Möte 2019-11-19
-
1
Val av justerare
-
Grundskolenämnden har fått i uppdrag att lämna ett yttrande gällande en motion från Stefana Hoti (MP), om att stoppa användandet av barn som tolkar. Grundskoleförvaltningen delar uppfattningen att användandet av barn för tolkuppdrag ska motverkas. I motionen föreslås bland annat en kartläggning av omfattningen, utarbetande av en handlingsplan för att införa ett förbud mot barntolkning, översyn av befintlig information och framställning av målgruppsanpassat material. Enligt grundskoleförvaltningens bedömning finns det redan idag strukturer, rutiner och planer för att säkerställa att barn inte används som tolkar i grundskolan. Grundskoleförvaltningen avstår från att yttra sig över yrkandet om att kommunstyrelsen ska arbeta för att få till stånd en snabb lagändring om ett förbud mot att använda barn som tolkar. Grundskolenämndens arbetsutskott föreslår att motionens första yrkande om att kartlägga omfattningen av barntolkning ska bifallas, och att motionen i övrigt ska avslås.
-
266kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden ställer sig positiv till emittering av sociala obligationer, men förutsätter beredskap i form av budget och eventuella resursförstärkningar för ökad tidsåtgång för tjänstemän och fördyrningar i investeringar.
-
138kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
4
Remiss från miljönämnden om kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga
Grundskoleförvaltningen ställer sig positiva till remissen och instämmer gällande kraven för kemikalier i nyproduktion av lokaler och utemiljöer. Grundskoleförvaltningen anser det rimligt att ställa kvar på utföraren att i största möjliga mån undvika hälso- och miljöfarliga kemiska produkter. Vidare anser grundskoleförvaltningen att dokumentationen av byggnationerna bör fortsättas föras i loggböcker då det är beställarens rätt att veta.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram rubricerat remissförslag till organisation och styrning av Malmö stads lokalförsörjning. Stadskontoret har, i samarbete med PriceWaterhouse Coopers (PWC), utrett hur stadens arbete med lokalförsörjningsfrågor ska utformas. Flera tidigare utredningar har kunnat konstatera att stadens nuvarande organisering har stora brister avseende tydlighet i roll- och ansvarsfördelning, strategiska frågor och kopplingen till budget och uppföljningsprocessen.
I föreliggande remissförslag föreslås därför en förflyttning av ansvaret för den kommuncentrala strategiska lokalförsörjningen från tekniska nämnden till kommunstyrelsen medan de delar som rör förhyrning gentemot den externa hyresmarknaden flyttas till servicenämnden.
Grundskoleförvaltningen är positiv till att den centrala styrningen av Malmö stads lokalförsörjningsarbete flyttas till kommunstyrelsen som i sin samordnande roll har större möjligheter att leda, utveckla och tydliggöra en ändamålsenlig process för försörjningen av lokaler. Grundskoleförvaltningen menar att lokaler är en strategisk resurs och ett redskap för att skapa en komplett och inspirerande lärmiljö. Grundskoleförvaltningen menar dock att en del oklarheter avseende den framtida organiseringen kvarstår och behöver besvaras under denna samrådsprocess.
-
304kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen har beretts tillfälle att yttra sig över en utvecklingsplan som rör Malmö stads uppdrag med krisberedskap och civilt försvar åren 2020-2023. Bedömningen är att förslaget har en klar struktur där nämndernas uppdrag definieras. De utvecklingsbehov som uppmärksammats är att nyckelbegreppet krisberedskap bör göras klarare eller beskrivas på ett konsekvent sätt för att underlätta uppdraget. Grundskoleförvaltningen är av uppfattningen att krisberedskap bör definieras som ett område som tar vid efter att organisationen utifrån normal drift förebyggt och hanterat olyckor och mindre omfattande störningar
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
738kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss från Utbildningsdepartementet - Fler obehöriga lärare och förskollärare ska kunna få examen genom VAL
Malmö stad har fått en inbjudan att lämna synpunkter på remissen gällande Fler obehöriga lärare och förskollärare ska kunna få examen genom Vidareutbildning av lärare (VAL) från Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet. Kommunstyrelsen har överlämnat remissen till Grundskolenämnden för att utarbeta ett förslag till yttrande.
