Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
I kulturnämndens budgetskrivelse 2025 framförde nämnden ett önskemål om att basfinansieringen till kulturinstitutioner av regional karaktär (Malmö museer, Malmö konstmuseum, Form Design Center, Moderna Museet Malmö) från och med 2025 skulle ingå i kulturnämndens kommunbidrag. Någon förändring i frågan skedde dock inte i Malmö stads budget 2025. Det avsatta beloppet 2025 inom kommunstyrelsens anslag för Finansiering är 27 043 tkr. Stadskontoret bedömer det lämpligt att tydliggöra ansvar och roller för hanteringen av finansieringen av de berörda kulturinstitutionerna av regional karaktär. Förslaget är att kulturnämnden får helhetsansvaret. Nämndens kommunbidrag föreslås öka motsvarande finansieringen. Kommunstyrelsens anslag för Finansiering föreslås minska motsvarande. Förslaget är vidare att justeringarna inarbetas i Malmö stads budget 2026.
Bilagor
Tekniska nämnden har hemställt om att kommunfullmäktige beslutar om fastställande av ändrade regler för bidragsgivning till enskild väghållning inom Malmö stad att gälla från och med 1 januari 2026.
Bilagor
I samband med Personalredovisning 2023 gav kommunstyrelsen stadskontoret i uppdrag att inom ramen för arbetet med att stärka chefs- och ledarskapet att utreda chefers förutsättningar utifrån antal medarbetare per chef. Som en del i uppdraget har en rapport tagits fram som syftar till att skapa en bild av chefers förutsättningar i Malmö stad kopplat till aktuell forskning inom området.
Rapporten innehåller förslag på riktvärde om antal medarbetare per chef samt genomförande och tidplan. Malmö stads nämnder och arbetstagarorganisationer har getts möjlighet att lämna synpunkter i ärendet. I ärendet redovisas rapporten och nämndernas samt arbetstagarorganisationernas synpunkter, för ställningstagande i kommunfullmäktige.
Bilagor
År 2026 är det allmänna val och inför valår ser valnämnden över valdistriktens storlek och utformning. Utifrån den nu gjorda översynen föreslår valnämnden förändringar innebärande en ökning med ett nytt valdistrikt från nuvarande 214 till 215.
Bilagor
Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden fick i Malmö stads budget 2023 i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplatser för umgänge, kvartersparker, delad mobilitet och barns rörelse. Nämnderna ombads återrapportera till kommunfullmäktige i ett särskilt ärende. Återrapportering av uppdraget sker i föreliggande rapport, som godkänts i tekniska nämnden (särskilt yttrande (SD)) och stadsbyggnadsnämnden (särskilt yttrande (M) och (C) samt särskilt yttrande (SD)) i februari 2025.
Rapporten omfattar bland annat följande områden: Koppling till relevanta styrdokument i Malmö stad, kartläggning av förvaltningarnas arbetssätt med delaktighet och involvering av boende och näringsidkare längs Storstadspaketets stråk samt utvärdering av tidigare genomfört arbete i några projekt inom Storstadspaketet. I rapporten beskrivs lärdomar som har dragits under arbetets gång, som nu används i det fortsatta arbetet med genomförande av Storstadspaketet. Vidare redogörs för nämndernas åtgärder i linje med intentionerna i budgetuppdraget.
Bilagor
Varje år sker en rapportering till kommunfullmäktige på kommunövergripande nivå som beskriver arbetet med att säkerställa god intern kontroll inom Malmö stads förvaltningar och bolag. Utöver detta sker även en redovisning för resultat av de tre kommungemensamma granskningar som genomförts under året. För 2024 är dessa granskningar: AI-relaterade risker, risk för brister i digital offentlig service samt risk för felaktig tillgång till information och lokaler.
Årets självskattningar av arbetet med att säkerställa god intern kontroll är i nivå med föregående år vad avser andel områden som skattats som tillfredsställande och förbättringsområden. Jämfört med första året som de gemensamma kriterierna användes för utvärdering (2015) har en avsevärd förbättring skett på övergripande nivå.
Stadskontoret bedömer att arbetet med AI har kommit olika långt i stadens förvaltningar och bolag. Stadskontoret ser att det överlag finns utvecklingspotential och ett behov av att arbeta aktivt med frågan.
Som åtgärd för att förbättra förutsättningarna för bättre digital offentlig service föreslår flera nämnder att staden ska inrätta en central dokumentfunktion. Stadskontoret ställer sig också positiv till förslaget och bedömer att detta skulle leda till besparingar då behovet av konsultstöd för produktion och utbildning skulle minskas. Därtill skulle kvalitet och följsamhet mot lagkraven kunna förbättras ytterligare.
