Möte 2021-02-18
-
1
Val av justerare
-
2
Information om nuläget avseende covid-19
-
Kommunstyrelsen har berett Grundskolenämnden tillfälle att yttra sig angående Utbildningsdepartementets remiss avseende promemorian Ökad kvalitet i lärarutbildningen och fler lärare i skolan. Av punkt 56 i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, det s.k. januariavtalet, framgår att lärarutbildningen ska reformeras. Kraven på utbildningen ska skärpas. Vidare ska fler lärarledda timmar införas. Kopplingen mellan teori och praktik ska stärkas, och fokus på metodiken ska öka. Alla studenter ska fullgöra en så stor del som möjligt av sin verksamhetsförlagda utbildning vid en övningsskola eller övningsförskola. Förutsättningarna för akademiker att välja läraryrket ska underlättas. Längden på den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) ska kortas ned, och studietakten ska höjas. Därutöver ska möjligheterna att jobba på en skola och studera till lärare parallellt förbättras. Samtliga författningsförslag föreslås träda i kraft den 1 augusti 2021 men tillämpas först från och med årsskiftet 2021/2022. Grundskoleförvaltningen ställer sig generellt positiv till förslagen och välkomnar de åtgärder som föreslås för att reformera lärarutbildningen.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
323kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har översänt motion av John Eklöf (M) och Linda Obiedzinski (M) om Malmö stads lokalkostnader för yttrande. I motionen anförs att staden de senaste åren har sett en oroande utveckling beträffande lokalkostnaderna och att denna utveckling inte ligger i paritet med motsvarande utveckling på marknaden utan att det beror uteslutande på att staden bygger för dyrt.
Motionärerna anför vidare att kostnadsökningarna kan härledas till olika myndighetskrav, såsom krav på friyta och marksanering. I motionen föreslås att ett uppdrag ges till stadsbyggnadsnämnden att tillsammans med förskoleförvaltningen och grundskoleförvaltningen revidera riktlinjerna avseende friyta i syfte att nå ökad flexibilitet och minskade lokalkostnader men även ta fram mer kostnadseffektiva riktlinjer för marksanering.
Grundskolenämnden ställer sig positiv till en fördjupad översyn över lokalkostnadsutvecklingen i syfte av att lokalisera hur styrdokument och bestämmelser påverkar kostnaderna.
-
307kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
299kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
5
Samråd för Detaljplan del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. (öster om stads-delsparken) i Hyllievång i Malmö
Stadsbyggnadsnämnden har sänt Samråd för Detaljplan del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. (öster om stadsdelsparken) i Hyllievång i Malmö till grundskolenämnden för yttrande. Detaljplanens syfte är att göra det möjligt att bebygga området med ny blandad stadsbebyggelse som skapar en varierad och vacker kant till Hyllies stadsdelspark.
Detaljplanen möjliggör fyra bostadskvarter med ca 540–650 bostäder i flerbostadshus, en förskola, en kontorstomt och ett parkeringshus. Detaljplaneområdet angränsar till Hyllievångsskolan. Med detta yttrande överlämnar grundskolenämnden sina synpunkter om samrådsförslaget.
-
349kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
492kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens årsanalys är nämndens tredje och sista uppföljningsrapport för 2020 och utgör ett av flera underlag till Malmö stads årsredovisning. Årsanalysen omfattar en uppföljning av verksamhetens utveckling under året inklusive eventuella avvikelser, avstämning gentemot kommunfullmäktiges mål och uppföljning av budgetuppdrag samt ett bokslut per utgången av december månad.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen begär varje år in en redovisning över EU-projekt och annat internationellt samarbete. Grundskolenämnden och grundskoleförvaltningen har ett omfattande skolutvecklingsarbete influerat av internationella perspektiv samt samverkar kring internationella frågor av gemensamt intresse genom deltagande i nätverk, projekt och annat samarbete. Pågående pandemi Covid-19 har dock påverkat implementering av de internationella projekten under 2020. Grundskolenämndens och förvaltningens internationella arbete redogörs i rapporten ” Redovisning av internationellt arbete 2019”.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
347kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att nämnderna årligen ska anta en plan för arbetet med intern kontroll samt att nämnderna ska rapportera resultatet från uppföljningen av det gångna årets arbete med intern kontroll till kommunstyrelsen. Följande ärende innehåller förslag till internkontrollplan för 2021 samt en rapport för uppföljningen av intern kontroll 2020 med tillhörande självskattning.
-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
-
En arkivredovisning redogör för en myndighets handlingar och hur dessa ska hanteras, bland annat vad gäller förvaring och gallring. Syftet är att redovisa den information som nämnden ansvarar för på ett sätt som gör det möjligt att förstå sambandet mellan verksamheten och dess handlingar, överblicka handlingsbeståndet, söka och ta fram allmänna handlingar samt hantera och förvalta handlingar. Arkivredovisningen ska fungera som ett redskap för medarbetarna i den dagliga informationshanteringen.
