Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Förslag till sammanträdestider för grundskolenämnden och grundskolenämndens arbetsutskott för 2025 har tagits fram. Arbetsutskottet fattar beslut om arbetsutskottets sammanträdestider och föreslår nämnden tider för nämndens sammanträden 2025.

  3. Delårsrapport 2024 är nämndens andra uppföljningsrapport för året. Den syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av nämndens utveckling gällande verksamheten och ekonomi, inklusive prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Rapporten omfattar en sammanfattande uppföljning av verksamhetens utveckling, uppföljning och bedömning av kommunfullmäktiges mål samt ett delårsbokslut per utgången av augusti månad.

    Bilagor

  4. Det har framkommit behov av ändringar i delegationsordningen som antogs i grundskolenämnden den 21 mars 2024.

     

    Utvecklingsavdelningen och Avdelningen samordning och stöd har från den 1 september 2024 slagits samman och bildat Avdelningen stöd och utveckling. Grundskoleförvaltningen föreslår därmed att Utvecklingsavdelningen och Avdelningen samordning och stöd ersätts med Avdelningen stöd och utveckling i delegationsordningen.

     

    Grundskoleförvaltningen föreslår att en delegation införs i delegationsordningen (som punkt 3.1.4) som föreskriver att grundskoledirektör är behörig att underteckna yttranden som avges till tillsynsmyndigheter.

    Bilagor

  5. Stadsrevisionen har genomfört en granskning av grundskolenämndens frånvaroarbete. Stadsrevisionens sammanvägda bedömning är att grundskolenämnden har en inte helt ändamålsenlig hantering av skolfrånvaro. Grundskolenämnden har under 2024 vidtagit åtgärder utifrån stadsrevisionens rekommendationer. Justeringar har gjorts i processer relaterade till frånvarohantering och skolpliktsbevakning för att underlätta för skolornas hantering. Stödmaterial och mallar har omarbetats och utvecklats så att de bättre möter skolornas behov. Därutöver har förutsättningarna förbättrats för att säkerställa frånvarostatistikens tillförlitlighet.

    Bilagor

  6. Utifrån en identifierad risk för bristande likvärdighet i introduktions- och avslutsprocesserna har det genomförts en granskning inom grundskoleförvaltningen. Granskningen visar att det finns brister i processerna vad gäller användandet av beslutade rutiner samt av checklistor/mallar och dokumentation av dessa. Med anledning av det föreslås åtgärder som syftar till att öka förståelsen för processerna men även för att underlätta efterlevnaden och likvärdigheten.

    Bilagor

  7. Utifrån en förvaltningsspecifik internkontrollgranskning avseende följsamhet till kraven i NIS2- och CER-direktiven har följande område granskats:

     

    Risk för att säkerhetskraven enligt NIS2- och CER-direktiven inte uppfylls på grund av bristande kompetens, system som inte är anpassade och/eller avsaknad av ändamålsenliga dokumenterade rutiner, vilket kan leda till att svensk lagstiftning inte följs och att vite och strafföreläggande kan uppstå.

     

    Metodvalet till granskningen har bestått av intervjuer och/eller frågeformulär till grundskoleförvaltningens funktioner som berörs av NIS2- och CER-direktiven, dokumentgenomgång och analys av förslaget till ny och slutgiltig svensk lagstiftning. Utifrån det som framkommit i detta underlag föreslås följande förbättringsåtgärder:

     

    • Uppdatera grundskoleförvaltningens styrdokument för att möta de kommande lagkraven
    • Utforska och införa säkra lösningar för digital kommunikation, internt och externt
    • Systematiska kompetenshöjande insatser inom området
    • Ta fram planer ur ett allriskperspektiv utifrån cybersäkerhetslagen för att upprätthålla verksamheten på en tolerabel nivå

    Bilagor

  8. Granskningen är kommungemensam och har genomförts under våren 2024. Jämfört med den interna kontrollen 2021 visar resultatet en positiv utveckling för de områden som granskningen omfattar. Förvaltningens självskattning visar att det finns dokumenterade rutiner för tillgång till både system och lokaler vid avslut av anställning och uppdrag, samt att dessa rutiner både är kända och tillämpas. Att påminna om dessa framgent ses som lämpligt. Inga andra förbättringsåtgärder behöver vidtas enligt bedömning.

    Bilagor

  9. Det har inkommit ett initiativ från föräldrar och medborgare med förslag till åtgärder för att förbättra utemiljön på Videdalsskolan. De anser att skolgården för närvarande lider av bristande skugga och en övervägande närvaro av hårdgjorda ytor vilket minskar lockelsen för barnen att spendera tid utomhus och leka.

  10. Planförslaget gör det möjligt att uppföra ett 16 våningar högt flerbostadshus med centrumverksamheter i de två nedersta våningarna inom planområdet. Totalt möjliggör detaljplanen knappt 60 lägenheter och 1 800 kvadratmeter centrumverksamhet. Byggnaden ska uppföras med höga klimatambitioner och en omsorgsfull gestaltning, både som helhet och i sina detaljer. Byggnaden behöver möta boende, verksamma och besökande på ett inbjudande sätt i ögonhöjd såväl som på långt avstånd. Planförslaget möjliggör också en breddning av Bennets väg för att ge bättre plats åt fotgängare.

    I närheten, ca 300m söder om det aktuella planområdet, ligger en kommunal grundskola, Värner Rydénskolan.

    Bilagor

  11. Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att sända ut samrådsförslag till detaljplan för Norra Stadionområdet, del av Innerstaden 9:173 m.fl. i Malmö på remiss. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra byggnader och anlägga ytor för nya funktioner relaterade till idrott, utbildning och evenemang i Stadionområdets norra del.

    Bilagor

  12. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  13. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  14. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  15. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  16. Förvaltningsrådets protokoll från den 9 september 2024 Grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 13 september 2024 tillkommer senare.

  17. Daniel Pamp, Eric Grundström och Patrik Andersson informerar nämnden om betygsresultaten och utfall nationella prov läsåret 23/24.

  18.   19

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.