bilagor
Delregion Malmö och Malmö stad har beviljats statliga stimulansmedel inom området psykisk hälsa för år 2025. Funktionsstödsförvaltningen informerar om genomförd fördelningsprocess av medlen mellan Region Skåne och Malmö stad bestående av arbetsmarknads- och socialförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen, hälsa- vård och omsorgsförvaltningen, förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen utifrån överenskommelsen Psykisk hälsa och suicidprevention 2025.
Bilagor
Funktionsstödsförvaltningen har under hösten 2024 deltagit i den nationella brukarundersökningen inom funktionshinderområdet som tillhandahålls av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Brukarundersökningen riktar sig till personer över 18 år som har insatser enligt LSS eller stöd inom socialpsykiatrin enligt SoL. Brukarundersökningen genomfördes inom serviceboende enligt LSS, gruppbostäder LSS och boende enligt SoL inom avdelningen myndighet, socialpsykiatri och barn.
Undersökningen består av enkäter med frågor om bland annat trivsel, kommunikation, trygghet och självbestämmande. Brukarnas deltagande är helt frivilligt och anonymt. Enkäterna kan besvaras av brukarna digitalt eller via pappersenkät. Det är brukaren själv som får välja på vilket sätt enkäten ska besvaras.
Bilagor
I december 2023 beslutade funktionsstödsnämnden att ingå en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Autism Skåne för att gemensamt skapa en mötesplats för Malmöbor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Mötesplatsen ska bemannas med personer som har särskild kompetens för att möta behoven hos målgruppen.
Bakgrunden till överenskommelsen är att många Malmöbor med NPF-diagnos, såsom autism, ADHD, OCD, språkstörning eller Tourettes Syndrom, lever i ofrivillig ensamhet och isolering. Det finns behov av att Malmö stad och civilsamhället samverkar för ökad inkludering, delaktighet i samhället och social gemenskap för målgruppen.
Vid dagens sammanträde medverkar representanter från Autism Skåne för att informera om mötesplatsens första år.
Bilagor
Bättre livsförhållanden och medicinska framsteg gör att livslängden ökar för hela befolkningen. Personer med intellektuell funktionsnedsättning har generellt kortare livslängd än övriga befolkningen men gruppens livslängd ökar än mer än den generella medellivslängden.
Utvecklingen är positivt men kräver kunskap och beredskap så att nämndens målgrupper får ett gott liv även när de blir äldre. Ett gott liv grundar sig bland annat i ett bra boende, stimulerande aktiviteter, social samvaro och god vård.
Vid nämndens sammanträde informerar förvaltningen, tillsammans med inbjudna gäster, om hur det är att åldras inom LSS och hur nämnden och förvaltningen ska möta den växande målgruppen.
Bilagor
I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.
Enligt kommunallagen (6 kap. 37–40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).
De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.
Bilagor
Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.