Möte 2019-06-12
-
1
Val av justerare
-
2
Remiss angående Uppdrag budget 2018 - Ta fram modeller för en samordnad medborgardialog i frågor som berör flera förvaltningar
Grundskolenämnden har getts tillfälle att yttra sig om rapporten Uppdrag budget 2018: Modeller för samordnad medborgardialog. Den arbetsgrupp som har arbetat med detta uppdrag lägger i sin slutrapport fram två förslag på hur Malmö stad kan arbeta vidare med samordnad medborgardialog. Dels föreslås att ett nätverk inrättas som ska arbeta med samordnat medborgardeltagande i Malmö stad och dels ges denna grupp uppgiften att bedriva utbildningsinsatser för förtroendevalda och tjänstepersoner inom detta område.
Grundskoleförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag som arbetsgruppen lägger fram avseende samordnad medborgardialog, men vill poängtera vikten av att det nätverk som inrättas ges ett tydligare uppdrag. Grundskoleförvaltningen vill även lyfta fram vikten av den representativa demokratins primära status för den lokala demokratin.
-
240kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden har getts tillfälle att yttra sig om rapporten Översyn av medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen. Uppdraget för rapporten är Utredningsdirektiv för översyn av medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen. Utredningen ska se över Malmö stads användande av medborgardialog i allmänhet och formerna för medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen i synnerhet. Det presenteras dock inga förslag i utredningen, utan den utmynnar istället i ett antal frågor uppdelade på tre områden, (1) medborgarförslag och Malmöinitiativet, (2) Malmöpanelen och (3) kommunikation mellan Malmö stad och medborgare i allmänhet.
Då det inte finns några förslag presenterade och de ställda frågorna är breda och övergripande föreligger vissa svårigheter att lämna konkreta synpunkter. Det område grundskoleförvaltningen har störst möjlighet att lämna konkreta synpunkter gäller möjligheterna för medborgare att lämna förslag till Malmö stad för politisk behandling. Gällande detta bör det system med två olika sätt att lämna förslag ersättas av ett sätt och hanteringen av förslagen bör samordnas centralt.
-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
998kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
4
Remiss angående Motion från Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om behandling av medborgarförslag i kommunfullmäktige
Grundskolenämnden har ombetts yttra sig avseende en motion om att medborgarförslag ska behandlas i kommunfullmäktige istället för, som är fallet idag, de enskilda nämnderna. Motionärerna hänvisar till 8 kap. 1 § kommunallagen som stipulerar att den som är folkbokförd i kommunen eller i en kommun inom landstinget får, om fullmäktige har beslutat det, väcka ärenden i fullmäktige (medborgarförslag).
Grundskoleförvaltningen ser inga problem med ett förfarande där kommunfullmäktige hanterar inkomna medborgarförslag. Dock anser grundskoleförvaltningen att ställning till huruvida medborgarförslag ska hanteras i fullmäktige eller i nämnderna bör göras inom ramen för det utredningsarbete som pågår i ärendet Översyn av medborgarförslag, Malmöinitiativ och Malmöpanelen.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet föreslår i motionen ”att kommunfullmäktige ger grundskolenämnden i uppdrag att införa en friskolesamordnare med syfte att underlätta samplaneringen av skolutbyggnaden med de fristående aktörerna.” Grundskoleförvaltningen ser att flera av de områden som föreslås i motionen redan finns för nya eller redan etablerade företag men inte i regi av grundskoleförvalningen utan på kommunal nivå. För att underlätta kommunikation mellan de etablerade enskilda huvudmännen och den kommunala huvudmannen finns redan en samordnare inom grundskoleförvaltningen. Det finns även juridiska hinder för att skapa en funktion på det sätt som motionären föreslår i ärendet.
-
161kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
466kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen framkommer konkreta odlingsalternativ så som kolonilotter, gemensamma trädgårdar, urbana växthus och takträdgårdar som idag bedrivs i Malmö. Vidare föreslås ett initiativ till att bland annat etablera drivhus på skolornas tomter för att kunna vara självförsörjande på sallad och/eller grönsaker.
Om förslag gällande odling på skolornas tomter bedöms aktuellt förutsätter grundskolenämnden att medel avsätts för drift och underhåll, så som ekonomiska bidrag för att kunna driva och sköta odlingen. Vidare är en förutsättning att marken på skolorna är/görs odlingsbar genom eventuella saneringsåtgärder, dock utan ekonomisk påverkan för grundskoleverksamheten samt att skolornas friytor inte minskas till förmån för odlingsmöjligheten.
