Hoppa över navigering
  1. Vid sammanträdet utses en justerare att, utöver ordförande, kontrollera att protokoll är rätt. Justeringsdag ska framgå av protokollet (första sidan) så att berörd allmänhet, handläggare med flera ska kunna bevaka klagotid, beslutsexpediering etcetera i enlighet med gällande kommunallagstiftning.

  2. Betänkandet presenterar förslag för att skapa förutsättningar för mer och bättre kunskap om villkoren för barn och elever med funktionsnedsättning inom skolväsendet. Utredningens uppdrag rör alla typer av funktionsnedsättningar och samtliga skolformer från förskola till kommunal vuxenutbildning. Betänkandet lämnar förslag inom sex huvudsakliga områden samt ett antal författningsförslag kopplade till dessa. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till merparten av förslagen, men lämna synpunkter på vissa förslag i yttrandet.

    Bilagor

  3. Utredning beskriver hinder och föreslår åtgärder för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för sjuksköterskestudenter inom grund- och specialistutbildning. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig generellt positiv till utredningens förslag. Nämndens verksamheter ser dock inte behov av annat IT-stöd för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) än det som verksamheterna redan använder.

    Bilagor

  4. För att kunna bedriva en effektiv, ändamålsenlig och rättssäker inköpsverksamhet är det avgörande att samtliga verksamheter har en tydlig och robust styrning av sin beställarverksamhet. Stadskontoret har tagit fram ett förslag till revidering av ”Malmö stads riktlinjer för inköpsverksamheten” (STK-2016-1296 2018-03-19). Förslaget innefattar generella och specifika uppdateringar samt tillägg kring nämndernas och de helägda bolagens ansvar för organisering av sin inköpsverksamhet. Riktlinjerna kompletterar inköpspolicyn och innefattar övergripande metodbeskrivningar för hur inköpsverksamheten i Malmö stad bör bedrivas. Riktlinjerna har nu skickats till stadens nämnder för att inhämta synpunkter.

    Bilagor

  5. I budget för 2023 gavs tekniska nämnden, tillsammans med berörda nämnder, i uppdrag att genomföra en översyn av färdtjänstregelverket, samt utreda förutsättningarna för en beställningscentral för färdtjänst i egen eller regional regi.

    Tekniska nämnden har nu skickat förslag på uppdaterat regelverk till samtliga berörda nämnder och önskar nämndernas synpunkter på de framtagna förslagen till underlag.

    Funktionsstödsnämnden välkomnar översynen då det finns flera aspekter med dagens modell som är problematiska. Nämnden föreslås framföra synpunkter på förslagen utifrån de särskilda behov som nämndens målgrupper har. Synpunkterna rör bland annat avgiftshanteringen, processen för förseningsersättning och bristen på omvärldsanalys samt analys av vilka konsekvenser förslagen kommer att få för personer med funktionsnedsättning. Nämnden föreslås även framföra att det finns mycket i förslaget till regelverk som tyder på en förstärkt och förbättrad tillgång till färdtjänst för Malmöborna i nämndens målgrupp.

    Bilagor

  6. Malmö stad har beviljats statliga stimulansmedel inom området psykisk hälsa för år 2024. Funktionsstödsförvaltningen lämnar förslag på fördelning av medlen mellan arbetsmarknads- och socialförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen och hälsa- vård och omsorgsförvaltningen, utifrån överenskommelsen Psykisk hälsa och suicidprevention 2024.

  7. Boendestöd är en praktisk, pedagogisk och social insats för personer med funktionsnedsättning som syftar till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag. Boendestöd är ett personligt anpassat stöd som ges i den enskildes hem och utifrån dennes behov, tillsammans med en boendepedagog. Boendepedagogen kan stötta den enskilde i att skapa struktur och rutiner så att man kan hantera vardagen på ett mer självständigt sätt men även ge stöttning i situationer utanför hemmet, som att komma igång med fritidsaktiviteter eller sysselsättning eller vid vägledning i kontakt med myndigheter eller i kontakten med personliga och professionella nätverk.

     

    Boendestöd kan sökas av personer som fyllt 18 år och som bor i egen lägenhet och har behov av boendestöd på grund av sin funktionsnedsättning. Insatsen kan också utföras i andra boendemiljöer såsom på härbärge och i akutboende. Insatsen kan vara ett alternativ till LSS-bostad. Vid sammanträden informerar sektionschef Christina Hallgren om funktionsstödsförvaltningens arbete med boendestöd.

