Möte 2021-09-29
-
1
Val av justerare
-
2
Information om Covid-19 till grundskolenämnden
-
Grundskolenämnden har tillfrågats av kommunstyrelsen att lämna yttrande på remissen ”VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41)” från Socialdepartementet. Utredningen behandlar regelverket för tillfällig föräldrapenning och föräldrars möjlighet till deltagande vid möten och introduktion i skolan för att ge information kring sitt barns behov av hjälp med egenvård i skolan och i samband med det få kompensation för inkomstbortfall och en ledighetsrätt. Grundskoleförvaltningen ser det som mycket betydelsefullt att det blir smidigt och enklare för vårdnadshavare att kunna delta vid möten och behov av instruktioner kring barnets egenvård i skolan. Grundskoleförvaltningen ställer sig därför positiv till de förslag som läggs fram i utredningen, speciellt eftersom förslaget innebär att rätten till ersättning grundas i barnets faktiska behov och inte i diagnoser.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet har inkommit med en motion gällande barn och ungas psykiska ohälsa. I motionen lyfts fram att andelen elever som rapporterar att de lider av stress och psykisk ohälsa har ökat i form av att symptom som stress, ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter och irritation blivit vanligare bland eleverna. Vidare påtalas brister i studiero och brister i elevhälsans förmåga att hjälpa elever med behov och att det ska ha bidragit till den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga.
Ett förslag från Miljöpartiet är att komplettera elevhälsans fysiska hälsokontroller med en psykisk hälsokontroll för att tidigt fånga upp barn och unga som mår dåligt. Grundskoleförvaltningens bedömning är att hälsokontrollerna som skolsköterskorna genomför redan ger skolan möjlighet att fånga upp signaler på psykisk ohälsa. Skolsköterskorna har kontakt med varje elev på individnivå, gruppnivå och organisationsnivå på skolan. Psykologerna inom grundskoleförvaltningen arbetar företrädesvis på grupp- och organisationsnivå för att kunna gagna skolans elever på bästa möjliga sätt. Skolpsykologen blir inkopplade på individnivå då det bedömts finnas ett sådant behov. Miljöpartiet vill även sätta en maxgräns på 300 elever/kurator och skolpsykolog alternativt en kurator/skolpsykolog per stadie. En nationell översyn pågår gällande olika professioner inom elevhälsan och dess eventuella nivåreglering av antalet elever per tjänst. Grundskoleförvaltningen anser att man bör invänta det nationella beslutet i denna fråga och ställer sig generellt kritisk till en sådan form av reglering.
Mot bakgrund av ovanstående anser grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss angående Motion av Stefana Hoti (MP) och Mohamed Yassin (MP) om att alla flickor ska få sin första menskopp
Miljöpartiet har inkommit med en motion gällande distribuering av gratis menskopp till alla flickor i staden över 12 år. I motionen belyses en ekonomisk ojämlikhet mellan olika kön, relaterat till om man menstruerar eller inte. Det medför en stor extra kostnad för flickor/kvinnor. Barn som menstruerar är beroende av att vuxna ska tillhandahålla mensskydd och det är stor skillnad gällande den ekonomiska tryggheten i olika familjer. Grundskoleförvaltningen har, i enlighet med frågeställningarna i motionen, undersökt vad kostnaden för inköp av menskoppar samt distribution av dessa skulle bli och hur en sådan distribution skulle se ut.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Olle Schmidt (L) yrkar i en motion att kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda och utveckla förutsättningarna för ett projekt för att motverka antisemitismen i Malmö likt det Göran Persson initierade genom Levande historia 1997. Motionären vill att projektet tar fram en särskild informationsbok om antisemitism samt att detta initiativ blir obligatoriskt i alla Malmö stads skolor.
