Möte 2020-06-16
-
1
Val av justerare
-
Information av Eric Grundström och Henrik Bengtsson gällande resultatet av elevenkät 2020.
-
Grundskoleförvaltningen har följt upp de förbättringsåtgärder som grundskolenämnden beslutat om utifrån de internkontrollgranskningar som genomfördes under 2019. Förbättringsarbetet har löpt under 2019 och till och med maj 2020. Uppföljning av förbättringsåtgärderna redovisas i uppföljningsrapporten utifrån respektive risk.
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
-
Granskningen visar att 18 procent av samtliga leverantörsfakturor överstigande 5000 kr under första tertialen 2020 betalades för sent. Det råder en viss osäkerhet kring siffrans tillförlitlighet men granskningen visar ändå att det finns ett behov av att fortsätta arbeta för att minimera antalet försent betalda fakturor. Redovisningsenheten på grundskoleförvaltningen kommer att fortsätta arbeta med bland annat löpande utbildningstillfällen och information till verksamheten för att minimera risken att leverantörsfakturor inte betalas i tid. Därför föreslås inte några särskilda förbättringsåtgärder inom ramen för genomförd granskning.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt riktlinjer för elevhälsans arbete i Malmö stads grundskolor ska alla skolor årligen upprätta en lokal elevhälsoplan. Elevhälsoplanen är ett viktigt verktyg för ledning och styrning av skolans elevhälsoarbete för en likvärdig elevhälsa till stöd för elevers lärande, hälsa och utveckling. Granskningen syftar till att förvaltningen och nämnden ska få en överblick kring om samtliga skolor har en uppdaterad elevhälsoplan. Granskningen syftar också till att ta reda på orsaker vid eventuella brister i följsamhet med riktlinjernas krav på elevhälsoplaner så att förvaltningen och skolorna kan göra relevanta åtgärder. Granskningen visar att inte alla Malmö stads grundskolor har en lokal elevhälsoplan i enlighet med grundskoleförvaltningens riktlinjer för elevhälsans arbete samt att befintliga planer varierar stort både vad gäller form, innehåll och omfattning. Intern kontroll visar således att det finns behov av kompletterande åtgärder för att ytterligare stärka förutsättningarna för likvärdig elevhälsa.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom nämndens ansvarsområde. År 2016 antog nämnden riktlinjer för arbetet med intern kontroll (GRF-2016-3863). Eftersom Malmö stad har reviderat sitt reglemente för intern kontroll och eftersom arbetsprocesserna inom grundskoleförvaltningen har utvecklats, föreslås i ärendet reviderade riktlinjer för intern kontroll, som då ersätter tidigare riktlinjer.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet är att revidera riktlinjer för skolskjuts som senaste uppdaterades år 2018. Ärendet initierades av grundskoleförvaltningens ledning som uppdrog åt skolskjutssamordnare att utreda möjligheten att bevilja skolskjuts mellan plats där undervisning bedrivs och plats där insats
6 och 7 enligt 9§ LSS verkställs för elever som är berättigade denna insats. Därtill har riktlinjerna uppdaterats framförallt med avsikt att göra det tydligare vad som avses med skolskjuts för grundskoleelever i Malmö stad.-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss angående återrapportering Budgetuppdrag 2019 - förslag strategi för klimatneutralt byggande 2030
Inom ramen för Malmö stads Budget 2019 har stadsbyggnadsnämnden, tillsammans med berörda nämnder (tekniska nämnden, miljönämnden samt servicenämnden), fått i uppdrag av kommunfullmäktige att fördjupa sig i klimatneutralt byggande, vad det kan innebära för staden samt att ta fram en strategi för klimatneutralt byggande för Malmö. Utifrån internationella, nationella och regionala mål är inriktningen för uppdraget att Malmö stad ska vara klimatneutralt år 2030. Uppdraget omfattar utöver nybyggnation även ombyggnation och renovering, anläggning samt infrastruktur. Med klimatneutralt byggande och förvaltning avses nettonollutsläpp av växthusgaser till atmosfären utifrån ett livscykelperspektiv.
Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till den förslagna strategin för att Malmö ska bli klimatneutral stad år 2030 och uppfylla både de nationella och internationella målen som finns. Förvaltningen önskar dock lyfta vikten av en fördjupad ekonomisk analys som har påverkan på berörd nämnd och dess verksamhet.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens arbetsutskott har gett grundskoleförvaltningen i uppdrag att till grundskolenämnden ta fram beslutsunderlag för möjligheten att öppna upp OB – verksamhet på fritidshem även för barn som är inskrivna på andra skolor än Johannesskolan. I uppdraget ingår även att undersöka efterfrågan på ”OB-fritidshemsplatser” hos förskolan, samt belysa eventuell skolskjutsproblematik som uppstår.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndledamoten Lisa Stolpe väckte i december 2019 ett nämndinitiativ om öppna nämndsammanträden. Grundskolenämnden beslutade den 17 december 2019 att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att återkomma med ett förslag på en organisation för vilken nämndens sammanträden till viss del skulle kunna vara öppna. Grundskoleförvaltningen har genomfört en utredning kring hur offentliga nämndsammanträden skulle kunna organiseras. Grundskoleförvaltningen bedömer att det är möjligt att ha offentliga nämndsammanträden, men att flera åtgärder behöver vidtas och att vissa frågor behöver utredas vidare.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
11
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) angående frukostservering för elever som inte är inskrivna i fritidshemmet
Lisa Stolpe (V) har inkommit med ett nämndinitiativ. I nämndinitiativet föreslås att
- Grundskoleförvaltningen ges i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag med förslag på hur skolorna skulle kunna erbjuda frukost även för de elever som inte är inskrivna i fritidshemmen.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
19kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde den 5 juni 2020.
Bilagor
-
794kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
688kb Ladda ner dokument
-
484kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
503kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
294kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
719kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
17
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) angående att bedriva modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken i förskoleklass
Lisa Stolpe (V) har inkommit med ett nämndinitiativ. I nämndinitiativet föreslås att
- Grundskolenämnden beslutar att de nationella minoritetsspråkens rätt till modersmålsundervisning i förskoleklass ska kvarstå i avvaktan på förvaltningsrättens dom.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
18
Nämndinitiativ från Malte Roos (MP) angående att bedriva modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken i förskoleklass
Malte Roos (MP) har inkommit med ett nämndinitiativ. I nämndinitiativet föreslås att grundskolenämnden beslutar att de nationella minoriteternas rätt till modersmålsundervisning i förskoleklass kvarstår.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
19
Information från grundskoledirektören