Möte 2021-08-24
-
1
Val av justerare
-
2
Information om smittspridning med mera avseende Covid-19
-
3
Remiss angående Remiss från Utbildningsdepartementet - En tioårig grundskola - Införande av en ny årskurs 1 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (SOU 2021:33)
Remissen från Utbildningsdepartementet – ”En tioårig grundskola - Införande av en ny årskurs 1 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (SOU 2021:33)” föreslås en omorganisering av grundskolan till att omfatta årskurserna 1 – 10 istället för dagens upplägg med förskoleklass och årskurserna 1 – 9. Den största förändringen handlar om att förskoleklassen blir en ny årskurs 1, vilket bland annat ställer krav på behörig personal och utformning av skoldagen.
I arbetet med remissen har det framkommit att det i dagsläget inte finns evidens eller forskning som talar för att en tidigare introducering av formell undervisning innebär en högre måluppfyllelse, utan att risken är att det blir det omvända.
Om förslaget genomförs blir en av de största utmaningarna för grundskoleförvaltningen hur tillgången på personal ska kunna hanteras. Fortbildningsinsatser för både förskolelärare och grundlärare i lågstadiet kommer att bli omfattande och till detta kommer även det krav på utökning av modersmålsundervisning som föreslås i utredningen, vilket kommer innebära ökade kostnader för grundskoleförvaltningen. I förslag till yttrande föreslår därför grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska efterfråga mer forskning och evidens från bland annat Norge, men även i en svensk kontext; gällande effekterna av en tidigarelagd formell undervisning, innan det är aktuellt med ett eventuellt införande i Sverige. När det gäller kompetenshöjande insatser och finansiering av dessa föreslår grundskoleförvaltningen vidare att grundskolenämnden ska ställa sig positivt till detta, men att finansiering, utformning och vem de kompetenshöjande insatserna ska vända sig till behöver förtydligas.Bilagor
-
505kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
4
Remiss Motion av Jörgen Grubb (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att motverka betygsinflation i Malmö stad
Kommunfullmäktige har bett om yttrande från grundskolenämnden om Jörgen Grubb (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) motion om att motverka betygsinflation i Malmö stad.
Bilagor
-
401kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
285kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen yrkas att grundskolenämnden ska ges i uppdrag att ta fram riktlinjer där rektorer rekommenderas att i samverkan med vårdnadshavarna avråda elever från att fasta i skolan.
Barn och elever ska ges förutsättningar att själva forma sina egna uppfattningar gällande religion eller annan trosuppfattning. Utgångspunkten vad gäller religion och religiösa uttryck är således att barn ska få bestämma själva. Att hålla fasta kan vara ett uttryck för religionsfriheten. För närvarande pågår ett nationellt arbete om konfessionella inslag i skolan som bör avvaktas. Skolpersonal ska redan idag samverka med och informera vårdnadshavare om elevens skolsituation. Vid misstanke om att barn far illa är all personal inom skolväsendet skyldiga att göra en anmälan till socialtjänsten. Vidare har grundskolenämnden redan fattat beslut om att ta fram en gemensam riktlinje till samtliga skolor gällande rutiner avseende barn som fastar. Behovet av riktlinjer och stöddokument på området anses täckt för närvarande.
Mot bakgrund av det ovan anförda anser grundskoleförvaltningen att grundskolenämnden ska föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har översänt granskningshandlingar avseende detaljplan för del av fastigheten Bunkeflo 7:6 med flera i Vintrie på remiss till grundskolenämnden. Inom planområdet planeras det för en grundskola och en sporthall. Skolan planeras att rymma 540 elever i årskurs 7-9. Grundskoleförvaltningen vill framförallt poängtera problemet avseende ett möjligt behov av ett framtida bullerskydd som dels skapar en merkostnad, dels kommer att resultera i en minskning av friytan. Av denna anledning anser grundskoleförvaltningen att ett framtida bullerskydd bör placeras utanför aktuellt planområde och inte belasta grundskolenämndens budget. Vidare vill grundskoleförvaltningen poängtera att man planerar för att skolan ska stå klar till augusti 2025, vilket är drygt ett år tidigare än den i plandokumenten angivna tidplanen.