Grundskolenämnden ställer sig positiv till en fortsatt utveckling av lokalt odlande inom Malmö stad för att öka kunskapen och skapa sociala sammanhang för invånarna. Dock bedömer grundskolenämnden att det inte är lämpligt med odling inom skolornas fastigheter. Idag har skolorna mindre odlingslådor på sina skolgårdar i pedagogiskt syfte vilket bedöms vara tillräckligt.Grundskolenämnden föreslår kommunfullmäktige att anse att motionen är besvarad med hänvisning till grundskoleförvaltningens förslag till yttrande. Dock ser grundskolenämnden flera pedagogiska fördelar med att Malmös elever lär sig mer om mat och hur odling sker. Här finns en tydlig koppling mot läroplanens mål varför elever behöver involveras i miljöarbetet.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
560kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har givit grundskolenämnden i uppdrag att inkomma med synpunkter på Handlingsplan för kulturstrategi 2019-2020 samt ta ställning till ett antal medföljande frågeställningar. Grundskoleförvaltningen ställer sig överlag positiv till handlingsplanens åtaganden, men föreslår att begreppet ”kulturell allemansrätt” i handlingsplanen ersätts av ”likvärdig tillgång till kultur”. Grundskoleförvaltningen bifaller förslaget om att kulturstrategin ska förlängas till 2021.
-
175kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Remiss angående program för att motverka hemlöshet har översänts till grundskolenämnden för yttrande. Grundskoleförvaltningen välkomnar den konkretisering av Malmös arbete för att motverka hemlöshet som handlingsprogrammet utgör. Vid arbetet med att skapa boendebestånd med billiga hyror är det viktigt att planera så att boendesegregationen inte ökar. Grundskoleförvaltningen ser det också som viktigt att elevernas skolgång och närhet till skola prioriteras vid placeringar.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen har följt upp de förbättringsåtgärder som grundskolenämnden beslu-tat om utifrån de internkontrollgranskningar som genomfördes under 2018. Förbättringsarbetet har löpt under 2018 och 2019. Uppföljning av förbättringsåtgärderna redovisas i uppföljningsrapporten utifrån respektive risk.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
10
Uppföljning av internkontrollplan 2019 - Granskning avseende rapportering av elevers frånvaro/närvaro
Granskningen visar att inte alla lektioner rapporteras av alla lärare, att rapporteringsgraden varierar mellan årskurser samt skolor. Av granskningen framgår att det finns ett stort behov av informationsinsats gentemot skolorna när det gäller vilka konsekvenser det får att organisera elevernas schema med flera lektioner samtidigt, att ha flera rapportörer av samma lektioner samt att inte tillräckligt informera alla sina rapportörer om systemet. Skolorna behöver även centralt på regelbunden basis övervaka rapporteringen av lektionerna för att se till att rapporteringen görs och eventuellt rapportera lektioner åt lärare som av någon anledning inte kan rapportera.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Inom ramen för internkontrollplan 2019 har det under hösten 2018 och våren 2019 hållits informationstillfällen för administrativa chefer, skolledare och personal på stabsavdelningarna om vikten av att löpande dokumentera avtal och förfrågningsunderlag från gjorda direktupphandlingar i Platina. Syftet med informationstillfällena har varit att öka både kunskapen och medvetenheten kring en korrekt dokumentationshantering.
Förvaltningsavdelningen på stadskontoret håller för närvarande på att utvärdera nästa programversion av Platina som man bedömer kommer att driftsättas under nästa år. Grundskoleförvaltningen föreslås invänta effekten av dessa förändringar och att eventuella åtgärder sker i samordning med övriga förvaltningar i Malmö stad.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Inom ramen för internkontrollplan 2019 har det under hösten 2018 och våren 2019 anordnats utbildningstillfällen för administrativa chefer, rektorer och för personal på avdelningen Pedagogisk Inspiration samt ekonomiavdelningen. Syftet var att öka medarbetarnas kunskap och medvetenhet kring upphandlingsfrågan och vikten av att förvaltningen följer upprättade avtal.
Till ekonomiavdelningens löpande rutiner hör att dagligen göra stickprovskontroller av fakturor som lagts till betalning för att förvissa sig om att inköpen föregåtts av en korrekt gjord direktupphandling och dokumentation. Vid avvikelse från inköpspolicyn kontaktas berörd attestant.