Version 3.1 av grundskolenämndens arkivredovisning antogs i augusti 2020. Arkivredovisningen behöver nu kompletteras, då inventering har visat på fler handlingstyper som behöver redovisas och i vissa fall gallras. Det gäller huvudsakligen protokoll från skolornas elevhälsoteam och beslutsunderlag vid antagning till profilskolor och profilklasser. Grundskoleförvaltningen har därför utarbetat en reviderad version av grundskolenämndens arkivredovisning. Den nya arkivredovisningen föreslås gälla från den 1 januari 2021.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
570kb Ladda ner dokument
-
526kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden är vårdgivare för den del inom grundskoleförvaltningen vars verksamhet regleras av hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) (HSL). Den av nämnden utsedda verksamhetschefen enligt HSL har uppdraget att leda detta arbete. Patientsäkerhetsberättelsen är en del av det ledningssystem som vårdgivaren är skyldig att inrätta. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att ge vårdgivaren bättre kontroll över verksamhetens patientsäkerhetsarbete samt att förenkla tillgång till information.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
-
Den 13 mars 2020 utfärdade regeringen förordning (2020:115) om utbildning i vissa skolformer i skolväsendet vid spridning av viss smitta och den 19 mars 2020 antog riksdagen lag (2020:148) om tillfällig stängning av verksamheter på skolområdet vid extraordinära händelser i fredstid. Med anledning av de nya lagstiftningarna beslutade grundskolenämnden den 21 april 2020 att revidera grundskolenämndens delegationsordning. Bland annat gavs direktören delegation att besluta om distansundervisning vid nedstängning eller delvis nedstängning av en skola. Grundskoleförvaltningen föreslår nu grundskolenämnden att besluta om att ge rektor delegation att besluta om fjärr- eller distansundervisning när skolan är öppen om det behövs på grund av att lärare eller elever inte är eller har varit närvarande i skolenhetens lokaler därför att de i fråga om sin egen personliga situation följer eller har följt föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens ordförande beslutade på delegation av grundskolenämnden den 10 december att höstterminen 2020 skulle avslutas redan den 18 december 2020 för Malmö stads grundskolor. En konsekvens av detta blev att det försvann två dagar, 21 och 22 december, från höstterminen 2020. Med anledning av detta föreslås grundskolenämnden besluta att antalet dagar under läsåret 2020/2021 ändras från 179 till lagstadgade 178, samt att den tidigare planerade studiedagen den 22 mars blir en läsårsdag.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden beslutade den 27 januari 2021 att grundskoleförvaltningen ska tillhandahålla kostnadsfria munskydd till lärare och elever inom grundskoleförvaltningen under den tid som Folkhälsomyndigheten bedömer att det råder en pandemi i Sverige.
Folkhälsomyndigheten anger att barn inte behöver använda munskydd. Dels är det svårt för barn att hantera och bära munskydd på rätt sätt, dels är barn inte drivande i epidemin och för inte smitta vidare på samma sätt som vuxna. Varken folkhälsomyndigheten eller smittskydd Skåne rekommenderar munskydd eller annan skyddsutrustning för elever och/eller medarbetare. Grundskoleförvaltningen har inte heller i någon riskbedömning kommit fram till att munskydd eller annan skyddsutrustning bör rekommenderas generellt till medarbetare och/eller elever i skolan. Grundskoleförvaltningen framhåller att ett munskydd kan innebära en risk för falsk trygghet. Bäraren kan bli mindre följsam till andra mer effektiva åtgärder som att stanna hemma vid symptom och hålla avstånd. Ett engångsmunskydd som inte används korrekt kan också vara kontraproduktivt och utgöra en ökad smittrisk för elever och lärare istället för ett skydd. Många av eleverna inom grundskoleförvaltningen kommer att behöva hjälp av personal vid påsättning och avtagning av munskyddet. Vid elevers och lärares användande av munskydd kan det komma att bli avbrott i undervisningen till följd av ökad handhygien i samband med korrekt användning av munskydd, vilket kan påverka elevernas undervisningstid.
Användande av munskydd kan även försvåra identifieringen av människor. Det finns en risk att obehöriga med mask kan ta sig in på skolor utan att väcka uppmärksamhet. Detta kan utgöra en säkerhetsrisk för elever och medarbetare.
Grundskoleförvaltningens bedömning är att användandet av visir inte skulle påverka undervisningen eller undervisningstiden på samma sätt som munskydd. Vidare finns det mindre risk för felhantering av visir, vilket i sin tur leder till mindre risk för smittspridning. Skolorna skulle även undvika de ökade kostnader som administration och avfallshantering avseende munskyddshanteringen skulle medföra.
Grundskoleförvaltningen föreslår, mot bakgrund av ovanstående konsekvenser, att grundskoleförvaltningen inte ska tillhandahålla kostnadsfria munskydd till lärare och elever inom grundskoleförvaltningen. Om grundskolenämnden ändå vill att skyddsutrustning ska erbjudas föreslår grundskoleförvaltningen att medarbetare inom grundskoleförvaltningen, ska erbjudas kostnadsfria visir för frivillig användning i de fall medarbetaren upplever oro.
Bilagor
-
393kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
Den 25 januari 2021 beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att utse konsult Martin Axelsson till dataskyddsombud för kommunstyrelsens verksamhetsområde från 1 mars till dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021, samt att anmoda grundskolenämnden att besluta att utse konsult Martin Axelsson som dataskyddsombud för grundskolenämndens verksamhetsområde från 1 mars till dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
115kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
547kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
276kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
330kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
657kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
-
20
Information om arbetet mot antisemitism
-
21
Information från direktören