Möte 2019-05-21
-
1
Val av justerare
-
Budgetskrivelsen är grundskolenämndens information till kommunstyrelsen inför styrelsens beredning av förslag till kommunfullmäktiges budget. Kommunfullmäktiges budget avser budgetåret 2020 med plan för de kommande åren. Budgetskrivelsen fokuserar på det som nämnden bedömer som mest angeläget för kommunstyrelsen att beakta vid beredningen av budgeten.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
631kb Ladda ner dokument
-
-
Grundskoleförvaltningen har upprättat ett förslag till Ekonomisk prognos 2019.
För helåret 2019 prognostiserar grundskoleförvaltningen med ett underskott på 36 Mkr jämfört med budget. Underskottet beror på att förväntade riktade statsbidrag uteblev i samband med en ny regeringskonstellation efter valet.
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
673kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att genomföra färre flygresor i Malmö stad föreslår Anders Skans (V) i motion till kommunfullmäktige att resepolicyns riktlinjer ska kompletteras med krav på att en checklista måste fyllas i inför varje resa, den ska innehålla argument för att resan är nödvändig och inte kan ersättas med annan kommunikation, samt dokumentation hur många som behöver resa. Även en dokumentation om varför det valda färdmedlet valts. Vidare föreslår Anders Skans (V) att flyg endast får användas om tidsvinsten är minst 5 timmar enkel resa och endast om resan överstiger 100 mil.
Malmö stads resepolicy och riktlinjer till resepolicy för Malmö stad innefattar tydliga rekommendationer kring tillvägagångssättet vid en eventuell tjänsteresa. Enligt resepolicyn ligger det hos varje chef att tillsammans med sina medarbetare se till att miljöpåverkan blir så liten som möjligt, sammanvägt med kostnadseffektivitet och tidsåtgång.
Grundskoleförvaltningens bedömning att skriftlig dokumentation inte behövs kring behovet av resan och valet av färdmedel. Bedömningen är att tidsvinsten vid val av flygresa på 3 timmar enkel väg är lämplig att behållas. Kravet på att att flyg endast får användas om tidsvinsten är minst 5 timmar enkel resa och endast om resan överstiger 100 mil bör inte införas.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss angående motion från Emma-Lina Johansson (V) och Anders Andersson (V) om ett jämställt Malmö 2020- Slopa anställningsformen allmän visstid
Grundskolenämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna ett yttrande gällande en motion av Vänsterpartiet avseende slopandet av anställningsformen allmän visstidsanställning (AVA).
Grundskoleförvaltningen använder anställningsformen restriktivt och bedömningar görs i varje enskilt fall. Majoriteten av förvaltningens medarbetare som är anställda på AVA är detta för att möta dels enskilda elevers extraordinära stödbehov samt tillfälliga och plötsliga behov av extra bemanning som kan behövas för att trygga elevernas välbefinnande och studiero i klassrummet eller på skolan.
-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Motionärerna önskar att åtgärder tas fram för att minimera möjligheten till takklättring på Malmö stads grundskolor samt utveckla offentliga Wi-Fi-rutor. Grundskoleförvaltningen, förskoleförvaltningen och servicefövaltningen ombeds att inkomma med yttrande gällande förslag som inkommit. I motionen presenteras förlag på hur problemet kan åtgärdas genom att sätta upp ljudskrämmor som är direkt riktade mot ungdomarna som klättrar upp på taket och samtidigt skapa begränsade Wi-Fi-rutor med möjlighet till mobilladdning och sittgrupper.
Remissen redovisar även hur skolorna skapar naturliga mötesplatser för stadens ungdomar men att åtgärder behöver vidtas innan allvarligare olyckor inträffar.
Grundskolenämnden instämmer att åtgärder behövs för att minimera möjlighet till takklättring och önskar individuella lösningar för de enskilda skolorna, eftersom skolorna har olika förutsättningar och olika problem.
Grundskolenämnden ställer sig negativa till ljudskärmmor då ljudskrämmor inte bedöms vara det främsta valet eftersom det är exkluderande då ljudet endast kan höras av unga människor. Vidare är tekniken inte tillräcklig för att montera ljudskrämmorna på taket.
Grundskolenämnden ställer sig positiva till fortsatt fokus på att göra Wi-Fi mer tillgängligt för malmöborna på allmänna ytor så som torg och parker. Genom att skapa tillgängliga Wi-Fi-rutor i staden kan det bidra till ökad samnyttjande av offentliga platser, ökad sammanhållning i staden, och mindre risk för att ungdomar klättra upp på skolornas tak.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
-
7
Ansökan av medel för genomförande av åtgärder som verkar för utfasning av mikroplast från grundskolegårdar
Kommunfullmäktige i Malmö stad fattade 2016-04-28 beslut om att verka för en utfasning av mikroplast genom, om möjligt, ersätta med alternativa miljövänligare lösningar och produkter.
Representanter från fastighets- och gatukontoret, fritidsförvaltningen, förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och serviceförvaltningen under ledning av miljöförvaltningen har undersökt hur de medel som finns avsatta för åtgärder för att stoppa utsläppen av plast från konstgräsplaner i kommunstyrelsens anslag till förfogande i Malmö stads budget 2019 skulle kunna prioriteras. För de åtgärder som, grundskoleförvaltningen genomför tillsammans med förskoleförvaltningen och serviceförvaltnigen ansöker grundskoleförvaltningen om 200 000 kronor ur kommunstyrelsens anslag för förfogande för åtgärder som ska verka för en utfasning av mikroplast från konstgräsplaner och gummiasfalt.