Med hjälp av statistik från ekonomisystemet tas inköpsanalyser fram. Ekonomiavdelningen identifierar på så sätt förbättringsområden i verksamheternas inköpsmönster, vilket leder till rekommendationer och uppmaning till verksamheten.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Önskemål om omsorg i kommunal regi för skolbarn utöver skol- och fritidshemstid har framförts av föräldrar i Malmö under en längre tid. Under barnens förskoletid erbjuds sådan omsorg på ett antal förskolor kvällar och helger, och på en förskola erbjuds även nätter.
Grundskoleförvaltningen har HT 2014 startat en försöksverksamhet med omsorg vardagskvällar för skolbarn vid Johannesskolan som nu är ordinarie verksamhet där villkoret är att barnet ska vara inskrivet på skolan.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
502kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan införandet av den nya skollagen har Malmö stad kompenserat fristående/ enskilda verk-samheter i de fall den kommunala verksamheten under året förbrukat mer resurser än vad som ingick i de ursprungliga beräkningarna som legat till grund för bidragen. Syftet är att utifrån skol-lagens bestämmelser om lika villkor ge fristående verksamheter samma ekonomiska förutsättningar som den kommunala verksamheten.
Avstämningen av det framräknade utfallet för 2018 visar att i den kommunala verksamheten har kostnaden per elev för de kostnadsposter som ingår i grundbeloppet varit högre än budgeterat för verksamheten för fritidshem. För förskoleklass, grundskole- och grundsärskoleverksamheterna har kostnaderna varit lägre än budgeterat.
Det föreslås att fristående och enskilda verksamheter kompenseras i enlighet med utfallet i den kommunala verksamheten för fritidshem. För förskoleklass, grundskola och grundsärskola föreslås ingen justering av grundbeloppet.Kompensationen till fristående fritidshem verksamhet för 2018 uppgår till totalt 290 tkr. Beloppet är inklusive schabloniserad administration (3 %) och momskompensation (6 %).
-
Förslag till beslut GRNAU 190529 §79 Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet.pdf132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden lämnade remissyttrande gällande ”Klimatutsläpp och matkonsumtion”arbetsutskott föreslår grundskolenämnden
till Stadsrevisionen, GRF-2018-24783. I beslutet gavs grundskolenämnden i uppdrag
att upprätta en plan för hur målen i matpolicyn ska nås i samarbete med skolrestauranger på serviceförvaltningen. I planen ska framgå när och hur åtgärderna ska ske, beräknad kostnad med framtida budgetpåverkan för åtgärderna, förväntad effekt av åtgärderna samt vem som är ansvarig för respektive åtgärd.
att se över vilka krav som ställs kring hållbarhetsfrågor i avtalen med externa aktörer utöver det som sker inom ramen för de kommungemensamma upphandlingsrutinerna.
att bryta ner det övergripande målet i matpolicyn avseende eko-andel till delmål och följa upp detta i samband med övrig måluppföljning i nämnden.
Grundskoleförvaltningen har tillsammans med skolrestauranger på serviceförvaltningen arbetat ram en handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat.
Handlingsplanen bygger på ökat ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.
-
163kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
16
Handlingsplan för utfasning av konstgräsplaner med granulat, anläggningar med platsgjutet granulat och konstgräs utan granulat i Malmö stads verksamheter
Kommunfullmäktige i Malmö stad fattade 2016-04-28 beslut om att verka för en utfasning av mikroplast genom om möjligt ersätta med alternativa miljövänligare lösningar och produkter. Som ett led i genomförandet av beslutet, och för att ta ansvar för den miljöpåverkan som våra produkter och anläggningar leder till, har handlingsplanen tagits fram i samverkan mellan förvaltningar och bolag inom Malmö stad på uppdrag av stadens förvaltningschefer. Handlingsplanen utgör ett betydelsefullt verktyg i arbetet mot att minska spridning av mikroplast från Malmö stads verksamheter.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden beslöt den 7 februari 2018 att godkänna ärendet ”Omorganisation inom utbildningsområde Norr” som innebar bland annat att grundskoleförvaltningen fick i uppdrag att säga upp hyresavtalet för Segevångsskolan och omlokalisera elever och personal till andra grundskolor. Mot bakgrund av detta avvecklades Segevångsskolan inför höstterminstarten 2018. Grundskolenämndens beslut innebar bland annat även att grundskoleförvaltningen fick i uppdrag att i samarbete med berörda tekniska förvaltningar planera för en återetablering av skolverksamhet i Segevångsområdet med Sege Park som förstahandsalternativ.