  8. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

  9. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

  10. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

  1. Betänkandet presenterar förslag för att skapa förutsättningar för mer och bättre kunskap om villkoren för barn och elever med funktionsnedsättning inom skolväsendet. Utredningens uppdrag rör alla typer av funktionsnedsättningar och samtliga skolformer från förskola till kommunal vuxenutbildning. Betänkandet lämnar förslag inom sex huvudsakliga områden samt ett antal författningsförslag kopplade till dessa.

    Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig positiv till merparten av förslagen, men även lämna synpunkter på vissa förslag.

  2. Utredning beskriver hinder och föreslår åtgärder för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för sjuksköterskestudenter inom grund- och specialistutbildning. Funktionsstödsnämnden föreslås ställa sig generellt positiv till utredningens förslag. Nämndens verksamheter ser dock inte behov av annat IT-stöd för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) än det som verksamheterna redan använder.

  3. För att kunna bedriva en effektiv, ändamålsenlig och rättssäker inköpsverksamhet är det avgörande att samtliga verksamheter har en tydlig och robust styrning av sin beställarverksamhet. Stadskontoret har tagit fram ett förslag till revidering av ”Malmö stads riktlinjer för inköpsverksamheten” (STK-2016-1296 2018-03-19).

    Förslaget innefattar generella och specifika uppdateringar samt tillägg kring nämndernas och de helägda bolagens ansvar för organisering av sin inköpsverksamhet. Riktlinjerna kompletterar inköpspolicyn och innefattar övergripande metodbeskrivningar för hur inköpsverksamheten i Malmö stad bör bedrivas. Riktlinjerna har nu skickats till stadens nämnder för att inhämta synpunkter.

  4. I budget för 2023 gavs tekniska nämnden, tillsammans med berörda nämnder, i uppdrag att genomföra en översyn av färdtjänstregelverket, samt utreda förutsättningarna för en beställningscentral för färdtjänst i egen eller regional regi. Tekniska nämnden har nu skickat förslag på uppdaterat regelverk till samtliga berörda nämnder och önskar nämndernas synpunkter på de framtagna förslagen till underlag.

    Funktionsstödsnämnden föreslås välkomna översynen då det finns flera aspekter med dagens modell som är problematiska. Nämnden föreslås framföra synpunkter på förslagen utifrån de särskilda behov som nämndens målgrupper har. Synpunkterna rör bland annat avgiftshanteringen, processen för förseningsersättning och bristen på omvärldsanalys samt analys av vilka konsekvenser förslagen kommer att få för personer med funktionsnedsättning. 

  5. Malmö stad har beviljats statliga stimulansmedel inom området psykisk hälsa för år 2024. Funktionsstödsförvaltningen lämnar förslag på fördelning av medlen mellan arbetsmarknads- och socialförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen och hälsa- vård och omsorgsförvaltningen, utifrån överenskommelsen Psykisk hälsa och suicidprevention 2024.

  6. Boendestöd är en praktisk, pedagogisk och social insats för personer med funktionsnedsättning som syftar till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag. Boendestöd är ett personligt anpassat stöd som ges i den enskildes hem och utifrån dennes behov, tillsammans med en boendepedagog. Boendepedagogen kan stötta den enskilde i att skapa struktur och rutiner så att man kan hantera vardagen på ett mer självständigt sätt men även ge stöttning i situationer utanför hemmet, som att komma igång med fritidsaktiviteter eller sysselsättning eller vid vägledning i kontakt med myndigheter eller i kontakten med personliga och professionella nätverk.

     

    Boendestöd kan sökas av personer som fyllt 18 år och som bor i egen lägenhet och har behov av boendestöd på grund av sin funktionsnedsättning. Insatsen kan också utföras i andra boendemiljöer såsom på härbärge och i akutboende. Insatsen kan vara ett alternativ till LSS-bostad. Vid sammanträden informerar sektionschef Christina Hallgren om funktionsstödsförvaltningens arbete med boendestöd.

  7. I ärendet redovisas inkomna, utgående och upprättade skrivelser som registrerats på funktionsstödsförvaltningen inför månadens sammanträde.

  8. Enligt kommunallagen (6 kap. 37-40 §§) kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, exempelvis till ett utskott, en ledamot eller en tjänsteperson (så kallad delegering).

     

    De beslut som får fattas på detta sätt finns med i nämndens delegationsordning. Kommunallagen ger nämnden möjlighet att besluta om och hur ofta delegationsbeslut ska rapporteras till nämnden.

  9. Information från förvaltningen om aktuella händelser i verksamheterna och inom funktionsstödsområdet.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.