Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Efter en genomlysning av stadens arbete med Communities That Care (CTC) föreslår stadskontoret efter dialog med berörda förvaltningar att samordningen av metoden flyttas till arbetsmarknads- och socialnämnden och att funktionen utvecklingsledare samlas hos fritidsnämnden från och med september 2024. Befintliga medel för CTC-verksamheten flyttas över till berörda förvaltningar. En överföring av medel görs genom växling av kommunbidraget mellan berörda nämnder för tillämpliga månader år 2024 samt för helårseffekt år 2025.

     

    Grundskoleförvaltningen föreslår att grundskolenämnden ska ställa sig positiv till att uppdrag och samordning av CTC flyttas till arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt att de lokala utvecklingsledarna samordnas av fritidsförvaltningen samt övriga förslag gällande ny organisering av CTC. Detta kommer att innebära en neddragning av en heltidstjänst grundskoleförvaltningen och därför föreslår grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden beslutar om kommunbidragsjustering gällande detta. Grundskoleförvaltningen föreslår att grundskolenämnden ska besluta om nedanstående kommunbidragsjustering:

     

    1. Grundskolenämnden godkänner att medel om -276 883 kronor år 2024 överförs från grundskolenämnden till berörda nämnd/-er för finansiering av befintliga personalkostnader och personalomkostnader inom Communities That Cares , CTC.

    2. Grundskolenämnden godkänner att medel om -516 624 kronor år 2025 överförs till berörda nämnd/er för finansiering av befintliga personalkostnader och personalomkostnader inom Communities That Cares , CTC.

  3. Finansdepartementet har skickat ut remiss gällande Statistiska centralbyråns hemställan om ändring i förordningen (2001:100) om den officiella statistiken. Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig om remissens innehåll. För grundskolenämndens del är det främst punkten ”3.1.2 Stöd för att hantera känsliga personuppgifter inom Befolkningens utbildning och studiedeltagande” i remissen som är aktuell.

    Grundskoleförvaltningen föreslår att grundskolenämnden ska föreslå kommunstyrelsen att ställa sig positiv till den del av remissen som rör verksamheter inom grundskolenämndens område. Det är av vikt att korrekt statistik finns att tillgå även för det som idag benämns anpassad grundskola och Statistikmyndigheten SCB bedöms kunna hantera detta korrekt. Det är dock av vikt att poängtera att det som i remissen benämns grundsärskola och gymnasiesärskola från och med 1 juli 2023 heter anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. När det gäller de delar som inte rör grundskolenämndens verksamhetsområde föreslår grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden inte ska lämna synpunkter på dessa.

  4. Grundskolenämnden har fått möjlighet av kommunfullmäktige att yttra sig över John Roslunds (M) motion om att införa en repetitionsvecka efter genomförd sommarskola. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att:

     

    - Grundskolenämnden i samarbete med Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden erbjuder en repetitionsvecka inför höstterminsstarten till de som klarat sommarskolan.

     

    I förslaget till yttrande föreslår grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen i sin helhet. Orsaken till detta handlar om flera aspekter; dels om ansvarsfrågan då eleverna under sommaren skrivits ut från grundskolan, krockar med antagningsperioden för gymnasiet, svårigheter att planera för omfattningen av undervisning och mängden elever med tanke på skolvalet SkåneGy, dels utmaningar kopplat till bemanning där den redan befintliga lovskolan har svårt att bemannas med behörig personal. Dessutom finns ingen fastställd statistisk korrelation mellan elever som avbryter sitt gymnasieprogram och dem som genomgått lovskola och prövning i Malmö stads kommunala grundskolor. Förvaltningen hänvisar istället till andra aktiviteter som genomförs samt planeras som förväntas ha en positiv effekt på övergången mellan grundskola och gymnasium.

  5. Grundskoleförvaltningen har getts möjlighet att lämna ett yttrande till kommunstyrelsen gällande remiss från Socialdepartementet avseende betänkandet av vaccinationsprogramsutredningen - Ett samordnat vaccinationsarbete.

     

    Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till föreslagna förändringar. Det är väsentligt att Sverige har ett samlat vaccinationsregister och att berörda kan få ut information därifrån. Det är vidare av stor betydelse att vid eventuellt kommande pandemier ha infört en ny paragraf som innebär att en smittsam sjukdom kan, om det finns särskilda skäl, omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram även om kriterierna 1 och 2 inte är uppfyllda. Grundskoleförvaltningen är också positiv till den föreslagna paragrafen i smittskyddslagen som ändrar lydelsen i texten så att det blir tydligt att barn i förskoleklass omfattas av kravet på elevhälsa och vaccinationer. I Malmö kommun har organiseringen sett ut så sedan förskoleklass blev en obligatorisk skolform.

  6. Grundskoleförvaltningen har getts möjlighet att lämna yttrande till kommunstyrelsen gällande remiss från Utbildningsdepartementet avseende betänkandet av utredningen om samordnat arbete för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i sjuksköterskeutbildningen.

