Möte 2020-01-22
-
1
Val av justerare
-
2
Remiss från Utbildningsdepartementet - För flerspråkighet, kunskapsutveckling och inkludering - Modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU) 2019:18)
Stadskontoret har skickat Utbildningsdepartementet betänkande För flerspråkighet, kun-skapsutveckling och inkludering – modersmålsundervisning och studiehandledning på mo-dersmål (SOU 2019:18) till grundskoleförvaltningen på remiss. Utredningens uppdrag var att kartlägga behovet av åtgärder när det gäller undervisningen i modersmål och studiehandled-ningen på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer.
Grundskoleförvaltning instämmer i alla betänkandets förslag och rekommendationer förutom förslag 10.2.2 som syftar till att inte införa några särskilda behörighetskrav för att arbeta som studiehandledare. Grundskoleförvaltningen menar att studiehandledning på modersmålet är en viktig pedagogisk uppgift som kräver goda kunskaper om det svenska skolsystemet, äm-nena i den svenska läroplanen och goda språkkunskaper, såväl i modersmålet som i det svenska språket. Grundskoleförvaltningen menar att studiehandledare inte ska vara en egen yrkesbefattning utan vara en del i modersmålslärarens uppdrag.-
328kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagen i promemorian ”Möjlighet till betyg från årskurs 4” utgår från januariavtalet 2019. I promemorian föreslås att en möjlighet för alla skolor att sätta betyg från årskurs 4 i grundskolan, grundsärskolan och sameskolan, samt från årskurs 5 i specialskolan, bör införas. För att det ska vara möjligt redan inför höstterminen 2020 föreslås att försöksverksamheten öppnas upp så att alla skolor som vill införa betyg från årskurs 4 får göra det. Bestämmelser om en möjlighet till betyg i årskurs 4 bör därefter införas i skollagen och skolförordningen inför höstterminen 2021, enligt förslaget. Den pågående försöksverksamheten med betygsättning i årskurs 4 inleddes hösten 2017 och gällande förordning avslutas vid utgången av juni 2021.
-
241kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Den sammanfattande bedömningen från stadsrevisionen är att grundskolenämnden i huvudsak säkerställer att rättspraxis och styrdokument följs vid utlandsresor, och att den interna kontrollen av detta i huvudsak är tillräcklig. Bedömningen baseras på att ett flertal avvikelser konstaterats i stickproven beträffande beslutsattest till följd av felaktig intern information; den felaktiga informationen har tagits bort. Avvikelser har även konstaterats beträffande inlämning av reseräkning.
Grundskolenämnden rekommenderas att:- säkerställa att utgifter för utlandsresor beslutsattesteras av rätt personer.
- säkerställa att resenärer lämnar in reseräkning efter avslutad resa.
Förvaltningen kommer att informera om vikten av att rätt personer beslutsattesterar samt att lämna in reseräkning på sina befintliga utbildningar i ekonomi av verksamheten under hela år 2020. Information kommer även gå ut på Komin. Blanketter har tagits fram i början av 2019 där beslut ska tas av grundskoledirektör när resorna är utanför Europa och av utbildningschefer inom Europa. Förvaltningen kommer även att fortsätta sitt arbete med kontroll av riktlinjerna i samband med granskning av dagliga utbetalningslistor så att man vid avvikelser kontaktar berörda personer för åtgärder. Man kommer även arbeta med att ta stickprov för att se att reseräkningar gjorts korrekt.
-
199kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Grundskolenämndens budget är nämndens överordnade styrdokument. I budgeten ingår planering för de av kommunfullmäktiges mål och uppdrag som tilldelats grundskolenämnden. Där ingår också planering av verksamhet och ekonomi utifrån Malmö stads budget 2020, grundskolenämndens reglemente samt statliga styrdokument så som skollag, läroplaner, skolförordningar och allmänna råd. För nämndens kännedom ingår planeringen av förvaltningens åtaganden.
Grundskolenämnden tog 2019-12-17 beslutet att återemittera nämndsbudget 2020 där grundskoleförvaltningen gavs i uppdrag att ta fram en skrivelse till kommunstyrelsen med syftet att ansöka om ytterligare ekonomiska medel. Grundskolenämnden ansöker därmed i separat skrivelse om totalt 40 000 tkr i tilläggsbudget.-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
326kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Av 14 kap. 1 § skolförordningen (2011:185) framgår bl.a. följande
Ett bidrag till enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem ska fastställas per kalenderår.
Bidraget ska grunda sig på hemkommunens budget för det kommande budgetåret och beslutas före kalenderårets början. För elever som börjar i utbildning eller annan pedagogisk verksamhet under kalenderåret ska hemkommunen besluta bidraget omgående.Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
740kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
7
Uppföljning av internkontrollplan 2019 - Granskning avseende uppfyllnad av garanterad undervisningstid i grundsärskolan
Granskningen visar att särskolorna generellt följer den nationella timplanen när de beslutar om hur undervisningstiden ska fördelas per årskurs och när schemaläggningen görs, men att avvikelser också förekommer. Granskningen föreslår tre förbättringsåtgärder gällande schemaläggning, undervisning i specialsalar och anpassning av lokaler.
