Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Kommunstyrelsen har gett grundskolenämnden möjlighet att yttra sig gällande justitiedepartementets remiss ”Förbud mot äktenskap mellan kusiner och viss andra nära släktingar”.

     

    Remissen innehåller väldigt lite som berör grundskolenämndens verksamhet vilket grundskoleförvaltningen lyfter i sitt förslag till grundskolenämndens yttrande. Det som kan tillföras är det är av vikt att hänsyn tas till elevernas situation om de är barn till vårdnadshavare som är kusiner med varandra eller som har en släktrelation som blir begränsad enligt remissens förslag och att det finns stöd att få för eventuella följder av ett förbud. I övrigt anser grundskoleförvaltningen att det är svårt för grundskolenämnden att yttra sig i frågan då det som sagt inte rör den verksamhet grundskolenämnden bedriver.

    Bilagor

  3. Sverigedemokraterna har inkommit med nämndinitiativet ”Inför förbud mot sötsaker”, i vilket de föreslår att grundskoleförvaltningen tar fram ett förslag på hur ett förbud mot godis och läsk kan genomföras. Förbudet föreslås initialt introduceras på en högstadieskola för att därefter utvärderas och, om det faller väl ut, implementeras på ytterligare högstadieskolor. Grundskoleförvaltningen bedömer att förvaltningen har ett aktivt arbete kring konsumtion av sötsaker, och att eventuella totalförbud behöver ske på initiativ av respektive skola. Mot bakgrund av ovanstående anser grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska avslå nämndinitiativet.

    Bilagor

  4. Stadskontoret har berett grundskoleförvaltningen möjlighet att inkomma med synpunkter på ett förslag som rör kommuners beredskap inför kris och krig. Föreliggande förslag inbegriper skolverksamheten såsom en samhällsviktig verksamhet med förslag på hur drift ska säkras samt hur skyddet av personal och elever ska gå till. Grundskoleförvaltningen beskriver i tjänsteskrivelsen hur förslagen kan utvecklas i tydlighet genom att bland annat göra åtskillnad mellan äldre och yngre elever eller de elever med särskilda behov.

    Bilagor

  5. Stadsbyggnadskontoret har på uppdrag av Stadsbyggnadsnämnden tagit fram planprogrammet för Västra Hyllie som en förstudie till detaljplanering. Syftet är att fastställa en stadsstruktur och en stadsbyggnadsidé samt att göra strategiska ställningstaganden så att de kommande detaljplanerna blir en del av en fungerande helhet. Planförslaget bygger på sex strategiska ställningstaganden vars syfte är uppfylla stadsbyggnadsidén enligt planområdets förutsättningar. Grannskapen tillhör planförslagets mest grundläggande strukturer och definieras av bostadskvarter som samlas kring gemensamma mötesplatser som parker, skolor, förskolor, stråk och mobilitetshus. Inom ett av dessa, ”Det norra grannskapet”, anger planförslaget att det i Kvarter 23 planeras för en grundskola med 630 elever i årskurserna F – 6.

    Bilagor

  6. Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ där de föreslår att grundskoleförvaltningen ser till att alla grundskolor utbildar samtliga elever i lagstiftningen om nedskräpning samt föreslår att förvaltningen inför en obligatorisk skräpplockardag för alla grundskoleelever.

    Grundskoleförvaltningen bedömer att utbildning om att värna om natur och miljö ingår i läroplanen och därav redan är en del i kommunens grundskoleutbildning. Grundskolenämnden föreslås därför att betrakta förslaget om utbildning i lagstiftningen om nedskräpning som besvarat. Vidare bedömer förvaltningen att det saknas stöd i skollagen för införande av en obligatorisk skräpplockardag. Grundskolenämnden föreslås därför att avslå förslaget.

