Möte 2020-09-23
-
1
Val av justerare
-
I den inkomna motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att utreda och utöka tillgängligheten till OB-omsorg i Malmö stad. I april 2020 efterfrågade grundskolenämndens arbetsutskott en utredning om utökning av OB-omsorgen. Baserat på denna utredning beslutade grundskolenämnden den 16 juni 2020 att utöka OB-omsorgen på Johannesskolan med intag från andra skolor än enbart Johannesskolan. Detta skulle ske under en försöksperiod på ett år. Utifrån detta beslut föreslår grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska föreslås kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
-
3
Remiss Motion från Anders Andersson (V) om att Malmö stad i huvudsak ska äga lokalerna för välfärdsverksamheten
Anders Andersson (V) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att Malmö stad ska i huvudsak äga lokalerna för välfärdsverksamheten i Malmö. Ärendet har lämnats till grundskolenämnden samt ytterligare tio av Malmös nämnder för yttrande. Anders Andersson skriver i motionen att när behoven förändras kan lokaler anpassas till annan kommunal verksamhet. Ifall lokalerna är kommunalt ägda underlättas också planeringen av det flexibla vid nyproduktion och renoveringar. Kostnaderna kan på så sätt hållas låga. Anders Andersson menar att framtida omförhandlingar av hyreskontrakt för kommunens verksamheter riskerar att ge stora kostnadsökningar.
Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige besluta att lokalförsörjningsplanen i Malmö stad ska innehålla en princip att Malmö stad i huvudsak ska äga lokalerna till välfärdsverksamheten, och att eventuella undantag tydligt ska motiveras i planen. Vid behov av skollokaler vänder sig grundskoleförvaltningen till serviceförvaltningen i Malmö för att gemensamt planera för förändringar i lokalbehov och ny- om- och tillbyggnad. Av den årliga totala nettohyreskostnader för Malmös grundskolor och fritidshem på cirka 700 mnkr avser endast cirka 5 mnkr ersättning till fristående uthyrare. Av dessa 5 mnkr är cirka 2 mnkr hyra för en fritidshall. Grundskoleförvaltningen ersätter för lokalkostnader till den fristående grundskoleverksamheten årligen med cirka 145 mnkr. Ersättning utgör enligt lagen den genomsnittliga kostnaden per elev i den kommunala verksamheten.-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen har fått möjlighet att besvara en remiss på en motion John Roslund (M) om trafiksäkerhet för cyklister. För de förslag som motionären har som rör grundskoleförvaltningens verksamhet, dvs att framtaga läromedel om trafikkunskap och att medarbetare ska anmodas bära hjälm vid tjänstecykling hänvisar grundskoleförvaltningen till befintligt läromedel som anses fullgott och att grundskoleförvaltningen följer de riktlinjer som finns inom Malmö stad för cykelhjälm.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade 21 mars 2019 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna för införandet av ett anonymt system för visselblåsare. En arbetsgrupp på Stadskontoret har utrett möjligheten för införande av ett anonymt system för visselblåsare utifrån de faktorer som redovisades i ärendet till kommunfullmäktige. Grundskolenämnden ställer sig positiva till att det införs en visselblåsarfunktion i Malmö stad och ställer sig bakom förslaget till inriktning som beskrivs i utredningen.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
483kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss Förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel
Grundskolenämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna ett yttrande gällande förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel. Kommunfullmäktige beslutade i budget 2019 att ge kommunstyrelsen, i samarbete med service-nämnden och med stöd av miljönämnden, i uppdrag att arbeta fram en ny resepolicy. Som en första del i uppdraget togs en rapport fram som presenterade en uppföljning av resepolicyn, förslag på fortsatt arbete som framgångsfaktorer för hållbara resor och möten samt förutsättningar för en klimatväxlingsmodell i Malmö stad. Ett förslag till en miljö- och hälsofrämjande åtgärd i form av möjlighet till förmånscykel för Malmö stads medarbetare har även tagits fram.
