Möte 2021-12-22
-
1
Val av justerare
-
Rektor och elever från Kommunikationsskolan besöker grundskolenämnden och informerar om verksamheten.
-
3
Information om Covid-19 till grundskolenämnden
-
Grundskolenämnden besvarade i juni 2020 Malmöinitativet ”OB-fritids i Malmö stad” med att grundskoleförvaltningen skulle undersöka förutsättningarna för i vilka lokaler det hade varit möjligt att anordna OB-omsorg kvällar, nätter och helger och vad kostnaden skulle vara för detta. Grundskoleförvaltningen bifogar den färdiga rapporten som underlag till grundskolenämndens möte den 22 december 2021.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
865kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stads ledningssystem för kompetensförsörjning lägger grunden för ett strukturerat, gemensamt och systematiskt kompetensförsörjningsarbete. Kompetensförsörjningsarbetet i ledningssystemet innebär att nämnderna vartannat år analyserar verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens i verksamheten. Grundskolenämnden har under 2021 identifierat och analyserat kompetensgapet på kort och lång sikt samt upprättat en aktivitetsplan för att åtgärda kompetensgapet. Från och med 2021 uppfyller rapporten även kravet på en strategisk kompetensförsörjningsplan utifrån läraravtalet HÖK21. I rapporten beskrivs hur nämnden, utifrån ett strategiskt kompetensförsörjningsperspektiv, bedriver utvecklingsinsatser inom områdena arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation och lön. Analysen har visat att det numerära kompetensgapet har minskat sedan motsvarande analys 2019. Detta beror dels på att nämnden bedriver kompetensförsörjningsinsatser som ger effekt, dels på att den prognosticerade elevökningen stabiliseras något under de närmaste tio åren. Trots flera steg i rätt riktning återstår fortsatt stora utmaningar med kompetensförsörjningen och nämnden fortsätter, med utgångspunkt i de analyser som görs, arbetet med en bredd av insatser framåt.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden fattade 2018-03-23 beslut om att erbjuda busskort till alla elever i årskurs 7-9 med längre färdväg till den skola eleven går på än 4 km. Det finns behov av att ta fram riktlinjer, så att beslut kan verkställas på ett likvärdigt sätt för alla elever i årskurs 7-9. Riktlinjer förtydligar villkoren för det kostnadsfria busskortet och hur mätningen skall göras. Riktlinjerna kommer öka tydligheten för vårdnadshavare och att öka transparensen för medborgare. Ett fåtal elever kommer inte längre kunna ta del av det kostnadsfria busskortet, men har möjlighet att ansöka om skolskjuts. Riktlinjer kommer inte innebära några förändrade kostnader.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har granskat Malmö stads gemensamma redovisningsenheter. Syftet med granskningen är att bedöma om kommunstyrelsen, i sin samordnande funktion, och servicenämnden, grundskolenämnden samt hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har en tillräcklig styrning och uppföljning av arbetet med redovisningsenheterna.
Den sammanvägda bedömningen är att grundskolenämnden har en i huvudsak tillräcklig styrning och uppföljning av arbetet med redovisningsenheten. Granskningen visar på ett antal förbättringsområden.
Grundskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag till för yttrande. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till, att tillsammans med de övriga redovisningsenheterna, förbereda en uppföljning av mål för redovisningsenheterna. Grundskoleförvaltningen anser att de har en tillräcklig intern kontroll då de följer upp och utvecklar sin verksamhet genom förvaltningens systematiska kvalitetsarbete inom ramen för varje elevs bästa skola. Dessutom görs årliga resursmätningar gentemot varje förvaltning som ingår inom klustret.Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens budget är nämndens övergripande styrdokument för verksamheten under det kommande året. Nämndsbudgeten innehåller kommunfullmäktiges mål och uppdrag som tilldelats nämnden, planering av verksamhet samt planering av ekonomi. Förvaltningens åtagandeplan för innevarande läsår medföljer nämndsbudgeten för kännedom.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Av 14 kap. 1 § skolförordningen (2011:185) framgår bl.a. följande:
Ett bidrag till enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem ska fastställas per kalenderår.
