Möte 2019-02-20
-
1
Val av justerare
-
2
Remiss från Utbildningsdepartementet- Framtidens specialistsjuksköterska- ny roll nya möjlighedet, SOU 2017:77
Stadskontoret har berett grundskolenämnden att yttra sig över remiss från Utbildningsdepartementet – framtidens specialistsjuksköterska – ny roll nya möjligheter. Specialistsjuksköterskor ansvarar för avancerad omvårdnad inom hälso- och sjukvården och är en förutsättning för att en jämlik och säker vård ska kunna bedrivas utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. I stort sett alla politiska partier och andra beslutsfattare i vården är eniga om att det krävs en rad åtgärder för att öka tillgången på specialistsjuksköterskor och stärka yrkets attraktivitet. I betänkandet presenterar utredningen ett förslag till lösning som består av olika åtgärder som sammantaget ska förbättra kompetensförsörjningen av specialistsjuksköterskor och därmed också patientsäkerheten. För att framtidens hälso- och sjukvård och dess förändrade behov ska kunna tillgodoses ska det införas en ytterligare specialistnivå utöver dagens specialistsjuksköterskeexamen. Utredningen föreslår att en ny yrkesexamen på avancerad nivå förs in i högskolan. Den avancerade kliniska specialistsjuksköterskeexamen ska ligga till grund för legitimation som avancerad klinisk specialistsjuksköterska (AKS).
-
138kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden har enligt hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 (HSL) ansvar för att den medicinska delen av elevhälsan organiseras så att den tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet och god kvalitet samt främjar kostnadseffektivitet. Enligt HSL ska det finnas en verksamhetschef avseende den medicinska delen av elevhälsan. Den 24 januari 2018 utsåg grundskolenämnden chefsskolsköterska Anna Olin till verksamhetschef för den medicinska delen av elevhälsan.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
För att ansöka om statsbidrag av Skolverket behöver Malmö stad en person som ska vara ombud för Skolverkets e-tjänst. Detta ombud är den person som får högst ansvar och behörighet i e-tjänsten och är ansvarig för organisationens ansökningar. Inom Malmö stad kan endast ett ombud utses. Ombudet utser i sin tur representanter på de olika skolförvaltningarna för att hantera statsbidrag från Skolverket.
Den 25 april 2018 utsåg grundskolenämnden Roberto Citterio, avdelningschef för Pedagogisk inspiration Malmö, till ombud för att hantera Skolverkets e-tjänst för statsbidrag. Förskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har också utsett Roberto Citterio till ombud för att hantera Skolverkets e-tjänst för statsbidrag.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 2 kap 8a § skollagen ska huvudmannen utse en skolchef som ska biträda huvudmannen med att se till att de föreskrifter som gäller för utbildningen följs i huvudmannens verksamhet inom skolväsendet. Huvudmannen kan utse en skolchef för hela verksamhetsområdet eller flera skolchefer för delar av verksamheten. Den 24 oktober 2018 beslutade grundskolenämnden att utse förvaltningschefen till skolchef.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Målet med krisledningsplanen är att värna elevernas trygghet vid en krissituation genom att skapa förutsättningar för att en uppkommen kris effektivt kan hanteras, och att skolans verksamhet snabbast möjligt därefter kan återgå till normal drift. En krissituation ska hanteras så nära eleven som möjligt och med en krisorganisation lik den ordinarie organisationen. Detta innebär att varje grundskola på ett likartat sätt ska vara väl planerad för incidenter genom en egen krisledningsgrupp och en krisledningsplan, men att den drabbade grundskolan vid en större händelse också kan få hjälp av förvaltningens stödjande avdelningar.
-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
651kb Ladda ner dokument
-
-
7
Justering av dag för skolstart höstterminen 2019 för grundskolan och grundsärskolan under läsåret 2019/2020
Enligt 3 kap. 3 § skolförordningen (2010:185) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst-och vårterminens början och slut.