Stadskontoret bedömer också att Malmö stad bör skapa en funktion med nödvändig expertkompetens för att möta nämndernas behov och önskemål om ökat stöd i samband med upphandlingar och leveranskontroller i takt med den alltmer omfattande digitaliseringen.
Granskningen avseende risk för felaktig tillgång till information och lokaler visade att risken är något mindre jämfört med då området granskades 2021. Stadskontoret bedömer att det finns utmaningar kvar att lösa när det kommer till samverkan mellan flera parter, som till exempel när en förvaltning nyttjar en annan förvaltnings lokaler eller gemensamma verksamhetssystem.
Sammanfattningsvis noterar stadskontoret att nämnder och bolag lyfter frågor om kommungemensam samordning och behov av framtagande och utveckling av kommungemensamma rutiner och system. Stadskontoret delar nämndernas och bolagens uppfattning kring vad som kan göras för att förbättra stödet till nämnder och bolag på de områden som lyfts fram i ärendet, och detta kommer beaktas i det fortsatta kontinuerliga förbättringsarbetet.
Förslaget är att inarbeta uppföljande granskningar inom områdena AI-relaterade risker samt digital offentlig service i de kommande kommungemensamma granskningsområdena för 2027.
Bilagor
Riksdagen har beslutat om ändringar i alkohollagen för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholdrycker i samband med besöksarrangemang. Lagändringarna träder i kraft den 1 juni 2025 och ska gälla i sex år och utvärderas under denna period.
Kommunfullmäktige behöver med anledning av lagändringarna besluta om en ny avgift för prövning av tillstånd samt tillsyn av gårdsförsäljning av alkohol i enlighet med alkohollagen. Arbetsmarknads- och socialnämnden har därför inkommit med förslag på nya avgifter.
Bilagor
Motion Nicola Rabi (M) om förbättrad tillgång av kulturella upplevelser för skolbarn genom den kulturella allemansrätten
Nicola Rabi (M) har inkommit med en motion gällande förbättrad tillgång till kulturella aktiviteter för skolbarn genom den kulturella allemansrätten. Motionären framför att det idag finns en ojämlik tillgång till dessa upplevelser.
Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kulturnämnden att utreda om det finns möjlighet att se till att alla elever på Malmös skolor får minst en kulturell upplevelse per år och elev.
Kulturnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och grundskolenämnden har yttrat sig i ärendet. Bedömningen är att det pågår ett aktivt arbete med att säkerställa likvärdig tillgång till kulturella upplevelser för skolbarn. Vidare har rektorn en självständig ställning genom sitt ledningsansvar och sin beslutanderätt. Det ansvar och de arbetsuppgifter som rektorn har enligt skollagen och andra författningar kan inte inskränkas av huvudmannen.
Bilagor
Tony Rahm (M) inkom den 10 oktober 2024 med en motion om att ge tekniska nämnden i uppdrag att ta fram en prismodell vid markförsäljning som premierar högre byggnadshöjder. Motionen har remitterats till tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden. Båda nämnderna föreslår att motionen avslås motiverat utifrån att befintliga underlag redan idag stödjer uppförandet av höga hus samt att byggaktörer har tillräckliga ekonomiska incitament att göra detta.
Stadskontoret delar nämndernas bedömning och har tagit fram ett förslag till beslut baserat på nämndernas yttranden.
Bilagor
Tony Rahm (M) har inkommit med motion om smidigare bygglovsprocess. I motionen föreslås att stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att införa en princip om att samtliga bygglov som nekas och som avser redan existerade byggnader ska beslutas i stadsbyggnadsnämnden, samt att anpassningar av privatbostad för uthyrning ska vara bygglovsbefriade. Motionen har remitterats till stadsbyggnadsnämnden (muntlig reservation (M), (C) och (SD)), som föreslår att motionen avslås. Beslut om bygglov är inte en uppgift som delegeras av kommunfullmäktige. I enlighet med PBL prövas ansökan om bygglov av kommunens byggnadsnämnd. Det ligger inom nämndens eget beslutsutrymme, att avgöra vilka beslut som ska delegeras till förvaltningen. Vad gäller förslag om att anpassningar av privatbostäder för uthyrning ska vara bygglovsbefriade, påpekar stadsbyggnadsnämnden att kommunen inte har handlingsutrymme att besluta om lovbefrielse för vissa åtgärder. Stadskontoret delar nämndens bedömning.
