Möte 2021-06-16
-
1
Val av justerare
-
2
Information om smittspridning med mera avseende Covid-19
-
3
Rapport Mellanhedsskolan
-
4
Remiss angående Remiss från Utbildningsdepartementet -Nationell plan för trygghet och studiero (Ds 2021:13)
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden tillfälle att yttra sig om promemorian Nationell plan för trygghet och studiero (Ds 2021:13). Grundskoleförvaltningen bedömer att skolorna utifrån det stöd som redan finns i nuvarande skollag och förordningar samt de rutiner som finns i grundskoleförvaltningen kan fortsätta arbeta med att främja trygghet och studiero för alla elever, men har inga invändningar mot de förslag som presenteras i promemorian. Förslagen om förtydliganden i skollagen och en ökning av vissa befogenheter för skolpersonal innebär inte att nya uppdrag läggs på skolorna.
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss angående Remiss från Utbildningsdepartementet -Kampen om tiden - mer tid till lärande (SOU 2021:30)
Grundskolenämnden har tillfrågats av kommunstyrelsen att lämna yttrande på remissen ”Kampen om tiden- mer tid till lärande (SOU 2021:30)” från utbildningsdepartementet. Utredningen föreslår olika åtgärder för att elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolans nationella program skall ges bättre förutsättningar. Utredningen tar bland annat ställning till huruvida målgruppen för stödinsatserna prioriterad timplan och anpassad timplan bör utvidgas, vilka elever som skall omfattas av läxhjälpsgaranti samt ha rätt till lovskola. Vidare analyserar och föreslår utredningen åtgärder för nyanlända elever som inte är behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Grundskoleförvaltningen är till övervägande del positiv till utredningens bedömningar och förslag. Till varje delområde återfinns grundskoleförvaltningens synpunkter.
Bilagor
-
390kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
Charlotte Bossen (C) har inkommit med en motion om att jämställdhetssäkra alla beslut genom att göra jämställdhetsanalyser i beredning, beslut och uppföljning av ärenden i den kommunala organisationen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss angående Motion av Magnus Olsson (SD) om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser
Sverigedemokraterna har inkommit med en motion gällande våld och hot på arbetsplatser. Många av Malmö stads medarbetare ingår i yrkesgrupper som utsätts för hot och våld och intern kontrollrapporter har enligt Sverigedemokraterna visat att hot mot anställda är ett utbrett problem i Malmö stad. Sverigedemokraterna anser att det är oacceptabelt att gå till jobbet och utsättas för hot och våld och efterfrågar en strategi för nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser. Grundskoleförvaltningen anser att våld och hot är ett angeläget område att ständigt arbeta med. Dock bedömer inte grundskoleförvaltningen att det som ger bäst effekt är ett nytt stadsgemensamt styrdokument utan istället att fortsätta arbeta förebyggande, i linje med de styrdokument som redan finns samt med lokala risker och behov av förebyggande åtgärder.
Bilagor
-
292kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig rörande den nya policyn för hållbarhets- och rättighetsfrågor. Grundskoleförvaltningen anser att den nya policyn i stora delar är en bra policy som kortfattat täcker stora delar av arbetet med mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Mycket av det som lyfts fram i den nya policyn är arbete som redan i dag bedrivs på grundskoleförvaltningen. Det är också positivt att det görs en koppling mellan de globala målen och de mänskliga rättigheterna. Grundskoleförvaltningen önskar något mer konkreta delar inom vissa områden, bland annat vilken roll Malmö stad har som arbetsgivare i detta arbete, samt en begreppslista för att förklara innebörden av de begrepp som finns med i policyn.