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
445kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
Föreningen Amanah har inkommit med en ansökan om verksamhetsstöd till kommunstyrelsen. Amanah är en religiöst och politiskt obunden organisation med bas i Malmö. Amanah beskriver att deras verksamhet syftar till att i olika sammanhang lyfta fram och problematisera likheter och skillnader mellan judendom och islam samt att bekämpa antisemitism och islamofobi.
Stadskontoret anser att Amanah bedriver en viktig verksamhet som kan bidra till ett mer öppet och tolerant Malmö. För att få en närmare dialog, där kommunen och Amanah tillsammans kan definiera gemensamma mål och önskvärda effekter, föreslår stadskontoret att kommunstyrelsen beviljar Amanah bidrag om 500 000 kronor för 2021. Stadskontoret föreslår att Amanahs förfrågan om att ingå i ett idéburet offentligt partnerskapsavtal med Malmö stad hänskjuts till grundskolenämnden att ta ställning till.
Grundskoleförvaltningen ställer sig positiv till att Malmö stad ingår ett idéburet partnerskap med Amanah, men önskar sig ett tydliggörande om Amanahs syn på vad de förväntar sig i form av samverkan och vilket upplägg de tänker använda sig av i mötet med grundskolorna.
Bilagor
-
333kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
En motion av John Eklöf (M) angående Sorgenfriskolans matsal har översänts till grundskolenämnden för beredning och ställningstagande. I motionen argumenterar John Eklöf (M) för att det bör tillskapas en matsal till Sorgenfriskolan och att berörda nämnder ges i uppdrag att skyndsamt projektera en ny skolmatsal i anslutning, eller i nära anslutning till Sorgenfriskolan, samt att berörda nämnder ges i uppdrag att utreda för- och nackdelar med byggnad, ombyggnad eller tillbyggnad i projekteringen av en ny skolmatsal till Sorgenfriskolan.
Grundskoleförvaltningen är i grunden positiv till en matsal på Sorgenfriskolan och anser det viktigt att arbeta för att alla skolor ska ha bra ändamålsenliga lokaler till förtäring av lunch. Dock måste man i varje enskilt fall beakta de organisatoriska, ekonomiska samt fysiska förutsättningar som finns vid större byggnationer/ombyggnationer som detta innebär. Mot bakgrund av förutsättningarna i detta fall föreslår grundskoleförvaltningen grundskolenämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
-
370kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen är grundskolenämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. Kommunfullmäktiges budget avser budgetåret 2022 med plan för de kommande åren. Budgetskrivelsen fokuserar på det som nämnden bedömer som mest angeläget för kommunstyrelsen att beakta vid beredningen av budgeten.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Lokalbehovsplanen för grundskoleverksamheten i Malmö stads har som övergripande syfte att beskriva och redogöra bland annat för befolkningsutvecklingen, verksamhetens skolplatsutveckling och behovet av nya lokaler. I planen presenteras även en prognos på kostnadsutveckling, utvecklingsområden och diverse parametrar med påverkan på lokalplaneringen, så som myndighetskrav och behovet av omlokaliseringsplatser.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
568kb Ladda ner dokument
-
-
I nämndsbudget 2020 beslutade grundskolenämnden att upphöra med modersmålsundervisning i förskoleklassen. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som gör bedömningen att beslutet inte fattades på rätt sätt, då samverkan med den nationella minoriteten sverigefinnar inte skett på ett tillräckligt strukturerat sätt. Därför upphäver rätten den del av beslutet som rör elever i förskoleklassen tillhörande den nationella minoriteten sverigefinnar. Det innebär i praktiken att nämnden behöver fatta ett nytt beslut i frågan. Nämnden har gett grundskoleförvaltningen i uppdrag att undersöka om och i så fall hur förvaltningen kan erbjuda modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken i förskoleklassen. Uppdraget har genomförts i form av en förstudie. I ärendet presenteras förstudiens viktigaste slutsatser och grundskolenämnden ombeds ta ställning till huruvida modersmålsundervisning i förskoleklassen ska erbjudas i de nationella minoritetsspråken.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
713kb Ladda ner dokument
-
679kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
12
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående att fördjupa samarbetet mellan förvaltningar omkring hedersfrågan
Grundskolenämnden har 2021-05-26 gett grundskoleförvaltningen i uppdrag att bereda underlag för att fördjupa samarbetet kring hedersrelaterade frågor med andra förvaltningar och externa organisationer.