-
310kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat och översänt ett utställningsförslag till Översiktsplan för Södra Kirseberg och Östervärn för yttrande. Utställningsförslaget är en fördjupning av den kommuntäckande översiktsplanen för Malmö. Förslaget beskriver hur stadsdelarna inom planområdet ska knytas samman men även Södra Kirseberg och Östervärn ska växa ihop med den centrala staden. Nya länkar så som Östervärn station ska bidra till att skapa nya kopplingar mellan staden och bryta fysiska barriärer.
Grundskolenämnden yttrade sig i samrådsskedet i maj 2015 och angav bland annat att nämnden ställde sig positiv till förslagen i den fördjupade översiktsplanen och välkomnade de infrastrukturåtgärder som bättre förtätar och sammanlänkar staden. Grundskolenämnden angav vidare att tillgången på skolplatser i planområdet var relativt god men att det skulle krävas fler skolplatser när området var fullt utbyggd enligt plan.
Grundskolenämnden noterar sammanfattningsvis att inga större förändringar skett sedan samrådsskedet men vill på nytt betona vikten av att planera för grundskolor intill parkmiljöer och andra gröna miljöer likt de strategier och inriktningar som finns för ett annat stadsutvecklingsprogram, FÖP Nyhamnen. Sammantaget ställer sig grundskolenämnden positivt till förslaget och välkomnar infrastrukturåtgärder som bättre förtätar och sammanlänkar staden. Grundskolenämnden vill dock betona vikten av att tidigt ange utbyggnadsordning, gestalta skolor primärt utifrån funktionskrav och placera skolor i bullerfria och gröna miljöer.
-
217kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
60mb Ladda ner dokument
-
-
Det finns ett behov av ett system för regelbunden och kvalitativ dialog mellan elever, skolrestauranger och skolledningar kring skolmaten och måltidsmiljön. Rapporten återger ett system med tre punkter:
- Ett kontinuerligt arbete ute på skolorna med de lokala företrädarna för skolrestauranger, skolledning och elever möts i matråd eller i elevråd – beroende på vilken modell rektor väljer. Detta ska regelbundet ske på alla skolor.
- Udda år kommer skolrestauranger och grundskoleförvaltningen gemensamt att genomföra enkäter med spridning både över årskurser och geografiskt. Vi räknar med att nå ca 10% av elevpopulationen.
- Jämna år kommer vi att dels genomföra fokusgrupper med elever på ca tio skolor med ca tio elever från varje medverkande skola (totalt ca 100 elever), dels samla de berörda skolledarna vid skolorna i en gemensam fokusgruppsprocess.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
Vid sitt sammanträde den 20 februari 2019 gav grundskolenämnden förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på ansvarskontrakt mellan elev, skola och föräldrar. Grundskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag på förväntansdokument som svarar mot uppdragets syfte och som kan börja gälla från och med läsåret 2019/2020. Förslaget lämnar utrymme för varje skola att även bifoga sina egna ordnings- och trivselregler i samma dokument. Förvaltningen rekommenderar att dokumentet översätts till ytterligare nio språk utöver svenska.
-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 3 kap. 3 § skolförordningen (2010:185) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst-och vårterminens början och slut.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
12
Utse verksamhetschef för den psykologiska delen av elevhälsan samt för logopeder inom grundskolenämndens ansvarsområde
Grundskolenämnden har enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL (2017:30), ansvar för att delar av elevhälsan organiseras så att den tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet , god kvalitet , främjar kostnadseffektivitet samt att det finns någon som svarar för verksamheten (verksamhetschef). Därför fattade grundskolenämnden beslut 2018-01-24 att utse Anna Olin till verksamhetschef för den medicinska elevhälsan. Verksamhetsansvaret för elevhälsans hälso- och sjukvårdsverksamhet bör även omfatta den psykologiska delen av elevhälsan samt logopeder verksamma inom grundskolnämndens ansvarsområde.
-
294kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende kränkande behandling enligt 6 kap 10 § skollagen har tagits fram.
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
En förteckning över anmälningar till huvudmannen avseende elevers frånvaro enligt 7 kap 19a § skollagen har tagits fram.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll för grundskolenämndens arbetsutskott den 10 maj 2019.
-
Enligt 6 kap 37 § kommunallagen kan en nämnd lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. Nämnden kan delegera till exempelvis ett utskott, en ledamot eller tjänsteperson. De beslut som fattas på delegation och som nämnden beslutar ska anmälas till nämnden ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
339kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälningar av inkomna och avgivna skrivelser.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
489kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Den 21 februari 2018 beslutade grundskolenämnden om riktlinjer för skolplacering, dessa reviderades den 12 december 2018. Vid revideringen tillfördes urvalsgrunden byte av skola på grund av synnerliga skäl. Grundskolenämnden föreslås nu att ta bort denna urvalsgrund.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
19
Information om skolvalet
-
20
Information från grundskoledirektören
-
Information om arbetet på Pedagogisk Inspiration Malmö och samordning och stöd.