Bilagor
-
Grundskolenämnden har tagit emot ett Malmöinitiativ angående ”OB-fritids i Malmö stad”. Detta är en fråga som utreds ett antal gånger tidigare de senaste tre åren och ändringar gjordes som senast höstterminen 2020. OB-omsorg på nätter ställer särskilda krav på lokalernas utformning och det går inte att genomföra sådan verksamhet på vilken skola som helst. Därför kommer grundskolenämnden att ge grundskoleförvaltningen i uppgift att undersöka förutsättningarna för i vilka lokaler det hade varit möjligt att anordna OB-omsorg nätter och helger och vad kostnaden skulle vara för detta. Grundskoleförvaltningen ska återkomma med detta underlag till grundskolenämndens möte den 22 december 2021.
Bilagor
-
472kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen har följt upp de förbättringsåtgärder som grundskolenämnden beslutat om utifrån de internkontrollgranskningar som genomfördes under 2020. Förbättringsarbetet har löpt under 2020 och till och med maj 2021. Uppföljning av förbättringsåtgärderna redovisas i uppföljningsrapporten utifrån respektive risk.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
703kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har beslutat om en kommungemensam granskning kring bisysslor för Malmö stads nämnder och helägda bolag 2021. Syftet är att undersöka i hur stor utsträckning bisysslor anmäls, om interna rutiner i förvaltningar och bolag finns och följs, om dokumentation görs, och vad som kan behöva åtgärdas om det visar sig finnas brister. Kontrollen består av svar på ett antal frågor kring interna styrdokument, rutiner och hantering samt granskning av hur stort antal bisysslor som finns registrerade på ett slumpmässigt urval av arbetsplatser. Granskningen visade att det finns medarbetare med bisysslor som är inte kända av arbetsgivaren. Majoriteten av bisysslorna i granskningen var kända men inte dokumenterade korrekt. Anledningen till det var bristande kunskap om rutiner. Förvaltningen har inga egna rutiner utan hänvisar till de kommuncentrala skrivelserna på Komin. Kontrollens resultat visar att förvaltningens chefer behöver vägledning i hur de ska hantera en anmälan om bisyssla men också hur bisysslor kan tas upp löpande i olika forum under året. Med anledning av resultatet föreslås bland annat en informationsinsats till förvaltningens chefer respektive administratörer som förbättringsåtgärd.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
12
Uppföljning av internkontrollplan 2021 - Granskning avseende felaktig tillgång till information och lokaler
Ärendet är initierat utifrån beslut i kommunstyrelsen och är riktad till alla nämnder och bolag. Metoden i denna interna kontroll har varit enkät och intervjuer med chefer i förvaltningen. Utifrån självskattning ser förvaltningen att området delvis har förbättringsområden. För information i IT-system bekräftas redan gjorda undersökningar där åtgärder redan pågår för att tydliggöra behörighetsstyrningen. För området lokaler planeras ett styrande dokument för förvaltningens verksamheter att förhålla sig till när taggar eller fysiska nycklar utdelas och samlas in.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 3 kap. 3 § skolförordningen (2010:185) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst-och vårterminens början och slut.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
John Eklöf, ledamot för Moderaterna i Malmö stads grundskolenämnd, har lyft ett nämndinitiativ som efterfrågar förslag kring hur riktlinjerna för olika ansökningsperioder och placeringsförfaranden till Malmö stads kommunala grundskolor kan harmoniseras. Grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering gäller för samtliga placeringsförfaranden och samma turordningsregler gäller oavsett ansökningsperiod. Det är således inte möjligt att harmonisera turordningsreglerna. Förvaltningen anser inte heller att det är önskvärt att tidigarelägga skolbytesperioden inför nästföljande termin då detta hade inneburit att samtliga elever som kan beviljas ett skolbyte innehar två skolplaceringar under innevarande termin. Detta skulle i sin tur medföra komplikationer för elever som flyttar till eller inom Malmö stad under terminens gång. Ett alternativ, vilket inte är kopplat till grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering, skulle vara att öronmärka platser inför olika ansökningsperioder. Förvaltningen bedömer däremot att de negativa effekterna av ett sådant tillvägagångssätt väger tyngre är de potentiella positiva effekterna.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
John Eklöf (M) har inkommit med ett nämndinitiativ. Moderaterna yrkar:
