Möte 2020-03-25
-
1
Val av justerare
-
Grundskolenämnden är vårdgivare för den del inom grundskoleförvaltningen vars verksamhet regleras av Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) (HSL). Den av nämnden utsedda verksamhetschefen enligt HSL har uppdraget att leda detta arbete. Patientsäkerhetsberättelsen är en del av det ledningssystem som vårdgivaren är skyldig att inrätta. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att ge vårdgivaren bättre kontroll över verksamhetens patientsäkerhetsarbete samt att förenkla tillgång till information.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
970kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig över en remiss från Utbildningsdepartementet avseende betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning (SOU 2019:64). Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till flera av utredningens förslag. Grundskoleförvaltningen efterfrågar dock förtydliganden kring definitionen konfessionella inslag samt ifrågasätter förslaget till hur skolavslutningar och högtider kan hållas i gudstjänstlokaler.
Anmälan av inkomna och avgivna skirvelser
-
456kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
4
Remiss från Utbildningsdepartementet - remisspromemoria om behörighet i ämnet samiska samt vissa läroplansändringar för ökad trygghet och studiero
Remissvar ges utifrån presenterade ändringar i förordningen (SKOLFS 2010:255) om läroplan för grundsärskolan. Grundskoleförvaltningen bejakar de kompletteringar som presenteras i ärendet då de tydliggör ansvaren för elev och rektor avseende trygg lärmiljö och främjandet av studiero.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
344kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har till grundskolenämnden remitterat betänkandet av Remiss från Finansdepartementet - Idéburen välfärd (SOU 2019:56).
Den statliga utredningen har haft i uppdrag att ta fram ett förslag på en tydlig definition av idéburna aktörer som kan användas för att identifiera och avgränsa dessa från andra aktörer i välfärdsverksamheter och andra närliggande offentligt finansierade och subventionerade verksamheter.
Syftet med definitionen har varit att ta fram förslag som främjar ett ökat idéburet deltagande i välfärden.
Utredningen framför ett antal bedömningar utifrån gällande rättsregler och förslag som ska underlätta samarbete mellan det offentligt finansierad- och de idéburna verksamheterna.
Under remissförfarandet har samråd skett mellan de sociala förvaltningarna och skolförvaltningarna i Malmö. Enighet råder kring att utredningens förslag generellt sett är goda och skapar bättre förutsättningar för samverkan mellan offentlig sektor och idéburna aktörer som utförare av välfärdstjänster. En viktig synpunkt i sammanhanget är dock att se de idéburna aktörerna i huvudsak som ett komplement i ansvaret för välfärden. Vidare bör det påpekas att Idéburen offentligt partnerskap, IOP, är en ny avtalsform och att offentlig sektor både är i behov av resurser för kompetensförstärkning samt stöd i handläggningen.-
G-Tjänsteskrivelse GRNAU 200313 Remiss från Finansdepartementet - Idéburen välfärd (SOU 2019:56).pdf449kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har översänt rubricerat planprogram för samråd. Syftet med planprogrammet är att bygga om Amiralsgatan till en mer trygg miljö och införliva området i stadens övriga stadsstruktur med nya kvarter och fler tvärgående kopplingar i gatuplan. Förslaget innebär att stadsdelen tillförs 2 800 nya bostäder, 500 grundskoleplatser, 450 förskoleplatser och cirka 1 500 arbetsplatser. Planen sträcker sig fram till år 2040.
Sammantaget ser grundskolenämnden positivt på de barriärbrytande förslag, nya attraktiva livsmiljöer, möjligheter till fler grundskoleplatser samt att stadsdelen bättre införlivas med övrig stadsstruktur som planprogrammet innebär.-
195kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
834kb Ladda ner dokument
-
28mb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
456kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen och dess samarbetspartier har lämnat besked om ytterligare 5 miljarder kronor till kommuner och regioner. För Malmös del innebär detta ökade intäkter om 116,5 miljoner kronor 2020.
Med anledning av de föreslagna extra välfärdsmiljarderna beslutade Kommunfullmäktige den 27 februari 2020 (STK-2020-250) om utökat kommunbidrag till grundskolenämnden med 40 Mkr för 2020. De utökade medlen föreslås kompensera för mellanskillnaden mellan SKR:s senaste prognos för pris- och löneutveckling, 2,6 %, och uppräkningen på 2,1 % av ersättningarna till skolorna i budget 2020.
Grundskoleförvaltningen föreslår vidare att resterande medel ska ersätta för den uteblivna fritidshemssatsningen utifrån en fördelningsprincip som tar hänsyn till socioekonomiskt index. Förvaltningen har valt denna fördelning eftersom den mest efterliknar den tidigare fördelningen av förlorat statsbidrag och på detta sätt skapar förutsättningar för att kunna bibehålla 2019 års verksamhet.
