Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2. Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att, tillsammans med berörda nämnder och bolag, definiera och starta ett långsiktigt och strategiskt områdeslyft, här kallat kraftsamlande insatser (STK-2023-137). Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 2 oktober 2023 att skicka ut ärendet om förslag på organisering på remiss till berörda nämnder och kommunala bolag.

    Stadskontoret har efter inkomna remissvar identifierat ett behov av att samla och synliggöra stadens processer kring samtliga tre hållbarhetsdimensioner och lokala utvecklingsfrågor i stort. Det stadsövergripande arbetet med lokal utveckling är en grund för de kraftsamlande insatserna som ska ske i några få av stadens geografiska områden. Båda processerna kring lokal utveckling och kraftsamlande insatser behöver därför beskrivas i ärendet.

    Lokal utveckling utgår från Agenda 2030 i de 14 geografiska statistikområdena med alla Malmöbor som målgrupp. Kraftsamlande insatser föreslås ske i några få geografiska områden med barn och unga i fokus. Förslaget är att fritidsnämnden får den samordnande funktionen för lokal utveckling.

    Förslaget är också att staden, parallellt med arbetet med lokal utveckling, ska påbörja ett arbete med kraftsamlande insatser. Till skillnad från arbetet med lokal utveckling är bedömningen att det för de kraftsamlande insatserna även finns ett behov av kommungemensam styrning, prioritering och uppföljning. Kommunstyrelsen föreslås få samordningsansvaret för kraftsamlande insatser och i uppdrag att utarbeta formerna för processen i stort, ta fram förslag på geografiska områden samt föreslå vilka nämnder och bolag som ska få ett särskilt ansvar i arbetet.

    I samband med detta ärende föreslår stadskontoret att ett tidigare budgetuppdrag kring att öka tryggheten och stärka den sociala hållbarheten för att bryta segregationen anses vara återrapporterat. Även det tidigare ärendet om ett samlat grepp om lokal utveckling föreslås godkännas som återrapporterat.?

    Bilagor

  3. Malmö stads arbete med universell prevention rörande normbrott bland barn och unga har bedrivits inom ramen för preventionssystemet Communities That Care (CTC). CTC har inte implementerats i stadens organisation på de sätt som planerats, och en genomlysning av strukturen har därför genomförts. Utifrån detta föreslår stadskontoret en förändring avseende ansvaret för den universella preventionsnivån och därmed också en verksamhetsförändring inom CTC.

    Stadskontoret presenterar i ärendet förslag till förändrad organisationsstruktur och en hantering av de ekonomiska konsekvenserna av en sådan förändring, med syfte att skapa förutsättningar för en utveckling av stadens arbete på den universella preventionsnivån.

    Förslaget har remitterats till berörda nämnder och deras yttranden redovisas i ärendet.

    Bilagor

  4. Regeringen har beslutat att Skolverket ska betala ut 500 miljoner kronor till landets kommuner. Bidraget betalas ut till alla kommuner för att stödja olika insatser i både kommunala och fristående skolor. Malmö erhåller 16 493 tkr av bidraget och detta föreslås fördelas ut till förskolenämnden 4 280 tkr, grundskolenämnden 9 041 tkr och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 3 172 tkr.

    Bilagor

  5. Förskolenämnden har inkommit med ansökan om godkännande av lokalanskaffning avseende om- och utbyggnad av förskolan Klövervallen på fastigheten Kronofogden 1 i Rosengård. Förskolan är beräknad till en totalutgift om 77,2 mnkr. Befintlig förskola med 70 platser kommer att renoveras och byggas ut för att i framtiden kunna rymma 150 platser. Förskolenämnden bedöms få tillgång till lokalen januari 2027. Lokalerna finansieras av förskolenämnden inom tilldelat kommunbidrag.

    Bilagor

  6. Kommunfullmäktige i Malmö stad beslutade 2014 om Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter. Syftet med policyn är att säkerställa att Malmö stad arbetar aktivt med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter utifrån rådande lagstiftning. Policyn ska ses över i slutet av varje mandatperiod för att se om det finns behov att revidera policyn. Översyn samt eventuell revidering ska göras i samråd med de nationella minoriteterna och i dialog med kulturnämnden. Detta ärende beskriver översynen samt förslag på ändringar i policyn.

    Bilagor

  7. Svedala kommun har ansökt om inträde i VA SYD vars förbundsfullmäktige beslutade, 2024-06-18, att godkänna Svedala kommuns ansökan om medlemskap från och med den 1 januari 2025. Beslutet villkoras med att medlemskommunernas kommunfullmäktige fattar motsvarande beslut.

    Beslutet om Svedala kommuns inträde i VA SYD förutsätter också att medlemskommunerna godkänner föreslagna ändringar i förbundsordningen och tillhörande reglementen samt föreslaget samverkansavtal och nytt reglemente för Svedala kommuns ägarnämnd.

    De föreslagna ändringarna i förbundsordningen innebär bland annat utökandet av antalet ledamöter och ersättare i förbundsfullmäktige, förbundsstyrelsen och en tillkommande revisor i revisionen.

    Bilagor

  8. Josefin Anselmsson (M) föreslår i en motion för kommunfullmäktige att funktionsstödsnämnden ska ges i uppdrag att erbjuda en daglig verksamhet med rehabiliterande profil och legitimerad personal inriktad mot personkrets 2. Det gäller personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranlett av yttre våld eller kroppslig sjukdom. Motionären hänvisar till organisatoriska förändringar inom funktionsstödsförvaltningen.

