Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Budgetskrivelsen är grundskolenämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. Kommunfullmäktiges budget avser budgetåret 2025 med plan för de kommande åren. Budgetskrivelsen fokuserar på det som nämnden bedömer som mest angeläget för kommunstyrelsen att beakta vid beredningen av budgeten.

    Bilagor

  3. Förutsättningsrapporten är en sammanställning av några av grundskoleförvaltningens viktigaste förutsättningar för utbildningen och skrivs på beställning av huvudmannens skolchef. Data från denna rapport analyseras vidare tillsammans med verksamhetens resultat och annan uppföljning i förvaltningens årliga kvalitetsrapport.

    Bilagor

  4. Grundskoleförvaltningen har följt upp de förbättringsåtgärder som grundskolenämnden beslutat om utifrån de internkontrollgranskningar som genomfördes under 2023. Förbättringsarbetet har löpt under 2023 och till och med maj 2024. Uppföljning av förbättringsåtgärderna redovisas i uppföljningsrapporten utifrån respektive risk.

    Bilagor

  5. Utifrån en identifierad risk för bristande efterlevnad av omställningsprocessen har en granskning genomförts inom grundskoleförvaltningen. Granskningen visade att omställningsprocessen efterlevs i de granskade skolorna. De utmaningar som skolorna tagit upp hanteras i stora drag inom den rutin som tagits fram och det gör att några förbättringsåtgärder inte bedöms finnas.

    Bilagor

  6. Grundskolenämnden har fått möjlighet att yttra sig gällande utbildningsdepartementets promemoria angående utökad kontroll av uppgifter i belastningsregistret. I väntan på vidare utredning föreslås, förutom angivna brott i förordning (1999:1134) om belastningsregister, att även uppgifter om domar, beslut, eller strafförelägganden där påföljd har dömts ut eller åtalsunderlåtelse meddelats för brottet involverande av en underårig i brottslighet enligt 16 kap. 5 a § brottsbalken och brott som omfattas av terroristbrottslagen (2022:666) eller motsvarande äldre lag. Dessa brott bedöms som angelägna och med tanke på de risker som lyfts gällande radikalisering och brottslig verksamhet för elever i grundskoleålder, ställer sig grundskolenämnden positiva till förslaget.

    Bilagor

  7. Anfal Mahdi (V), Maria Dexborg (V) och Nina Jakku (V) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt berörda förvaltningar att inrätta en kommunövergripande samordnare som har som uppgift att driva på arbetet mot antimuslimsk rasism/islamofobi på en kommunövergripande nivå för arbetet mot antimuslimsk rasism/islamofobi. I motionen föreslås följande två att-satser:

    • att uppdra åt kommunstyrelsen att inrätta en kommunövergripande samordnare i arbetet mot antimuslimsk rasism/islamofobi
    • att verksamheten i arbetet mot antimuslimsk rasism/islamofobi utvärderas senast våren 2026

    Utbildningen i grundskolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Att följa upp och utveckla utbildningen är rektors och huvudmans ansvar inom ramen för systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens kap. 4. Därtill styr skollagens kap. 6 och diskrimineringslagen huvudmannens förebyggande, främjande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Andra myndighet, däribland Skolverket, har därutöver i uppdrag att stödja det förebyggande, främjande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

     

    Utifrån ovanstående föreslår grundskoleförvaltningen i sitt förslag till yttrande att grundskolenämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionens första att-sats och anse motionens andra att-sats besvarad.

     

    Bilagor

  8. Grundskolenämndens arbetsutskott beslutade vid sitt sammanträde den 8 mars 2024 att ärendet "Nämndinitiativ (M) Angående hedersrelaterat våld och förtryck inom Malmös grundskolor" kombineras med grundskolenämndens arbetsutskotts förslag på uppdrag i ärendet "Information om anmälningar till socialtjänsten relaterade till heder" och bildar ärendet "Uppdrag och nämndinitiativ (M) angående hedersrelaterat våld och förtryck inom Malmös grundskolor" på grundskolenämndens sammanträde den 21 mars 2024.

    Grundskoleförvaltningen delar bedömningen att grundskolan har en viktig roll gällande värdegrundsarbetet och att säkerställa barns rättigheter. Grundskoleförvaltningen föreslår att ett första steg för att möta de förslag som återfinns i uppdraget och nämndinitiativet att grundskolenämndens ledamöter får en genomgång av Hanna Cinthio från Pedagogisk Inspiration och Sara Kleijsen Åhlander från arbetsmarknads- och socialförvaltningen för att skapa klarhet i problematiken samt vad genomförandet av uppdraget skulle kunna innebära i tid och hur mycket resurser det bedöms att uppskattas krävas i anspråk. Om grundskolenämnden sedan beslutar att en utvärdering ska göras bör det säkerställas att grundskolenämnden är medvetna om det behov av tid, resurs och personal som kommer att behövas för att göra en utvärdering på ett korrekt sätt. Grundskoleföreslår i förslag till yttrande att utvärderingen presenteras för grundskolenämnden på grundskolenämndens möte i december 2024. Grundskoleförvaltningen anser även att det är viktigt att poängtera att hedersrelaterat våld och förtryck, inte är ett särpräglat fenomen, väsensskilt och oavhängigt från allt annat värdegrundsarbete och därmed enkelt och självklart att urskilja och identifiera.

    Bilagor

  9. Magnus Olsson (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ där grundskolenämnden föreslås besluta:

    1. Att ge förvaltningen i uppdrag att tydligt signalera till medarbetare att de ska följa lagstiftningen och upprätta orosanmälningar kopplat till hedersförtryck.
    2.  Att ge förvaltningen i uppdrag att tydliggöra för medarbetare att hotfulla föräldrar ska anmälas till Polismyndigheten.
    3. Att ge förvaltningen i uppdrag att tydligt signalera arbetsgivarens helhjärtade stöd till medarbetare, för att de ska känna sig trygga med att upprätta orosanmälningar beträffande barn som lever under hedersförtryck och för att de ska känna sig trygga med att anmäla hotfulla föräldrar till Polismyndigheten.
    4.  Att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram stödjande åtgärdsprogram till medarbetare som inte vågar upprätta orosanmälningar eller polisanmälningar av anhöriga.
    5. Att ge förvaltningen i uppdrag att tilldela medarbetare, som upprätthåller hedersnor-mer i tjänsten, en erinran/varning.
    6. Att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med en lägesbild kopplat till hedersproblematik i Malmös grundskolor och vilka insatser som gett effekt.

    Utifrån de lagar, förordningar, strukturer och rutiner som finns inom grundskoleförvaltningen idag, samt att ett liknande ärende hanteras vid samma möte för grundskolenämnden (GRF-2024-7633); föreslår grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden i sitt svar till nämndinitiativet ska anse att samtliga att-satser ska anses vara besvarade.

    Bilagor

  10. Magnus Olsson (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ med förslagen att grundskolenämnden beslutar:

    - att ge förvaltningen i uppdrag att göra en ordentlig granskning av organisation och bemanning på huvudmannanivå.

    - att ge förvaltningen i uppdrag att redovisa vilka riskbedömningar som är gjorde kopplat till rektors arbetsmiljö inför besparingsbeslut?

    Bilagor

  11. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  12. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  13. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  14. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  15. Förvaltningsrådets protokoll från den 3 juni 2024. Grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 5 juni 2024 tillkommer senare.

  16. Annika Andersson, HR-chef, informerar grundskolenämnden om personalredovisningen.

  17.   17

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.