De nya ersättningarna ska gälla från den 1 januari 2020.-
198kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
8
Förslag till ersättningar till Malmös kommunala och fristående skolor 2020 med anledning av aviserade ökade generella statsbidrag
Regeringen och dess samarbetspartier har lämnat besked om ytterligare 5 miljarder kronor till kommuner och regioner. För Malmös del innebär detta ökade intäkter om 116,5 miljoner kronor 2020.
Med anledning av de föreslagna extra välfärdsmiljarderna beslutade Kommunfullmäktige den 27 februari 2020 (STK-2020-250) om utökat kommunbidrag till grundskolenämnden med 40 Mkr för 2020.
Med anledning av förändrat kommunbidrag kommer ersättningar till Malmös kommunala och fristående skolor att förändras.-
158kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
555kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden beslutade den 12 december 2016 (GRF-2016-20858) att anta Riktlinjer för budget och uppföljning för grundskolenämnden. Riktlinjerna bör uppdateras med tre års mellanrum.
I föreliggande förslag till riktlinjer för ekonomistyrning har några förändringar gjorts mot den tidigare versionen för att anpassa till förändringar för den ekonomiska styrningen från kommunfullmäktige.
Riktlinjer för budget och uppföljning har ersatts av begreppet riktlinjer för ekonomistyrning för anpassning till Malmö stads centrala begrepp. Utfallsprognos 1 och 2 utgår men ekonomisk prognos som lämnas efter utfallet för april månad tillkommer. För resultaträkningen har detaljeringsgraden ökats mot de tidigare kraven.-
120kb Ladda ner dokument
-
-
10
Förändrad attestinstruktion och nämndspecifika tillämpningsanvisningar för grundskoleförvaltningen samt gällande attestförteckning för grundskoleförvaltningen
Målsättningen med regler för kontroll av verifikationer är att undvika oavsiktliga eller avsiktliga fel och därigenom säkerställa att transaktioner bokförs så att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna samt att överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat. Varje nämnd utser besluts- och behörighetsattestanter samt ersättare för dessa. Uppgifterna sammanställs i en attestförteckning. Nämnden ansvarar för att denna attestförteckning hålls aktuell och förvaras på ett överskådligt sätt.
-
223kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
797kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
669kb Ladda ner dokument
-
-
En utredning har gjorts kring gallring och bevarande av uppgifter som tidigare förvarats i IT-stödet PersonecHR. Grundskoleförvaltningen föreslår gallring av samtliga uppgifter utom intyg från kurser och utbildningar som gjorts i tjänsten. Stadsarkivarie på Malmö stadsarkiv har, på delegation av kommunstyrelsen, godkänt förslagen i grundskoleförvaltningens gallringsutredning.
-
167kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
354kb Ladda ner dokument
-
-
Genom sin delegationsordning beslutar grundskolenämnden om vem som får fatta beslut på dess vägnar. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare, eller en anställd att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende. De ärenden nämnden delegerar sammanställs i Delegationsordning för grundskolenämnden.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ängsdals skolor AB, Ängsdalsvägen 20 i Malmö, har inkommit den 20 februari 2020 med en ansökan om bidrag för att få kostnadstäckning för sin faktiska hyra för en nybyggd skola i stället för det genomsnittliga hyresbidraget som motsvarande kommunala- och fristående skolor får.
Det är möjligt att ge en fristående skola kompensation för högre lokalkostnader för en nybyggd skola om kommunen har en lägre genomsnittlig standard och eftersatt underhåll i de egna lokalerna. Det är även möjligt för kommuner som har höga lokalkostnader ge lägre ersättning till fristående skolor som har lägre faktiska kostnader.
Grundskoleförvaltningen har sedan 2013, när förvaltningen bildades investerat cirka 3 800 miljoner kronor (för 2019 är beloppet preliminärt) på ny- och ombyggnad av skolor. 20 nya- och ombyggda skolor har sedan 2013 till 2019 färdigställds. Grundskoleförvaltningen har i sin planering 8 nya skolor de närmaste åren. Utöver investeringarna på ny- ombyggnad har grundskoleförvaltningen de senaste fem åren investerat årligen mellan 50 - 85 miljoner kronor i utrusning i skollokalerna. Den genomsnittliga standarden på skollokalerna är god.
Med anledning av ovan föreslår grundskoleförvaltningen grundskolenämnden att avslå Ängsdals skolor AB:s ansökan om ersättning för kostnadstäckning för sin faktiska hyra.-
250kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde den 13 mars 2020.
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
1004kb Ladda ner dokument
-
405kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
925kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
425kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
-
19
Uppföljning av verksamhetsbesöken
-
20
Information från grundskoledirektören