Möte 2021-05-26
-
1
Val av justerare
-
2
Information om smittspridning med mera avseende Covid-19
-
3
Remiss från Utbildningsdepartementet - Bättre möjligheter för elever att nå kunskapskraven - aktivt stöd - och elevhälsoarbete samt stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning (SOU 2021:11)
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden tillfälle att yttra sig om betänkandet Bättre möjligheter för elever att nå kunskapskraven – aktivt stöd- och elevhälsoarbete samt stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning (SOU 2021:11). Grundskoleförvaltningen är överlag positiv till utredningens förslag som tillsammans syftar till att förstärka elevhälsans profession och utbildningen för elever i särskola. Förvaltningen är dock kritisk till utredningens förslag om en reglering av en acceptabel lägstanivå för personal inom elevhälsan, samt till förslaget att benämningen av skolformen grundsärskola ändras till anpassad grundskola.
Bilagor
-
4
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående kartläggning av grundskolornas arbete för att motverka narkotikakonsumtion
Ett nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående kartläggning av grundskolornas arbete för att motverka narkotikakonsumtion behandlades på grundskolenämndens möte 20210127. Initiativet avslogs, men i samband med det uppdrogs förvaltningen att återkomma med en lägesbeskrivning över hur Malmö stads grundskolor arbetar för att förebygga och motverka rökning, alkoholkonsumtion och drogkonsumtion.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
426kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden tillfälle att yttra sig om en remiss från Utbildningsdepartementet, ”Remiss från Utbildningsdepartementet-Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3)”. Utredningen föreslår åtgärder för att öka möjligheten för likvärdig skolbiblioteksverksamhet med fackutbildade bibliotekarier.
Bilagor
-
323kb Ladda ner dokument
-
382kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss från Boverket promemoria Önskemål om utökat bemyndigande att meddela föreskrifter för friytor för lek och utevistelse vid skolor, förskolor, fritidshem och annan jämförlig verksamhet
Kommunstyrelsen har översänt remiss från Boverket avseende promemorian Önskemål om utökat bemyndigande att meddela föreskrifter för friytor för lek och utevistelse vid skolor, förskolor, fritidshem och annan jämförlig verksamhet till grundskolenämnden för besvarande. Förslaget i promemorian är att Boverket ska få föreskriftsrätt avseende utformningen av friytor på bland annat grundskolor. Grundskoleförvaltningen anser att det är positivt med tydlighet på området men menar att detta inte uppnås genom införandet av föreskrifter på området. Grundskoleförvaltningen föreslår grundskolenämnden därför att avstyrka förslaget i föreliggande promemoria.
Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt grundskolenämndens beslut den 21 maj 2019 ska fokusgruppssamtal genomföras med elever, medan berörda skolledare ska samlas i en gemensam fokusgruppsprocess jämna år. Fokusgruppssamtal genomfördes med sammanlagt 87 elever i F-klass till och med årskurs 9 på tio grundskolor under hösten 2020. Två grundskolor avstod med hänvisning till besöksrestriktioner på grund av risk för covidsmitta. Eleverna fick ett underlag med sammanlagt 22 alternativ fördelade på 9 faktorer kring mat och 13 faktorer kring miljön i skolrestaurangen. De skulle välja ut de fem faktorer, som de ansåg har störst betydelse för en lyckad skollunch. Eleverna ansåg att viktigast är att maten smakar gott, att det finns tillräckligt med mat så att alla kan äta sig mätta och att det är rent i skolrestaurangen. Eleverna skulle därefter betygsätta maten och skolrestaurangmiljön på den egna skolan. På åtta grundskolor avser skolan och skolrestaurangen att tillsammans utveckla ett eller två mindre fokusområden kring skolmaten och/eller miljön i skolrestaurangen under 2021.
-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
487kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen upplever att det finns osäkerhetsfaktorer kring den ekonomiska prognosen för 2021. Dessa osäkerhetsfaktorer finns kring elevvolymerna och kring utvecklingen av coronaviruspandemin och dess påverkan på verksamheten under den återstående delen av 2021.
