Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Grundskolenämnden i Malmö stad har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan (SOU 2025:8). Grundskoleförvaltningen tillstyrker delar av förslaget, främst gällande att stärka rektorns och lärarnas möjlighet att upprätthålla trygghet och studiero, men anser att flera förslag behöver utredas vidare. Förvaltningen bedömer att flertalet förslag riskerar att inskränka bland annat elevers rätt till utbildning, öka skolors och huvudmännens administrativa börda, samt få ekonomiska konsekvenser.

    Grundskoleförvaltningen vill framföra att det stora antalet betänkanden som under en tid remitterats skapar skilda styrsignaler som är svåra att förhålla sig till, då det i flera förslag saknas en helhet. Förvaltningen noterar att utredningens förslag tangerar andra betänkanden och vill framhålla vikten av att förslagen samordnas.

    Bilagor

  3. I Malmö stads budget 2024 fick grundskolenämnden, fritidsnämnden och kulturnämnden i uppdrag att, i nära samarbete med civilsamhället, ta fram en samverkansmodell för att fler barn ska ha ett aktivt fritidsliv. Som en del i arbetet har befintlig samverkan mellan nämnderna kartlagts. Budgetuppdraget har visat på hur samarbete på olika nivåer skapar framgångsfaktorer för att barn och unga ska ha tillgång till ett aktivt fritidsliv. Genom samverkan på övergripande och strategisk nivå tydliggörs styrning och planering av gemensamma satsningar där nämnderna utifrån sina respektive ansvarsområden och rådigheter bättre kan hantera och möta komplexa samhällsutmaningar. Genom samverkan mellan nämndernas verksamheter och med det lokala civilsamhället fångas lokala behov och förutsättningar samtidigt som relationer och trygga sammanhang skapas för barn och unga och deras familjer. I arbetet med budgetuppdraget har områden identifierats som mellanrum där en fördjupad och formaliserad samverkan mellan nämnderna kan bidra till att fler barn får ett aktivt fritidsliv. För att framåt skapa en helhetssyn i insatser och processer kopplade till barns och ungas fritid bildas ett strategiskt samverkansforum mellan förvaltningarna. Samverkansforumet och arbetet med mellanrummen kan med fördel framåt integreras i pågående stadsövergripande processer.

     

     

    Bilagor

  4. Grundskoleförvaltningen har tagit del av ”Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt”. Syftet med utvecklingsplanen är att skapa en grund för ett gemensamt arbete för medborgarservice i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen har ett gott och nära samarbete med kontaktcenter och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete samt att ytterligare förbättra servicen till malmöborna och grundskoleförvaltningens målgrupp. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt.

    Bilagor

  5. Malmö stad ges av Skolinspektionen tillfälle att yttra sig över ansökan från Evia Utveckling AB gällande godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående grundskola. Ansökan gäller etablering av en fristående resursskola med årskurserna 4-9 från och med läsåret 2026/2027 med en planerad omfattning om totalt 60 platser vid fullt utbyggd verksamhet.

    Grundskolenämnden föreslås lyfta att det finns risk för att en etablering av en fristående resursskola kan innebära påtagliga negativa konsekvenser.

    Bilagor

  6. Stadsrevisionen har genomfört en fördjupad granskning av internhyresmodellen och lokalbanken. Den sammanvägda bedömningen utifrån granskningens syfte är att kommunstyrelsen, servicenämnden och grundskolenämnden har tillräcklig styrning av internhyresmodell och lokalbank inom ramen för stadens lokalförsörjning. Inom ramen för granskningen och de bedömningar som gjorts har inga rekommendationer lämnats till grundskolenämnden.

    Bilagor

  7. Grundskolenämnden har tilldelats 7,4 mnkr i utökat kommunbidrag 2025 från kommunstyrelsens anslag till förfogande. Pengarna ska gå till kompetenshöjande insatser för personal.

    Grundskoleförvaltningen föreslår att det utökade kommunbidraget fördelas i enlighet med den ansökan som gjordes till kommunstyrelsen, vilket innebär en fördelning om 5,1 mnkr till avdelningen för stöd och utveckling och 1,3 mnkr till Språkcentralen. Vidare så kommer de fristående verksamheterna att få 1 mnkr fördelat som en engångsutbetalning om 159 kronor per elev, vilket inkluderar administrationspåslag (3%) och momskompensation (6%), och som betalas ut i samband med ordinarie utbetalning.

    Bilagor

  8. Grundskolenämnden har fått möjlighet av kommunstyrelsen att yttra sig om utbildningsdepartements remiss ”På språklig grund”. I grundskoleförvaltningens förslag till yttrande ges förslag till grundskolenämndens ställningstagande gällande respektive förslag.

    Bilagor

  9. Justitiedepartementet har skickat SOU 2025:11 Straffbarhetsåldern, som behandlar frågan om vid vilken ålder som barn bör kunna straffas, på remiss till Malmö stad. Grundskoleförvaltningen vill särskilt lyfta fram att utredningen genomgående saknar resonemang om skolplikt och barns rätt till utbildning. Grundskoleförvaltning anser att lagstiftaren bör väga in förslagens effekt på barn och ungas skolgång innan förslagen realiseras. I övrigt instämmer grundskoleförvaltningen i utredningens bedömning om att ingen generell sänkning av straffbarhetsåldern är nödvändig. Grundskole-förvaltningen invänder dock mot utredningens förslag om en särskild sänkning av straffbarhetsåldern samt mot utredningens bedömning att förslagen inte förväntas innebära några nämnvärda förändringar för enskilda kommuners kostnader.

    Bilagor

  10. Sverigedemokraterna har inkommit med en motion som föreslår att uppdra kommunstyrelsen att i samråd med berörda nämnder ta fram ett förslag till fullmäktige på måltidspolicy för Malmö stad med utgångspunkt i den svenska husmanskosten. Vidare föreslår motionen att uppdra åt kommunstyrelsen att föreslå revideringar i andra styrande dokument som motverkar den föreslagna måltidspolicyn. Skrivelsen hänvisar till att Uddevalla kommun nyligen infört en måltidspolicy där basen utgörs av svensk husmanskost och särskilt fokus ligger på svenska och lokala råvaror. Måltiderna som serveras av skolrestauranger följer skollagens bestämmelser om näringsriktiga måltider och Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat. De tar också avstamp i läroplanens skrivelser genom att skapa värde och nyfikenhet för andra kulturer och mattraditioner. Planeringen av skolmåltider har sin utgångspunkt i elevinflytande, med en strävan efter att servera den mat som eleverna faktiskt vill äta. Detta säkerställställs bland annat genom skolornas måltidsråd. Mot bakgrund av ovanstående anser grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

    Bilagor

  11. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  12. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  13. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde

  14. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  15. Förvaltningsrådets protokoll från den 10 mars 2025 samt grundskolenämndens arbetsutskotts protokoll från den 14 mars 2025.

  16. Ordförande Sara Wettergren berättar om studieresan till Finland.

  17.   18

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.