Hoppa över navigering
  1. Workshop i barnrättigheter tillsammans med elever från Lorensborgsskolan mellan 08.30-09.30 i Aulan. 

  2.   2

    Val av justerare

  3. Kommunstyrelsen beslutade den 7 maj 2024 (§128) att återremittera Hållbarhetsrapport - En fördjupad analys av unga Malmöbors fritid till stadskontoret. Stadskontoret har därför, i samarbete med fritidsförvaltningen, kulturförvaltningen, grundskoleförvaltningen, funktionsstödsförvaltningen och stadsbyggnadskontoret sammanställt nämndernas pågående och planerade arbete för att främja en jämlik fritid för barn och unga. Grundskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig över hållbarhetsrapporten, tillsammans med genomförd sammanställning för ytterligare tillägg i ärendet.

     

    Grundskolenämnden ser rapporten och sammanställningen som ett gediget underlag i det fortsatta arbetet med att skapa jämlika möjligheter till meningsfull och aktiv fritid för Malmös barn och unga.

    Bilagor

  4. Grundskolenämnden har fått möjlighet att uttrycka sig kring utredningen Kommunal anslutning till Utbetalningsmyndighetens verksamhet (SOU 2025:26) inför att Malmö stad ska lämna ett remissvar.

    Grundskolenämnden är positiva till initiativet att arbeta mer aktivt för att minska välfärdsbrottlighet och för att minimera felaktiga utbetalningar av offentliga medel. Grundskolenämnden avgränsar sig i sitt yttrande till att uttala sig endast om de delar som berör utbetalning av medel till enskilda huvudmän (fristående skolor), och ser potentiella fördelar med att lämna ut information till Utbetalningsmyndigheten för att de ska kunna göra övergripande analyser som förhoppningsvis kan minska felaktiga utbetalningar. Grundskolenämnden konstaterar emellertid, precis som utredningen gör, att de delar som rör just enskilda huvudmän inte är fullt utredda och därför välkommnar grundskolenämnden fortsatt utredning.

    Bilagor

  5. Till höstterminen 2025 ska fyra nya resursskolor i Malmö starta sin verksamhet och ska inför detta namnges av grundskolenämnden. Inom ramen för detta ärende föreslås grundskolenämnden också besluta om namnbyte av nuvarande Rönnens resursskola.

    Bilagor

  6. Grundskoleförvaltningen arbetar med att omorganisera den anpassade grundskolan i Malmö i enlighet med de strategiska ställningstagandena som grundskolenämnden beslutat om i samband med lokalbehovsplanen. Detta innebär bland annat något större enheter som ska ha möjlighet att ta emot alla elever som läser inom ramen för skolformen anpassad grundskola och att skolorna ska ha alla årskurser. Som ett led i denna omorganisering föreslås Rörsjöskolans anpassade grundskola avvecklas och motsvarande platser tillskapas på Hermodsdalsskolan, samt att eleverna på Rörsjöskolans anpassade grundskola erbjuds plats på Hermodsdalsskolans anpassade grundskola.

    Bilagor

  7. Efter en ändring i kommunallagen 1 juli 2024 ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet. Stadskontoret har därför tagit fram ett förslag till mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet, ”Program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet”.

    Grundskolenämnden är positiva till programmet och till ambitionen att ge medborgarna insyn och information angående de verksamheter som kommunen ansvarar för oavsett vem som är utförare. Grundskolenämnd har varit remissinstans till en tidigare version av programmet. Den slutgiltiga versionen har beaktat flera av de punkter som då lyftes.

    Bilagor

  8. Utbildningsdepartementet har givit grundskolenämnden i uppdrag att inkomma med synpunkter på remiss angående ”Fler vägar vidare(SOU 2024:74). Utredningen föreslår att höja behörighetskraven för yrkesprogram som omfattar minst 2 500 gymnasiepoäng samt införa ett nytt yrkesprogram om 1 900 gymnasiepoäng. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till att alternativ för att stärka ungas möjligheter till etablering på arbetsmarknaden utreds men tveksamma till utredningens förslag. Förslaget om förändrade behörighetskrav till gymnasieskolans nationella yrkesprogram kommer få konsekvenser för grundskolans elever och riskerar att stänga dörrar snarare än att öppna dem. Konsekvenserna kommer mer specifikt att drabba elever med ett lägre antal godkända betyg samt elever som av olika anledningar haft särskilt stöd i form av anpassad studiegång. Grundskoleförvaltningen menar vidare att förslaget om införande av nya yrkesprogram har goda intentioner, men befarar att det i praktiken inte kommer få de effekter som önskas sätt till både eleven och arbetsmarknadens behov.

    Bilagor

  9. Grundskolenämnden har getts möjlighet att yttra sig över en remiss från Utbildningsdepartementet avseende betänkandet En socionomutbildning i tiden

    (SOU 2025:27). Utredningen som presenteras i betänkandet har haft i uppdrag att genomföra en översyn av socionomexamen. Översynen hade ursprungligen ett specifikt fokus på att motverka ungdomskriminalitet, men utvidgades genom ett tilläggsdirektiv till att överväga om målen i examensbeskrivningen behöver anpassas efter dagens samhällsutmaningar och kompetensbehov. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till förslagen som läggs fram i betänkandet, och instämmer i att bedömningen att de bidrar till ökad likvärdighet över landet gällande socionomutbildningen.

    Bilagor

  10. Grundskoleförvaltningen har fått möjlighet att yttra sig gällande utbildningsdepartementets remiss ”Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkens attraktivitet (SOU 2025:26). I denna tjänsteskrivelse återges grundskoleförvaltningens bedömning av remissens förslag som också ligger till grund för grundskoleförvaltningens förslag till grundskolenämndens yttrande.

    Bilagor

  11. Grundskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig gällande utbildningsdepartementets remiss ”Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkens attraktivitet (SOU 2025:26). I denna tjänsteskrivelse återges grundskoleförvaltningens bedömning av remissens förslag som också ligger till grund för grundskoleförvaltningens förslag till grundskolenämndens yttrande.

    Bilagor

  12. Moderaterna har inkommit med ett nämndinitiativ där de yrkar att grundskolenämnden beslutar:

    att förvaltningen utreder möjligheten att införa ett internt register där tidigare anställda som varit föremål för särskilda åtgärder kan rödmarkeras som stöd i framtida rekryteringar.

    att förvaltningen ser över rekryteringssystemet så att chefer aktivt måste bekräfta att eventuell rödmarkering har kontrollerats innan en anställning genomförs.

     

  13. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

     

    Anmälan till huvudmannen innehåller anmälningar inrapporterade mellan 2025-03-19 och 2025-04-15. Visualisering av anmälan om kränkande behandling visar statistik för läsåret 24/25 fram till och med den 31 mars 2025.

  14. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  15. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  16. Grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 11 april 2025.

  17. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  18. Emmelie Dahlroth, enhetschef på skolplaceringsenheten, informerar grundskolenämnden om årets omgång av söka skola.

  19.   20

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.