-
113kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare arbete med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund, utifrån ett arbetsgivarperspektiv. I Malmö stad har ett ramverk tagits fram för att säkerställa att lagens krav uppfylls. Grundskoleförvaltningen har arbetet med ramverket så som beskrivs i rapporten Rapport aktiva åtgärder 2019 och handlingsplan 2020. Rapporten innehåller även handlingsplan för åtgärder som förvaltningen övergripande planerar att genomföra under 2020.
-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
838kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde den 13 januari 2020.
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
706kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
338kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
En förstudie genomfördes hösten 2019 för att undersöka möjligheten om någon eller några grundskolor under en försöksperiod kan införa ett läsår med tre terminer och ett kortare
sommarlov. Resultatet av förstudien visar att det krävs en hemställan hos regeringen om att få
genomföra ett försöksprojekt med treterminssystem. Avsikten är att förbättra förutsättningarna för samtliga elevers kontinuerliga lärande. Internationella forskningsstudier visar att skolsystem med två terminer och ett långt sommarlov förstärker skillnader mellan elever från olika socio-ekonomiska hemförhållanden. Grundskolenämnden föreslås därför att besluta om att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att utarbeta en hemställan till regeringen om att få genomföra ett försöksprojekt med treterminssystem på någon eller några grundskolor i Malmö stad enligt skollagen 29 kap 23§.-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
15
Förslag om försöksverksamhet för att införa befattningen grundskolepedagog – en utbildningstjänst mot lärarlegitimation
Prognoser visar på ett fortsatt stort underskott av legitimerade lärare i Malmö stad i förhållande till det behov som finns. Anledningen är Malmö stads framtida befolkningsökning, särskilt stor är den bland barn och ungdomar i grundskole- och gymnasieålder. Samtidigt råder en nationell lärarbrist, som inte går att rekrytera bort under överskådlig tid. Grundskoleförvaltningen arbetar aktivt för att verkställa insatser som motverkar lärarbristen. Alla de insatser som görs inom arbetsmiljö, resurstilldelning och kompetensutveckling är viktiga för den fortsatta kompetensförsörjningen. Trots stora insatser har det skett en svag nedgång i antalet legitimerade lärare samtidigt som antalet obehöriga lärare har ökat i staden. Som huvudman måste Malmö stad säkra att en långsiktig kompetensförsörjning av lärare sker. I den omfattning som obehöriga lärare nu arbetar på längre vakanser, måste en annan struktur för anställning och utbildning skapas, utöver de insatser som redan görs för att obehöriga lärare ska få möjlighet att läsa in en lärarexamen. Grundskoleförvaltningen har därför som avsikt att införa befattningen grundskolepedagog, som är en utbildningstjänst mot legitimation för arbete med undervisning i grundskola. Syftet med att införa grundskolepedagoger är att vissa obehöriga lärare i en längre tidsbegränsad anställning än vad skollagen medger ska ges bättre förutsättningar att läsa in en lärarexamen mot legitimation samtidigt som de har en anställning och praktiserar undervisning. På så sätt bidrar införandet av grundskolepedagoger till en ökad likvärdighet samt att undervisningens kvalitet och elevernas trygghet och studiero kan säkerställas i en tid när underskottet av obehöriga lärare är påtaglig för skolorna. Då obehöriga lärare endast kan anställas för ett år i taget, enligt Skollagen 2010:800 kap 2 § 18, avser grundskolenämnden att ansöka hos Utbildningsdepartementet om att Malmö stad blir försökskommun med möjlighet att införa befattningen grundskolepedagog med längre tidsbegränsad anställning.
-
154kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskolenämnden avser instifta ett årligt pris för bästa skola. Priset föreslås baseras på tre kriterier: elevernas kunskapsresultat, elevernas uppfattning om sin skola och utbildning samt personalens uppfattning om skolan.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
17
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående medel till anmälningsprocessen avseende kränkande behandling
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ angående medel till anmälningsprocessen gällande kränkande behandling. I initiativet föreslås följande:
- Att grundskolenämnden skall kompensera skolorna för den arbetstid som läggs på anmälningsprocessen av upplevd kränkande behandling.
- Att grundskolenämnden uppdrar grundskoleförvaltningen att i högre grad informera grundskolenämnden om arbetet med kränkande behandling.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
18
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående inbjudan av företaget IST foto angående en säker GDPR-process
Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ angående inbjudan till företaget IST Foto. I initiativet föreslås följande.
- Att grundskolenämnden ska bjuda in IST Foto till grundskolenämndens sammanträde så att de kan berätta mer om sin skolfototjänst.
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
19
Information om resultatet från Malmöpanelen
-
20
Information om ICSEI-konferensen
-
21
Information om betyg HT19