- att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på reviderade riktlinjer för skolplacering där principen om relativ närhet kompletteras med närhetsbestämmelser, i syfte att varje elev, vars vårdnadshavare så önskar, erbjuds en plats i en kommunal skola nära hemmet
- att ge grundskolenämnden i uppdrag att ta fram förslag på reviderade riktlinjer för skolplacering, där närhetsprincipen förstärks genom att varje elev ges rätt till skolplacering på någon av de närmsta skolenheterna enligt Göteborgs stads regelverk
- att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att säkerställa att avstånd mellan skola och bostadsadress alltid bestämts utifrån skolväg
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
John Eklöf (M) har inkommit med ett nämndinitiativ. Moderaterna yrkar:
- att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att inrätta ytterligare skolplatser på antingen Glasbruksskolan, Geijerskolan, Skolan på Ön, Karl Johanskolan, eller Bergaskolan inför höstterminen 2021
- att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag för hur de drabbade vårdnadshavarna ska ges möjlighet ansöka om de nya skolplatserna inför höstterminen 2021
Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
Ett nämndinitiativ har inkommit från Nima Gholam Ali Pour (SD), Sverigedemokraterna yrkar:
- Att uppdra till grundskoleförvaltningen att återkomma till grundskolenämnden med ett förslag på en implementering av närhetsprincipen som prioriterar elevens närhet till skolan och åtgärdar de inbyggda systemfel som finns inom den relativa närhetsprincip som grundskoleförvaltningen använder sig av idag.
- Att uppdra till grundskoleförvaltningen att ta fram rutiner på hur en helhetsbedömning av familjers och elevers förutsättningar ska göras vid skolplacering.
- Att anta ett mål om att ingen elev ska ofrivilligt placeras längre än två km från hemmet.
- Att grundskolenämnden får en redogörelse av skolplaceringar, innan dessa fastställts, för att kunna åtgärda eventuella brister.
Bilagor
-
18
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående ett strategiskt integrationsarbete
Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ. Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar:
- att ge förvaltningen i uppdrag att det mått för att mäta skolsegregation som framtagits i rapporten inkluderas i den ordinarie styrnings- och ledningskedjan som en del av huvudmannens systematiska uppföljning.
- att med utgångspunkt i segregationsmåttet och relevant aktuell forskning samt aktuella förutsättningar på kommunal och nationell nivå, ta fram en skolintegrationsstrategi.
- att utse en skolintegrationssamordnare med inflytande och insyn kring de delar av förvaltningens arbete som har betydelse för denna skolintegrationsstrategi.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
19
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående en strategisk lokalplanering för ökad integration
Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ. Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar:
- att uppdra åt Grundskoleförvaltningen att göra datasimuleringar över elevrörelser och effekter vid förtätning, nybyggnation och eventuella nedläggningar av stadier/årskurser.
- att uppdra åt Grundskoleförvaltningen att baserat på resultatet av datasimuleringarna se över och revidera förvaltningens strategier kring platsbehov och lokalisering av skolplatser så att fokus flyttas från att staden skall arbeta för att etablera centralt belägna högstadieskolor till att arbeta för att etablera socioekonomiskt strategiskt belägna högstadieskolor, och återkomma med beslutsunderlag till nämnden.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
SKR anordnar en grundkurs om barnkonventionen som lag. Utbildningen går igenom grunderna i barnkonventionen, vad det innebär för förtroendevalda och hur man genomför en barnkonsekvensanalys. Utbildningen webbsänds 27 augusti 2021 kl. 9.00 – 12.00. Deltagande i utbildningen kostar 500 kronor exklusive moms per deltagare.
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
659kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde 2021-06-04.
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
981kb Ladda ner dokument
-
1018kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
608kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
580kb Ladda ner dokument
-
484kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
764kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
835kb Ladda ner dokument
-
537kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoledirektören informerar om bland annat betygen läsåret 20/21.