Tre förslag återfinns i detta ärende:
- Mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer
- Klimatväxlingsmodell
- FörmånscykelFörslagen syftar till att minska Malmö stads klimatavtryck samt öka hälsan hos Malmö stads medarbetare. Grundskoleförvaltningen är överlag positiv till samtliga tre förslag men vill också lyfta fram vissa aspekter som bör tas i beaktande i den fortsatta hanteringen, dessa framgår i kommentarerna nedan.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss från Utbildningsdepartementet - Stärkt kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden tillfälle att yttra sig om en remiss från Utbildningsdepartementet, “Stärkt kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg” (SOU 2020:34)”. Utredningen föreslår ett antal till Skolverket med syftet att förstärka likvärdigheten, kvalitén och det systematiska kvalitetsarbetet i fritidshemmet. Utredningen föreslår även lagändringar för att stärka elevernas rätt till särskilda stöd i fritidshemmet. Utredningen föreslår flera olika åtgärder med avseende för behovet av kompetensförsörjningen i fritidshemmet. Utredningen lämnar även förslag på åtgärder för att göra styrningen av fritidshemmet mer tydlig. Grundskoleförvaltningen ställer sig generellt positiv till förslagen i utredningen enligt vad som anges i ärendet. Grundskoleförvaltningen har valt att begränsa sina synpunkter kring utredningens del om pedagogisk omsorg då denna verksamhetsform huvudsakligen innefattar förskoleverksamhet, vilket ligger utanför grundskoleförvaltningens ansvarsområde.
-
893kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång (Ds 2020:16)
Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig över en remiss från Socialdepartementet avseende departementspromemorian Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång Ds 2020:16. Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till flera av departementspromemorians förslag.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
763kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöprogram 2021-2030 är ett förslag till strategiskt dokument för Malmö stads långsiktiga arbete med miljöfrågor. Miljöprogrammet kommer att vara styrande för stadens nämnder och kommunala bolag och ska även fungera motiverande och vägledande för Malmöbor och andra aktörer inom såväl privat- som offentlig sektor i arbetet för en mer hållbar framtida miljö. Miljönämnden har sänt förslaget om miljöprogram på remiss till grundskolenämnden för yttrande. Grundskoleförvaltningen är positiv till förslaget om miljöprogram 2021-2030.
Grundskoleförvaltningen önskar en tydligare koppling mellan bevarande och utveckling av grön- och blå infrastruktur och barns lärande- och hälsa. Grundskoleförvaltningen önskar ett förtydligande gällande hur hållbara resor ska gynnas givet de positiva effekter detta kan ge för barn i staden. Programmet är, i nuvarande förslag, utformat med stadens nämnder och bolag i åtanke snarare än för andra aktörer. Om ambitionen är att miljöprogrammet ska påverka aktörer även utanför stadens verksamheter behöver programmet revideras i detta avseende. Grundskoleförvaltningen saknar en redogörelse för miljöprogrammets kopplingar till andra styrdokument som reglerar nämndernas och bolagens respektive verksamheter. Miljöprogrammet är också otydligt gällande tillämpning och ansvarsfördelning under programmets genomförandetid.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Våren 2019 granskade Malmö stadsrevision utbildningen för nyanlända elever i Malmö stads grundskolor. Den sammanfattande bedömningen var att utbildningen för nyanlända elever bedrivs på ett inte helt ändamålsenligt och lagenligt sätt. Vidare var bedömningen att grundskolenämnden följer upp, analyserar och vidtar åtgärder vid behov gällande utbildningen för nyanlända elever, men att det finns viktiga utvecklingsområden.
I oktober 2019 godkände grundskolenämnden det förslag till yttrande som grundskoleförvaltningen tagit fram. Yttrandet gav svar på vilka åtgärder som grundskoleförvaltningen avsåg att vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisades i rapporten. Det framgick även när åtgärderna senast skulle vara genomförda.