    I ärendet har funktionsstödsnämnden lämnat yttrande. Nämnden beskriver den organisationsförändring som genomfördes i förvaltningen under 2023. Förändringen innebar att anställda fysioterapeuter i daglig verksamhet organisatoriskt övergick till förvaltningens hälso- och sjukvårdsenhet. Förvaltningen har, enligt delegation från nämnden, ansvar för att organisera arbetet på ett sätt som gynnar både brukare och personal. Nämnden bedömer att förändringen lett till ökad tydlighet kring de rehabiliterande åtgärderna. Nämnden rapporterar vidare att de förändringar som förvaltningen genomfört inte förändrar stödet till de enskilda brukarna utan handlar om att insatsen ska organiseras och utföras på bästa sätt. Nämnden menar vidare att organisationsförändringarna inte heller påverkar principiella nämndbeslut gällande rehabilitering till personer inom LSS, personkrets 2. Nämnden föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen.

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsen har att yttra sig över motion av Anfal Mahdi (V), Carin Gustafsson (V) och Emma-Lina Johansson (V) med yrkande om att kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med de fackliga organisationerna hitta en modell för anställdas deltagande i screeningundersökningar, för att undersöka och upptäcka cancer, på betald arbetstid.

    Stadskontoret menar att det finns åtgärder som Malmö stad som arbetsgivare kan göra för att bidra i arbetet men eftersom besök inom sjukvård på arbetstid är reglerat i centrala kollektivavtal och frågan om screening för cancer var ett yrkande i senaste avtalsrörelsen gör stadskontoret bedömningen
    att frågan även fortsättningsvis bör hanteras av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och de centrala fackliga organisationerna.

    Bilagor

  10. Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 29 augusti 2024 har följande avsägelser kommit in:

    För politiska uppdrag

    • Isabel Enström (MP), ersättare i kommunfullmäktige

    • Lotta Björk (S), suppleant i Boplats Syd AB

    • Alex Djordjevic (S), ledamot i Parkeringsövervakning i Malmö AB

    • David Blomgren (L), ersättare i hälsa-, vård och omsorgsnämnden

    • Orwa Kadoura (V), ledamot i hälsa-, vård och omsorgsnämnden

    För nämndemannauppdrag

    • Helene Granvik (nominerad av (S)), nämndeman i Malmö tingsrätt



    Valberedningen föreslår vid sitt sammanträde den 24 september 2024 att kommunfullmäktige väljer respektive nominerar:

    • Amanda Traneborn (M) till ersättare i kulturnämnden till och med den 31 december 2024, efter Harun Resulovic (M) som har avsagt sig uppdraget.
    • Luigi Semerda Rodriguez (S) till ledamot i Parkeringsövervakning i Malmö AB till och med den 30 juni 2027, efter Alex Djordjevic (S) som har avsagt sig uppdraget.
    • David Blomgren (L) till ledamot i servicenämnden till och med den 31 december 2026, efter Natasa Radojkovic (L) som har avsagt sig uppdraget.
    • Ola Jönsson (SD) till siste ersättare i grundskolenämnden till och med den 31 december 2026, efter Angela Kingberg (SD) som har avsagt sig uppdraget.
    • Amanda Valenzuela Diaz (nominerad av (V)) till nämndeman i Malmö tingsrätt till och med den 31 december 2027, efter Sergio Scro (nominerad av (V)) som entledigades från uppdraget av Malmö tingsrätt den 28 juni 2024.

    Bilagor

  11.   17

    Anmälan av inkomna skrivelser

  12. Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 29 augusti 2024 har det till kommunfullmäktige inkommit ärenden som ännu inte underställts kommunfullmäktiges prövning.

    Bilagor

  1. Efter kommunfullmäktiges sammanträde den 29 augusti 2024 har följande avsägelser kommit in:

    För politiska uppdrag

    • Isabel Enström (MP), ersättare i kommunfullmäktige
    • Lotta Björk (S), suppleant i Boplats Syd AB
    • Alex Djordjevic (S), ledamot i Parkeringsövervakning i Malmö AB
    • David Blomgren (L), ersättare i hälsa-, vård och omsorgsnämnden
    • Orwa Kadoura (V), ledamot i hälsa-, vård och omsorgsnämnden

    För nämndemannauppdrag

    • Helene Granvik (nominerad av (S)), nämndeman i Malmö tingsrätt



    Valberedningen föreslår vid sitt sammanträde den 24 september 2024 att kommunfullmäktige väljer respektive nominerar:

    • Amanda Traneborn (M) till ersättare i kulturnämnden till och med den 31 december 2024, efter Harun Resulovic (M) som har avsagt sig uppdraget.
    • Luigi Semerda Rodriguez (S) till ledamot i Parkeringsövervakning i Malmö AB till och med den 30 juni 2027, efter Alex Djordjevic (S) som har avsagt sig uppdraget.
    • David Blomgren (L) till ledamot i servicenämnden till och med den 31 december 2026, efter Natasa Radojkovic (L) som har avsagt sig uppdraget.
    • Ola Jönsson (SD) till siste ersättare i grundskolenämnden till och med den 31 december 2026, efter Angela Kingberg (SD) som har avsagt sig uppdraget.
    • Amanda Valenzuela Diaz (nominerad av (V)) till nämndeman i Malmö tingsrätt till och med den 31 december 2027, efter Sergio Scro (nominerad av (V)) som entledigades från uppdraget av Malmö tingsrätt den 28 juni 2024.
Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.