Motionen har tidigare varit på remiss hos grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och kulturnämnden med sista svarsdatum den 1 november 2018. Grundskolenämnden bedömde då att det fanns tillräckliga strukturer inom grundskoleförvaltningen för att säkra undervisningens kvalitet inom läroplansområdets normer och värden. Eftersom det är upp till professionen att göra didaktiska avvägningar för undervisningen utifrån uppdraget i läroplanen såg grundskolenämnden motionärens förslag om att göra ett visst undervisningsmaterial obligatoriskt som svårgenomförbart. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avgav inget yttrande i förhållande till förvaltningens förslag utan meddelade beslut utan motivering. Mot bakgrund av detta återgav inte heller stadskontoret förvaltningens förslag. Kulturnämnden delade uppfattningen att det är angeläget att sprida kunskap om och att motverka antisemitism, men valde att inte ta ställning till skolans behov av särskilda läromedel.
Sedan ärendets senaste beredning till kommunstyrelsen arbetsutskott den 28 september 2020 har arbetet mot antisemitism intensifierats. Detta har skett för skolförvaltningarna genom Pedagogisk inspiration. Bland annat har rapporten Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap tagits fram inom ramen för Öppna Malmö. Sammanfattningsvis ger rapporten en gedigen insikt i de utvecklingsområden som skolan har, men också förslag på hur de på lång och kort sikt kan överbryggas. Med utgångspunkt från det pågående arbetet mot antisemitism är bedömningen att det finns behov av en förnyad remiss till grundskolenämnden. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att motionen av Olle Schmidt (L) om att ta fram skolbok mot antisemitism skickas på en förnyad remiss till grundskolenämnden.
I grundskoleförvaltningens förslag till yttrande till grundskolenämnden föreslås att motionen fortsatt ska anses vara besvarad utifrån det som anfördes i yttrandet 2018 och det arbete som pågår i grundskoleförvaltningen med bland annat ”Skolnätverk mot antisemitism” som leds av Pedagogisk Inspirations samordnare mot antisemitism i skolan.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss angående Remiss från Utbildningsdepartementet - Professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare
I remissen ”Professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare” föreslås att ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare ska inrättas med syftet stärka skolprofessionerna, höja kvaliteten på utbildningen och öka skolprofessionernas attraktionskraft. Förslaget syftar till att stärka befintliga strukturer som till exempel karriärstegsreformen. Förslaget ska enligt remissen ses som den grundläggande ramen för programmet som framöver både kan utvecklas och utvidgas.
Programmet föreslås bestå av två bärande delar. En nationell struktur för kompetensutveckling för rektorer, lärare och förskollärare samt ett nationellt meriteringssystem för legitimerade lärare respektive förskollärare. Statens skolverk föreslås vara den myndighet som har det övergripande ansvaret för professionsprogrammet. Det föreslås att professionernas inflytande ska säkras genom att det inom Skolverket ska finnas ett särskilt organ benämnt ”Rådet för professioner i skolväsendet”, som ska bestå av företrädare för professionerna, huvudmän, universitet och högskolor samt Skolverket. Utöver att vara rådgivande till Skolverket vid arbetet med professionsprogrammet ska ”Rådet för professioner i skolväsendet” undersöka om, och i så fall på vilket sätt, meriteringssystemet skulle kunna utvecklas och, om rådet finner det lämpligt, lämna sådana förslag.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
650kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
947kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt bibliotekslagen §17 ska alla kommuner och regioner i Sverige upprätta en biblioteksplan för sin verksamhet. Skolbiblioteken på grund-, grundsär-, special-, same, gymnasie- och gymnasiesärskolan ingår i det allmänna biblioteksväsendet och skall därför också ingå som en del i biblioteksplanen.
Nuvarande Biblioteksplan upphör att gälla 2021-12-31 och kulturförvaltningen har under 2020–2021 haft uppdraget och huvudansvaret för framtagandet av en ny biblioteksplan för det allmänna biblioteksväsendet i Malmö stad.
Kulturnämnden i Malmö stad beslutade den 1 september 2021 om att skicka ”Biblioteksplan 2022–2027” på remiss till berörda nämnder. Malmö stads samtliga nämnder och Regions Skånes kulturnämnd ges möjlighet att lämna synpunkter på remissversion ”Biblioteksplan 2022–2027”.