Som en del av återrapporteringen ska även grundskolenämnden redovisa vilka åtgärder som vidtagits under 2019–2020 samt redogöra för vilken effekt dessa haft i verksamheten. Grundskoleförvaltningen har därför tagit fram ett förslag till yttrande med denna information som bifogas till handlingarna.
Förslaget är att grundskolenämnden godkänner grundskoleförvaltningens förslag till yttrande.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
878kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 2019-09-11 om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads nämnder och helägda bolag 2020. I den anvisning för granskningen av röjande av sekretess (Instruktion gemensam granskning 2020 - Röjande av sekretess) som tagits fram av stadskontoret, framgår att uppföljning av granskningen ska göras i samband med delårsrapporten.
Sammanfattningsvis är tryggheten god gällande hanteringen av sekretessbelagd information. Utifrån intervjusvaren föreslås att en åtgärd görs med fördjupad analys och eventuell upprättande av handlingsplan med hjälp av djupintervjuer och andra kompletterande undersökningar; för att klarlägga var de största förvaltningsspecifika förbättringsbehoven finns. Utifrån denna analys upprättas vid behov en handlingsplan med ytterligare förbättringsåtgärder, t.ex. fortbildningsinsatser eller reviderade riktlinjer/rutiner.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån en kommungemensam intern kontroll-granskning har grundskoleförvaltningens arbete för att motverka incidenter som kan klassas som otillåten påverkan setts över. I granskningen framkommer att det finns kännedom om var de största riskerna för otillåten påverkan finns, men att begreppet otillåten påverkan i sig inte har satt sig ännu i verksamheten. Via det systematiska arbetsmiljöarbetet samt intern kontroll-arbetet finns potential att i högre grad medvetandegöra frågan. I stadens övergripande struktur behöver begreppet synliggöras, exempelvis genom att införa otillåten påverkan som en kategori i AGERA.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
13
Förslag att införa musikklasser med färdighetsprov som urvalsgrund i årskurs 7 på Oxievångsskolan
Oxievångsskolans har sedan 10 år tillbaka en välkänd och välrenommerad musikinriktning dit elever från hela Malmö söker sig. Att gå i Oxievångsskolans musikklasser innebär att eleven får fördjupa sina musikkunskaper och utvecklas självständigt och tillsammans med andra. Eleverna får utvecklas musikaliskt både enskilt och i grupp. Eleverna undervisas varje vecka i kör, ensemblespel, musikteori samt olika musikprojekt. Som en profilklass skulle ämnet läsas inom musik, elevensval, skolans val samt med en mindre utökad timplan. Skolan har väl anpassade och rymliga lokaler för musikprofilen. Musikklasserna arbetar i digitala musikprogram så som till exempel Garageband och Soundtrap. Skolan har också ett väl inarbetad fördjupad undervisning enligt läroplanen i musik för eleverna i inriktningen. Vidare lär sig eleverna inspelningsteknik, samt ljud- och ljusteknik då skolan erbjuder trevliga moderna lokaler med egen inspelningsstudio samt fyra välutrustade replokaler. Konserter och turnéer sker över hela Malmö och det finns ett väl inarbetat upplägg för detta på skolan. Eleverna får i inriktningen samarbeta med olika musikprojekt såväl inom och som utanför Malmö. Skolan har fyra legitimerade musiklärare med bred erfarenhet. Musikklasserna möter en bred publik av Malmös ungdomar då fokus ligger på populärmusik men eleverna skolas även inom den klassiska musiken. Antagningsprovet kommer ske under våren i form av uppspelning med olika moment samt i form av personlig intervju. Vårdnadshavare deltar under vissa delar av antagningsprovet samt vid intervjun. Skolan erbjuder 30 platser i musikklassen.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Delårsrapporten är nämndens andra uppföljningsrapport för året. Den syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av utvecklingen av verksamhet och ekonomi i Malmö stad och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Rapporten avser perioden januari-augusti 2020 och omfattar en avstämning av kommunfullmäktiges mål samt ett delårsbokslut per utgången av augusti månad. Som framgår i rapporten har grundskolenämndens verksamheter, liksom samhället i övrigt, präglats av pågående coronaviruspandemi. Därutöver lyfts följande punkter fram i rapportens sammanfattning:
Högre måluppfyllelse i årskurs 9
Grundskolenämndens verksamheter uppvisar en högre måluppfyllelse i jämförelse med föregående läsår. Andelen elever i årskurs 9 med gymnasiebehörighet har ökat, den totala andelen behöriga elever har ökat för varje läsår sedan 2016/2017. Även det genomsnittliga meritvärdet och andelen elever i årskurs 9 som nått målen i alla ämnen har ökat. Precis som hela samhället har coronaviruspandemin präglat verksamheten under våren, men resultaten tyder på att verksamheten har kunnat anpassa sig till rådande situation och arbetat hårt för en högre måluppfyllelse.