Grundskolenämndens beslutade 2018-04-25 om läsårsdagar för läsåret 2019/2020. En justering behöver göras avseende dagen för skolstart som flyttas fram en dag till torsdag den 15 augusti.-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare arbete med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. I Malmö stad har ett ramverk tagits fram för att säkerställa att lagens krav uppfylls. Grundskoleförvaltningen har arbetet med ramverket så som beskrivs i rapporten Rapport aktiva åtgärder 2018 och handlingsplan 2019. Rapporten innehåller även handlingsplan för åtgärder som förvaltningen övergripande planerar att genomföra under 2019. Malmö stad genomför en kommungemensam uppföljning av arbetet med aktiva åtgärder. Rapport aktiva åtgärder 2018 och handlingsplan 2019 föreslås vara grundskolenämndens svar i denna uppföljning.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
539kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden är vårdgivare för den medicinska elevhälsan, vars verksamhet regleras av Skollagen och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Patientsäkerhetsberättelsen är en del av det ledningssystem som vårdgivaren är skyldig att inrätta. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att ge vårdgivaren bättre kontroll över verksamhetens patientsäkerhetsarbete samt att förenkla tillgång till information.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
925kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndsbudgeten är grundskolenämndens överordnade styrdokument.
Den här versionen av nämndsbudgeten innehåller planering av verksamhet och ekonomi. Budgetens tredje del – nämndens mål samt uppdrag från kommunfullmäktige – ingår inte i denna version. Den delen av budgeten kommer grundskolenämnden att fatta beslut om vid nästkommande sammanträde.
-
203kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Av 14 kap. 1 § skolförordningen (2011:185) framgår bl.a. följande
Ett bidrag till enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem ska fastställas per kalenderår.
Bidraget ska grunda sig på hemkommunens budget för det kommande budgetåret och beslutas före kalenderårets början. För elever som börjar i utbildning eller annan pedagogisk verksamhet under kalenderåret ska hemkommunen besluta bidraget omgående.
På grund av att det har hållits allmänna val i Sverige under 2018 har det inneburit att beslut om grundskolenämndens budget och bidrag i form av grundbelopp för år 2019 beslutas efter kalenderårets början när budget 2019 är fastställd.
Ovanstående innebär att utbetalningen till skolorna och fritidshemmen enligt budget 2019 avse-ende grundbelopp för januari och februari har varit en á conto betalning baserad på ersättningarna enligt 2018 års budgetnivå. Efter att budget 2019 är beslutat i grundskolenämnden kommer en justering mellan erhållen ersättning och ersättning enligt budget 2019 att regleras retroaktivt från januari 2019.
Ersättningarna för grundsärskolan kommer att ha två olika resursfördelningsmodeller under 2019. För vårterminen, 1 januari till 30 juni, gäller oförändrat modell med indelningen av ersättningarna enligt behovsgrupp och årskurs. För höstterminen, 1 juli till 31 december, förändras modellen genom att ersättningen fördelas enbart med hänsyn till elevens behovsgrupp. För en elev i behovsgrupp A utgår endast grundbelopp men ingen tilläggsschablon.
-
202kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
729kb Ladda ner dokument
-
689kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att nämnderna årligen ska anta en plan för arbetet med intern kontroll samt att nämnderna ska rapportera resultatet från uppföljningen av det gångna årets arbete med intern kontroll till kommunstyrelsen. Följande ärende innehåller förslag till internkontrollplan för 2019 samt en rapport för uppföljningen av intern kontroll 2018 med tillhörande självskattning.
-
173kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
I årsanalysen följer förvaltningen upp sina åtaganden och nämnden följer upp sina nämndsmål samt deras påverkan på uppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål. Årsanalysen är nämndens viktigaste uppföljningsdokument och sammanfattar resultatet av förvaltningens arbete under det senaste året. Förvaltningens ekonomiska resultat analyseras också.
-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämndens ordförande har tagit fram ett förslag om att grundskolenämnden ska uppdra åt grundskoleförvaltningen att ta fram ett förslag på hur ett så kallat ansvarskontrakt mellan elever, skolan och föräldrar ska se ut, med målet att kontraktet ska börja gälla vid skolstart höstterminen 2019.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
562kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
344kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll för grundskolenämndens arbetsutskott den 8 februari 2019.
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
724kb Ladda ner dokument
-
338kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna skrivelser.
Bilagor
-
12mb Ladda ner dokument
-
368kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
567kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
865kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
458kb Ladda ner dokument
-
764kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
-
20
Information från grundskoledirektören
-
21
Information om ekonomistyrning, strukturersättning och lokalplanering