I remissen föreslår regeringskansliet ändringar i nuvarande regleringar av VAL-utbildningarna med syfte att fler obehöriga lärare och förskollärare ska kunna nå en behörighetsgivande examen genom VAL.
Grundskoleförvaltningen har granskat promemorian och har inga synpunkter på de ändringar av regleringen av VAL-utbildningarna som föreslås.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Granskningen visade att hanteringen av frånvaroregistrering och avslut av anställningar var de vanligaste situationerna då löneskuld uppstod. Förvaltningen har under 2019 genomfört förändringar inom området anställning och lön, bland annat har anställningsregistreringen centraliserats och frånvarorapportörer införts på alla arbetsplatser. Granskningen visade att riktlinjer, rutiner och lathundar finns för att vägleda i hanteringen men att dessa behöver förtydligas. Förvaltningen föreslår en informationsinsats för att höja kunskapen om löneskulder och varför de uppkommer samt tydliggöra riktlinjer och rutiner.
-
174kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
2019-08-21 § 122 beslöt grundskolenämnden att avvakta med det utvidgade skolvalet till dess att ett nytt IT-stöd är upphandlat och implementerat. Det innebär att skolvalet inför läsåret 2020/2021 endast vänder sig till elever som ska börja förskoleklass och de elever som går på en skolenhet i årskurs 6 och som inte erbjuder undervisning i skolår 7 kommande läsår.
Inför läsåret 2020/2021 ska nämnden fatta beslut om vilka skolor som ska bedriva undervisning i de olika årskurserna samt hur förvaltningen ska hantera de elever som går på en skola där undervisningen inte fortsätter läsåret 2020/2021.-
219kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
362kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
10
Gemensam mottagnings- och kartläggningsenhet för nyanlända elever i grund- och gymnasieskoleålder
Direktörerna för grund- och gymnasieskoleförvaltningarna har gett ett gemensamt uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam organisation för mottagandet av nyanlända elever och deras familjer med målsättningen att förenkla mottagandet och höja kvaliteten i kartläggningen.
Utredningen föreslår inrättandet av en gemensam enhet för mottagning och kartläggning organiserad under grundskoleförvaltningen med ledning och styrning enligt samma modell som idag används för Pedagogisk inspiration.
-
249kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
751kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Den 22 februari 2017 beslutade grundskolenämnden att anta nya riktlinjer för skolplacering i Malmö stad. Förändringen av riktlinjerna innebar att skolplacering, som tidigare hanterats av respektive skola, centraliserades. Syftet med centraliseringen var att främja vårdnadshavares möjlighet att lämna önskemål om skolplacering samt att säkerställa en likvärdig och rättvis hantering av samtliga skolplaceringar.
Sedan införandet av aktuella riktlinjer har det framkommit att elever som inte kan beredas plats utifrån vårdnadshavarens önskemål, tillika elever vars vårdnadshavare inte har lämnat aktiva önskemål, hamnar i ett ofördelaktigt läge. I enighet med aktuella riktlinjer placeras dessa elever på de skolplatser som återstår efter att elever som kan beredas plats vid en önskad skolenhet har placerats. Det medför att vissa elever anvisas till skolor som är belägna långt från hemmet. Mot bakgrund av ovan föreslår grundskoleförvaltningen att aktuella riktlinjer för skolplacering revideras.
-
237kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde den 8 november 2019.
Bilagor
-
927kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
374kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälning av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
401kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
601kb Ladda ner dokument
-
-
Josefin Smedberg och Johanna Callegari informerar om grundskoleförvaltningens kvalitetsrapport 2019.
Bilagor
-
18
Information från grundskoledirektören