Pedagogisk Inspiration som finansieras av de tre utbildningsförvaltningarna har en anställd utvecklingssekreterare som arbetar förvaltningsövergripande med ansvar för uppdraget att stötta de olika skolformerna i arbetet mot hedersproblematik. Pedagogisk Inspiration, arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Resursteam Heder har regelbunden kontakt och genomför kontinuerliga avstämningar gällande bland annat utbildningsinsatser. Pedagogisk Inspiration har till exempel vid flera tillfällen involverat Resursteam Heder i gemensamma föreläsningar och seminarier i de olika skolformerna.
Grundskoleförvaltningen anser att inget parallellt upplägg behöver arbetas fram när grundskoleförvaltningen redan idag är med och medfinansierar en tjänst för detta på Pedagogisk Inspiration tillsammans med förskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen. Därför anser grundskoleförvaltningen att nämndinitativet ska anses vara besvarat.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
-
John Eklöf, ledamot för Moderaterna i Malmö stads grundskolenämnd, har inkommit med ett nämndinitiativ som efterfrågar en revidering av grundskolenämndens riktlinjer för skolplacering samt förvaltningens definition av en skola nära hemmet. Grundskoleförvaltningen framhåller den juridiska och praktiska komplexiteten i frågan och bedömer inte att det vore önskvärt att minska maxavstånden till två kilometer. Därtill bedömer förvaltningen inte att det vore lämpligt att precisera maxavstånden i riktlinjerna. Förvaltningen ämnar genomföra simuleringar under hösten 2021 för att på så vis se över möjligheten till revidering av funktionen för tilldelning av alternativ skola.
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med Söka skola 2021 kunde en del elever, bosatta i Limhamns hamnområde, inte placeras vid någon av sina närmaste skolor. Aktuella elever placerades istället vid Kalkbrottsskolan. John Eklöf, ledamot för Moderaterna i Malmö stads grundskolenämnd, har lyft ett nämndinitiativ som efterfrågar en utökning av antalet skolplatser på Glasbruksskolan, Geijerskolan, Skolan på Ön, Karl Johansskolan, eller Bergaskolan. Förvaltningen bedömer att det inte är möjligt att utöka klasstorlekarna på någon av de berörda skolorna, då det hade medfört negativa effekter på eleverna som idag är placerade på respektive skola. Därtill bedömer förvaltningen inte att det är möjligt att på kort sikt bygga ut någon av skolorna för att på så vis kunna husera ytterligare elever inför läsåret 2021-2022.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Nima Gholam Ali Pour, ledamot för Sverigedemokraterna i Malmö stads grundskolenämnd, har inkommit med ett nämndinitiativ. Nämndinitiativet efterlyser förtydligande gällande närhetsprincipen och förbättringar kopplade till den relativa närheten. Därtill framhålls önskemål om att en individuell helhetsbedömning ska ske inför respektive skolplacering, att förvaltningen ska anta en målsättning om att ingen elev ofrivilligt ska placeras bortom två kilometer från hemmet samt att nämnden ska få en redogörelse över skolplaceringar innan dessa fastställs. Grundskoleförvaltningen framhåller den juridiska och praktiska komplexiteten i frågan och anser inte att förslagen i nämndinitiativet är lämpliga för att uppnå det önskade syftet. Förvaltningen har däremot beställt simuleringar över olika sätt att tilldela alternativa skolor och dessa kommer analyseras under hösten 2021.