Grundskoleförvaltningen är positiv till planen och föreslår att grundskolenämnden ska godkänna grundskoleförvaltningens förslag till yttrande.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
305kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
601kb Ladda ner dokument
-
-
9
Kommunbidragsjustering med anledning av utökat tillfälligt stöd till skolväsendet, ”skolmiljarden”
Det statliga stödet till skolväsendet har tidigare förstärkts tillfälligt med totalt en miljard kronor för år 2021. Nu har ytterligare 250 000 000 kronor fördelats till kommunerna. Av detta erhåller Malmö stad knappt åtta miljoner kronor. Syftet med tillskottet är, liksom tidigare, att bidra till att kommunerna, trots den pågående pandemin, kan säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till. Eftersom stödet är att betrakta som ett generellt statsbidrag har KF beslutat om en kommunbidragsjustering så att de tre skolnämnderna kan ta del av stödet. Grundskolenämnden erhåller en kommunbidragsjustering med 3 818 000 kr.
Grundskoleförvaltningen föreslår att medlen även denna gång fördelas ut till verksamheten genom att en engångsutbetalning görs. Engångsbelopp kommer utgå under 2021 för elever, som är bosatta i Malmö och som är inskrivna i förskoleklass, grundskola och grundsärskola i kommunal och fristående/enskild verksamhet. Utbetalningen av engångsbeloppet 2021 ska baseras på volymerna i oktober 2021 och utbetalningen ska ske i samband med den ordinarie utbetalningen i oktober. Beloppet per elev blir oavsett skolform och huvudman 91 kr/elev. Pengarna skall användas för insatser som behöver göras för att kompensera för effekter av coronapandemin. Av grundskolenämndens del av statsbidraget uppgår den fristående verksamhetens del till ca 623 tkr och till beloppet per elev i fristående verksamhet tillkommer administrationspåslag 3% och momskompensation 6 %.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har översänt remiss avseende samråd för planprogram för Lorensborg och Bellevuegården till grundskolenämnden för yttrande. Planområdet utgörs av Lorensborg och Bellevuegården och utgångspunkten i planförslaget är att Lorensborgsgatan omvandlas till en stadsgata där flera funktioner samlas i en och samma sektion, utan parallellgator. Den planerade nya bebyggelsen uppskattas generera ett platsbehov om 200 platser i grundskolan. Dessa platser anser grundskoleförvaltningen i första hand bör tillskapas på Lorensborgsskolan som ligger inom planområdet.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har berett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig över en remiss från Justitiedepartementet avseende betänkandet Kommuner mot brott – Betänkande av utredningen om kommunernas brottsförebyggande ansvar (SOU 2021:49). Grundskoleförvaltningen konstaterar att utredningens förslag inte förefaller medföra någon direkt effekt för grundskolenämndens verksamhetsområde men att flera av förslagen likväl kan förväntas få indirekta verkningar. Grundskoleförvaltningen ställer sig generellt positiv till förslagen i betänkandet.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens delårsrapport 2021 är nämndens andra uppföljningsrapport för året. Den syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av utvecklingen av verksamhet och ekonomi och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Rapporten avser perioden januari-augusti 2020 och omfattar en uppföljning av verksamhetens utveckling hittills under året inklusive väsentliga avvikelser i grunduppdraget, avstämning gentemot kommunfullmäktiges mål samt den ekonomiska utvecklingen och ett delårsbokslut per utgången av augusti månad.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
13
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående utvärdering av fjärr- och distansundervisning
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit till grundskolenämnden med ett nämndinitiativ för utvärdering av fjärr- och distansundervisning. Sverigedemokraterna yrkar i nämndinitiativet att grundskolenämnden beslutar att uppdra åt grundskoleförvaltningen att genomföra en utvärdering av distans- och fjärrundervisningen som implementerats under perioden då covid-19 påverkat skolverksamheten i Malmö, samt redogöra för hur utbredd distans- och fjärrundervisningen har varit samt vilka konsekvenser det har haft för kunskapsutvecklingen, studiemiljön och lärarnas arbetsmiljö. Vidare yrkar de att utvärderingen ska behandlas i grundskolenämnden.