Utvecklingsarbete med fokus på verksamhetens största utmaningar
Grundskoleförvaltningens åtagandearbete under året bedöms också haft en positiv inverkan på både verksamhet och resultat, även om mycket arbete kvarstår. Förvaltningen har genom sina utvecklande åtaganden fortsatt arbeta för ett sammanhållet styr- och ledningssystem och med olika insatser för att möta behovet av behörig personal. De fördjupade analyser som genomförts inom ramen för två undersökande åtaganden, ett om hur förvaltningen kan hantera segregationens effekter och ett om en matematikundervisning för alla, har gett fördjupad förståelse för två sedan tidigare kända utmaningar. Slutsatserna bedöms bli en viktig utgångspunkt för fortsatt utvecklingsarbete för högre måluppfyllelse och ökad likvärdighet.
Osäker ekonomisk prognos på grund av lägre elevvolymer och coronaviruspandemin
Grundskolenämnden prognostiserar för helåret 2020 med ett överskott på 30 Mkr som förklaras av överskott på befolkningsansvaret på grund av lägre volymer än budgeterat samt av den ersättning som förvaltningen erhållit för sjuklönekostnader under perioden april-augusti 2020. Sedan den ekonomiska rapporten presenterades har grundskolenämnden fått en minskad kommunbidragsram med 40 Mkr.
Den nya befolkningsprognosen som presenterades i maj visade på lägre antal individer i åldrarna 6–15 år, vilket även styrks av grundskoleförvaltningens egen uppföljning av volymerna i verksamheten. Grundskoleförvaltningen har fortsatt ökade volymer men volymerna är lägre än vad förvaltningen budgeterat med och även jämfört med den nya prognosen i maj. Det innebär att även i delårsrapporten finns det en positiv avvikelse i volymerna som ökar på överskottet i prognosen. Coronaviruspandemin har drivit på den digitala utvecklingen, vilket har uppdagat att satsningar inom bland annat IT, digitala läromedel och skolbibliotek måste fortsätta. I prognosen bedöms dessa satsningar till en kostnad av 20 Mkr. Grundskolenämnden upplever att det finns många osäkerhetsfaktorer kring helårsprognosen för 2020. Dels kring elevvolymerna och dels kring utvecklingen av coronaviruspandemin och dess påverkan på verksamheten under den återstående delen av 2020.
Ekonomiskt överskott perioden januari-augusti
Grundskolenämnden redovisar ett överskott om 112,1 Mkr för perioden januari-augusti. En förklaring till överskottet finns på befolkningsansvaret med en positiv avvikelse med 13,8 Mkr. Avvikelsen förklaras till stor del av lägre volymer av såväl skolplatser som fritidshemsplatser i förhållande till budget. Det finns även en positiv avvikelse med 42,6 Mkr för perioden på utbildningsområdena och samordning och stöd. Eftersom det under ett budgetår förekommer två olika läsår medför det försiktighet i verksamheten under vårterminen. En ytterligare förklaring är de förvaltningsövergripande verksamheterna som uppvisar en positiv avvikelse med 55,6 Mkr för perioden, varav 31,5 Mkr avser ersättning för sjuklönekostnader april-augusti på grund av coronaviruspandemin.
