Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Anmälan enligt Lex Sarah

  3.   3

    Anmälan enligt Lex Sarah

  4.   4

    Anmälan enligt Lex Sarah

  5. Granskningen har syftat till att skapa en nulägesbild av hur skolorna arbetar hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande vad gäller undervisningen och värdegrundsuppdraget för att förhindra psykisk ohälsa hos eleverna. Granskningen visar på att skolorna arbetar förebyggande och främjande snarare än åtgärdande. Stor del av skolornas arbete för att förhindra psykisk ohälsa är organisatoriskt och indirekt som till exempel närvarofrämjande insatser, studieteknik och hållbart lärande. Detta ligger i linje med skolans uppdrag och lärdomar från granskningen stödjer det fortsatta arbetet med att främja psykisk hälsa.

    Bilagor

  6. Grundskoleförvaltningen har genomfört en egen intern kontrollgranskning avseende bristande likvärdighet i elevers tillgång till skolbibliotek. Granskningen har genomförts genom en enkätundersökning till 40 slumpmässigt utvalda skolor där den har besvarats av skolbibliotekarier eller skolbiblioteksansvarig alternativt rektor om sådana inte funnits på skolan. En analys har sedan gjorts av de inkomna svaren.

     

    Resultatet visar att det finns en ojämlikhet i skolors förutsättningar för att utveckla en framgångsrik skolbiblioteksverksamhet, då granskningen visar skillnader mellan skolorna avseende bemanning, kompetens och budgeterad medieanslag. Den interna kontrollen föreslår att riktlinjer, rekommendationer och målbilder ses över, samt att det upprättas en skolbiblioteksplan på förvaltningen för att möta regeringens kommande förslag om lagstiftning gällande skolbibliotek.

    Bilagor

  7. Grundskoleförvaltningen har genomfört en kommungemensam intern kontrollgranskning avseende AI-relaterade risker. Granskningen har genomförts genom en enkätundersökning bland medarbetare och chefer på förvaltningen och uppföljande frågor som förvaltningens AI-grupp besvarat.

     

    Resultatet visar att systematiken och kunskapen kring AI i förvaltningen är låg och förbättringsåtgärder för att öka systematiken och kunskapen föreslås.

    Bilagor

  8. Emma-Lina Johansson (V), Marek Lakatos (V) och Nina Jakku (V) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige där kommunfullmäktige föreslås besluta:

    ·       Att samtliga förvaltningsdirektörer i Malmö stad utbildas särskilt i minoritetslagstiftning.

    ·       Att samtliga personer i ledande ställning inom Malmö stad utbildas särskilt i minoritetslagstiftning.

     

    Grundskoleförvaltningens synpunkter

    Grundskoleförvaltningen har kapacitet att möta eventuella behov av fördjupad kunskap inom området minoritetslagstiftning och i dagsläget fungerar det mycket väl att vända sig till och få stöd av grundskoleförvaltningens jurister för stöd inom området. Grundskoleförvaltningens verksamheter följer de krav som finns i de nationella styrdokumenten när det gäller kunskap om nationella minoriteter och minoritetslagstiftning.  Pedagogisk Inspiration kan även ge stöd vid behov och anordnar bland annat utbildningsdag om nationella minoriteter i förskola och skola. Det finns också mycket stöd att få från de statliga skolmyndigheterna kopplat till de krav som återfinns i de nationella styrdokumenten.

    Bilagor

  9. Grundskolenämnden har tilldelats utökat kommunbidrag om 9 041 tkr för budgetåret 2024 med anledning av att ett statsbidrag för att minska de ekonomiska effekterna av inflationen har erhållits. Grundskoleförvaltningen föreslår att det utökade kommunbidraget fördelas ut till stadens skolor, både skolor med kommunal och enskild huvudman, genom ett budgettillskott i november. Beloppet per elev blir oavsett skolform och huvudman 214 kr/elev. Till beloppet per elev i fristående verksamhet tillkommer administrationspåslag (3%) och momskompensation (6%). Av grundskolenämndens del av kommunbidragsökningen uppgår den fristående verksamhetens del till ca 1,4 mnkr.

    Bilagor

  10. Trafik- och mobilitetsplan (TROMP) anger målbild och riktlinjer för utvecklingen av stadens hållbara transportsystem och resandemönster fram till 2040.

    TROMP är ett planerande styrdokument och utgör ett av flera styrande dokument för stadens planering och utveckling. TROMP är ett tillägg till översiktsplanen gällande planering för framtidens trafik, mobilitet och transporter.

    Bilagor

  11. Stadskontoret har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig över en remiss från Utbildningsdepartementet avseende betänkandet Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet (SOU 2024:28)(”Skolinformationsutredningen”), samt den kompletterande promemorian Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet (U2024/01169). Promemorian kompletterar remissen och utgör ytterligare ett alternativ till remissens förslag och bedömningar. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till en ökad insyn i de fristående verksamheterna och tillstyrker ett införande av offentlighetsprincipen. Grundskoleförvaltningen invänder mot utredningens bedömning att förslagen inte förväntas innebära några större ekonomiska konsekvenser för kommunerna.

    Bilagor

  12. En utredning har gjorts kring gallring och bevarande av uppgifter som upprättats och förvarats i IT-stödet InfoMentor. Grundskoleförvaltningen föreslår gallring av samtliga uppgifter. Stadsarkivarie på Malmö stadsarkiv har, på delegation av kommunstyrelsen, godkänt föreslagen gallringsframställan.

    Bilagor

  13. En heldagskonferens för grundskolenämnden med tema budget 2025 föreslås äga rum den 5 december kl. 08.30-16.30.

  14. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  15. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  16. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  17. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  18. Förvaltningsrådets protokoll från den 7 oktober 2024 samt grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 11 oktober 2024.

  19. Ulf Nilsson från stadskontoret och förvaltningens säkerhetssamordnare Therese Nilsson och Jonas Törnebladh informerar nämnden om kriser och beredskap.

  20.   20

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.