Bidraget ska grunda sig på hemkommunens budget för det kommande budgetåret och beslutas före kalenderårets början. För elever som börjar i utbildning eller annan pedagogisk verksamhet under kalenderåret ska hemkommunen besluta bidraget omgående.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
563kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
-
Genom sin delegationsordning beslutar grundskolenämnden om vem som får fatta beslut på dess vägnar. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare, eller en anställd att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende. De ärenden nämnden delegerar sammanställs i Delegationsordning för grundskolenämnden.
Föreliggande revidering av grundskolenämndens delegationsordning innebär bland annat att punkter som inte i kommunallagens mening är beslut har tagits bort, ett nytt avsnitt gällande skolplikt tillkommit och beslut angående personal har lagts till. Det har även skett en förändring i delegat vad gäller beslut avseende fullgörande av skolplikt, yttranden i form av remissvar över samrådshandlingar avseende detaljplaner samt beslut gällande skolplacering med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero. Delegationsordningen har även fått en mer enhetlig struktur För en fullständig lista över förändringar i delegationsordningen, se bilaga.Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
11
Nämndinitiativ från Johanna Öfverbeck (MP) angående presentation av Rädda Barnens rapport om “Vuxna - vad gör dom? - Barns röster om rasism i skolan”.
Miljöpartiet har i sitt nämndinitiativ yrkat på att grundskolenämnden bjuder in Rädda Barnen för att presentera studien Vuxna vad gör dom? - Barns röster om rasism i skolan och till en dialog om rasismen i skolan. Vid sitt sammanträde den 24 november 2021 remitterade grundskolenämnden nämndinitiativet till grundskoleförvaltningen för beredning.
Grundskoleförvaltningens bedömning är att förvaltningen inte kan besluta om vilka föreningar eller organisationer som grundskolenämnden ska, eller inte ska, bjuda in. Det är upp till grundskolenämnden själv att avgöra och besluta om detta. Viktigt är dock att en inbjudan till en extern aktör behandlas och beslutas av grundskolenämnden innan den skickas till tilltänkt förening eller organisation.
Mot bakgrund av detta lämnar grundskoleförvaltningen det till nämnden att bestämma om Rädda Barnen ska bjudas in för att presentera sin studie och för att ha en dialog om rasism i skolan.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
12
Uppdrag att ansöka hos Skolinspektionen om att få utföra utbildning där distansundervisning används som särskilt stöd
I skollagen finns bestämmelser som möjliggör för en huvudman att bedriva distansundervisning för elever i behov av särskilt stöd. För att bedriva sådan undervisning krävs godkännande från Skolinspektionen. Grundskoleförvaltningen föreslår att grundskolenämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att senast den 31 januari 2022 ansöka hos Skolinspektionen om att få utföra utbildning där distansundervisning används som särskilt stöd, för de skolenheter där sådant behov identifieras.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
482kb Ladda ner dokument
-
-
16
Anmälan av protokoll
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
616kb Ladda ner dokument
-
537kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
469kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
826kb Ladda ner dokument
-
285kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
644kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
595kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
285kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
Yttrande § 378 KS Remiss från Socialdepartementet - VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41) .pdf253kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
439kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningens kvalitetsrapport för läsåret 2020/2021 är en del av förvaltningens systematiska kvalitetsarbete. Syftet med rapporten är att beskriva den samlade resultatutvecklingen inom grundskolenämndens verksamheter och presentera en grundläggande analys av resultaten. Syftet är också att skapa ett underlag för fortsatt planering och utveckling av verksamheten. I grundskoleförvaltningens åtagandeplan för läsåret 2021/2022 presenteras de åtgärder som planeras för nästa läsår utifrån kvalitetsrapportens analys och slutsatser. Åtagandeplanen medföljer i nämndbudget 2022. Uppföljning av kunskapsresultaten i sin helhet redovisas i Kunskapsresultatrapporten 2020/2021 och följer med som bilaga till kvalitetsrapporten.
Bilagor
-
718kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
-
19
Information från förvaltningsdirektören