Grundskoleförvaltningens bedömning är att nämndinitiativet berör viktiga aspekter i verksamheten under den situation som råder med pandemin. Grundskoleförvaltningen hänvisar till att rapportering av den efterfrågade informationen redan finns i kvalitetsrapporten med bilagan om kunskapsresultaten för 2019/2020 och i årsanalysen för 2020. Häri framgår t.ex. Covid-19-pandemins eventuella effekter på undervisningen, elevernas kunskapsresultat och arbetsmiljön. Även årets kommande versioner av rapporterna kommer att beröra efterfrågad information. Löpande har även den aktuella situationen redovisats för nämnden samt aktuella åtgärder på grund av pandemin såsom frånvaro bland medarbetare och elever samt vilka skolor som på grund av smitta övergått till nätbaserad undervisning. Grundskoleförvaltningen föreslår därför att nämndinitiativet ska avslås.-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
332kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ där Sverigedemokraterna yrkar på följande:
Att grundskolenämnden anmodar servicenämnden att utreda daglig valfrihet gällande skolmaten, där elever erbjuds ett vegetariskt alternativ och ett animaliskt alternativ.
Grundskoleförvaltningens bedömning är att grundskolenämnden saknar befogenhet att anmoda annan nämnd att utreda daglig valfrihet gällande skolmaten. Mot bakgrund av detta föreslår grundskoleförvaltningen att nämndinitiativet avslås.-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
294kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till sammanträdestider för grundskolenämnden och grundskolenämndens arbetsutskott för 2022 har tagits fram. Arbetsutskottet fattar beslut om arbetsutskottets sammanträdestider och föreslår nämnden tider för nämndens sammanträden.
-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
431kb Ladda ner dokument
-
-
Under våren 2021 har ledamöterna i grundskolenämnden börjat inkomma med fler nämndinitiativ. Eftersom nämndinitiativen enligt överenskommelse skall beredas av grundskoleförvaltningen innan grundskolenämnden fattar beslut har grundskoleförvaltningen sett ett behov av att komma överens med nämnden om en rutin för beredningen av nämndinitiativ. Syftet med rutinen är att skapa goda förutsättningar för en handläggare att sammanställa ett tydligt och grundligt beslutsunderlag till grundskolenämnden och samtidigt skapa tydliga förväntningar från nämndens sida när beredning kan förväntas och vad beredningen innebär. I nuläget upplevs tiden som en handläggare har för att bereda ärendet inför utskicket till AU för kort för att kunna ge ett bra underlag.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt grundskolenämndens arbetsordning ska nämndens beredande organ, arbetsutskottet bestå av tre ledamöter och tre ersättare. Johanna Öfverbeck (MP) har tillfälligt frånsagt sig sin plats som ersättare i grundskolenämndens arbetsutskott och föreslagit att Malte Roos (MP) väljs till tillfällig ersättare i hennes ställe.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Som en del av skolornas värdegrundsarbete föreslår grundskoleförvaltningen att två exemplar av Antirasistisk handbok ska köpas till varje skolbibliotek i Malmö stad. I samband med minnesdagen för den transatlantiska slavhandeln den 9 oktober samt Malmöforumet den 13 oktober föreslås även att grundskoleförvaltningen särskilt ska uppmärksamma skolans värdegrund och arbete mot rasism och antisemitism.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Folkhälsomyndighetens rekommendationer rörande digitala möten för att minska smittspridning försvinner nu i slutet av september. I och med det kommer kommunfullmäktige föreslås ta ett nytt beslut vid sitt sammanträde den 30 september om medgivande för deltagande på distans för stadens nämnder samt om en ändring i nämndernas reglemente rörande att de har rätt att bestämma vad som ska gälla om deltagande på distans i nämndens utskott. Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 28 september att föreslå kommunfullmäktige att besluta enligt förslag. Grundskolenämnden föreslås därför besluta att arbetsutskottet får sammanträda med ledamöter närvarande på distans, under förutsättning att kommunfullmäktige vid dess sammanträde den 30 september beslutar medge att deltagande på distans får ske.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
20
Politisk hearing grundskolenämnden 2022
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
528kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
399kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
482kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskott 2021-09-17
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
688kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
947kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
347kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
570kb Ladda ner dokument
-
-
26
Information om granskningen på Malmö International School
-
27
Information om betygsresultaten för läsåret 20/21
-
28
Information från grundskoledirektören