Grundskoleförvaltningen prognostiserar oförändrad investeringsram jämfört mot budget.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
536kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med Söka skola 2021 fick en del elever, bosatta i Klagshamn, inte plats vid Klagshamnsskolan. Nima Gholam Ali Pour, ledamot för Sverigedemokraterna i Malmö stads grundskolenämnd, har därför lyft ett nämndinitiativ. Nämndinitiativet efterlyser en utökning av antalet platser på Klagshamnsskolan inför höstterminen 2021 och efterfrågar lösningar för att liknande situationer inte ska uppstå framöver. Grundskoleförvaltningen önskar, i aktuell tjänsteskrivelse, förtydliga de bedömningar och avvägningar som görs i samband med Söka skola samt presentera förvaltningens förslag kring hur antalet skolplatser på Klagshamnsskolan kan utökas inför höstterminen 2021.
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
10
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående att fördjupa samarbetet mellan förvaltningar omkring hedersfrågan
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ. Sverigedemokraterna yrkar
- Att grundskolenämnden ger grundskoleförvaltningen i uppdrag att fördjupa samarbetet med Resursteam Heder.
Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ. Sverigedemokraterna yrkar:
- Att uppdra grundskoleförvaltningen att upprätta rutiner på hur vårdnadshavare ska informeras om grova brott begås på en kommunal skolenhet.
- Att uppdra grundskoleförvaltningen att upprätta rutiner som innebär att personal stängs av från arbetet om det finns misstankar att personal utsätter elever för brott, tills ärendet behandlats i grundskolenämnden.
- Att uppdra grundskoleförvaltningen att återkomma till grundskolenämnden med åtgärder för hur kommunala grundskolor ska prioritera elevers trygghet i skolan.
- Att uppdra grundskoleförvaltningen att återkomma till grundskolenämnden med en utredning om våldtäkterna vid Mellanhedsskolan.
Bilagor
-
269kb Ladda ner dokument
-
Ett nämndinitiativ har inkommit från Malte Roos (MP). Miljöpartiet yrkar:
- att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att ta fram en gemensam riktlinje till samtliga skolor gällande rutiner för barn som fastar.
- att riktlinjen ska grunda sig i barnrätt och diskrimineringslagen.
Bilagor
-
284kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
13
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående ett strategiskt integrationsarbete
Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ. Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar:
- att ge förvaltningen i uppdrag att det mått för att mäta skolsegregation som framtagits i rapporten inkluderas i den ordinarie styrnings- och ledningskedjan som en del av huvudmannens systematiska uppföljning.
- att med utgångspunkt i segregationsmåttet och relevant aktuell forskning samt aktuella förutsättningar på kommunal och nationell nivå, ta fram en skolintegrationsstrategi.
- att utse en skolintegrationssamordnare med inflytande och insyn kring de delar av förvaltningens arbete som har betydelse för denna skolintegrationsstrategi.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
14
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående en strategisk lokalplanering för ökad integration
Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ. Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar:
- att uppdra åt Grundskoleförvaltningen att göra datasimuleringar över elevrörelser och effekter vid förtätning, nybyggnation och eventuella nedläggningar av stadier/årskurser.
- att uppdra åt Grundskoleförvaltningen att baserat på resultatet av datasimuleringarna se över och revidera förvaltningens strategier kring platsbehov och lokalisering av skolplatser så att fokus flyttas från att staden skall arbeta för att etablera centralt belägna högstadieskolor till att arbeta för att etablera socioekonomiskt strategiskt belägna högstadieskolor, och återkomma med beslutsunderlag till nämnden.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
643kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
585kb Ladda ner dokument
-
Beslut § 100 KF Riktlinjer och omorganisering gällande IT, digitalisering och systemförvaltning .pdf483kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
643kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
532kb Ladda ner dokument
-
674kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
20
Presentation från värdegrundsgruppen
-
21
Information från grundskoledirektören