Grundskolenämnden prognostiserar oförändrad investeringsram jämfört mot budget.Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen är grundskolenämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. Kommunfullmäktiges budget avser budgetåret 2021 med plan för de kommande åren. Budgetskrivelsen fokuserar på det som nämnden bedömer som mest angeläget för kommunstyrelsen att beakta vid beredningen av budgeten.
-
181kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
1016kb Ladda ner dokument
-
-
Lokalbehovsplanen för grundskoleverksamheten i Malmö stad har som övergripande syfte att beskriva och redogöra bland annat för befolkningsutvecklingen, verksamhetens skolplatsutveckling och behovet av nya lokaler. I planen presenteras även en prognos på kostnadsutvecklingen, utvecklingsområden och planer för omlokalisering till följd av bland annat myndighetskrav och ombyggnationer.
-
161kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
482kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden beslutade i augusti 2019 att avvakta med införandet av ett utvidgat skolval till dess att förvaltningen har upphandlat och implementerat ett nytt IT-stöd för skolplaceringar. Ett nytt IT-stöd är nu upphandlat och kommer implementeras under höstterminen 2020. Systemtekniska förutsättningar för ett utökat skolval inför skolsöksperioden till läsåret 2021/2022 bedöms därmed vara på plats.
-
256kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
I maj 2017 utsågs stadsjurist Niina Stiber till personuppgiftsombud för grundskolenämndens verksamhetsområde. Som en följd av införandet av dataskyddsförordningen utsågs Niina Stiber den 23 maj 2018 till dataskyddsombud för grundskolenämndens verksamhetsområde.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till sammanträdestider för grundskolenämnden och grundskolenämndens arbetsutskott för 2021 har tagits fram. Arbetsutskottet fattar beslut om arbetsutskottets sammanträdestider och föreslår nämnden tider för nämndens sammanträden.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ. I initiativet föreslogs att grundskolenämnden skulle uppdra åt grundskoleförvaltningen att anta ett undersökande åtagande gällande svenska som andraspråk i syfte att höja måluppfyllelsen i ämnet. Grundskolenämnden beslutade att remittera till grundskoleförvaltningen att undersöka och återkomma med ett fördjupat underlag kring undervisningen i svenska som andraspråk.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ett nämndinitiativ har inkommit från Lisa Stolpe (V). I nämndinitiativet föreslår Lisa att grundskolenämnden ger förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag där de barn vars föräldrar inte gjort ett aktivt skolval antas önska den närmaste skolan som sitt förstaval, den näst närmaste som sitt andraval osv. och att deras skolplacering hanteras samtidigt som de som önskat skola aktivt.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Ett nämndinitiativ har inkommit från John Eklöf (M). I nämndinitiativet föreslås grundskolenämnden uppdra åt grundskoleförvaltningen att ta fram riktlinjer avseende simundervisning i enlighet med rekommendationer från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med tumregeln minst en vuxen per fem barn och för icke simkunnigt barn minst en vuxen per tre barn.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde den 11 september 2020.
Bilagor
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
631kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
617kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
518kb Ladda ner dokument
-
646kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden har tillsammans med gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fått i uppdrag av kommunstyrelsen att direkt yttra sig till utbildningsdepartementet för Malmö stads räkning gällande utbildningsdepartementets remiss av promemorian Förordning om skolenhetsregister (U2020/04723/GV).
Promemorian föreslår en ny förordning om skolenhetsregister som reglerar att Skolverket ska föra ett skolenhetsregister som hanteras utanför myndighetens statistikverksamhet och därför ej omfattas av statistiksekretess.
Grundskoleförvaltningen ställer sig positiva till förslagen i promemorian.
-
189kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
350kb Ladda ner dokument
-
-
30
Information från grundskoledirektören