Bilagor
-
16
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående ett strategiskt integrationsarbete
Malte Roos (MP) och Lisa Stolpe (V) väckte i grundskolenämnden i maj 2021 ett nämndinitiativ för ett strategiskt integrationsarbete. Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkar i nämndinitiativet på att ge förvaltningen i uppdrag att det mått för att mäta skolsegregation som framtagits i förvaltningens rapport ”Hantera segregationens effekter” inkluderas i den ordinarie styrnings- och ledningskedjan som en del av huvudmannens systematiska uppföljning. Vidare yrkas att förvaltningen med utgångspunkt i segregationsmåttet och relevant aktuell forskning samt aktuella förutsättningar på kommunal och nationell nivå ska ta fram en skolintegrationsstrategi samt utse en skolintegrationssamordnare med inflytande och insyn kring de delar av förvaltningens arbete som har betydelse för denna skolintegrationsstrategi.
Grundskoleförvaltningens bedömning är att rättsläget för närvarande är oklart bl.a. saknar skollagen urvalsregler för kommunala skolor för att avgöra vilka elever som ska få plats vid fler sökande än platser. Vad som avses med uttrycket ”nära hemmet” är inte heller närmare definierat i skollagen eller i dess förarbeten. Grundskoleförvaltningen behöver avvakta nationella beslut inom området innan eventuella åtgärder kan vidtas och föreslår därför att nämndinitiativet ska avslås.
Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
17
Nämndinitiativ från Lisa Stolpe (V) och Malte Roos (MP) angående en strategisk lokalplanering för ökad integration
Malte Roos (MP) och Lisa Stolpe (V) väckte i grundskolenämnden i maj 2021 ett nämndinitiativ för en strategisk lokalplanering för ökad integration. Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkar i nämndinitiativet på att grundskoleförvaltningen ska göra datasimuleringar över elevrörelser och effekter vid förtätning, nybyggnation och eventuella nedläggningar av stadier/årskurser. Vidare yrkar de att grundskoleförvaltningen baserat på resultatet av datasimuleringarna ska se över och revidera förvaltningens strategier kring platsbehov och lokalisering av skolplatser så att fokus flyttas från att staden ska arbeta för att etablera centralt belägna högstadieskolor till att arbeta för att etablera socioekonomiskt strategiskt belägna högstadieskolor, och återkomma med beslutsunderlag till nämnden.
Grundskoleförvaltningen kan konstatera att det redan finns en utbyggnadsstrategi för Malmö stad som skolförvaltningarna ska följa. Grundskoleförvaltningen behöver därför invänta nytt uppdrag avseende utbyggnadsstrategi innan eventuella åtgärder kan vidtas och föreslår därför att nämndinitiativet ska avslås.
Bilagor
-
282kb Ladda ner dokument
-
499kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Ett nämndinitiativ har inkommit från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående daglig valfrihet gällande skolmaten. SD yrkar följande:
- Att grundskolenämnden anmodar servicenämnden att utreda daglig valfrihet gällande skolmaten, där elever erbjuds ett vegetariskt alternativ och ett animaliskt alternativ.
Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
19
Nämndinitiativ från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående utvärdering av fjärr- och distansundervisning
Ett nämndinitiativ har inkommit från Nima Gholam Ali Pour (SD) angående daglig valfrihet gällande skolmaten. SD yrkar följande:
- Att grundskolenämnden anmodar servicenämnden att utreda daglig valfrihet gällande skolmaten, där elever erbjuds ett vegetariskt alternativ och ett animaliskt alternativ.
Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap. 19a § skollagen har tagits fram.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsammanträde.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
611kb Ladda ner dokument
-
521kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från grundskolenämndens arbetsutskotts sammanträde 2021-08-13.
-
Anmälan av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
583kb Ladda ner dokument
-
904kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
25
Arbetsmiljö och studiero
-
26
Information från grundskoledirektören