     

    Grundskoleförvaltningen tillstyrker utredningens förslag då det är av stor vikt att tillgången på platser för verksamhetsförlagda utbildning ökar för studenter i sjuksköterskeutbildningen så att fler utbildningsplatser kan erbjudas och fler sjuksköterskor utbildas. Den medicinska elevhälsan inom grundskoleförvaltningen i Malmö Stad tar endast emot studenter från specialistsjuksköterskeutbildning och det är viktigt att dessa studenter genomgått en mycket grundläggande verksamhetsförlagd utbildning inom grundutbildningen.

     

    Vidare tillstyrker grundskoleförvaltningen ytterligare förslag från utredningen som innebär: införande av ett nationellt IT-stöd, modulbaserad handledarutbildning och nationella bedömningsmetoder och bedömningskriterier för verksamhetsförlagd utbildning. Grundskoleförvaltningen tillstyrker även förslaget om förändring av artikel 31 i yrkeskvalifikationsdirektivet gällande att simuleringsundervisning ska räknas som klinisk utbildning, men med viss reservation då förvaltningens uppfattning är att ett sådant förslag bör begränsas i omfattning.

     

     

  7. Utbildningsdepartementet har skickat utredningen Uppföljning för utveckling – ett hållbart system för samlad kunskap om villkoren för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola och skola (SOU 2023:95) på remiss till Malmö stad. Grundskoleförvaltningen ser att förslagen kan leda till ett ökat helhetsgrepp över skolsituationen för elever med funktionsnedsättning och med en förhoppning om att olika myndigheter och funktioner kommer att arbeta i större samverkan med varandra. Det är även fortsättningsvis angeläget att det inte kommer att krävas en diagnosticerad funktionsnedsättning för att få de resurser och de stödinsatser som elever behöver för sitt lärande, utveckling och hälsa i skolan

  8. Vänsterpartiet föreslår att grundskolenämnden beslutar att grundskoleförvaltningen tar fram ett förslag till beslut för införandet av att toaletter på Malmö stads grundskolor ska förses med gratis mensskydd. Grundskoleförvaltningens inställning är att huvudmannen kan säkerställa att det vid behov finns tillgång till gratis mensskydd på samtliga skolor, men hur dessa ska distribueras bör avgöras på skolnivå för att på så vis anpassas till de lokala förutsättningarna på varje skola. Mot bakgrund av ovanstående anser grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska anse nämndinitiativet besvarat.

  9. Ombyggnationen av Nydalaskolan som ska påbörjas sommaren 2024 beställdes på grund av att delar av skolans lokaler bedömdes vara uttjänta eller icke ändamålsenliga. Denna bedömning kvarstår, men det prognosticerade platsbehovet i grundskolan har sedan 2020 då ombyggnationen beställdes förändrats. Mot bakgrund av denna förändring genomförs vissa ändringar i projektet för att sänka lokalkapaciteten och därmed antalet skolplatser på skolan efter ombyggnationen.

  10. Grundskolenämnden har sedan tio år en plan som har använts av förvaltningen vid kris och andra oönskade händelser. Det finns nu ett behov av att revidera denna krisledningsplan, bland annat utifrån de förändringar i terminologi och struktur som gjordes på Malmö stadnivå förra året.

     

    Föreliggande plan fokuserar på hur grundskoleförvaltningens verksamhet organiseras vid oönskade händelser. Grundstrukturen liknar tidigare planering.

    Planen beskriver stödstrukturen för skolenheten som anpassas utifrån vad som inträffat. Den visar hur grundskoleförvaltningen organiseras i en anpassad ledningsgrupp och ett ledningsstöd vid större händelser. Planen behandlar ansvar för förebyggande arbete och utvärdering efter en oönskad händelse. Även kontakterna med tjänsteperson i beredskap tas upp.

     

    Utifrån att Malmö stads plan för hantering vid oönskade händelser (STK-2023-568) beslutas på tjänstepersonsnivå föreslår grundskoleförvaltningen liknande beslutsnivå för egen planering.

     

  11. Stadskontoret har tagit fram ett förslag till revidering av Malmö stads riktlinjer för inköpsverksamheten. Förslaget innefattar uppdateringar kring nämndernas och de helägda bolagens ansvar för organisering av sin inköpsverksamhet. Grundskolenämnden ser positivt på uppdateringen av stadens inköpsrutin och delar stadskontorets bedömning att förtydligandet av riktlinjerna skapar goda förutsättningar för en robust inköpsorganisation.

     

    I yttrandet presenterar nämnden förslag på ytterligare justeringar.

     

  12. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  13. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  14. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  15. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  16. Förvaltningsrådets protokoll från den 18 mars 2024, den 2 april 2024 och den 8 april 2024 samt grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 12 april 2024.

  17. Emmelie Dahlroth och Emma Andreasson från skolplaceringsenheten informerar om söka skola 2024.

  18. Henrik Bengtsson från kvalitet och utredningsenheten informerar om årets elevenkätsresultat. 

  19.   19

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.