Bilagor
I ärendet presenteras Årsredovisning 2024 för Malmö stad. Förslaget är att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna den och att kommunfullmäktige avsätter 16 mnkr till resultatreserv. Förslaget är även att kommunfullmäktige beslutar att nämndernas resultat 2024 inte medför några justerade kommunbidrag eller justerade investeringsramar för 2025. Vidare föreslås kommunstyrelsen besluta att uppdra åt stadskontoret att i samband med delårsrapport 2025 slutrapportera eventuella behov av justeringar gällande funktionsstödsnämndens budgetram med anledning av kostnadsökningar inom personlig assistans.
Bilagor
Stadskontoret har genomfört en översyn av generella ägardirektiv för de helägda kommunala aktiebolagen samt särskilda ägardirektiv för Malmö Stadshus AB, MKB Fastighets AB, Minc i Sverige AB, Malmö Stadsteater AB, Boplats Syd AB, Malmö Live Konserthus AB, Malmö Kommuns Parkeringsaktiebolag och Malmö Leasing AB.
Översynen har resulterat i styrdokumentet Ägardirektiv för Malmö stads helägda bolag innehållande generella ägardirektiv för samtliga av Malmö stad helägda aktiebolag samt särskilda ägardirektiv för Malmö Stadshus AB, MKB Fastighets AB, Minc i Sverige AB, Malmö Stadsteater AB, Boplats Syd AB, Malmö Live Konserthus AB, Malmö Kommuns Parkeringsaktiebolag och Malmö Leasing AB.
Ägardirektiven för Malmö stads helägda bolag syftar till, att likt stadens samlade reglementen för nämnderna, bidra till en bättre överblick över kommunfullmäktiges målsättningar för de helägda kommunala aktiebolagen, bolagens verksamheter och bolagens uppdrag.
Bilagor
Den 29 augusti 2024 beslutade den danska ägaren Udviklingsselskabet By & Havn i/s (By & Havn) om en ägarstrategi för deras ägande i Malmö Copenhagen Port AB (CMP). I dialog med By & Havn, CMP och fastighets- och gatukontoret har stadskontoret tagit fram ett ägardirektiv för Malmö stads ägandeandel i bolaget. Detta för att utveckla en mer samordnad styrning mellan huvudägarna och för att tydliggöra kommunstyrelsens uppsiktsplikt över bolaget. Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att fastställa ägardirektiv för Malmö Copenhagen Port AB.
Bilagor
I ärendet presenteras förslag till Lokalförsörjningsplan för Malmö stad 2026–2035. Den utgör stadens övergripande styrdokument för planeringen av verksamhetslokaler. I planen ges en övergripande bild av det befintliga beståndet av verksamhetslokaler, vad lokalerna kostar samt framtida behov av lokaler inom olika verksamhetsområden.
Kommunfullmäktige föreslås godkänna förslag till Lokalförsörjningsplan för Malmö stad 2026–2035 samt ge servicenämnden i uppdrag att redovisa en övergripande dokumenterad underhållsplan för stadens befintliga bestånd i samband med att nämnden beslutar om lokalförsörjarplan under 2025.
Bilagor
Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) har inkommit med en motion om att införa ett effektiviseringspolitiskt råd liknande det som införts i Lunds kommun. Stadskontoret bedömer att det kan finnas vissa fördelar med en sådan oberoende funktion, men att nämnder och förvaltningar i Malmö stad redan idag bedriver effektiviseringsarbete inom ramen för stadens budget- och uppföljningsprocess. Förslaget är att motionen avslås med hänvisning till vad som redovisas i ärendet.
Bilagor
John Roslund (M) föreslår i en motion att ge grundskolenämnden i uppdrag att undersöka möjligheterna att införa skolpoliser på Malmös grundskolor igen.
Grundskolenämnden och tekniska nämnden har yttrat sig i ärendet. Bedömningen är
att det i Malmö stad redan pågår ett mångsidigt arbete med det som motionären vill adressera, det vill säga en ökad trafiktrygghet och trafiksäkerhet för barn och unga. Vidare är det vårdnadshavare som har tillsynsansvaret för sitt barn mellan bostaden och skolan eller fritidshemmet.
Bilagor
Valförslag och avsägelser - Kommunfullmäktige 2025-05-22
Anmälan av inkomna skrivelser
Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 24 april 2025 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.
Bilagor
Inkomna interpellationer
Eventuellt besvarande av interpellationer