Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
Information om smittspridning med mera avseende Covid-19
Remiss från Finansdepartementet: Betänkande av Jämlikhetskommissionen - En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46)
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden tillfälle att yttra sig om en remiss från Finansdepartementet, Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46). Jämlikhetskommissionen är en kommitté utsedd av Finansdepartementet med stöd av regeringen vars övergripande uppdrag är att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämlikheten och öka möjligheterna till social rörlighet. På skolans område föreslår utredningen bland annat en regionalisering av Skolverket, att resurserna till skolorna fördelas inom ett centralt reglerat system, att de fristående skolorna integreras tydligare i det offentliga utbildningssystemet samt att ansökan till skolor hanteras i ett gemensamt antagningssystem inom Skolverkets regionala organisation.
Grundskoleförvaltningen är positiv till stora delar av betänkandets förslag, rekommendationer och bedömningar då de förväntas jämna ut skillnader i förutsättningar mellan barn med olika bakgrund och därmed bidra till mer lika livschanser. Grundskoleförvaltningen noterar samtidigt att många av utredningens förslag och rekommendationer kan komma att innebära en väsentligt mer omfattande statlig styrning med minskat kommunalt självstyre. Med ökad statlig styrning förändras huvudmännens förutsättningar och ansvar som kan komma att innebära en minskad flexibilitet att anpassa verksamheten utifrån lokala behov. I de fall utredningens förslag genomförs behöver huvudmännens ansvar förtydligas. Det är också viktigt att det skapas goda förutsättningar för dialog och samverkan med huvudmännen.
Bilagor
Malmö kommun har av Skolinspektionen beretts tillfälle att yttra sig över ansökan från JENSEN education college AB, Skolinspektionens dnr 2021:823. Ansökan gäller godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående förskoleklass, grundskola årskurserna 1-6 och fritidshem.
Grundskolenämnden föreslås godkänna förvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
Remiss från Skolinspektionen: Ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering av grundskola av Pops Academy AB
Malmö kommun har av Skolinspektionen beretts tillfälle att yttra sig över ansökan från Pops Academy AB, Skolinspektionens dnr 2021:697. Ansökan gäller godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående grundskola årskurserna 4-9 och fritidshem.
Grundskolenämnden föreslås godkänna förvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
Revisorskollegiet har beslutat att skicka över rapport och missiv i granskning gällande hantering av statsbidrag från Migrationsverket för yttrande till grundskolenämnden. Av revisorskollegiets beslut framgår att det av yttrandet ska framgå vilka åtgärder nämnden avser vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som framgår av rapporten. Det ska även framgå när åtgärderna senast ska vara genomförda.
Bilagor
Malmö stadsrevision har granskat grundskolenämndens inköpsverksamhet. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnden har en tillräcklig intern kontroll avseende inköpsverksamheten. Granskningen har genomförts av revisionsföretaget EY.
Utifrån genomförd granskning är den sammanfattande bedömningen att grundskolenämnden har en inte helt tillräcklig intern kontroll avseende inköpsverksamheten.
Revisorskollegiet behandlade rapporten vid sammanträdet 2021-01-27 och beslutade att översända rapporten till grundskolenämnden för yttrande. Yttrandet ska ge svar på vilka åtgärder grundskole-nämnden avser att vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisas i rapporten. Det ska även framgå när åtgärderna senast ska vara genomförda.
Grundskolenämnden föreslås godkänna förvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
Den sammanfattande bedömningen av stadsrevisionen är att grundskolenämnden i huvudsak säkerställer en ändamålsenlig beredskap inför och vid händelse av kris eller extraordinära händelser. De nationella regelverkens grundläggande krav avseende krisberedskap uppfylls. Utifrån stadsrevisionens rekommendationer med syftet till en fortsatt förmågehöjning fortsätter grundskoleförvaltningen samarbetet med stadskontoret för att kunna följa Malmö stads utvecklingsplan på området, dessutom kommer att undersökas om uppföljning och planering på ytterligare sätt kan formaliseras och utvecklas inom förvaltningen, bland annat utifrån de erfarenheter som coronapandemin ger.
Grundskolenämnden föreslås godkänna Grundskoleförvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
Remis avseende samråd Ändring av detaljplan för fastigheten Lyckan 30 m.fl. i Sofielunds industriområde i Malmö
Stadsbyggnadsnämnden har sänt Samråd ändring av detaljplan för fastigheten Lyckan 30 m.fl. i Sofielunds industriområde i Malmö till grundskolenämnden för yttrande. Syftet med ändringarna i detaljplanen är att göra det möjligt för pågående verksamhet att möta det utvecklingsbehov verksamheten står inför genom att tillåta en högre byggnadshöjd och borttagande av ”byggfri mark”. Grundskoleförvaltningen har inga synpunkter på de ändringar som föreslås i detaljplanen, men vill belysa konsekvenser avseende buller och trafiksäkerhet för närliggande skolverksamheter.
Bilagor
Stadsbyggnadsnämnden har översänt handlingar för Samråd beträffande Planprogram för Sofielunds verksamhetsområde i Malmö (Dp 6053) till grundskolenämnden för yttrande. Syftet med planprogrammet är att på ett övergripande plan planera för den fortsatta utvecklingen av Sofielunds verksamhetsområde fram till år 2040. Den i planprogrammet föreslagna målbilden är att planområdet ska utvecklas avseende kultur-, fritids- och näringslivsverksamhet, samtidigt som bostäder inte tillåts byggas inom området. Inga grundskolor ligger eller planeras byggas inom planområdet, men det finns grundskolor i angränsande områden som påverkas av utvecklingen inom planområdet. Med detta yttrande överlämnar grundskolenämnden sina synpunkter om samrådsförslaget.
Bilagor
Grundskolenämnden ansvarar för organiseringen av de kommunala grundskolorna i Malmö. I detta ingår vilka skolenheter som finns, vilka årskurser respektive skolenhet erbjuder samt, vilka skolor elever matas till i de årskurser som elever inte söker skola. Nämnden har vid sitt sammanträde den 18 november 2020 beslutat om skolorganisering för läsåret 2021/2022.
Grundskoleförvaltningen föreslår en revidering av skolorganiseringen för läsåret 2022/2023, i form av en sammanslagning av Slottsstadens skola och Mellanhedsskolan. Skolan blir en F-9 skolenhet med de lokaler som idag används av Slottsstadens skola och Mellanhedsskolan.
Bilagor
Nämndinitiativ från Malte Roos (MP) angående elevers psykiska hälsa under tid för fjärrundervisning
Ett nämndinitiativ har inkommit från Malte Roos (MP) angående elevers psykiska hälsa under tiden för fjärrundervisning. Miljöpartiet yrkar
Bilagor
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående löpande rapportering till grundskolenämnden om hur grundskolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Ett nämndinitiativ har inkommit från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående löpande rapportering till grundskolenämnden om hur grundskolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sverigedemokraterna yrkar
Bilagor
Grundskolenämndens riktlinjer för skolskjuts reviderades 2020-06-16. På två punkter i riktlinjerna behöver ett begrepp tas bort respektive en formulering justeras. För det första är begreppet ”anvisad skola” överflödigt i riktlinjerna, då det är begreppet skolskjutsskola som avses. För det andra behöver en formulering i avsnittet ”Specialregler som gäller för vissa elever i Malmö stad” justeras så att det blir tydligt att boendeplacering gäller inom kommunen.
Bilagor
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
Information om Varje Elevs Bästa Skola
Information om utbildning för nyanlända elever i grundskolan
Information från grundskoledirektören