    Bilagor

  7. Det har kommit in ett Malmöinitiativ gällande den nyligen ombyggda skolgården på Kungshögsskolan. I initiativet får skolgården kritik då den anses ha för få lekredskap och bestå till stor del av asfalt, trappor och ramper. Förslag på förändringar inkluderar fler lekredskap som gungor, rutschkanor och klätterställningar. Syftet med förslagna förändringar är att Kungshögskolans skolgård ska bli en mer inbjudande och lekfull miljö som uppmuntrar elever till rörelse, lek och umgänge. Grundskolenämnden föreslås ställa sig positiva till Malmöinitiativets utgångspunkt om att Malmö stads skolgårdar ska vara tillgängliga för lek och uppmuntra till rörelse för alla elever. Grundskolenämnden föreslås betona att det är viktigt att Kungshögsskolans personal och elever får tid att lära känna sin nya skolgård och vilka möjligheter och begränsningar skolgården har. Vid behov kan sedan eventuella förändringar av skolgården föras in i den kontinuerliga planeringen av skolans lokaler och utemiljö.

    Bilagor

  8. Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 antal medarbetare per chef i Malmö stad. Det föreslås även tidplan och genomförande för att uppnå målsättningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet. I ärendet föreslår grundskoleförvaltningen ett förslag till yttrande till kommunstyrelsen

    Bilagor

  9. I januari 2025 ska ett ärende gällande kompetensmedel om totalt 78 miljoner kronor, som Kommunstyrelsen tidigare beslutat om (STK-2024-1711), behandlas av respektive nämnd för att fördela medlen mellan förvaltningarna i Malmö stad. Dessa medel är avsedda för att finansiera kompetenshöjande insatser och fördelas baserat på ansökningar som varje förvaltning lämnar in. Grundskolenämnden, som är en av de berörda nämnderna, planerar att ansöka om medel för att stärka kompetensen inom grundskolans verksamhet.

    Bilagor

  10. Ett verksamhetsbesök för grundskolenämnden på Elinelundsskolan med tema Trygghet, studiero och kränkande behandling föreslås äga rum den 22 april kl. 13.00-16.30. Arvode och förlorad arbetsersättning utgår vid deltagande.

    Bilagor

  11. Enligt grundskolenämndens arbetsordning ska nämndens beredande organ, arbetsutskottet bestå av tre ledamöter och tre ersättare. Malte Tängmark Roos (MP) har frånsagt sig sin plats som ledamot i grundskolenämnden och därmed även sin plats som ersättare i grundskolenämndens arbetsutskott. Ordföranden föreslår att Emma Edström (MP) väljs till ersättare i grundskolenämndens arbetsutskott i hans ställe.

    Bilagor

  12. Ett studiebesök planeras till Helsingfors, Finland, den 11-13 mars 2025 för deltagare från grundskolenämnden samt grundskoleförvaltningens ledningsgrupp. Grundskolenämnden förslås besluta om deltagande från grundskolenämnden samt att arvode och förlorad arbetsförtjänst utgår vid deltagande. Förslaget är att gruppledarna från varje partigrupp i grundskolenämnden erbjuds att delta. En beräkning av ungefärliga kostnader för grundskolenämnden samt program för studiebesöket följer med i ärendet.

    Bilagor

  13. Moderaterna har inkommit med ett nämndinitiativ i vilket de yrkar att grundskolenämnden beslutar att: 

    att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att införa tidsbegränsade rektorsförordnanden med tydliga mål för kunskapsresultat, trygghet och studiero.

    att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att utforma och tillämpa handlingsplaner för rektorer som inte uppnår dessa mål.

    att ge grundskoleförvaltningen i uppdrag att omplacera rektorer som, trots stöd och insatser, inte når målen till annan befattning.

    att grundskoleförvaltningen årligen ska rapportera till grundskolenämnden om skolornas resultat samt åtgärder för att förbättra trygghet, studiero och kunskapsutveckling.

    Bilagor

  14. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.

  15. En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.

  16. Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.

  17. Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.

  18. Grundskolenämndens arbetsutskott protokoll från den 17 januari 2025 och förvaltningsrådets protokoll från den 13 januari 2025 samt den 16 januari 2025.

  19.   19

    Information från förvaltningsdirektören

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.