Grundskoleförvaltningen levererade en muntlig återrapportering av hur processen gick i juni 2018 i enlighet med beslutet. Därefter antog grundskolenämnden i oktober 2018 en ny lokalförsörjningsplan för grundskoleverksamheten som bland annat berörde Segevångsområdet.
I förevarande ärende avger grundskoleförvaltningen härmed en skriftlig statusrapport gällande Segevångsskolan och föreslår att ärendet behandlas i kommande lokalförsörjningsplan med förslag på planeringsinriktning.
-
161kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
445kb Ladda ner dokument
-
-
18
Förslag till detaljplan för del av Limhamn 155:511 (Elinelunds gård etapp 2) i Limhamn i Malmö (Dp 5618)
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för del av Limhamn, Elinelunds gård (Dp 5618). Detaljplanens syfte är att göra det möjligt att bebygga området med blandad stadsbebyggelse. Detaljplanen innehåller bostäder, vårdboende och centrumfunktioner.
I denna etapp ingår inte en ny grundskola. Eftersom Elinelundsskolan ligger i anslutning till området kan det dock antas att en del av skolans elever kan komma att bo och/eller vistas i närområdet, eleverna påverkas av så väl trafik och gångstråk som grönytor i området.
Grundskolenämnden betonar vikten av framkomlighet vid lämning och hämtning samt möjligheten till vändplats för att få ett så trafiksäkert område som möjligt för eleverna. Vidare ställer sig grundskolenämnden positiv till att skolan får närhet till grönområden och lättillgängliga gång- och cykelstråk.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
695kb Ladda ner dokument
-
436kb Ladda ner dokument
-
-
Ett förslag har inkommit via Malmöinitiativet gällande anpassningar av grund- och gymnasieskolan för elever med särskild begåvning. Initiativtagaren beskriver att särskilt begåvade elever har behov av att få undervisning som ger stimulans och utmaningar på rätt nivå. Malmö stads grundskolor styrs av skollagen vilken säger att ”elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås eller de kravnivåer som gäller ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling” samt läroplanen, där det tydliggörs att varje elev ska få stimulans att växa och möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar där hänsyn ska tas till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande. Utöver detta har Grundskoleförvaltningen ett pågående strategiskt arbete utifrån varje elevs bästa skola där målet är att skapa en skola där alla elever får den ledning och stimulans de behöver för att utifrån sina förutsättningar kunna nå så långt som möjligt i sitt lärande.
På individnivå finns det specialinriktade klasser som syftar till att ge elever med goda förutsättningar inom ett visst ämne extra ledning och stimulans för att nå längre i sin kunskapsutveckling. Elevhälsan, såväl central som lokal, finns tillgänglig för att stödja skolorna med tvärprofessionella insatser samt eventuella anpassningar i sitt lärande som elever med särskild begåvning kan behöva. Det finns även ett förvaltningsövergripande nätverk för specialpedagoger och speciallärare där bland annat arbete kring särskilt begåvade elever diskuteras. Ovan nämnda arbete och resurser bedöms säkerställa att särskilt begåvade elever får sina behov tillgodosedda samt stimulans och utmaningar som motiverar och gynnar deras kunskapsutveckling, hälsa och lärande.
-
165kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
956kb Ladda ner dokument
-
-
Den 5 april 2019 beslutade grundskolenämndens arbetsutskott att ändra formerna för nämndens representanters deltagande i det som tidigare hette presidiedialoger. Arbetsutskottet beslutade att förutom presidiet skulle varje parti som ej är representerat i presidiet få skicka en representant att delta vid kvalitetsdialogerna, tidigare presidiedialogerna.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
31kb Ladda ner dokument
-
-
Den 21 maj beslutade grundskolenämnden att anta "Förväntansdokument för Malmö stads grundskolor". Nu tas förväntansdokumentet upp för eventuell revidering.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
494kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll för grundskolenämndens arbetsutskott den 29 maj 2019.
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
561kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
706kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
477kb Ladda ner dokument
-
616kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
27
Information om skolmaten
-
28
Information från grundskoledirektören
-
Information om arbetet på HR-avdelningen samt genomgång av nämndens arbetsmiljöansvar, förvaltningens arbetsmiljöarbete och arbetet med kompetensförsörjning.